Kirjoittaja Aihe: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?  (Luettu 7765 kertaa)

newbie78

 • Vieras
Toivottavasti joku Honey Bee King 2:een perehtynyt kopteriguru osaa vastata tähän, sillä kopukuume on kova (!!), mutta ei ole mukavaa, että kopua ei saa pelittämään… Pieni tarina alla…

HBK2 otti ensilentonsa viikko sitten ja ihan hienostihan tuo meni. Rauhallinen kopteri tuolla vakiomoottorilla. Jouduin tosin vaihtamaan alkuperäiset kierot puulavat hiilikuituvahvistettuihi n, jotka toimivat hienosti ja lapaurakin oli näiden kanssa kohdallaan linkkien pituuksiin koskematta.

HBK2 teki kuitenkin kolmannella lennolla ihmeellisen tempun ja vaikutti siltä, että tuo harjallinen vakiomoottori leikkasi kiinni tms., sillä kopteri syöksähti aivan arvaamatta n. vajaasta metristä maahan sillä seurauksella, että lavat menivät rikki (”kaatui” salamannopeasti vasemmalle kyljelleen ja mäjähti maahan). Tämä yllättävä putoaminen oli hieman outo juttu, sillä en tehnyt ohjauksessa mitään aiemmasta poikkeavaa ja kopteri oli täysin hallussa ennen tapahtumaa.

E_skyn harjaton moottori (3900 RPM) odotti kuitenkin paketissa, joten vaihdoin sen ja moottorin mukana tulleen 25 A:n noparin kopteriin.

Moottorin asennus meni hienosti: tosin moottori ja ratas (10T, onko muuten ok? Harjallisen vakiomotin kanssa oli 9T.) olisivat saaneet olla lähempänä pääratasta, sillä tuo löi hetken tyhjää sillä seurauksella, että päärattaan hampaat hieman pyöristyivät…  :)

Mutta ilmaan en sitten kopteria enää kunnolla saanutkaan. Kun sain maaefektin voitettua, rupesi kopteri pyörimään ympäri eli näytti siltä, että perä ei pitänyt lainkaan. Testasin ensin liukkaalla alustalla eli pahvin päällä ja sitten tein kopterille ”testipenkin” eli tolpan päähän laakeroitu pyörä ja kopu siihen kiinni. Tolppa sitten vatupassilla pystysuoraan.

Perä oli todella levoton. Kun sain perän tietyillä kierroksilla pitämään trimmiä säätämällä, rupesi kopu jo sitten enemmän tehoja annettaessa taas pyörimään. Outoa oli myös, että kun perän sai pysähtymään ja käänsi sitä sitten ohjainta käyttämällä, ei liike enää pysähtynytkään tai pysähtyi aikamoisella viiveellä. Ikään kuin ohjauksessa olisi ollut melkoinen viive tms. Tosin huomasin myös, että lapaura heitti pahasti, kun kopteri oli tämän tolpan nokassa. Pahimmillaan eroa oli lapojen välillä toista senttiä! Mutta tämän ei ilmeisesti pitäisi vaikuttaa pyörimiseen, vaan enemmänkin tärinään ja lennettävyyteen jne.?

Missä siis mahdollinen vika? Gyro on HBK2:n perusgyro ja perän servo vakiodigiservo. Servo tosin temppuili moottorin/noparinvaihdon jälkeen oudosti pari kertaa, kun ensimmäisiä kertoja laitoin virtoja päälle. Meni äärilaidasta toiseen pari kertaa ja jollain kertaa ei reagoinut mihinkään ohjausliikkeeseen tms. Tosin en tiedä, johtuiko tämä siitä, että joudun oikeasti käyttämään väkivaltaa, jotta saan akun ja noparin T-liittimet yhteen. En ymmärrä, miten niitäkin voi olla ”kahta eri mallia”… Mutta todella tiukka on ja saa hampaat irvessä vääntää kiinni (veneessäni samat liittimet ja menevät todella nätisti kiinni). Voisiko tuo, etten saa akkua välttämättä aina heti kiinni oikein, sotkea gyron? Nopari piippaa iloisesti, että on ”armed” ja gyro vilkuttelee ohjekirjan mukaisesti olevansa ok.

Mitä te gurut suosittelette? Perä ei siis pidä. Uusi gyro + digiservo perälle (mitkä hommaan)? Eri servoja ei saa ilmeisesti samaan vastariin laittaa? Uudet liittimet akkuun tai nopariin? Missä muualla voi mättää? Onko tuo uusi moottori liikaa tuolle perusgyrolle? Mitä siis teen?

Joku voisi tosin sanoa, että pistä koko kopu vaihtoon, mutta vielä en luovuta.  :)

Kiitos!

Poissa masu

 • Wikiadmin
 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #1 : 06 Elokuu, 2009, 13:53:14 »
Mä en oikein tiedä näistä ESkyistä juuri mitään, mut yritetään jotain.

Oletettavasti nupin kierrokset on noussu aika paljon. Tuo harjaton motti luultavasti kiertää enemmän kuin harjallinen ja vaihdoit samalla isomman pinionin, joka entisestään nostaa nupin kierroksia. Kierrosten nousu vaikuttaa myös perän toimintaan. Jos sulla on se ESkyn perusgyro, niin sehän ei taida olla HH gyro...? Rate gyroilla joutuu etsimään sopivan "neutraalikulman" perälavoille kompensoimaan rungon vääntöä. Minusta tuon tekstin perusteella vaikuttaa, ettei perällä ole enää tarvittavaa "auktoriteettia". Ilmeisesti tässä voisi saada parempia tuloksia, jos vaihtaa HBK2:seen 450 reksin perälavat.

En ole varma tuosta gyrosta, mutta yleisesti täytyisi gyron päästä kalibroimaan itseään sähköjen kytkemisen jälkeen ilman tärinöitä kopterin rungossa. Tuollaista ylijäykkää liitintä ähertäessä paikalleen on sähköt ollu jo hyvän aikaa päällä ja kopteri pomppii ku aropupu liittimen kanssa taistellessa vaikka sen pitäisi olla liikkumatta. Tämä voi vaikuttaa gyron toimintaan merkittävästi.


Poissa 1m4s0_

 • Seniori torppari
 • *****
 • Sami Ollonen ät Raahe
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #2 : 06 Elokuu, 2009, 13:56:30 »
Kumpaan suuntaan kopteri pyörii?
Jos tässä kopterissa on oma pieni moottori peräroottorille, niin kopterin pyöriessä vastakkaiseen suuntaan pääroottorin kanssa, perä roottorilla on liian vähän kierroksia. Vastaavasti jos pyörii samaan suuntaan pääroottorin kanssa niin on liikaa kierroksia peräroottorilla.
Nämä tahtoo olla näiden halpojen eskyn vehkeiden perus ongelmia, samaa oli omassanikin kun ekana ostin.. en jaksanut sen kanssa taistella niin ostin samantien trexin.
Jos on servolla ohjatut muutuvat lapakulmat niin vahda "kierroksia" sanat "lapakulmia" sanaan :D

Masulla hyvät pointit, kerkesin vähän ennemmin :)
Googlettelin niin löysin nuita hbk2:sia joissa oli moottilla perä ja joitain jossa oli lapakulmilla..

450Pro
Futaba 12FG 35mhz

newbie78

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #3 : 06 Elokuu, 2009, 14:13:14 »
Tuo ihan kopukan mukana tullut perusgyro kyseessä, ei siis käsittääkseni HH. Olisiko tämä parempi: http://www.rc711.com/shop/product_info.php?products_id=857 eli head lock gyro?

Riittääkö, kun vaihtaa paremman (HH-)gyron tuohon? Mitä suosittelette? Vai joutuuko vaihtamaan myös servot tai lähteä säätämään noiden perälapojen kulmia? Perä on hihnavetoinen.

Kopteri menee molempiin suuntiin. Ensin pyöri vastapäivään, mutta tolpan nokassa hieman sinne sun tänne. Jatkoi liikettä aina, kun lopetti ohjaamisen. Nupissa tosiaan huomattavasti enemmän kierroksia...

Pertti

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #4 : 06 Elokuu, 2009, 14:24:55 »
Itse en enää toista Eskyn gyroa koneeseen ostaisi vaikka onhan jotkut saaneet tuon HH-eskyn toimimaankin.
Futaban GY410+s9257 on varmaan se mitä moni suosittelee ja toinen Logitech 2100T+ 3100G.

Poissa 1m4s0_

 • Seniori torppari
 • *****
 • Sami Ollonen ät Raahe
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #5 : 06 Elokuu, 2009, 15:02:04 »
Itse en enää toista Eskyn gyroa koneeseen ostaisi vaikka onhan jotkut saaneet tuon HH-eskyn toimimaankin.
Futaban GY410+s9257 on varmaan se mitä moni suosittelee ja toinen Logitech 2100T+ 3100G.

tarkoittaa varmaan gy401 (viilataan pilkkua ;) ), eni vei

Jos ei ole varaa laittaa niin paljon rahaa gyroon niin seuraa gyron on erittäin toimiva ja helppo säätää... ja kaiken kukkuraksi halpa. Älkää sekoittako mystery gyrdiin!
Y-G401B itselläni on tuo 450 reksässää ja ei huomaa eroa 401:seen perus lentelyssä ja temppuilussa :)
http://cgi.ebay.com/Y--G401B-HeadLock-Gyro-TREX-T-REX-450-500-li-air-v2-j_W0QQitemZ150363891051QQcmdZViewItemQQimsxZ20090805?IMSfp=TL0908051510007r29288
« Viimeksi muokattu: 06 Elokuu, 2009, 15:23:28 kirjoittanut 1m4s0_ »

450Pro
Futaba 12FG 35mhz

Poissa ChiKung

 • Pro torppari
 • ****
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #6 : 06 Elokuu, 2009, 15:11:47 »
Oiskohan gyro ottanut itseensä tontista? Koita katsoa (pyöritä itse kopteria) korjaako gyro oikein pyörimistä, vai tuleeko käännös vain gyron ratesta. Samoin jos korjaa, mutta ei riitä pitämään suorassa, niin perälapojen vaihto voisi auttaa.

Olen kuullut, että GU-210 olisi toimiva tuossa kopukassa. Käytettynä edullinen. (Jonkunlainen kopio GY401:sta, tosin joillakin puutteilla).
T-Rex 450 SE Superframe, CX450 V2 AE, DX7

Mie

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #7 : 06 Elokuu, 2009, 18:20:09 »
Mulla oli sama HBK3:sessa. En tiedä onko samoja osia, mutta mulla oli gyrossa kytkin kääntynyt reverselle. Se kääntyy melkein itestään kun ottaa väärästä kohti kiinni.

newbie78

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #8 : 17 Elokuu, 2009, 21:49:30 »
Jos hommaan jonkin noista suosittelemistanne gyroista, niin menevätkö kaikki servot vaihtoon? Käsittääkseni vastaanottimeen ei saa kytkeä erilaisia servoja? Vai riittääkö, että vaihdan gyron + peräservon?

Ajattelin kuitenkin ensin "downgradeta" tuon motin 3100 RPM kiertävään harjattomaan ja laittaa tähän 9T:n pinionin. Onko hyvä näin? Samalla vaihdan nuo perälavat suositeltuihin Rexin lapoihin... luulisi pelittävän?

Lueskelin tuon gyron suomenkielisen asennusohjeen täältä palstoilta ja meni yli meikäläisen hilseen... Onko tuollainen HH-gyro oikeasti vaikea asentaa? Radiona E_skyn 6-kanavainen perusvekotin...

Kalliiksi tuli tämäkin HBK2-testi...olisi pitänyt hankkia kerralla parempi kopukka... :) Vara- ja päivitysosiin mennyt jo uuden kopun hinta + aika + vaiva... ja kopu ollut ilmassa vasta pari hassua kertaa.

Poissa Kallio

 • Seniori torppari
 • *****
 • :.
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #9 : 17 Elokuu, 2009, 21:54:23 »
Voit vaihtaa peräservon ihan huoletta, nuppiin ei ole suotavaa sekoitella erimerkkisiä servoja.
HDX-450
AMIG 450
------------------------
Spektrum DX7

Mie

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #10 : 18 Elokuu, 2009, 19:17:51 »
Ei kai honey bee king 2:seen kannata ostaa gyroa tai muutenkaan päivitellä kovasti? Myy ja osta joku muu. Voi se rikki olla se gyro, mutta ei huono gyro tarkoita että ei pysy suunnassa ollenkaan. Se vain pysyy huonommin.

Uuden kopun hinta taitaa mennä joka koneessa, kun aloittaa.

newbie78

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #11 : 19 Elokuu, 2009, 08:52:25 »
Voit vaihtaa peräservon ihan huoletta, nuppiin ei ole suotavaa sekoitella erimerkkisiä servoja.

Ok. Näin vähän ajattelinkin. Kysyin tätä, koska törmäsin asiaan leluja.net-sivuilla tuon alkuperäisen servon kohdalla. Siellä lukee näin: "HUOM. Vastaanottimeen ei saa kytkeä eri tyyppisiä servoja, kaikki servot on oltava samaa tyyppiä." Ja tämä siis osoitteessa: http://www.leluja.net/tuotteet.html?id=1/752

Poissa Hermis

 • Moderator
 • *****
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #12 : 19 Elokuu, 2009, 16:37:29 »
Voit vaihtaa peräservon ihan huoletta, nuppiin ei ole suotavaa sekoitella erimerkkisiä servoja.

Ok. Näin vähän ajattelinkin. Kysyin tätä, koska törmäsin asiaan leluja.net-sivuilla tuon alkuperäisen servon kohdalla. Siellä lukee näin: "HUOM. Vastaanottimeen ei saa kytkeä eri tyyppisiä servoja, kaikki servot on oltava samaa tyyppiä." Ja tämä siis osoitteessa: http://www.leluja.net/tuotteet.html?id=1/752

En tiedä millä perusteella tuo on kirjoitettu, mutta nuppiin ei tosiaan kannata laittaa erilaisia servoja siitä syystä, että kun swashiä liikutetaan kolmen servon yhteistyönä, ei homma onnistu jos yksi on muita merkittävästi hitaampi.
-flybarless, sedative stabilized head-

Poissa ropellihattu

 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #13 : 19 Elokuu, 2009, 20:23:17 »

Ajattelin kuitenkin ensin "downgradeta" tuon motin 3100 RPM kiertävään harjattomaan ja laittaa tähän 9T:n pinionin. Onko hyvä näin? Samalla vaihdan nuo perälavat suositeltuihin Rexin lapoihin... luulisi pelittävän?Jos tuo 3900KV pitää lähellekään paikkaansa on headspeed ainakin 10t pinionilla liian suuri. Eli jos vaihdat siihen 3100KV:n niin anna olla tuo kymppi paikallaan.

Et varmaan tee yli 3000 kierroksella mitään nupissa? :D
Nada

newbie78

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #14 : 19 Elokuu, 2009, 21:03:47 »
Ei nupin kierroksilla tai muullakaan ole väliä, kunhan saan kopukan ilmaan. :)

Kannattaisiko laittaa vähän lisää kulmia, niin kopu leijuisi alhaisemmilla kierroksilla?

CC

 • Vieras
Vs: Honey Bee King 2 + harjaton moottori - kopteri pyörii?
« Vastaus #15 : 21 Syyskuu, 2009, 12:39:02 »
Oliskohan kuitenkin vaan perän hihnapyörän lukitustappi kadonnut askarrellessa...? Ota hihnapyörästä kiinni ja
pyöritä nupista toisella kädellä, hihnapyörä ei saa luistaa pääakselilla.

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
12 Vastauksia
5344 Lukukerrat
Uusin viesti 13 Syyskuu, 2007, 20:35:11
kirjoittanut SMy
17 Vastauksia
12197 Lukukerrat
Uusin viesti 13 Maaliskuu, 2008, 22:19:46
kirjoittanut Hermis
6 Vastauksia
4764 Lukukerrat
Uusin viesti 12 Huhtikuu, 2008, 10:20:33
kirjoittanut skigge
2 Vastauksia
2982 Lukukerrat
Uusin viesti 14 Elokuu, 2008, 22:39:11
kirjoittanut timberjack
kokemusta honey bee king 3?

Aloittaja potkuri kalle « 1 2 ... 5 6 » E-Sky Sähkökopterit

146 Vastauksia
85024 Lukukerrat
Uusin viesti 28 Heinäkuu, 2014, 11:21:41
kirjoittanut Mixa77