Kirjoittaja Aihe: SIL Lennokkitoimikunnan uutisia  (Luettu 4218 kertaa)

Poissa Lennokkitoimikunta

 • Opetteleva torppari
 • **
SIL Lennokkitoimikunnan uutisia
« : 30 Marraskuu, 2019, 20:29:55 »
Moro

Tänään Suomen Ilmailumuseolla pidetyn Suomen Ilmailuliiton vuosikokouksessa koettiin juhlallinen hetki kun kello 13 Ilmailuliitto lähti toiselle vuosisadalle. Tämä tehtiin asiaankuuluvasti kolmen eläköön-huudon saattamana.

Samalla arvokkuudella minulla on kunnia ilmoittaa että Lennokkitoimikuntaa vetävät vuonna 2020 puheenjohtajana Petri Kantola sekä varapuheenjohtajana Jyrki Ahvenainen. Molemmat ovat pitkän linjan tekijämiehiä ja uskon vakaasti että saavat luotsattua lennokkitoimikuntaa eteenpäin sillä hyvällä suunnalla jolla se kulkee itse sen viestikapulan jättäessäni. Lämpimät onnittelut herroille!

Petteri Tarman puheenjohtajakauden päättyessä Suomen Ilmailuliiton johtoon valittiin Timo Hyvönen Peter Tähtisen saadessa vaaleissa kakkos-sijan äänten mennessä 2434 / 491 Timo Hyvösen eduksi. Timo on yleisilmailun mies ja hänellä on myös lennokkitaustaa. Lennokkitoimikunta onnittelee uutta puheenjohtajaa ja toivottaa hänet tervetulleeksi näinä laki- ja säädösten muutosaikoina joissa tarvitaan lennokkitoimikunnan, lennokkimääräystyöryhmän ja liiton edunvalvojan lisäksi myös vahvaa ja kantaaottavaa liiton puheenjohtajaa.

Suomen Ilmailuliiton toimintasuunnitelmaa käsiteltäessä tartuin Purjelentotoimikunnan toimintasuunnitelman kohtaan jossa toimikunta mainitsee seuraavasti: "Ilmatilan käytettävyyteen kohdistuu toistuvasti uusia uhkia. Miehittämätön ilmailu on tällä hetkellä suurin yksittäinen uhka." Mielestäni liiton sisällä ei voida olla tilanteessa jossa yksi laji kokee kaksi muuta lajia (lennokit / lennokkitoimikunta sekä dronet / dronetoimikunta) uhaksi omaksi toiminnalleen. Keskustelun jälkeen kohta päätettiin tarkennettavaksi siten että uhaksi koetaan "miehittämättömän ilmailun ilmatilavaraukset". Purjelentotoimikunnan tarkennus koskee siis lähinnä viranomaistoiminnan ilmatilavarauksia, ei meidän harrastustamme.

Terveisin Tero / LeT Pj
« Viimeksi muokattu: 30 Marraskuu, 2019, 20:38:40 kirjoittanut Lennokkitoimikunta »

Poissa Pekka

 • Seniori torppari
 • *****
 • TeroS & Tohtori R wannabe
Vs: SIL Lennokkitoimikunnan uutisia
« Vastaus #1 : 01 Joulukuu, 2019, 08:50:49 »
TeroS on aktiivinen toimija tässä harrastuksessa, mikä on hieno juttu. Luottamustoimien lisäksi hän on osallistunut erittäin kiitettävästi RC-kopterit ry:n tapahtumiin vuodesta toiseen.

Kiitokset Terolle tähän mennessä tehdystä työstä näin omasta puolestani ja kentällä nähdään.
Goblin 700 Black Thunder / Futaba T8FG / Real Flight 7 / EEKk - Etelä-Espoon Kopteriklubi

Poissa Lennokkitoimikunta

 • Opetteleva torppari
 • **
Vs: SIL Lennokkitoimikunnan uutisia
« Vastaus #2 : 10 Maaliskuu, 2020, 08:54:11 »
Uudet lennokkimääräykset ja kerhotoiminta

Ilmailuliiton ja Traficomin välisissä neuvotteluissa 5.3.2020 saatiin sovittua hyvässä yhteistyössä pelisäännöistä, joilla varmistetaan tulevaisuudessa järjestäytyneen lennokkiharrastuksen edellytykset Suomessa. Lisäksi saatiin paljon tarkennuksia ns. EASA-määräysten vaikutuksista kansallisesti.

Suomessa siirrytään uusien määräysten mukaisiin rajoituksiin 1.7.2020 alkaen. Lennokkikerhot saavat kuitenkin poikkeusluvan jatkaa toimintaansa vanhan OPS M1-32 määräyksen mukaan koko siirtymäajan eli 1.7.2022 saakka. Edelleen lennokkien lennätyspaikat tullaan määrittelemään jo tänä vuonna UAS ilmatilavyöhykkeiksi, jotka antaa kerhoille ja harrastajille vapauksia määräyksistä merkityillä alueilla. Uudistus parantaa myös yleisilmailun turvallisuutta.

Ilmailuliiton lennokkitoimikunta tiedottaa, ohjeistaa ja tukee jäsenkerhoja sekä yksittäisiä harrastajia konkreettisissa toimenpiteissä siirryttäessä uusien määräysten mukaiseen toimintaan. Käytännössä ennen 1.7.2020 kerhojen yhdistysasiat, kuten rekisteröinti, säännöt ja jäsenrekisteri, tulee olla kunnossa sekä harrastajat rekisteröitävä Traficomille. Nykyisten ja uusien lennätyspaikkojen UAS lupaprosessia hoidetaan keskitetysti Ilmailuliiton toimesta.


Ilmailuliitto on sopinut jatkavansa yhteistyötä viranomaisten kanssa myös muiden siirtymäajan jälkeisten määräysten valmistelusta. Tavoitteena on varmistaa järjestäytyneelle lennokkien harrastustoiminnalle hyvät ja turvalliset toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Lisätietoja asiassa antaa Petri Kantola / Lennokkitoimikunta ja Juha Silvennoinen/ toimisto, edunvalvonta-asiantuntija


Poissa Lennokkitoimikunta

 • Opetteleva torppari
 • **
Koronaviruksen vaikutukset harrastustoimintaan
« Vastaus #3 : 23 Maaliskuu, 2020, 07:42:22 »
Hei lennokkikerhot ja harrastajat,

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen johdosta Suomen viranomaiset ovat tiedottaneet ohjeista ja määräyksistä. Osittain ne liittyvät myös järjestöjen kuten lennokikerhojen, lajiryhmien ja Ilmailuliiton toimintaan.

Alla Lennokkitoimikunnan ohjeita ja suosituksia:

- Varauduttava aikataulujen muutoksiin kilpailujen ja tapahtumien osalta keväällä ja alkukesästä 2020. Tapahtumien järjestäminen on mahdollista vasta kun viranomaiset tiedottavat kokoontumisrajoitusten, karanteenien ja liikkumisrajoitusten poistamisesta.
- Kerhotapahtumat (esim. sisälennätys, vuosikokous tms.), joissa yli 10 hlö kokoontuu samaan tilaan perutaan toistaiseksi.
- Lennokin lennätyspaikkoja ulkona voi edelleen käyttää henkilökohtaiseen ja omaehtoiseen harrastamiseen. Kenttäalueella tulee välttää lähikontaktia muiden harrastajien kanssa (esim. kättely.) Suojaetäisyys toiseen ihmiseen on 1-2 metriä. Varikko-, kenttä-, tms. alueella ei saa olla yli 10 henkilöä samanaikaisesti.
- Huolehdittava hyvästä käsihygeniasta harrastuspaikalla.
- Lennätyspaikalle ei tule mennä jos on flunssan kaltaisia oireita tai on palannut ulkomailta viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Edellä mainittujen ohjeiden tavoitteena on välttää koronaviruksen leviämistä toiminnassamme mutta ne eivät estä siis omaa harrastusta kuten askartelua kotona tai lennätystä kentällä. Lennätyspaikka ei siis toimikunnan tulkinnan mukaan ole yleinen alue, liikuntatila/-paikka tai kokoontumistila sekä em. ohjeita noudattamalla ei lisää riskiä sairastua. Lisätietoa koronaviruksesta ja siltä suojautumisesta löytää osoitteesta www.thl.fi.

Toivomme, että kaikki ymmärtävät poikkeuksellisen tilanteen johdosta annetut toimintaohjeet sekä kunnioittavat niitä. Toimikunta seuraa aktiivisesti viranomaisten ohjeita ja tiedottaa lisää tarvittaessa. Toivomme myös että tilanne normalisoituu kesän alkuun mennessä.

Ystävällisin terveisin,
Lennokkitoimikunta
Suomen Ilmailuliitto ry.

Poissa Lennokkitoimikunta

 • Opetteleva torppari
 • **
Verkkosivusto uusista lennokkimääräyksistä
« Vastaus #4 : 27 Maaliskuu, 2020, 12:06:41 »
1.7.2020 Suomessa siirrytään vaiheittain uusien lennokkimääräysten piiriin. Lennokkitoimikunta on koostanut verkkosivuston http://lennokkimaarays.ilmailuliitto.fi, jossa opastetaan harrastajia ja kerhoja uusien määräysten vaikutuksista. Uudet määräykset perustuvat pitkälle EU asetukseen, joka tulee käyttöön koko EU:n alueella.

Muutos koskettaa erityisesti kerhojen toimintaa. Ilmailuliitto on aktiivisesti tukemassa jäsenkerhojaan prosessin eri vaiheissa. Sivustolla annetaan ohjeita lennokkikerhoille, kuinka toimia eri vaiheissa, jotta uusien määräysten käyttöönotto ja poikkeuslupien hakeminen olisi helppoa. Lisäksi sivuilla kerrotaan paljon hyödyllistä yleistietoa määräysten sisällöstä.

Sivuston on kehittänyt ja sitä ylläpitää Lennokkitoimikunta, joka koostuu pitkän kokemuksen omaavista harrastajista. Toimikunta ja Ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntija käyvät yhdessä aktiivista vuoropuhelua viranomaisten kanssa määräysten sisällöstä ja soveltamisesta. Näin voidaan varmistaa harrastustoiminnalle hyvät ja turvalliset puitteet.

Uusien määräysten käyttöönotto Suomessa on yli kahden vuoden projekti. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeintä saada jokaiseen lennokkikerhoon yhteys ja kerätä toiminnasta ajantasaiset tiedot Ilmailuliittoon. Sivustolla kerrotaan yhteydenotosta tarkemmin. Jatkossa sivuille julkaistaan lisää toimintaohjeita sekä käytännön tukimateriaalia aiheesta.

Lennokkitoimikunta


 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
577 Vastauksia
170973 Lukukerrat
Uusin viesti 14 Elokuu, 2022, 20:36:16
kirjoittanut JasuT
7 Vastauksia
3982 Lukukerrat
Uusin viesti 11 Marraskuu, 2014, 21:41:49
kirjoittanut TeroS
25 Vastauksia
14909 Lukukerrat
Uusin viesti 04 Huhtikuu, 2016, 21:21:52
kirjoittanut ija
15 Vastauksia
16780 Lukukerrat
Uusin viesti 03 Marraskuu, 2019, 18:01:05
kirjoittanut Lennokkitoimikunta
1 Vastauksia
2183 Lukukerrat
Uusin viesti 04 Marraskuu, 2018, 18:04:42
kirjoittanut Lennokkitoimikunta