Kirjoittaja Aihe: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen  (Luettu 9018 kertaa)

Poissa JRu

 • Pro torppari
 • ****
Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« : 21 Elokuu, 2011, 08:59:45 »
Tuossa taas miettimistä, kannattaako rc-kopterilla kuvata massatapahtumissa?

http://lennokit.net/showthread.php?t=50688

Poissa ropellihattu

 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #1 : 21 Elokuu, 2011, 09:25:01 »
Niin, toisaalta voihan se oikeakin kopteri rysähtää stadikalle... :-\

Kaikessa on riskinsä.

On siinä varmaan ollut kaverilla aika epäuskoinen olo kun kone on lähtenyt lapasesta ja kadonnut horisonttiin.

T$it$£ing!
Nada

Poissa Trnquill

 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #2 : 21 Elokuu, 2011, 09:30:05 »
Kerrasaan outo tapaus. On siis lennätetty multikopteri niin etäälle itsestä, ettei sitä voi enää ohjata visuaalisesti, vaan pitää luottaa täysin elektroniikkaan. Tämä on tehty yleisötapahtuman välittömässä läheisyydessä. Eli kärjistäen sanottuna nostettu kopu ilmaan, käskytetty se yleisömassan viereen pelkän automatiikan varassa ja pistetty silmät kiinni toivoen parasta. Haiskahtaa katastrofin aineksilta! Enkä tarkoita tällä nyt sitä että kopteri vaani ilmassa valmiina tappamaan jonkun, vaan lähinnä sitä, että todennäköisyys karkaamiselle oli erittäin suuri. Erilaisella mäihällä kopukka olisi tullut ketoon stadikalle, josta olisi noussut varmasti jonkinasteinen haloo. Siis vaikka kopukka olisi tippunut "vain" keskelle kentää kesken pelin.

Pitäisi ehkä pysytellä sillä etäisyydellä, josta laite on vielä ihmisen ohjattavissa.

Poissa Mikaelni

 • RC-Kopterit Ry/178
 • Elävä Legenda
 • *****
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #3 : 21 Elokuu, 2011, 09:35:37 »
Itse olin eilen peltoja kuvaamassa ja ylhäällä tuuli hillittömästi ja oli kovia puuskia joita ei maanpinnalla huomannut, onneksi kuvaan näköyhteydellä ja huomasin että automatiikka ei kyennyt pitämään noissa olosuhteissa konetta halutussa kohdassa. Kuvaus oli pakko suorittaa manuaalisesti ilman positin holdia ja automatiikalla kone olisi lähtenyt pikkuhiljaa omille teilleen, ei riittänyt ilmeisesti resurssit yllättäviin 12ms tuulen puuskiin.
F550 Wookong M/Datalink/IOSD

Poissa kamakaze

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC-Kopterit Ry #0011
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #4 : 21 Elokuu, 2011, 10:56:21 »
Mikäli sulla on mikaelni vielä se mun softa siinä niin se ei toimi kovassa tuulessa vaan pitää säätää arvoja agressiivisemmaksi.

Mikrokopterin softaan ei voi luottaa missään tapauksessa. Itselläni jää position hold toimimatta 1/5: stä. Usein (yli 50% näistä kerroista) se toimii kun painaa vain uudestaan päälle, mutta välillä se ei vain mene päälle jostain tuntemattomasta syystä (häiriötä jne). näin ollen sillä ei ole turvallista läntää yleisötapahtumassa näköyhteyden ulkopuolella.

Poissa 1m4s0_

 • Seniori torppari
 • *****
 • Sami Ollonen ät Raahe
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #5 : 21 Elokuu, 2011, 11:46:34 »
Tuossakin olisi pitänyt olla joku spotteri kaverina.. ja kaverihan sanoi että kopteria vielä pystyi ohjaamaan ????

450Pro
Futaba 12FG 35mhz

Poissa Trnquill

 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #6 : 21 Elokuu, 2011, 12:17:30 »
ja kaverihan sanoi että kopteria vielä pystyi ohjaamaan ????
Jep, se tässä eniten kalskahtaa minulla korvaan. Olisi sitten ohjannut sen takaisin eikä antanut mennä tuulen mukana. Varmaankin tähän löytyy ihan järkeväkin selitys, mutta oudolta kuulostaa. Tai sitten kopteri vaan oli todella niin kaukana, ettei sen liikettäkään enää kunnolla erottanut (eli oliko tulossa kohti vai menossa pois), jolloin karkea virhe oli tapahtunut jo siinä lennätyspaikan valinnassa.

Mitenköhän kameraa tähdättiin? Langattoman videolinkin avullakin kopterin olisi kai saanut ohjattua takaisin.

Poissa Tuoppi

 • Seniori torppari
 • *****
  • Kopteri blogi
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #7 : 21 Elokuu, 2011, 12:24:08 »
On siis lennätetty multikopteri niin etäälle itsestä, ettei sitä voi enää ohjata visuaalisesti, vaan pitää luottaa täysin elektroniikkaan. Tämä on tehty yleisötapahtuman välittömässä läheisyydessä.

Tuota threadia lukiessa lennättäjä kyllä sanoo lentäneensä sitä n. 20m korkeudessa, lentänneensä sitä näköyhteydellä tyhjällä alueella yleisötapahtuman vieressä ja käyttäneensä videolinkkiä vain rajaukseen. Kone karkasi kun heading home käynnistettiin.

Miksi sitten ei ottanut heading homea pois päältä ja ajanut sitä käsin takaisin? Sitä ei ainakaan vielä tuosta viestiketjusta selvinnyt.Kaljakombattikone. Durafly Tundra. Spectrum DX8.
rc-kopteri.blogspot.com/

JCA

 • Vieras
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #8 : 21 Elokuu, 2011, 12:29:48 »
Joo itse myös käsitin että ei ole ihmismassan päällä lentänyt vaan stadikan "ulkopuolella".

Lainaus
Lisäksi en tietenkään missään tilaneessa lennätä ihmisten yläpuolella. Tässä tapauksessa nousu/laskukenttänä oli tyhjä jalkapallokenttä ja pysyin kaukana itse stadionin päältä.

Tuo kyllä kummastuttaa ittiäkin että jos se kerta oli näköetäisyydellä ja ohjattavissa niin miksei napauttanut kotiintuloa pois päältä (jos sen saa?) ja lentänyt käsin? Vai katosiko kaikki yhteydet koneeseen?

Lainaus
Kopu olis gps hold tilassa ja kuvat saatuani lähdin laskeutumaan ja laitoin kotiintulon päälle. Siinä vaiheessa gps petti ja kopu lähti tuulen mukana kohti etelää.

Eikai noi vermeet sitä gps:ää tarvi "manuaaliseen" lentämiseen :)

Poissa Mikaelni

 • RC-Kopterit Ry/178
 • Elävä Legenda
 • *****
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #9 : 21 Elokuu, 2011, 14:44:23 »
Tuollaiset tilanteet kun tulevat yllättäen ja aika toimia on todella lyhyt, itse muistelen tilanteita jossa huomaa että nyt tulee torppi ja aika siitä selviytymiseen on todella lyhyt. Monesti tilanteiden korjaaminen tulee "selkärangasta" ja maassa koneen vieressä vain ihmettelee että miten sen onnistui saamaan ehjänä alas.

Nyt kun on kulunnut aikaa tapahtumasta ja ei ole lööppien kirjoituksissa tapahtumasta, voi todeta että asiassa on vain materiaali vahinkoja.

Nyt kannattaa alueella olevien harrastajien lähteä foorumin äärestä ulkoilemaan ja etsimään konetta, 100€ saisi mukavasti jotain uutta kopteriin  :)

Toivotaan että ei seuraa mitään pahempaa ja jokainen lennättäjä oppii tästä jotain, itse mietin ennen lennätystä, että mitä voi tapahtua jos kone karkaa ja miten toimin tilanteessa.
F550 Wookong M/Datalink/IOSD

Poissa Vispilä

 • Seniori torppari
 • *****
  • www.virtualworx.fi
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #10 : 21 Elokuu, 2011, 15:07:35 »
Musta ilmakuvauksessa tärkein turvallisuuden lisääjä on se että EI LENNETÄ ulos siltä alueelta jossa konetta osaa lentää manuaalisesti. GPS on kätevä apu mut koneen lentämistä sen vastuulle ei kannata laittaa.
Virtual Worx / Skycat.pro

"Now it's going somewhere"

Poissa villehoo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #11 : 21 Elokuu, 2011, 18:28:42 »
En nyt lähde ketään neuvomaan tai paljoa viisastelemaan, mutta itse ollaan helicam -hommissa todettu että simppelissäkin kaupallisessa keikassa kaksi henkilöä on meille minimi, toinen kaveri keskittyy 100% lentämiseen ja toinen operoi kameraa ja katsoo rajausta sekä opastaa pilottia. Isomilla keikoilla on vielä kolmas jamppa mukana huolehtimassa akuista ja pitämässä huolta että ylimääräisiä ihmisiä ei ilmesty alueelle.

Mitä mikrokopterin GPS:n luotettavuuteen tulee, niin koelennolla kun kerran testailtiin position holdia niin erään kerran useiden onnistuneiden kokeiden jäkeen meinasi lähteä kopteri aivan omille teilleen, ja jos olis ollut metsän reuna tai talo ollut lähellä näköesteenä niin sinne olis menny. Tästä johtopäätelmänä irroitimme navigation boardin toistaiseksi kokonaan koptereistamme ja lennetään vain 100% visuaalisella. Altitude holdia käytetään jos ollaan tosi korkeala.

Toivotaan että tän tyypin kopteri ja kamera vielä löytyvät.

-v


Poissa kamakaze

 • Seniori torppari
 • *****
 • RC-Kopterit Ry #0011
Vs: Kopteri karkasi kesken ilmakuvauksen
« Vastaus #12 : 21 Elokuu, 2011, 20:11:03 »
Luulen, että karkaaminen oli puhasta osaamattomuutta. Mikrokopteri on vaikea lentää kaukana kun asentoa ei ole helppo hahmottaa. En pidä minään ihmeenä, että 150metrin päässä 20 lennon jälkeen on ihan hukassa (en tiedä paljon pilotti oli yhteensä lentänyt, mutta ainakin tolla sen 20 lentoa).

Toinen hyvin ilmeinen syy voisi olla se, että jos holdi meni päälle ja se 300m max kantama vastarille tuli vastaan (sillä vastarilla) ja fail safe oli esim. pistetty go home tilaan. Tämän tilan koordinaatithan ladataan sillon kun kopteri käynnistetään ja joskus ne on ihan metsässä. Kopteri lähtee menemään silloin go home tilassa ihan hullun lailla jonnekin muualle ja sitä voi ohjata kuten kaveri sanoi, mutta metsään kulkee silti.


 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
8 Vastauksia
4792 Lukukerrat
Uusin viesti 14 Toukokuu, 2009, 17:11:19
kirjoittanut Mikka
20 Vastauksia
23305 Lukukerrat
Uusin viesti 07 Joulukuu, 2014, 14:22:20
kirjoittanut Willeh
19 Vastauksia
10317 Lukukerrat
Uusin viesti 19 Tammikuu, 2015, 17:50:43
kirjoittanut oskuk
15 Vastauksia
6233 Lukukerrat
Uusin viesti 12 Tammikuu, 2016, 07:33:23
kirjoittanut jinx
16 Vastauksia
9871 Lukukerrat
Uusin viesti 07 Marraskuu, 2016, 08:43:24
kirjoittanut 338federal