Kirjoittaja Aihe: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?  (Luettu 38756 kertaa)

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #25 : 16 Kesäkuu, 2014, 11:41:00 »
Brain ravisteli tuolla tavalla myös kun kierroksia oli liian vähän leparin kumien kovuuteen nähden. Tuohon oli siis kaksi ratkaisua, joko pehmeämmät kumit tai lisää kierroksia.
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa jamppa991

 • Pro torppari
 • ****
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #26 : 17 Kesäkuu, 2014, 14:59:27 »
Joo, eli oikeastaan vika tuli talviseisomisen jälkeen. Eli syksyllä kun lentelin kaikki hyvin sitten talven seisoi kotona ja nyt kun taas herättelin taivaalle niin tuollaista teki, servoissa on inan välystä kyllä mutta on se ennenkin toiminut moiteetta näillä servoilla, kyseessä on E-maxin servot.

Jatkan ihmettelyä sillä ei ole vielä ainakaan vikaa löytänyt, kävin brainin asetukset läpi ja mikään ei ollut muuttunut.
Mut leijunta sheikkausta kyl tekee, jos lisään kierroksia nuppiin sheikkaus on voimakkaampaa.
ALZRC 450 SPORT, TAROT 450 FBL, T-rex 500 FBL +MSH Brain
Turnigy 9x

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #27 : 17 Kesäkuu, 2014, 16:57:40 »
Mitkä lavat siinä on. Allun lavoilla teki trex tuota helposti, edgellä ei.

Jos sheikkaus on nopeaa ravisteua, sulla on muistaakseni I-gainia liikaa. Pistä kahteen pankkiin I-gainia aina 5 pinnaa vähemmän ja kokeile toimiiko pienemmällä gainilla. P-gainia jos on liikaa, ravistus on erilaista.

Jos I-gainin muutos ei auta niin kokeile D-gainille sama homma. Se on jompi kumpi noista, en ihan 100% varmuudella muista. Aivan äsken tuli tuo eteen kun säätelin lisää ja raja löytyi selvästi tuollaiselle sheikkaukselle.

Katso kumpaan suuntaan se ravistaa aile vai ele ja muuta sen arvoa pienemmäksi.
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa Korppi

 • Seniori torppari
 • *****
 • 47
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #28 : 20 Kesäkuu, 2014, 14:31:13 »
Tuolta löytyy kolmosesta vitoseen ohjelmat

http://www.align.com.tw/alignhtml/3gx_update/3gx_update.php

450roon päivitin nelosesta vitoseen ja 600:n oottaa vielä.
450:n päivitys meni heittämällä ja asetuksetkin oli hehtaarilla heti. Edes perää ei tarvinnut kalibroida, piisasi pelkkä tarkastus.
Align 450 prominator@V2, (3GX, DFC),
Align 600 pro, (3GX, EFL),
Gaui 500X@hk2.1,  Tarot TL250A@CC3D
Futaba 14SG, iCharger 308DUO
https://www.youtube.com/channel/UC6aUMsdgrpk3d-Q8v7T_CPQ

Poissa HJK

 • Jäsen 2020
 • *****
 • FIN 3242. SIL-hopea, SIL-lennokkimestari.
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #29 : 03 Heinäkuu, 2014, 10:17:22 »
Jätän nuo 3GX säätelyt tällä erää, sillä turha tuhlata enää hupenevaa lennätysaikaa mulle hankaliin sivujuoniin. En saanut ostettua 3GX manuaalin käännöspalvelua edes ammattilaiselta (liian speciaali aihe), joten keskityn olennaiseen (eli lenntykseen). Pertiltä valmiiksi säädettynä ostettu Aling 700E (Brainin purkilla) alkaa pikkuhiljaa viihtymään omassa elementissään 8) Toki tuokin jo vanhaa mallia (niin olen minäkin), mutta toimii melkein yhtä hyvin kuin vanhat 600 -tankoseni  ;D
« Viimeksi muokattu: 10 Heinäkuu, 2014, 21:47:21 kirjoittanut HJK »
Walkera Rodeo 110  l  2 x Align T-Rex 450 Pro FBL  l  Align T-Rex 470L Dominator  l  Align T-Rex 500 Pro FBL  l  Align T-Rex 500 Pro DFC Speed  l  Align T-Rex 600E DFC  l  Logo 600 SE/Jet Ranger  l  Align T-Rex 700 Dominator

Poissa Matti Häkkinen

 • Jäsen 2020
 • *****
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #30 : 03 Heinäkuu, 2014, 19:20:51 »
Jätän nuo 3GX säätelyt tällä erää, sillä turha tuhlata enää parasta lennätysaikaa mulle hankaliin sivujuoniin. En saanut ostettua 3GX manuaalin käännöspalvelua edes ammattilaiselta (liian speciaali aihe), joten keskityn olennaiseen (eli siihen mikä vielä sujuu). Pertiltä valmiiksi säädettynä ostettu Aling 700E (Brainin purkilla) alkaa pikkuhiljaa viihtymään omassa elementissään 8) Toki tuokin jo vanhaa mallia (niin olen minäkin), mutta toimii makeesti! Melkein yhtä hyvin kuin vanhat 600 -tankoseni  ;D


Tuo se värkki Elimäelle Elokuussa lennätystapahtumaan.
Tai sitten syysleirille.


Laitan sen lentämään (jos se vaan muuten on mahdollista) ja opetan sule setupin teon.


Koko homma on helppoa kun hienän heitto!
PS1!
OIlen valmis pitämään kurssin 3GX:n perus setupin teosta sysleirillä esim. Pe iltana.
Kurssin kesto n.1h. Käydään setupin teko läpi yhdellä kopulla.


PS2!
Tuubi on pullollaan videoita joissa setpin teko selvitetään.
Trex 700N DFC SK540
Trex 600N DFC SK540
Trex 700E DFC Beast X plus
Trex 450L DFC Beast X plus
Goblin 700A Beast X plus; Goblin 700X Beast X plus.

Poissa pah

 • Pro torppari
 • ****
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #31 : 03 Heinäkuu, 2014, 20:13:59 »
Joku kun tekisi tuubiin suomenkielisen opetusvideon. Vai löytyykö jo?
Goblinit G380 & G630    Futaba T8J
Bantam BC820

Poissa Otou

 • Seniori torppari
 • *****
 • #102, Sil
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #32 : 03 Heinäkuu, 2014, 22:08:43 »
Siinä Ron Lund vääntää rautalangasta amerikaksi miten tapahtuu. Filkat on siinä järjestyksessä missä homma tapahtuu. Luulis onnistuvan  ;)
SAB Goblin 380--Align Dominator 450--DX9--Phoenix--Accurc--

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #33 : 17 Heinäkuu, 2014, 20:12:34 »
J

Mutta se varsinainen FBL-purkin säätäminen tälläiselle entiselle lennokkimiehelle onkin sitten jo ihan eri tarina ja luultavasti piiitkä prosessi (joka itseasiassa alkoi jo viimevuoden puolella). Johan joku jo mainitsi hieroneensa Brainia vuoden verran kunnes tuli tutummaksi? - mutta siihen minulla on vielä kuukausia aikaa :)
Tankoflybar on vaan jotenkin niin paljon helpompaa saada taivasajoon (oikeilla lapasilla ja painavilla padleilla). Säätöjen siirtäminen mankasta purkin varaan tuntuu yhä käsittämättömälle "turhatekniikalle":o

Kuluvan kesän osalta ei ole FB-tankosen voittanutta  8)

HJK 65 veee (lue 16v)
Minähän sitä olen säätänyt jo toista vuotta. Tässä on nyt sekin pointti että olen kohtuu uusi harrastaja eli oppimiskäyrän tangentti on vielä kohtuu hyvä lukema. Homman juju on siinä, että ennen kuin opin tarkpeeksi uutta, en pysty säätämään purkkia viimeisen päälle. Toki saan sen säädettyä sen hetkisille taidoille riittäväksi. Nyt vaan on opittu muutama juttu ja on vaatinut myös purkin uudelleen optimointia.

Tuon purkin hyvä puoli on että siitä saa todella erilaisia lopputuloksia, ihan omista säätötaidoista ja mieltymyksistä riippuen. Toinen juttu on ettei kannata pelätä säätöjen muuttamista. Voit tallettaa nykyisen setupin koneelle talteen niin että se on siellä aina tallessa. Nimeät sen vaan niin että tiedät mikä se on. Tämän jälkeen voit huoletta kokeilla mitä vaan, aina voit palata vanhaan ja toimivaan muutamassa sekunnissa.

Siinä Brainissa on kolme pankkia (banks) niihin voi tehdä toisistaan riippumattomat setupit eli avaat sen purkin advanced puolen. Veikkaan että sulla on suurin piirtein toimivat gainit eli siellä on nupille ja perälle P, I ja D gainit. Perän P-gainia vaan yleensä säädetään mankasta. Nyt vaan voit tehdä nupille saman kuin ennen perälle.

Noihin sun tuskin tarvii edes koskea, uskoisin että ne toimii.

Enemmänkin siellä on sulle todennäköisesti paremmin soveltuvia muuttelukohteita agility ja FFF-gain. Kokeile kummankin vaikutusta ja vertaa sitten menikö paremmaksi vai huonommaksi. Ekana vertaa sitä nykyiseen tankolaitteeseen ja yritä miettiä kumpi on parempi ja missä suhteessa. Onko jompi kumpi joka suhteessa vai onko kummallakin hyvät ja huonot puolet.

Kun sulla on noista joku mielikuva, voidaan aloittaa säätäminen. Käytännössä sun säätämisen opettelu siis alkaa runsaalla lentämisellä molemmilla ja vähän aktiivista miettimistä eroista ja toiveista.

Ajatellaan nyt että haluat kokeilla agilityn vaikutusta. Pistät kaikkiin pankkeihin ensin identtiset arvot sillä kopiointi toiminnolla (ollaan nyt advanced puollela) Katsot mitä sulla on pankissa yksi arvona. Nyt joko lisäät tai vähennät sitä arvoa vaikka 10 pykälää kakkos pankkiin, sitten vielä saman verran ja samaan suuntaan kolmos pankkiin. Sitten testilentoa ja vertailua. Noita pankkeja voi vaihtaa ilmassa ihan surutta. Se tarkoittaa että esim. jos ykkösessä on aina toimiva setup, pankkia vaihtaessa alkaa oskillointi, se myös loppuu kun vaihdat takaisin ykkös pankkiin.

Jos äsken vähensit arvoa ja meni huonommaksi koko ajan kun vaihdoit ykkösestä kakkoseen ja siitä kolmoseen, kokeilet nyt listätä arvoa kakkoseen ja kolmoseen. Ykkösessä pidetään edelleen samat arvot. Jos meni haluamaasi suuntaan ja paras oli kolmospankki. Kopiointitoiminnolla kopioita kolmos setupin kakkoseen ja ykköseen. Nyt taas lisäät samalla tavalla kakkoseen ja kolmoseen niin kauan että omasta mielestäsi paras arvo löytyy.

Sitten sama juttu vaikka FFF-gainille. Jossain vaiheessa voi olla tilanne että joudut vielä palaamaan agilityyn ja nostamaan tai vähentämään sitä ja hakemaan itsellesi parhaan yhdistelmän noita kahta. Juju on nyt siinä ettei parasta arvoa voi antaa kukaan muu. Tilanne on vähän sama kuin aletaan miettimään mikä kokoiset ja painoiset stabbarin lavat pistetään ja kuinka pitkän tangon päähän. Kombinaatoita on monta erilaista ja vain mieltymys ratkaisee mikä on paras yhdistelmä.

Näiden purkkien kanssa se merkittävin ero on että ruuvaaminen tapahtuu koneella muutamassa sekunnissa (periaatteessa) vs. tankolaitteen purkaminen ja uudelleen kasaaminen.

Jos pitäisi ihan arvata ja vetoa lyödä niin löisin vetoa että tankomiehen mieltymyksissä kumpaakin, sekä agilityä että FFF-gainia pitää nostaa.

Jos setuppi on tehty jollain muulla ekan kerran kuin hc3d asetuksella, FFF-gain on nollassa ellei sitä ole nostettu. (oma arvo on nyt muistaakseni noin 45)

Agilityä taas on jonkin verran mutta muistelisin että tuolla HC3D asetuksella se on noin 80. (tässä taas oma arvo tais olla 90)
« Viimeksi muokattu: 17 Heinäkuu, 2014, 20:20:57 kirjoittanut JuhoV »
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #34 : 19 Heinäkuu, 2014, 21:01:01 »
En nyt tarkoita vängätä, mutta sanoisin ettei siinä oikeasti mikään ole periaatteessa muuttunut. Säätö pitää tehdä aina jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Tässä muuttuu vaan se mistä säätö tehdään. Periaatteessa jo se että säädät mankasta miksauksia yms. on sama kuin tekisit sen tietsikalla, nykyaikaiset mankat on tässä suhteessa tietokoneita, käyttöliittymä on vaan erilainen.

Sanoisinko että ehkä parhaiten pääset kiinni hommaan kun ajattelet että tämä on kuin perän säätöä. Monessa perinteisessä gyrossahan on useampi kuin yksi parametri (gain) jota säätää. Löytyy kopterin kokoa, delayta yms. vähän gyrosta riippuen. Osaan pääsee käsiksi suoraan ilman lisäpalikoita, osa tarvii lisätyökaluja jotta kaikkeen pääsee käsiksi.

Kuitenkin nupin säätö on tässä suhteessa verrattavissa perän säätöön, se mistä se tehdään, ei ole niin merkittävää, se vaan pitää tehdä.

Toki asioita joutuu miettimään uudella tavalla ja oikeasti uutta joutuu opettelemaan, se on ihan fakta.

En myöskään yritä nyt väheksyä tankokopteria, itse asiassa nyt teksi tosissaan mieli kokeilla tankolaitetta ja sen tuntumaa. Uskoisin että nyt mulla olis jo sen verran taitoa että pysyisin niitä jotenkin järkevästi vertaamaan.
« Viimeksi muokattu: 19 Heinäkuu, 2014, 21:08:22 kirjoittanut JuhoV »
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa Korppi

 • Seniori torppari
 • *****
 • 47
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #35 : 20 Heinäkuu, 2014, 00:54:41 »
Tuo on jännä jos englantia äidinkielenään puhuva ei ole pystynyt auttamaan ja minä joka saan ehkä kaljat tilattua englanniksi, sain omat koput lentokuntoon. 3GX softassa on aika hyvät opasteet käyttöön ottoon ja et varmasti tarttisi paljoakaan apuja siihen.

"Ovat kuitenkin sen varran minua kehittyneempiä sosiaalisissa taidoissa" Virke otti korvaan ja rohkenen olla erimieltä tuosta kehittyneisyydestä, mielestäni kehitystä ei tule, jos ei opettele ja kysele asioista ääneen. Se jos on vain tietävinään on jotain aivan muuta..Viisautta on kysyä.
Align 450 prominator@V2, (3GX, DFC),
Align 600 pro, (3GX, EFL),
Gaui 500X@hk2.1,  Tarot TL250A@CC3D
Futaba 14SG, iCharger 308DUO
https://www.youtube.com/channel/UC6aUMsdgrpk3d-Q8v7T_CPQ

Poissa Matti Häkkinen

 • Jäsen 2020
 • *****
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #36 : 20 Heinäkuu, 2014, 09:38:12 »
Tuo on jännä jos englantia äidinkielenään puhuva ei ole pystynyt auttamaan ja minä joka saan ehkä kaljat tilattua englanniksi, sain omat koput lentokuntoon. 3GX softassa on aika hyvät opasteet käyttöön ottoon ja et varmasti tarttisi paljoakaan apuja siihen.

"Ovat kuitenkin sen varran minua kehittyneempiä sosiaalisissa taidoissa" Virke otti korvaan ja rohkenen olla erimieltä tuosta kehittyneisyydestä, mielestäni kehitystä ei tule, jos ei opettele ja kysele asioista ääneen. Se jos on vain tietävinään on jotain aivan muuta..Viisautta on kysyä.


Turha valittaminen ja laitteiden haukkuminen ei johda mihinkään.


Tietoa saa kun kysyy ja asiat neuvotaan mikäli henkilö niin todella haluaa.
Kentillä ja tapatumissa näkee muita ja muiden vehkeitä. Samalla saa apua laitteiden lentokuntoon laittoon.


Tosta säätämisestä puutaan aivan liikaa. Se säätötarve tulee lentotaitojen myötä. Normi taivaslentoon rittää ihan perusjutut.
Trex 700N DFC SK540
Trex 600N DFC SK540
Trex 700E DFC Beast X plus
Trex 450L DFC Beast X plus
Goblin 700A Beast X plus; Goblin 700X Beast X plus.

Poissa HJK

 • Jäsen 2020
 • *****
 • FIN 3242. SIL-hopea, SIL-lennokkimestari.
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #37 : 20 Heinäkuu, 2014, 14:17:50 »

Turha valittaminen ja laitteiden haukkuminen ei johda mihinkään.


Tietoa saa kun kysyy ja asiat neuvotaan mikäli henkilö niin todella haluaa.
Kentillä ja tapatumissa näkee muita ja muiden vehkeitä. Samalla saa apua laitteiden lentokuntoon laittoon.


Tosta säätämisestä puutaan aivan liikaa. Se säätötarve tulee lentotaitojen myötä. Normi taivaslentoon rittää ihan perusjutut.

Ei valiteta laitteista! - valitetaan vain Aling 3GX FBL-purkin suomenkielisen käyttöohjeen puuttumista.
Käytän työssäni aika laajaa ammattitason Rhino 3D mallinnusohjelmaa eikä mitään ongelmia! - mutta käsikirja onkin selvällä suomen kielellä!

Ne halut meni jo - FB tankoset riittää mulle tälle kesälle. Kukaan ei ole ilmottautunut halukkaaksi kääntämään 3GX ohjeita tuohon yleiseen osioon, enkä ole saanut yksityistä tarjousta 3GX käännöspalvelusta. Verollisena kalliskin ratkaisu ja tekijäoikeuspulmat, koska haluasin ne kernaasti yleiseen käyttöön.

Vanhat kaverit on kokonaan lennupuollella, eikä paikkaunnalla muita kopteriharrastajia. Lähin kopterikaveri vaikuttaa 100 km päässä ja hänkin siirtyi jo multikopujen pariin. Toki sielläkin on ihan omat säätely/päivityspulmansa, joten ei kiinnosta meikäläistä (liikaa uusia hankalia asioita).

Minäkin olen oman alani pitkän linjan ammattilainen ja välillä ottaa päähän selvittää asiakkaille yhä uudelleen samoja "itsestään selvyyksiä". Se tiedon jano pitää vaan sietää (vaikka joskus tuntuukin turhauttavalle).
Walkera Rodeo 110  l  2 x Align T-Rex 450 Pro FBL  l  Align T-Rex 470L Dominator  l  Align T-Rex 500 Pro FBL  l  Align T-Rex 500 Pro DFC Speed  l  Align T-Rex 600E DFC  l  Logo 600 SE/Jet Ranger  l  Align T-Rex 700 Dominator

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #38 : 20 Heinäkuu, 2014, 14:29:36 »
Tuohon Alignin 3GX purkkiin en osaa mitään apuja antaa, se kun on mulle täysin tuntematon säätömielessä. Muutaman kerran olen sitä lentänyt. Tuo Brain on mulle tutumpi eli siihen osaan antaa vinkkejä ja apuja jos se alkaa potkimaan takaisin.

Olihan tuossakin omat juttunsa, piti olla koneessa sitä ja tätä asennettuna jotta ohjelma alkoi keskustella purkin kanssa. Sen jälkeen homma on ollut aika simppeliä loppujen lopuksi. Kuten Matti totesi, säätämisestä puhutaan paljon, mutta nuo purkit on mun käsityksen mukaan viritetty tehtaalla sellaisiksi että wisardin läpi käymällä kopteri lentää varmasti. Toki tarkkana pitää olla jotta esim. korjaussuunnat on oikein.

Tässäkään en osaa sanoa minkälainen wisard on allun purkissa, Brainissa se ainakin on sellainen että melkein kuvia katselemalla voi päätellä mitä pitäisi tehdä ja miten. Monesti pelätään ihan turhaa asioiden muuttamista, jos ei tee mitään kovin radikaalia muutosta, kopteri tuskin lähtee lapasesta ekalla nostolla muutosten jälkeen. Oskillointia voi tulla kun gaineja nostetaan riittävän kauan, mutta harvemmin ne niin pahaksi äityy ettei sitä saisi ehjänä alas.

Mutta kuten tuolla aikaisemmin totesit, säätäminen ei saisi olla itse tarkoitus, itsellä tahtoo aina välillä mopedi lähteä käsistä ja sitä hierotaan loputtomasti. Sitten iskee taas laiska kausi ja lennetään monta kuukautta koskematta mihinkään. Säätämisen tarve on itsellä tullut eteen välilä kun on oppinut riittävästi ja päästään edellisen säätöjen rajoille tai on päässyt kokeilemaan jonkin muun kopteria, joka onkin antanut uusia vinkkejä miten kopterin pitäisi toimia.

Keltämättä itsellänikin on ollut välillä fiilis, onko kiire vai tehdäänkö tietokoneella. Hermo menee kun ei ymmärrä jne.

Kyllä se siitä lähtee, nautiskele kesä ja katso syksyllä uudelleen, ei se mikään tekemätön paikka ole.
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa vesku78

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #39 : 20 Heinäkuu, 2014, 22:44:18 »
Olisihan se hienoa jos joku softasta ymmärtvä viitsisi yksinkertaisesti
laittaa vaikka ranskalaisilla viivoilla parametristä mihin vaikuttaa ja millain.
Esim
-Elevator flip rate adjustment=?
Ei välttämättä aukea asia vaikka ymmärtäisit englantia hyvinki.
futen gy-401 on tehty hieno suomennos.

Poissa KL

 • Seniori torppari
 • *****
 • #340
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #40 : 21 Heinäkuu, 2014, 12:52:28 »
Tämän keskustelun sävy on muuttunut hieman oudoksi. Voin kyllä kirjoittaa sellaisen simppelin ohjeen (ilman korvausta) kunhan ehdin.

Ps. Kentällä aloittelijan auttaminen ei ole tietääkseni julkista nöyryytystä  ;)
« Viimeksi muokattu: 21 Heinäkuu, 2014, 12:54:55 kirjoittanut KL »
SAB Goblin 500, SAB Goblin 380
Suomen Autorotaatioliitto

Poissa HJK

 • Jäsen 2020
 • *****
 • FIN 3242. SIL-hopea, SIL-lennokkimestari.
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #41 : 21 Heinäkuu, 2014, 13:42:32 »
Tämän keskustelun sävy on muuttunut hieman oudoksi. Voin kyllä kirjoittaa sellaisen simppelin ohjeen (ilman korvausta) kunhan ehdin.

Ps. Kentällä aloittelijan auttaminen ei ole tietääkseni julkista nöyryytystä  ;)

PS. Mutta tälläinen julkisesti tyhjän jauhaminen on kyllä jonkin sortin nöyrryyttävä kokemus. On muuttunut "vähän oudoksi" jo omissakin silmissä. Häiritsee itse harrastustakin, koska tuhlasin tässä tilausuuden käväistä lennättämässä (työporukan hörppiessä kahvikupillistaan).

Vasta sitten olisi hyvä jos tuollainen yleispätevä suomen kielinen 3GX ohje löytyisi foorumin ohjeiden joukosta! Silloin ei tarvitse sopia tuntemattomien kanssa tapaamisia ja ajaa satoja kilometrejä mokoman purkin säädön takia! - etenkin kun sitä reissuaikaa ei nyt ole. Mieluummin oppisin itse kuin säädättäisn muilla.

Meinaajia kyllä riittää, mutta tekijämiehistä on pulaa ja oikeasti osaavilla on pääasiassa muutakin tekemistä  ;) Käännöstyön maksajia on kyllä ilmoitautunut, mutta kukaan ei ota vastaan varsinaista toimeksiantoa  ::)
« Viimeksi muokattu: 21 Heinäkuu, 2014, 23:52:19 kirjoittanut HJK »
Walkera Rodeo 110  l  2 x Align T-Rex 450 Pro FBL  l  Align T-Rex 470L Dominator  l  Align T-Rex 500 Pro FBL  l  Align T-Rex 500 Pro DFC Speed  l  Align T-Rex 600E DFC  l  Logo 600 SE/Jet Ranger  l  Align T-Rex 700 Dominator

Poissa calicha92

 • Pro torppari
 • ****
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #42 : 21 Heinäkuu, 2014, 15:59:09 »
Tuubista löytyy sellanen pätkä minkä mukaan itse tein 3gx setupin.
olin melkein yhtä toivoton mutta sen mukaan kun tein niin aika simppeliä oli.
kirjoita hakusanaksi freddy can fly 3gx. Muistaakseni 3 pätkää niin koko setuppi tehty.
pirun hyvä ohje. Neuvoo ja näyttää juurtajaksaen sen homman jopa minäkin ymmärsin idean.
toki englanniksi mutta silti hyvä pätkä.
Goblin Black Thunder 700 VBar NEO
Goblin Mini Comet Mini VBar
Vbar Control, ICharger 308duo, PhoenixRC,

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #43 : 21 Heinäkuu, 2014, 19:44:07 »
Oletko saanut tuota 3gx vekotinta ilmaan. Jos olet niin nyt päästään ehkä parhaiten liikkeelle sillä, että lennät sillä sen verran että osaat kuvailla mitä siinä on sun mielestä pielessä. Joudut ehkä lentämään epämieluisaa laitetta jonkin aikaa, mutta mitä paremmin osaisit kuvailla puutteita, sitä paremmin päästään porukalla kiinni konkreettisiin säätöohjeisiin.

Matti on tekemässä ohjetta näköjään. Se tulee viemään jonkin verran aikaa, annetaaan miehen tehdä se rauhassa niin uskon että siitä tulee hyvä ja selkeä. Nyt sulla on hyvä tilaisuus kommentoida ja kysellä ketjussa asiasta. Esim. jos joku on selitetty niin ettei sitä ymmärrä. Monestihan ongelmana on kun tekee ettei oikein osaa asettua aloittelijan asemaan ja pitää juttuja itsestään selvyyksinä.

Kyllä se siitä lähtee ihan varmasti kunhan et luovuta. Ei tarvi saada heti valmista eikä edes ens viikolla, mutta joskus sitten aikoinaan.

En usko että Brain tekee paljoa sen autuaammaksi, toisaalta olen kyllä itse pärjännyt sen kanssa kohtuudella ja aloitin täysin tyhjästä. En osaa verrata 3GX purkkiin, olen nähnyt sitä säädettävän ja ei se oikein auennut. Tosin kun ei ollut oma niin ei ollut hirveästi yritystä. Nämä edustaa periaatteessa vähän erilaista lähestymisfilosofiaa suunnittelun osalta. Allun purkin voi säätää kentällä ilman tietokonetta, ainakin periaatteessa vissiin. Brainille taas ei voi ilman konetta tehdä yhtään mitään. Kummassakin on puolensa, itse hahmotan paremmin tietokoneen ruudulta kun näen kerralla periaatteessa isomman kokonaisuuden.
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa KL

 • Seniori torppari
 • *****
 • #340
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #44 : 22 Heinäkuu, 2014, 00:01:29 »
No niin, nythän siellä onkin jo 3gx säätöopasta aloiteltu :) Mutta tuosta purkin päivityksestä vielä sen verran, että hyvin se niillä vanhoillakin versioilla lentää. Erot ovat aika marginaalisia ja tulevat ilmi vasta kovemmassa lennätyksessä. Joten ei noilla päivitysasioilla kannata välttämättä hirveästi päätään vaivata :)
SAB Goblin 500, SAB Goblin 380
Suomen Autorotaatioliitto

Poissa HJK

 • Jäsen 2020
 • *****
 • FIN 3242. SIL-hopea, SIL-lennokkimestari.
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #45 : 22 Heinäkuu, 2014, 07:20:22 »
No niin, nythän siellä onkin jo 3gx säätöopasta aloiteltu :) Mutta tuosta purkin päivityksestä vielä sen verran, että hyvin se niillä vanhoillakin versioilla lentää. Erot ovat aika marginaalisia ja tulevat ilmi vasta kovemmassa lennätyksessä. Joten ei noilla päivitysasioilla kannata välttämättä hirveästi päätään vaivata :)
Aika kriittisiä ovat arviot vanhojen 3GX versioiden puutteista. Kysytäänkö vaikka "Tohtorilta" :) Joukolla ovat raapineen kromeja pois kuorista jne. Varsinkin perä on ollut hankala säädettävä vielä v.4 päivityksessäkin, joten oman kokemuksen puolesta (arpinen käsi) halusin päivitystä kiitettyyn v.5 versioon. Jaksan kyllä odotella v.5 purkkia. Ehkä ne bitit vielä joskus asettuu kohdalleen minunkin purnukoissani?

Kovasta lennätyksestä en enää tiedä (näin eläkeläisenä), mitä nyt päivittän lennätän ruokatunnilla "vanhoja hyviä aikoja muistellessa". Suurin haitta on "pätkälennätyksestä", koska ehdin ajaa hätäisesti vain akullisen kerrallaan. Miksikö? - esimerkin vuoksi, koska meidän kultasepät on tosi tiukoilla ja tekee pitkää työpäivää. Jos lähtisin golfkentälle tai keskittyisin kopteritreeniin, niin pojallakin olisi kova hinku päästä Ahvenistolle polttamaan kumia! Siitä ei enää tällä porukalla selvittäisi :(

Syystä uusin juuri kolme vanhaa ajoakkua, että siitä yhdestäkin lähtisi vähen enemmän ajoaikaa. "Vain lennätys on tärkeää! - eikä sekään ole niin tärkeää" :) Mukaelma vanhasta kiinalaisesta sananlaskusta - eikä siinä mainita mitään "purkeista"  ;D
Walkera Rodeo 110  l  2 x Align T-Rex 450 Pro FBL  l  Align T-Rex 470L Dominator  l  Align T-Rex 500 Pro FBL  l  Align T-Rex 500 Pro DFC Speed  l  Align T-Rex 600E DFC  l  Logo 600 SE/Jet Ranger  l  Align T-Rex 700 Dominator

Poissa Dutchman

 • Seniori torppari
 • *****
 • # 7 Masku
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #46 : 22 Heinäkuu, 2014, 09:09:12 »
Itse en osaa kommentoida hyvyydestä tai huonoudesta, mutta vierestä seuranneena ko. purkin ensisäätöä, ei siihen liittynyt kuin hetki näpyttelyä ja kopu lensi osaavissa käsissä kaikissa asennoissa  ilman ongelmia. Dominator oli kopterina.
JR11X. Hirobo: Chinook, Lama, 2kpl Shuttle, Freya. Vario: Bell 47. Trex: 500 Cobra, 600N, 700 Helibug, 700/800N. Goblin 500. Blade 230S. Kyosho Shweizer. UH-60 Super Scale.

Poissa JuhoV

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC- Kopterit Ry #278
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #47 : 22 Heinäkuu, 2014, 09:10:54 »
Tässä on nyt yksi suuri perusongelma. Et erittele mitä purkkia milloinkin moitit ja etenkään mistä. Käsitin että Brain olis toiminut mutta sekin oli vissiin väärä käsitys, mutta puhut 3gx purkista ja brainista täysin ristiin niin ettei sitä voi edes päätellä kumpaa tarkoitat. Tässä kohtaa tämä on mennyt överiksi.

Edelleenkään et kertontu miten se tuntuu omituiselta ja stressaavalta (otetaan nyt brain kun se olisi edes ollut korjattavissa) mutta käsitin että pakitit vähän niin kuin häntä koipien välissä takaisin tankonuppiin kopterin kanssa. Tätä et siis vissiin edes yrittänyt säätää vaikka neuvoja siihen kyselitkin. Kieltämättä tässä oli nyt vähän kummelivitsin tynkää kun kaveri pohti käviskö kysymässä tunkkia lainaan yöllä.

Kutenkin, nuo purkit on viritetty niin löysäksi wisardilla ettei se ole mikään ihme jos tuntuu omituiselta. Kun itse lensin ekan kerran fbl-purkilla, fiilis oli aivan kamala. Puoli akkua meni ennen kuin sain edes puolittain hallitun näköisen kaarroksen aikaan. Ei ollut oma kopteri edes.

Kun sitten mulle tuli eka kopteri jossa oli fbl-purkki, oli edelleen fiilis että tässä mankan ja kopterin välissä on jotain eikä kopteriin saa oikein tuntumaa. Se oli jotenkin utuinen ja tunnoton. Osa menee tottumisen piikkiin, osa menee säätämällä. Jos se sun purkki on wisardilla tehty johonkin sport moodiin, niin en ihmettele yhtään jos fiilis on tuo yllä kuvatun kaltainen. Purkki puuttuu liikaa kopterin ohjaamiseen ja jyrää omat komennot yli tai tasoittelee ja silottelee niitä liian rajulla kädellä.

Näihin tulee varmasti apuja ja neuvoja, jopa ihan kädestä pitäen ja voin osoitelle virtuaalisormella näytöltä mitä muutat konkreettisesti, mutta se pitää kuitenkin tehdä jos neuvoja kysyy, näillä kirjoituksilla se ei purkista muutu. En saanut näiden pohjalta selville edes onko sulla nyt brainin ohjelmaa koneella ja oletko edes käynyt demo-moodissa läpi tuota.

Jos sulle sikarit maistuu niin suosittelen että otat kesäiltana rauhassa konjakkilasin, piiiitkäään sikarin ja läppärin terassille. Käännät näytön niin että siitä saa auringossa selvää ja pistät vielä taustalle jonkin lempparilevyn soimaan. Sitten räpläät sitä brainia demo-moodissa. Syötät askel askeleelta oman kopterin setupin sisään wisardissa. Kun se on valmis, talletat sen koneelle muistiin ja pistät läppärin kiinni tekemättä sinä iltana enää muuta sille. Saat pehmeän laskun ohjelmaan eikä kopteri hyökkää kynsille kun se ei ole edes kiinni koneessa. Sitten katellaan myöhemmin lisää kun olet vähän miettinyt tuota. Et yksinkertaisesti voi käsittää tuota systeemiä jos et käy läpi tuota demo-moodi hommaa.
« Viimeksi muokattu: 22 Heinäkuu, 2014, 09:13:06 kirjoittanut JuhoV »
Trex 450 pro (Brain)
Gaui X5 (Brain)
Futaba T8FG Super

Poissa Tohtori R

 • 3D spede
 • Yyberfyyrer Torppari
 • *****
 • RC-Kopterit Ry #6
  • "kuidutuksen alkeet!"
Vs: FBL-purkin säätö <-----> mankan säädöt?
« Vastaus #48 : 22 Heinäkuu, 2014, 23:03:27 »
matti näköjään tekee hyvän ohjeen. parempaa ei varmaan saa vaikka olis kuinka ammattikääntäjä koska matti tietää mistä puhutaan ja kääntäjä ei. ei ne ohjeet aina ole englanniksikaan kovin selkeitä joskin niistä yleensä pystyy luovimaan ja suodattamaan järjettömyydet pois. kaikkea ei vaan aina kannata edes tehdä suoraan ohjeen mukaan.

vaikka ohje nyt tuleekin niin sanoisin silti että paras tapa on mennä kentälle muiden harrastajien seuraksi kyselemään ja kyseenalaistamaan. se on aina seurassa hauskempaa ja siinä oppii kun ottaa sen asenteen että kysyy aina ku vähänkin tuntuu ja tekee itse eikä vaan katso vierestä ku muut säätää kamat valmiiksi. jos vaikka sitte syssymmällä :)
Raattio | Stimulaattori | Kepakoita...    "Peltojen kuidutukset tunteella ja taidolla jo vuodesta 2010!"
Edesmenneet: mCX | mCPX BL | mSR | Align trex 250FBL | 500FBL | 700E FBL | 2*Gaui X7 | SAB G570KSE | G700 | ProtosMAX | tulikettu (oli rikki jo kaupassa)
Edelleen haitaksi: MSH miniRoottos | P380 | G SPEED Carbon | G BlackNitro 700 | TDR II
http://www.youtube.com/mrtohtorir  V-Bar, MKS, Futaba, X-Nova, Kontronik, YS, Optifuel...

Poissa Korppi

 • Seniori torppari
 • *****
 • 47
Vs: FBL-purkin säätö &lt;-----&gt; mankan säädöt?
« Vastaus #49 : 22 Heinäkuu, 2014, 23:13:47 »
Tohtorilta hyvä neuvo, mutta joskus voi olla hankala päästä porukan mukaan vaan joutuu harrastamaan yksin. Mutta onneksi on tämä foorumi, mistä saa neuvoa ja tukea, ja joskus jotain muutakin, mutta sehän kuuluu pelin henkeen. :)
Align 450 prominator@V2, (3GX, DFC),
Align 600 pro, (3GX, EFL),
Gaui 500X@hk2.1,  Tarot TL250A@CC3D
Futaba 14SG, iCharger 308DUO
https://www.youtube.com/channel/UC6aUMsdgrpk3d-Q8v7T_CPQ

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
15 Vastauksia
9115 Lukukerrat
Uusin viesti 13 Elokuu, 2012, 21:02:45
kirjoittanut pilot4fn
50 Vastauksia
13704 Lukukerrat
Uusin viesti 08 Helmikuu, 2013, 14:37:26
kirjoittanut vee73
15 Vastauksia
4902 Lukukerrat
Uusin viesti 24 Toukokuu, 2013, 13:42:30
kirjoittanut mikek
10 Vastauksia
3570 Lukukerrat
Uusin viesti 11 Helmikuu, 2015, 09:42:02
kirjoittanut Raimund
22 Vastauksia
5831 Lukukerrat
Uusin viesti 21 Maaliskuu, 2015, 22:22:36
kirjoittanut Fabe56