Kirjoittaja Aihe: Työvaiheita  (Luettu 3684 kertaa)

Poissa Sammy

 • kumiukko.fi
 • Elävä Legenda
 • *****
 • Kopterit.net #1
Työvaiheita
« : 31 Maaliskuu, 2011, 10:38:32 »
Kopioin yhden työvaiheita käsittelevän viestin sisältöä tänne.
(Alkuperäinen viestiketju, kolme ekaa kuvaa by: sgtpepper)


Tällänen kabiinista kaikkien kohellusten jälkeen tuli


Ja nuo työvaiheet ko kabiinista


Ton kabiinin kohdalla on oikeasti meinannut palaa käpy totaalisesti ja useaan kertaan, kun on moni asia tökkinyt vastaan. Paljon tuon maalaaminen opettikin ja siihen liittyvien työvaiheiden jälkikäteen tehty neuvon kysyminenkin opasti parissa asiassa, joita en tule enää tekemään samalla tapaa kuin tämän kohdalla.

Tuon maalaaminen menee lyhykäisyydessään seuraavasti
- Hae kabiini postista
- Valmistele vesihiomasessio; laita astiaan (esim vati, ämpäri tms) pari tippaa fairyä ja hiomapaperi likoamaan 20 min
- Hio pinta huolellisesti riittävän hienolla hiomapaperilla, tässä taisin käyttää vesihiomapaperia nro 600.
- Huuhdo hiottu kabiini kunnolla puhtaalla vedellä
- Kuivaa kabiini välttääksesi kuivumisessa syntyvät laikut
- Pohjamaalaa kabiini, ellei se ole maalausvalmis kuitukabiini
- Maskaa ikkunan ympärillä oleva raita sopivan levyisellä maskiteipillä *
- Maalaa kokonaan keltaiseksi
- Keltaisen maalin kuivuttua maskaat kabiinin keltaisen alaosan huolellisesti
- Maskaa nuo keltaiset raidat
- Maalaa punainen väri.
-- Alaosa on helppo, se maalataan alareunasta haluttuun kohtaan häivyttäen.
-- Yläosa pitää tässä tapauksessa tehdä muutamassa osassa maalaten. Ensin haluttu määrä punaista noiden maskattujen keltaisten raitojen reunoille
-- seuraavaksi maskiteipit pois jotta saadaan keltaiset raidat esiin
-- taas punaista jotta saadaan keltaiset raidat häivytettyä reunoilta
-- maalin kuivuttua maskataan toi keltaisesta punaiseksi punaiseksi vaihtuvan piikkin ulkoreunat **
-- maalataan piikki punaiseksi halutulla häiveellä
-- poistetaan piikin aikaansaamiseksi tehty maskaus
- Punaisen kuivuttua maskataan kabiini ikkunan maalausta varten. Maskaus tällä kertaa tuon valkoisen ikkunaraidan päältä (esim puolestavälistä, ei väliä, kunhan tulee raidan päälle menemättä ikkunan päälle) reunoille asti.
- Maalaa ikkuna mustaksi
- Poista loput maskit
- Puhdista ruisku huolella
- Anna kuivua kunnolla ennen lakkausta mikäli käytät vesivärejä ja lakkaat 2K lakalla
- Sekoita lakka ja lakkaa kabiini ***
- Anna kuivua

Extra kiiltoa saat puleeraamalla ja vahaamalla kabiinin (käytettäessä 2K lakkoja, tai kovettimella jatkettua akryylilakkaa, muuten tulee selvittää miten voi puleerata)


* Tässä tapauksessa en saanut ajoissa maskiteippiä, joten leikkasin sopivan levyistä raitaa rullatavarasta, jota käytetään vähän erilaiseen maskaamiseen kuin maalaamiseen. Testasin miten tuo irtoaa parin tunnin päästä, ja irtosi nätisti. Kun kabiini oli maalattu ja poistin maskit, ei liima enää irronnutkaa mukana, vaan jäi paikoitellen kabiinin valkoiseen hiottuun pintaan. Liimaa poistaessa sitten tulikin nuo Pepperin laittamassa viimosessa kuvassa näkyvät virheet ikkunan yläosaan

** Älä oleta maskaamisen riittävyyttä, vaan maskaa kunnolla ja riittävän kauas. Tässä oletin että pienemmällä ruiskulla varovasti maalaten toi riittäis. Ei riittänyt, virheet näkyy molemmilla puolin kabiinia, parhaiten Pepperin laittamissa kuvissa 2 ja 3 punaisen piikin alla

*** 2K lakkaa et voi ohentaa kynäruiskuun sopivaksi ja sitä ei ainakaan meikäläisen lahjoilla kannata käyttää alle 20 asteen lämmössä. Tuloksena saat ohutta lientä, joka jättää turhan ohuen lakkapinnan, tasoittuu huonosti. Eikä siinä vielä kaikki, kuivuessaan vetää itsensä piikikkääksi. Tästä johtuen jouduin Pepperin kabiinin hiomaan, puleeraamaan ja vahaamaan, josta seurauksena on mm Pepperin lisäämissä kuvissa numero 2 näkyvät laikut punaisessa mamustassa maalissa taitteen kohdalla


Ei muuta kun lisää treeniä, kyllä mä vielä joku vuosi osaan maalata

Liitteenä kuva, jossa ikkunan valkoinen reuna maskattuna. Oli aika mielenkiintoista maskata valkoisella valkoisen päälle...
DX7, Phoenix RC ja muutama kopteri   |  FIN5196
[R]    

Poissa Jerkku

 • Modetorppari
 • *****
 • Rc-Kopterit Ry
Vs: Työvaiheita
« Vastaus #1 : 31 Maaliskuu, 2011, 10:57:22 »
Lainaus käyttäjältä: Sammy
2K lakkaa et voi ohentaa kynäruiskuun sopivaksi ja sitä ei ainakaan meikäläisen lahjoilla kannata käyttää alle 20 asteen lämmössä
Veikkaisin että riippuu ihan neulan koosta, ainakin mun Badger 360:sta menee hienosti läpi ohentamatta ja pinnasta tulee hyvä.
Kuumailmapuhallin on loistava apu, itsekin maalailen duunin hallissa, jossa ei lämpötila nouse yli 20 asteen kun kesähelteillä, puhaltimella kun muistaa koppaa lämmitellä aina välillä niin tulee hyvä, lakkauksen jälkeen jätän kopan yleensä pariksi tunniksi puhaltimen eteen, nopeuttaa 2k lakan kuivumista todella paljon. Kannattaa kuitenkin valvoa, ettei kärähdä paikat  ;).
Gaui X3 Vbar mini          Futaba 10C
Trex 500 ESP  3G

Poissa Sammy

 • kumiukko.fi
 • Elävä Legenda
 • *****
 • Kopterit.net #1
Vs: Työvaiheita
« Vastaus #2 : 31 Maaliskuu, 2011, 13:11:37 »
Veikkaisin että riippuu ihan neulan koosta, ainakin mun Badger 360:sta menee hienosti läpi ohentamatta ja pinnasta tulee hyvä.
Kuumailmapuhallin on loistava apu, itsekin maalailen duunin hallissa, jossa ei lämpötila nouse yli 20 asteen kun kesähelteillä, puhaltimella kun muistaa koppaa lämmitellä aina välillä niin tulee hyvä, lakkauksen jälkeen jätän kopan yleensä pariksi tunniksi puhaltimen eteen, nopeuttaa 2k lakan kuivumista todella paljon. Kannattaa kuitenkin valvoa, ettei kärähdä paikat  ;).
Hyvä huomio, 0,3mm neulalla ja suuttimella en itseä mielyttävällä tavalla saanut toimimaan, toisekseen tuon isoimman ruiskun 9ml kokoinen yläkannu takaa sen, ettei lakkausta voi suorittaa yhdellä täytöllä.
Pieni HVLP ruutta helppo ja halpa ratkaisu tähän.
Isompi kannu ja 0,8mm neula ja suutin antaa riittävän määrän ja nopeuttaa kummasti lakkaamista, eikä tarvii koeponnistaa kynäruiskua jäätävällä paineella.
Myös maalin/lakan lämpötila vaikuttaa sen käyttäytymiseen. Viileässä ruiskiessa kannattaa lämmittää ainekset huoneen lämmössä, ainakin lakan kohdalla eron huomaa.

Taisin maksaa tuosta HVLP'stä jonkun 19,90€, Raision AD'stä tai motonetistä joku merkitön ruisku.


No joo, tässä vielä pari kuvatusta noista pieleen menneistä jutuista ja niiden seurauksista, jotta muut osaisivat välttää näitä ongelmia.

1. kuva
- Kun tuo tässä käytetyn maskiteipin liima päätti jäädä kiinni kabiiniin, lopputuloksena liimanpoistoyrityksistä jäi mieltä ylentävät pyyhkimisjäljet.

2. kuva
- Tässä näkyy tuon liikaa ohennetun lakan huono tasoittuvuus varovan hionnan jälkeen

3.
- Ohuen lakkakerroksen puhkihiotumisia
- Lasikasti toteutettu maskaus
- vielä tuota kaunista liimajämää ja poistoyritysten seurauksia

4.
- Lisää lakapinnan puhkihioutumisia. Kaikki keltaiset ja valkoiset täplät ovat seurausta piikittyneen lakkapinnan korjausyritelmiä, seurauksena lakkapinnan rikkoutuminen sekä päälekkäisten värikerrosten puhi hioutumisia maaliroiskeiden kohdalla.
Liian kylmässä maalatessa hyväkin ruisku röpöttelee vesivärit helposti ja pinnalle kertyy roiskeita tasaisen hienon sumun joukossa.
Tosin ruiskun säätäminen on yksi erittäin oleellinen osa kunnollisen maalisumun aikaan saamiseksi.

DX7, Phoenix RC ja muutama kopteri   |  FIN5196
[R]