Kirjoittaja Aihe: Multikopterointia eteenpäin...  (Luettu 1793 kertaa)

Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Multikopterointia eteenpäin...
« : 18 Syyskuu, 2018, 03:29:36 »
Tänne tänään (vaiko eilen?) rekisteröidyin, kun on tuo drone touhu alkanut kiinnostamaan. Ikää on jo aika paljon (yli 40v) ja tutut yms. silleen vähä hymy huulilla katselleet "pojat leikkii, kun me aikuiset juomme olutta ja poltamme tupakkaa" :D No ei se minuu kiinnosta, teen mikä ittestä hyvältä tuntuu milloinkin... Taisi olla muuten ex vaimo, joka ekan multikopterin minulle hommasi, kun oli kuullut minun niistä puhuvan ja sehän meni ekalla lennolla tonttiin. Joku japanilainen opiskelija senkin osti torin kautta ja sano, että "no problem!" :D No sitten minä ostelin sellasia pienempiä sisälennätettäviä muutamia, kun aina ne menivät jossain vaiheessa hajalle ja yhden naapurin Lauri- poika lennätti jonnekin ja sitä kopteria ei sen jälkeen enää näkynyt, kunnes sitten seuraavana keväänä äitinsä oli sen jostain löytänyt :D Sitten tuossa jokin aika sitten jostain löysin tuollaisen 45e Hubsan merkkisen kopterin ja lennättelin sitä pihalla ja sisällä ja sitten hommasin toisen akun ja sitten aloin laittaa sisälle kaikenlaisia esteitä tuoleista yms. ja kiertelemään niitä ja menemään ja tulemaan eri väleistä ja tekemään kaarroksia jne... Sitten tuli ajatus, että jospa tätä hommaa veisi eteenpäin ja tulin tänne katselemaan ja huomasin, että täällähän on harrastajia vaikka minkä ikäisiä ja tietoa vähän liiankin paljon :D

Kait tää on itellä joku sellanen nuoruuden / lapsuuden ajoilta jäänyt haave, jota ei ole tullut silloin toteutettua (tosin sillon mitään droneja edes ollut ja muutenkin maailma oli aika erilainen paikka olla, aina oli talvella 3 metriä lunta ja hiihdettiin aamuin ja illoin 50km kouluun 45 asteen pakkasessa) ja en minä tiedä ; jotenkin tää on vaan niin kivaa :D Hyvä flow ku saa lentää Hubsanilla :D Mitään en näistä hommista tiedä, mutta sen tiedän, että olisi kiva päästä kokeilemaan fpv lennättelyä :) Mielessä on myös käynyt, että jossain vaiheessa voisi mahdollisesti jonkun akkukäyttöisen hecon (ei siis multi) hommata ja kokeilla, että millasta sillä olis lentää :)

Ja tää on niin hienoa senkin puolesta, kun tuo drone on niin pieni vekotin, että sen voi heittää reppuun ja käydä lennättää missä vain, koska vain :)

Olenhan minä kait aika iäkäs aloittamaan tällaista harrastusta, mutta why not?

Jos mietitään tollasta ihan perus fpv lennättelyä ja valmispakettia, niin antakaas vinkkejä. Sen verran saisi kuitenkin olla suorituskykyä, että kyseessä ei olisi niinkään kuvauskopteri vaan lennättely. Toki ei se haittaa, jos voisi vähän kuvaakin ottaa :) Softista en ymmärrä mitään muuta, kuin sen, että se on pehmeetä, joten älkää heti ampuko liian pehmeesti :D

Ja ja olisin kovin kiitollinen, jos saisin tietoa uudenmaan alueen kerhotoiminnoista myös ja sisälennätyspaikoista talvea ajatellen :)
« Viimeksi muokattu: 18 Syyskuu, 2018, 04:52:27 kirjoittanut pommittaja »


Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #2 : 18 Syyskuu, 2018, 12:12:02 »
Tuossa nyt nopeasti katselin foorumin myytäviä ja heti ekana tuli mieleen, että miksipä ei ostaa käytettynä?

Ja hobbylinnasta löysin tällaisen setin ; https://www.hobbylinna.fi/tuote/parrot-mambo-fpv/B470357/

Mitä mieltä?

Poissa VERTICAL

 • Seniori torppari
 • *****
  • VERTICAL Hobby
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #3 : 18 Syyskuu, 2018, 13:34:47 »
Tuossa on edullinen paketti. Mukana tulee kuitenkin hyvät radiot ja kopterikin on hyvä, mutta vain pieni. Nyt loppu, mutta saadaan noin viikon päästä lisää.
https://www.verticalhobby.com/kauppa/walkera-rodeo-110-devo-rtf-p-6482.html
Laseiksi halvat (näillä pääsee alkuun, mutta suosittelen esim. FlySight:in tai Fat Shark:in laseja, joista on pidempi ilo):
https://www.verticalhobby.com/kauppa/eachine-vr-007-pro-58ghz-videolasit-1600mah-akulla-p-6919.html
Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille!.
Kopterit, Multikopterit, Lennokit, Autot, Tankit. 10 vuotta ammattitaitoista palvelua harrastajilta.

Poissa EMO FPV Drones

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #4 : 18 Syyskuu, 2018, 15:36:58 »
Jos kunnolla FPV touhuun haluaa niin itse kasattu käytetty 5" kopteri on kyllä hyvä valinta. Tuon Parrot Mambon tyyliset ns lelu tason kopulla ei kauas pötki. Sisällä lentämiseen taas FPV whoopit ovat upeita.

Valmiina 5" kopterina suosittelisin X220S https://emofpvdrones.com/tuote/eachine-wizard-x220s-pnp/
Whooppi https://emofpvdrones.com/tuote/beta65-bnf/

Mankaksi kannattaa hommata FrSky, Q X7 tai X-Lite, niin ei myöhemmin harmita. Menevät myös käytettynä hyvin kaupaksi. https://emofpvdrones.com/tuote/frsky-taranis-q-x7/
https://emofpvdrones.com/tuote/frsky-x-lite-2-4ghz-radio-controller-black/

Tai budjetti mankkana whoopin kanssa https://emofpvdrones.com/tuote/betafpv-tx02-radio-transmitter-frsky-version/

FPV laseina VR006 jos todella tiukalla budjetilla liikkeellä, mutta EV800D todella paljon paremmat. https://emofpvdrones.com/tuote-osasto/fpv-lasit/?orderby=price-desc

Poissa samiwhat

 • TLR-Tiimipelotti
 • Yyberfyyrer Torppari
 • *****
 • Torppari #94, SIL, Valkka, Ämmässuo
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #5 : 18 Syyskuu, 2018, 18:18:03 »

Ja ja olisin kovin kiitollinen, jos saisin tietoa uudenmaan alueen kerhotoiminnoista myös ja sisälennätyspaikoista talvea ajatellen :)

Moikka ja Tervetuloa.

Pk. seudulla rc koptereita ja fpv quadeja näkee livenä ainakin ämmässuon lennokki kentällä. Varsinkin viikonloppuisin hyvällä säällä suurella todennäköisyydellä kentältä löytyy harrastajia. Sinne on mm.  juuri valmistunut fpv ratakin. Kenttälle vievällä tiellä puomi johon on avain ämmässuon kentän jäsenillä, mutta kyllä sinne pääsee tutustumaan lajiin silloin kun siellä on jäseniä. Fpv miehet taitaa suurimmaksi osaksi keskustella slack sovelluksella ja oliko se fpv finlandin sivuilla linkki mistä saa kutsun siihen ryhmään. Rc kopteristit taas löytyy parhaiten tältä saitilta.
Niin ja kyllähän käytetyt laitteet on hyvä ja lompakkoystävällinen tapa päästä alkuun. Myyntipalstoja löytyy mm. täältä, multikopterit.netistä ja sieltä slackistakin.

Team TLR on eniten Suomen pääkaupunkiseudun RC-lennokkikentille levinnein Teami.
Mikado Logo Xxxtreme 800 / Mikado Logo 690SX/
Mikado Glogo 690SX / MSH Protos 380

Poissa Picofly

 • Jäsen 2019
 • *****
 • FPV rocks!
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #6 : 18 Syyskuu, 2018, 19:20:20 »
Videolaseista vielä - FPV-lentelyssä lasit ovat tärkein rajapinta kopterin ja lennättäjän väillä ja hyvään kuvaan kannattaa hieman satsata. Forumeiden perusteella näyttäisi, että tällä hetkellä Eachine EV200D tarjoaa parhaasta päästä olevan hinta-ominaisuussuhteen.

https://www.eachine.com/Eachine-EV200D-1280+720-5_8G-72CH-True-Diversity-FPV-Goggles-HD-Port-in-2D-or-3D-Built-in-DVR-p-1048.html
https://www.banggood.com/Eachine-EV200D-1280720-5_8G-72CH-True-Diversity-FPV-Goggles-HD-Port-in-2D3D-Built-in-DVR-p-1220010.html

Jos nyt aloittaisin harrastuksen, ostaisin nämä.

Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #7 : 18 Syyskuu, 2018, 23:33:03 »
Jos kunnolla FPV touhuun haluaa niin itse kasattu käytetty 5" kopteri on kyllä hyvä valinta

Tuo whooppi vaikutti ihan nastalta vehkeeltä :) Ehkä se voisi olla alkuun hyvä :) Tosin kyllähän tuo race vehjekin oli hurja, mutta ei tässä mihinkään kiire ole :)

Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #8 : 18 Syyskuu, 2018, 23:39:40 »
Videolaseista vielä - FPV-lentelyssä lasit ovat tärkein rajapinta kopterin ja lennättäjän väillä ja hyvään kuvaan kannattaa hieman satsata

Näistä laseista kysyn sen verran, että eihän kuva ole verrattavissa esim. ps4:n kuvaan? lähinnä siksi kysyn, koska joskus aikoinaan, kun nämä tulivat markkinoille muutama vuosi sitten, niin testasin niitä laseja ja fiilis oli erittäin huono ja luotaan työntävä, ei ollenkaan hyvä. Jossain messuilla oli kanssa joku mp peli, jossa ajettiin rataa nää kakkulat päässä ja oli tarkoitus mennä kokeilemaan sitä, niin etummainen kaveri otti nää kakkulat päästä ja oli sen verran ikävän näköinen virtuaaliajelun jälkeen, että päätin jättää väliin. Niistä em. kakkuloista jäi tosiaan sellainen fiilis, että kuva ikään kuin "kelluu".

Poissa Picofly

 • Jäsen 2019
 • *****
 • FPV rocks!
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #9 : 19 Syyskuu, 2018, 08:37:40 »
Tuohon on hankala antaa yksiselitteistä vastausta. Kuvan laatu selviäisi parhaiten kokeilemalla jonkun kaverin laseja esim. Ämmässuolla tai jossain muualla missä väki lentelee.

FPV:ssä kuvan laatu on kompromissi monen tekijän välillä. Kuva lähetetään dronesta lasien ruudulle videolinkin välityksellä. Useimmat harrastajat käyttävät analogisia videolinkkejä, joiden kuvanlaatu vastaa vanhan analogisen matkatelkkarin laatua. Pluspuolella on edullisuus ja pieni latenssi, eli viive siitä kun kuva lähtee kamerasta siihen kun se päätyy lasien ruudulle. Digitaaliset videolinkit tarjoavat huomattavasti paremman resoluution ja virheettömämmän kuvan, mutta ovat kalliimpia, hieman raskaampia ja latenssia on hiukan enemmän. Videolaseissa kuvan laatuun vaikuttaa monta tekijää, mm. näyttöpaneleiden resoluutio, kirkkaus ja värintoistokyky, optiikan laatu, vastaanottimen herkkyys. Yleisesti ottaen FPV-videolinkki on harvoin täysin häiriötön, koska olosuhteet videokuvan lähetykseen eivät ole optimaaliset. Analogisessa kuvassa on aina jonkin verran räpsyjä ja kohinaa. Digitaalinen kuva voi olla lyhyellä 100-300m etäisyydellä liki täysin häiriötön, mutta kuvan laatu voi heikentyä hyvinkin äkisti jonkun isomman esteen takana.

Lasien spekseissä mainittu FOV (field of vision) kuvaa sitä, miten ison osan videokuva täyttää näkökentästä. Halvemman kategorian laseissa kuvan koko on yleensä pieni - pienimmillään vain noin 25 astetta. Keskimäärin FOV taitaa olla nykyisin 35-45 astetta. Fatsharkin Transformereissa se on noin 55 astetta, Headplay HD:ssä 70 astetta ja DJI:n videolaseissa se on enimmillään 85 astetta. Kuvan koko vaikuttaa paljonkin fiilikseen. Pieni analoginen kuva vastaa matkatelkkarin katselua pimennetyssä huoneessa kun taas DJI:n isompi kuva täyttää lähes koko näkökentän. Mutta tässäkin suhteessa joutuu tekemään kompromisseja eri ominaisuuksien välillä. Kuvan koon kasvaessa yleensä myös lasien fyysiset mitat ja paino kasvaa.

« Viimeksi muokattu: 19 Syyskuu, 2018, 08:54:17 kirjoittanut Picofly »

Poissa EMO FPV Drones

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #10 : 19 Syyskuu, 2018, 10:28:17 »
FPV video linkkinä nopeisiin kopuihin analoginen käytännössä ainut vaihtoehto, kun latenssi on kriittinen. Erillistä HD kameraa (esim GoPro Session) käytetään yleensä jos haluaa kuvaa nauhalle. Analogi kuvanlaadun ja latenssin kannalta kameralla on väliä, mutta käytännössä kaikki laatu merkki kamerat ovat ihan hyviä. Isompia eroja sitten esimerkiksi hämärässä lennettäessä. Signaalin laadun kannalta tärkein on hyvät antennit, ja toissijaisesti hyvät videolähettimet ja vastaanottimet.

Lasit aika pitkälti makuasia tuon FOV osalta. Laatikoiden ison FOVin kanssa enemmän "olen kyydissä" fiilis, ja pienemmän FOVin laseissa enemmänkin elokuvateatteri fiilis. Useat pienemmästä/kapeammasta tykkäävät, kun ei tarvitse vilkuilla sivuille, n 32-42 FOV. Pienempi FOV alkaa olemaan turhan pieni. Näytön tarkkuuksissa ei valtavia eroja noista EV800D eteenpäin, kun analogi video kuitenkin tulee sisään.

Poissa Picofly

 • Jäsen 2019
 • *****
 • FPV rocks!
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #11 : 19 Syyskuu, 2018, 14:05:27 »
FPV video linkkinä nopeisiin kopuihin analoginen käytännössä ainut vaihtoehto, kun latenssi on kriittinen. Erillistä HD kameraa (esim GoPro Session) käytetään yleensä jos haluaa kuvaa nauhalle. Analogi kuvanlaadun ja latenssin kannalta kameralla on väliä, mutta käytännössä kaikki laatu merkki kamerat ovat ihan hyviä. Isompia eroja sitten esimerkiksi hämärässä lennettäessä. Signaalin laadun kannalta tärkein on hyvät antennit, ja toissijaisesti hyvät videolähettimet ja vastaanottimet.

Tämä on varmaan väärä paikka kinata analogisen ja digitaalisen paremmuudesta, mutta viimeiset kolme vuotta digitaalisilla linkeillä (Connex Prosight ja DJI Racing edition) lentäneenä olen tästä jokseenkin täydellisen eri mieltä. Esimerkiksi DJI:n digitaalisen HD-videolinkin latenssi on 1280x960 tarkkuudella 70ms. Itse en sitä lentäessäni edes huomaa ja olenkin viimeaikoina lopettanut tyystin analogisten videolinkkien käytön. Mutta - videolähetin ja lasit ovat kyllä isommat ja painavammat kuin analogisessa maailmassa. Se on selkeä miinuspuoli hyvästä kuvasta.

Oheinen video on tallennettu DJI:n videolaseilla videolinkin yli, eli täsmälleen sama kuva näkyy lasien ruudulla (FOV 85 astta):« Viimeksi muokattu: 19 Syyskuu, 2018, 14:09:28 kirjoittanut Picofly »

Poissa EMO FPV Drones

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #12 : 19 Syyskuu, 2018, 19:26:10 »
70ms olisi kyllä lentokelvoton jos on vauhtia enemmän, esim kisatessa, kruisailussa ei niin väliä. Analogi kameroissa 15-30ms.

Poissa Picofly

 • Jäsen 2019
 • *****
 • FPV rocks!
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #13 : 19 Syyskuu, 2018, 20:55:49 »
70ms olisi kyllä lentokelvoton jos on vauhtia enemmän, esim kisatessa, kruisailussa ei niin väliä. Analogi kameroissa 15-30ms.

No nyt tämä kumminkin meni taas kinaamiseksi...

Tiivistettynä vielä pommittajan kysymykseen: FPV-harrastuksessa joutuu aina tekemään kuvan laadun suhteen kompromissejä johonkin suuntaan. Isokokoinen kuva tarkoittaa yleensä isokokoisia videolaseja ja pienikokoiset lasit tarjoavat pienen kuvan. Analoginen videolinkki tarjoaa melko huonolaatuisen kuvan pienemmällä latenssilla ja digitaalinen videolinkki tarjoaa melko hyvälaatuisen kuvan hieman isommalla latenssilla. Näistä pitäisi sitten poimia ne ominaisudet, joita itse arvostaa eniten ja valita kalusto sen mukaan.
« Viimeksi muokattu: 19 Syyskuu, 2018, 20:58:23 kirjoittanut Picofly »

Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #14 : 01 Lokakuu, 2018, 16:56:47 »
En jaksa tästä tehdän liian monimutkaista, niin kelasin, että aloitan sillä whoopin tilaamisella :) Mietin vaan, että kumpiko olis parempi mulle, kun oon jo hetken lennätellyt noita pikkudroneja, niin toi Beta 65S vaiko Beta 65 Pro? Toi pro taitaa olla vähän isompi? Sit joku ohjain, jota voisi käyttää jatkossakin tulevien dronien kanssa ja sopivat lasit :) Eiks siinä oo hyvä pkt aloittelijalle?

Poissa pommittaja

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #15 : 25 Lokakuu, 2018, 16:35:50 »
Nyt on race vehkeet hommattu. Päädyin sitten kuitenkin käytettyihin. Noihan saa meneen vaikka kuinka jyrkässä kulmassa!!! Ekat 20min mietin, että "ei tästä mitään tule, nää on niin herkkiä ja tehoa on niin paljon!" :D

Mutta kyllä se on myös sanottava, että noilla minikoptereilla lentämisestä on ollut hyötyä :) Paljon... Jos olis suoraan tästä aloittanut, niin noi olis molemmat jo hajalla tai/ja jonkun Audi :D Kotipihalla lennättänyt noita mini droneja, niin on ollut fiilis, että piha on liian iso, nyt on tullut heti fiilis, että piha on liian pieni :D Pitää ettiä joku isompi paikka :D

Akkuja pitää hommata lisää ja joku laturi mihin saa useamman yhtä aikaa (Biltema?).

Poissa hukkapätkä

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #16 : 25 Lokakuu, 2018, 17:55:05 »
Tuossa juuri hiljan tuli foorumilla myyntiin varsin päteviä latureita iso kasa. Icharger 106b oli malliltaan muistaakseni. Biltemasta ei ikävä kyllä taida sopivia latureita löytyä.

Poissa VERTICAL

 • Seniori torppari
 • *****
  • VERTICAL Hobby
Vs: Multikopterointia eteenpäin...
« Vastaus #17 : 26 Lokakuu, 2018, 00:49:12 »
Usea kanavaisia latureita on mm. X-charger Pro Quad X4 ja Duo X2, näissä muuntaja sisäänrakennettu. Jos tehokas virtalähde jo löytyy, niin sitten löytyy muitakin malleja.

Esim. tuo Duo malli: https://www.verticalhobby.com/kauppa/charger-pro-duo-7a-80w-acdc-charger-160w-p-6527.html

Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille!.
Kopterit, Multikopterit, Lennokit, Autot, Tankit. 10 vuotta ammattitaitoista palvelua harrastajilta.

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
36 Vastauksia
12483 Lukukerrat
Uusin viesti 29 Maaliskuu, 2008, 20:24:49
kirjoittanut Maikko
1 Vastauksia
1174 Lukukerrat
Uusin viesti 01 Elokuu, 2013, 22:46:39
kirjoittanut rotomoto