Kirjoittaja Aihe: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet  (Luettu 8772 kertaa)

Poissa kaardian

  • Seniori torppari
  • *****
Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« : 23 Elokuu, 2008, 21:15:45 »
Tällaista säiettä en löytänyt ihan heti. Voisi olla apua alottavalle (tai uudelleen alottavalle).

Kehitys on kehittynyt ja aika on jättänyt ainakin minun tietämyksen suhteen radioiden nykytilasta.

Kysymyksiä joita mieleeni on tullut tässä foorumia lukiessa ja uudelleen harrastaessa parin vuoden tauon jälkeen:

- Mitkä ovat suomessa sallitut taajuusalueet?
- Mikä on PCM?
- Mikä on ePCM?
- Mikä on "syntikka"?
- Mikä on FM?
- Mikä on AM?
- Paljonko tarvitaan kanavia xxx asiaan?
- Mitä on miksaaminen?
- Entä 2,4GHz ?

Vastaan mitä osaan ja muut korjaa virheeni. Editoin tätä ensimmäistä viestiä vastauksien avulla, ellei moderaattori tee sitä puolestani  ;D

Perustermit:
AM = Amplitude Modulation. Tässä säädetään lähetettävän aallon voimakkuutta, ts. vahvistusta eli amplitudia. --> http://fi.wikipedia.org/wiki/Amplitudimodulaatio
FM = Frequency Modulation. Tässä säädetään lähetettävän aallon tiheyttä, ts. frekvenssiä eli taajuutta, ei itse radiotaajuutta. --> http://fi.wikipedia.org/wiki/FM

PCM = Pulse Coded Modulation. Yleisesti sama kuin FM, mutta pulssi koodattua. Vaikka olisi käytössä sama taajuus kahdella eri radiolla, niin tämä PCM ominaisuus ehkäisee radiohäiriöitä. Teoriassa ainakin voisi kaksi ajaa samalla taajuudella. Käytännössä ei moni halua kokeilla. --> http://fi.wikipedia.org/wiki/Pcm
CCPM = Collective Cyclic Pitch Mixing. Helikopterissa käytetty tapa säätää ohjainlevyä eli swashplatea. Tavallisessa ei ccpm ohjauksessa jokaiselle liikkeelle on oma servonsa, lapakulma, aileron ja elevator. CCPM ohjauksessa kaikki servot säätävät yhdessä lapakulmaa, ja niiden yhdistelmä säätää aileronia ja elevatoria. --> http://wiki.lennokit.net/index/CCPM
2,4GHz on uusi radiotekniikka jolla ei enää tarvitse välittää kanavista. Vastaanotin ja lähetin paritetaan (vähän sama kuin bluetoothilla) ja sitten ne keskustelevat vain keskenään.
Syntikka, eli syntentisointi (miten lie kirjotetaan oikeasti) on sitä että säädettävä radiokanava jollain MHz alueella. Voidaan esim säätää käytetäänkö 35.010 vai 35.020 taajuutta. Vastarissa ja lähettimessä on molemmissa säätö ruuveja ja niitä sitten hieromalla saa aikaiseksi halutun taajuuden.

Kanavien tarve:
3 kanavalla voi ohjata perus lennokkia kokeusperäsin sivuperäsin ja kaasu. Helikopterissa (joku kertoo mitä tähän pitää kirjoittaa).
4 kanavalla voi ohjata lennokkia jossa on myös siivekkeet edellisten lisäksi. Helikopterissa (joku kertoo mitä tähän pitää kirjoittaa).
5 kanavalla voi lennokilla tehdä jo paljon esim. kaksi siivekeservoa ja miksaus niille tai lasku/nousu siivekkeet, laskutelineet jne. Helikopterissa (joku kertoo mitä tähän pitää kirjoittaa)
6<  kanavalla voi lenokissa tehdä ihan mitä vaan... :) Olettaen että käytät lennokissasi enemmän kuin 5 kanavaa, tiedät jo mitä olet tekemässä, tai ainakin on aavistus. Esim. jossain isossa liidokissa voi olla siivessä etujättö-, takajättö- ja ohjaussiivekeet = 6 servoa (molemmille siiven puoliskoille omansa), sivuperäsimen ja korkeusvakaimen lisäksi = 8 - 10 servoa. Kanavia ja y -kaapleleita xx kappaletta.

Miksaus on yleisesti kahden tai useamman kanavan ohjaaminen samalla yhden kanavan ohjauksella. Esimerkkinä jos vetää aileron tikkua itseenpäin, ja on asettanut miksauksen siten että se lisää samalla kaasua.
Kopterissa periaatteessa on miksaus kaasun ja lapakulmien välillä pakostakin, ellei ole kiinteälapakulmainen. CCPM ohjaus on myös miksaus, kuten viimeinen sana siitä lyhenteestä kertoo.

Suomessa käytössä olevat radiotaajuudet:
- 27MHz maassa, tai vedessä
- 35MHz ilmassa
- 40MHz ilmassa
- 2,4GHz maassa, ilmassa tai vedessä
« Viimeksi muokattu: 02 Syyskuu, 2008, 21:46:01 kirjoittanut kaardian »
[ Futaba 18MZ | Goblin 380 KSE | Align 550L Dominator | Phoenix RC | @ Dallas TX, USA ]

Poissa sgtpepper

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #1 : 23 Elokuu, 2008, 21:30:29 »
Mikasustahan käytetään lennokeissa että koptereissa kun pitää saada useampi servo toimimaan yhdeaikaisesti esim. swashissa tarvitaan kolmea, ja vaikka v-pyrstö lennokeissa, tai jos molemmilla siivillä on omat servot.

Noita wikipedioita lukematta ainakin äänitelevisioissahan käytetään noita am ja fm aaltoja, itse olen kuullut seuraavanlaista sepitystä: fm eli ula, eli ultralyhyet aallot, ovat huomattavasti vähemmän häiriöille alttiita kun am aallot. Am aallot ovat pitkiä ja kulkevat näin pitkän matkan mutta ovat taas häiriöalttiimpia, eli veikkaukseni: tuo tarkoittaa myös rc vempaimissa seuraavaa: taitanee tarkoittaa aallonpituutta. ;)

Ja tähän ajattelin vielä itse lisätä kysymykseni/arvaukseni: Käyttävätkö nykyradiot sini- vai kantti- vai jotain muuta aaltotyyppiä? Luulenpa että digitaaliset käyttää kanttiaaltoa, jo pelkästään siksi että on häiriösietoisempi. Ja analogiset sitten varmaan siniaaltoa?
« Viimeksi muokattu: 23 Elokuu, 2008, 21:38:15 kirjoittanut sgtpepper »
Tunsin kerran miehen joka sanoi: ''Maapallo on suuri pallo, jonka sisällä on toinen vielä suurempi pallo.''
''Olipa niin tai näin tai toisinpäin, aina on näetkös jotenkinpäin.''

RC-Kopterit Ry
SIL Protos [Ltg 2100T, AR7000, Align DS510] Minititan E325  [Gy 401] <- Myynnissä!! Spektrum DX7 Phoenix Bantam BC6-10  Nikon D300S http://tvierimaa.kuvat.fi/kuvat/  Honey Bee CP2

Poissa Affen

  • Seniori torppari
  • *****
  • Niilo Koivunen
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #2 : 23 Elokuu, 2008, 21:32:06 »
Voihan kaasuakin miksata esim. sivariin...ja vaikka mitä muuta, eli ei pelkästää servoja ::)

Lisäksi 6-kanavaa ei lennokeissä välttämättä ole nyt paljoa, mulla on 2- metrinen puuliidokki, joka jo vie noi 6-kanavaa, eikä siinä ole edes moottoria...

Poissa kaardian

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #3 : 23 Elokuu, 2008, 21:54:05 »
Osaako joku selittää (mm. minulle) tuon syntikka jutun. Koitin omaksua jotain eri radioiden valmistajien sivuilta, mutta hieman hataralle pohjalle jää. Jos jollain olis käytännön kokemusta, se olis kova juttu.

Ymmärränkö oikein jos se on sitä että voi vastarista ja lähettimestä säätää käytettävän radiotaajuudeen. Varsinaista kidettä ei enää käytetä tähän hommaan?
[ Futaba 18MZ | Goblin 380 KSE | Align 550L Dominator | Phoenix RC | @ Dallas TX, USA ]

Poissa Affen

  • Seniori torppari
  • *****
  • Niilo Koivunen
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #4 : 23 Elokuu, 2008, 21:56:20 »
Justiinsa niin, eli "Synthesizer", vai mikä nyt olikaan. Elikkä radiosta yleensä ruuvaillaan taajuuskohdilleen, ja vastarista painetaan vähän aikaa nappulaa kun radio päällä, ja huomaa taajuuden. Kätevää ;)

Poissa kaardian

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #5 : 23 Elokuu, 2008, 22:00:34 »
Sattuuko kukaan tietämään niitä Suomessa sallittuja radiotaajuuksia? Vieläkö tuo 35MHz on vai joko joku "Lex-Karpela" on nekin torpannu?
[ Futaba 18MZ | Goblin 380 KSE | Align 550L Dominator | Phoenix RC | @ Dallas TX, USA ]

Poissa Affen

  • Seniori torppari
  • *****
  • Niilo Koivunen
Vs: Radio-ohjauksen perus termit, kanavat ja taajuudet
« Vastaus #6 : 23 Elokuu, 2008, 22:06:58 »
Lentäville 35Mhz (Olikohan se nytten alue B, vai A, kerpele kun ei muista=), 40 MHz ja 27 MHz...

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
2 Vastauksia
2705 Lukukerrat
Uusin viesti 21 Marraskuu, 2012, 22:43:42
kirjoittanut Xen
3 Vastauksia
3254 Lukukerrat
Uusin viesti 01 Toukokuu, 2013, 02:35:47
kirjoittanut 338federal
14 Vastauksia
9654 Lukukerrat
Uusin viesti 13 Kesäkuu, 2014, 00:45:44
kirjoittanut varis
5 Vastauksia
3728 Lukukerrat
Uusin viesti 20 Helmikuu, 2014, 02:31:33
kirjoittanut Kingis
5 Vastauksia
3869 Lukukerrat
Uusin viesti 22 Marraskuu, 2014, 12:49:14
kirjoittanut Kumppis