Kirjoittaja Aihe: Harrastus ja 3D Suomessa  (Luettu 4072 kertaa)

Poissa Vispilä

 • Seniori torppari
 • *****
  • www.virtualworx.fi
Harrastus ja 3D Suomessa
« : 21 Syyskuu, 2008, 21:50:59 »
Noniin, nyt on kunnon alue sille oikealle tavalle lentää  ;D vitsi vitsi..


RC- harrastus Suomessa on edelleen aika alkutekijöissään, vaikka alkaakin jo löytyä huipputekijöitä monelta eri alalta. Suuri kiitos kiinnostuksen lisäämisestä ja harrastuksen levittämisestä alkuaikoina kuuluu F3C porukoille, jotka ovat hienosti menestyneet kilpailuissa alusta asti.

3D on verraten uusi alue tässä harrastuksessa, lähinnä sen takia että vasta jonkin aikaa on ollut riittävän kehittyneitä laitteita myynnissä. Yleistymisen myötä hinnatkin ovat tulleet alas niin, että harrastuksen aloittaminen ei vaadi pankkilainan ottoa. Huhujen mukaan ensimmäinen selällään lentänyt pilotti oli Mike Mas jenkkilästä vuonna 1977. Curtis Youngblood kehitti selällään lentämisestä varsinaista 3D:tä, vaikka käyttikin siitä alussa nimeä Hot Dogging. En ole varma kuka Suomessa oli uranuurtaja, eräästä 3D Kuskinen (?) nimisestä tyypistä olen kuullut.. Nykyinen piro cracking tyyli on ollut olemassa vasta pari vuotta.

Jotkut sanoo, että 3D:n oppiminen on kalliimpaa kuin F3C:n, ehkä, mutta järkevällä harjoitteluohjelmalla täysin opeteltavissa jos viitseliäisyyttä on. Ilmaiseksi ja vaivatta on vaikea oppia mitään, pätee kaikkeen maailmassa. Jos halvalla haluaa päästä, simulaattori on korvaamaton. Itse opettelin lähes kaikki leijuttelua ja ympyrän ajoa vaikeammat temput simulla, oikealla kopterilla olen tähän mennessä ajanut noin 10 galloonaa ja 400 akullista.

Toivottavasti tämäkin laji nyt alkaa kehittyä ja saataisiin omat kisat ja tiimit tännekkin, olen varma että kiinnostuneita on paljon (Päättelen siitä että jokainen foorumilla ensimmäistä konetta etsivä muistaa kysyä "Voiks tällä tehdä 3D:tä??), mutta kait se kynnys kehittää taitoja perustempuista eteenpäin on suurin este. Kun pääsee irti leijuttelun kirouksesta ja hanskaa vähän enemmän freestyle hommat kuten peräedellä lennon ja selkäleijutuksen, niin opettelu helpottuu kummasti ja uusia liikkeitä on helpompi sisäistää. Videoita kannattaa ladata, koska niitä katsomalla näkee mahdollisuuksia, ja erilaisia tapoja hyödyntää ominaisuuksia.

Kun hommaan pääsee sisälle, niin mahdollisuudet ovat rajattomat. Koneiden säätäminen hankaloituu, kun yritetään saada esille kaikki ominaisuudet ja kokonaisuus toimimaan hyvin. Säädöt ja osien toimivuus ovat tärkeitä, mikä tekee hommasta haastavaa. Sen tulee myös huomaamaan että hinta ei tarkoita että osa toimii, vaan kaikki pitää oppia kysymällä ja kokeilemalla. Pari konetta saattaa räjähtää ilmassa, mutta mitä siitä, onpahan ainakin tyylikäs tapa torpata  ;D. Sitä ei kannata pelätä, kun ongelman saa ratkaistua niin on epätodennäköistä että kone hajoaa uudestaan saman vian takia. 3D:stä saa ainakin jännitystä ja ekalla selkälennolla tippuu painokin, kun sydän tykyttää kahta sataa.

Maailmalla 3D vaikuttaa olevan suosittua ja kisoja sekä tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Esimerkkinä 3DM, 3DX, Clubman 3D, XFC ja Ircha. Tavoitteena olisikin saada täältä omaa edustusta noihin kisoihin, niin kuin F3C:ssä tällä hetkellä. Tavoite ei välttämättä toteudu heti, mutta toivottavasti joskus.

Sen voin sanoa, että 3D lajista saa ainakin elämyksiä, kun oppii jotain uutta niin on helppo olla tyytyväinen.

Ja vielä 3D:n perusperiaate: Read The Fu*king Manual!!!!!


Pala historiaa

-op-
« Viimeksi muokattu: 22 Syyskuu, 2008, 21:12:22 kirjoittanut Vispilä »
Virtual Worx / Skycat.pro

"Now it's going somewhere"

Poissa masu

 • Wikiadmin
 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Harrastus ja 3D Suomessa
« Vastaus #1 : 22 Syyskuu, 2008, 09:49:10 »
Miltähän vuosikymmeneltä (huomaa kuskin nykyisin taas muodikkaat lasit...)?
« Viimeksi muokattu: 23 Syyskuu, 2008, 08:04:28 kirjoittanut masu »

Poissa Sammy

 • kumiukko.fi
 • Elävä Legenda
 • *****
 • Kopterit.net #1
Vs: Harrastus ja 3D Suomessa
« Vastaus #2 : 22 Syyskuu, 2008, 12:35:11 »
En saanut tuota runryderin kuvaa auki, joten tässä ainakin joku vanhempi kuva äijästä.
http://www.rotory.com/rotorysite/mike_mas.html
löytyypä samat muuten osoitteesta mikemas.com
DX7, Phoenix RC ja muutama kopteri   |  FIN5196
[R]    

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
15 Vastauksia
4742 Lukukerrat
Uusin viesti 10 Toukokuu, 2010, 16:27:49
kirjoittanut Ege
23 Vastauksia
7211 Lukukerrat
Uusin viesti 05 Heinäkuu, 2011, 12:56:05
kirjoittanut Trnquill
13 Vastauksia
8129 Lukukerrat
Uusin viesti 29 Lokakuu, 2018, 17:26:49
kirjoittanut virtakuono
26 Vastauksia
14943 Lukukerrat
Uusin viesti 11 Kesäkuu, 2014, 00:00:31
kirjoittanut Propellus
2 Vastauksia
711 Lukukerrat
Uusin viesti 29 Lokakuu, 2018, 16:58:53
kirjoittanut Matti Häkkinen