Kirjoittaja Aihe: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?  (Luettu 353 kertaa)

Poissa Toma-

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« : 14 Marraskuu, 2023, 18:14:32 »
Sain käsiini vanhan oletettavasti nitro käyttöisen kopterin joka on pölyttnyt kirjahyllyn päällä n 30 vuoden ajan, rungon pituus n 135cm.

Mitään ohjeita ei ole, eikä kokemusta kopterin lennättämisestä.

Kokeiltu että lähti käyntiin ja kone toimii, vaatii kyllä säätämistä mutta mekaanisesti käyntikuntoinen. Käyttelin tätä hetken tiukasti penkkiin sidottuna kiinni ettei vaan käy mitään ikävää. (Pelottavan oloinen vehje kyllä on)

Servot tuntuisi toimivan myös, joskin erikoisesti kytketty/ohjelmoitu esim jos oikein tulkitsin: vas tikku peräroottori vas/oik ja ylös/alas kollektiivisäätö. Oikealla taas vas/oik pitch ja ylös/alas kaasu. Näistä en kyllä mene takuuseen tulkitsinko oikein :D

Tässä vaiheessa ei nyt oteta kantaa siihen mitä lupia lennättäminen vaatii/polttoainekkin vaatinee luvat mitä näiussä pitäisi käyttää(yli 16% nitroa)?

Onko tämmöisellä mitään arvoa tällaisenaan?

Mikäli ei arvoa juuri ole taidan yrittää saatella lentokuntoon ja kokeilla nouseeko ylös(alashan se tulee ainakin kerran :)) Ties vaikka löytyisi uusi harrastus, ja huom en ole lähtemässä  lennättämään ennenkuin olen perehtynyt asiaan ja turvallinen paikka on tiedossa kyllä.

Ystävällisin terveisin,
Toni

Poissa Simo_M

 • Pro torppari
 • ****
Vs: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« Vastaus #1 : 14 Marraskuu, 2023, 19:25:56 »
Kovasti näyttää vanhimmalta Hirobo Shutlelta, tuolta löytyy ohjekirjakin.
Ohjekirjassa kerrotaan miksaukset, yleensä vasemmassa tikussa on peräservo(jalka) ja sekä kollektiivi että kaasukäyrä(normal mode). Oikeassa tikussa sitten nupin kallistukset.

Gyro näyttää epäilyttävästi mekaaniselta hyrrägyrolta, se saattaa olla jumissa pitkän seisonnan jälkeen ja mekaaniset olivat muutenkin vähän epävarmoja.
Foorumilta varmaan löytyy elektronisia perägyroja puoli-ilmaiseksi jos aiot koettaa kopua.

Poissa JasuT

 • Jäsen 2023
 • *****
Vs: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« Vastaus #2 : 14 Marraskuu, 2023, 21:22:21 »
Jos kone kerran käynnistyy ja tottelee kaasuakin, niin eiköhän tuossa ole kaikki mahdollisuudet saada laite ilmaan. Hallitusti vai ei, riippuu kaverista tikkuja kääntelemässä, ja tietenkin siitä että muutenkin on säädöissä edes siellä suunnalla. Gyro on vähän enemmän kuin vähän vanhaa tekniikkaa, ja näkyy noita tuoreempia versioita aiheesta liikkuvan varsin halvallakin. Ja kyllähän noilla aikanaan lensivät paljonkin, että senkin puolesta pitäisi olla ihan lennettävissä...

Itse ehkä tuossa tilanteessa, jos ei ole oikein tietoa saati kokemusta, hankkisin jonkun pienemmän sähköpelin opetteluun. Ja simulaattorin. Jopa pieni "fixed pitch" kopukka auttaisi että saisi rutiinia tikkujen kanssa. Tai sitten vaan soitellen sotaan, ja säätöjen tarkistusten jälkeen kohti taivasta, vaan siinä se alkuperäinen kysyjän "alas tulee varmasti" kommentti toteutunee erittäin todennäköisesti... Tai sitten ei, tulihan sitä aikanaan leijuteltua Shuttlea jonkin verran, ilman vaurioita jopa, vaikka minkäänlaista kokemusta kopterista ei tuolloin ollut eikä kopussa ollut minkäänlaista gyroakaan. Kaasuakin käytin vasemmalla etusormella potikkaa pyöritellen. Mut en välttämättä suosittelisi tuota enää itsellenikään...

Varmasti yhtään ei haittaisi jos saisit jonkun näitä harrastaneen mukaan, vaikka juttelemaan mukavia näistä, ja käymään vähän läpi asetuksia yms. Ja miksi ei vaikka koelentoa varovasti kokeilemaan, varmistamaan että kopteri toimii oikean suuntaisesti. Ehkä siinä voisi säästää tulevan remontintarpeen määrästä, mutta ennenkaikkea saisi varmistusta kopun toiminnasta. Vaikka kyseessä olisikin "suoraan lennon jäljiltä" elvytetty, aina voi vuosien/vuosikymmenten aikana sattua vaikka mitä säilytyksessäkin, eikä ehkä täysin muista niitä viimeisiä lentoja saati syitä miksi lentäminen sitten loppui..?

Vaan alkuperäiseen kysymykseen, järkeä vai ei. Muotoilisin vähän toisin tuon kysymyksen, kivaa vai järkevää. Näistä kahdesta ei molemmat yleensä osu samaan yhteyteen, joten pitää valita eteneekö järkevästi vai kivasti. Onko sitten järkeä vai ei, sekin riippuu monesta seikasta. Mutta järkevän puolelle laittaisin, näiden kanssa oppii kyllä monenlaista, ja on senkin aikaa poissa pahanteosta mitä näitä harrastaa...

Missähänpäin maailmaa tämmöisen kanssa sitten toimitaan..?

Poissa Toma-

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« Vastaus #3 : 15 Marraskuu, 2023, 16:40:53 »
Tässä asiaa harkittua ja vähän tutkisteltua taitaa olla parempi olla koittamatta kananlentoa vehkeellä. Vaatisi varmaan melko paljon säätöä ja läpikäyntiä jotta voisi tätä edes yrittää.

Ja rehellisesti en usko että minusta kopterilennättää tulee, enemmän kiinnostaisi lentokoneet jos aikaa riittäisi.

Mutta asiaa jota kysyin jo aiemmin, onko tuollaisella mitään arvoa tai kysyntää tuollasenaan? Mikäli arvoa sillä ei ole on harkinnassa käyttää ohjain/servot johonkin muuhun leikkimiseen/projektiin kenties tulevaisuudessa...

Poissa Anssi

 • Seniori torppari
 • *****
Vs: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« Vastaus #4 : 15 Marraskuu, 2023, 19:08:09 »
Kuvassa näyttää olevan vanhaa USA laatua. Kyse on Xcell kopterista. Kokoluokka 60. Näitä aikoinaan Optikko Virtanen toi maahan 90 luvulla ja tällaisella aloittelin F3C kisaamista 90 luvulla :)

alumiinirunkolevyt, puinen servolevy, pilli, nuppi tuottaa vanhoja tra... eiku muistikuvia pintaa  :)

Näihin saa osiakin vielä https://shop.miniatureaircraft.de/X-Cell-Vintage_1_s2
Lennokkimestari #100,
Jeti DS-16, Urukay Carbon, MB 109,
MB339 Al Fursan, Fouga Magister CM170.

Poissa Mesihukka

 • Yyberfyyrer Torppari
 • *****
Vs: Vanha rc kotperi, järkeä vai ei?
« Vastaus #5 : 16 Marraskuu, 2023, 13:13:58 »
kyllähän ton lentokuntoon saattaminen aika kunnianhimoinen projekti on jos sille tielle lähtee. Rahallinen arvo lienee vähäinen, että varmaan tosta joku voi 50 € maksaa jos sattuu vintage kamasta kiinnostunut tyyppi kohdalle.
SAB Finland Team pilot
Goblinit: Kraken 580 | Mini Comet | 420 Sport | Kraken 700 | 770 sport
Vbar Control touch

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
Vanha SST Eagle

Aloittaja Julle « 1 2 » Vintage

34 Vastauksia
28387 Lukukerrat
Uusin viesti 18 Helmikuu, 2014, 22:32:18
kirjoittanut Einari Lindberg
1 Vastauksia
2404 Lukukerrat
Uusin viesti 08 Maaliskuu, 2008, 19:31:36
kirjoittanut juza
9 Vastauksia
4333 Lukukerrat
Uusin viesti 01 Helmikuu, 2010, 20:54:43
kirjoittanut mikasaari
5 Vastauksia
4518 Lukukerrat
Uusin viesti 12 Elokuu, 2016, 23:07:10
kirjoittanut Perusmalli QRX-350
21 Vastauksia
6014 Lukukerrat
Uusin viesti 04 Maaliskuu, 2018, 08:30:36
kirjoittanut Murgo