Kirjoittaja Aihe: DIY multikopteriin vinkkejä?  (Luettu 8958 kertaa)

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
DIY multikopteriin vinkkejä?
« : 24 Lokakuu, 2017, 23:49:44 »
Hei

Toin pari vuotta sitten jenkeistä tuliaisina kasan RC-leluja, mm. nano-multikopterin (BNF), Spektrum DX6i-radion Phoenix-RC-lentosimulla sekä Lipo-akkuja ja -laturin.

Aiempaa kokemusta on myös halvoista RTF-helikoptereista ja näihin verrattuna tuo nano-quadi on paljon helpompi ja mukavampi lennättää.
Kun RC-autot ja -veneet eivät niin paljon kiinnosta niin ajattelin hommata seuraavaksi vähän isomman quadin. Aaninkia on tekemisestä sen verran että voisin yrittää viritellä omaa lentohärveliä.

Strategia olisi että ensin ilmaan minimivarustus jossa riittävästi kokoa, laatua ja tehoa jotta myöhemmin, jos paketti on toimiva ja intoa riittää, sitä voisi varustella seuraavasti
-gimbal ja gopro
-gps
-telemetriikka / FPV

Kun vaikuttaa siltä, että Suomen kivijalkamyymälöistä löytyy vain racing-kittejä, menin HobbyKingin sivuille ja keräsin ensi alkuun seuraavanlaista ostoslistaa:

Frame   AQ-600 Carbon Fiber Quadcopter Frame 550mm            47,90 €   400g
FC        Deluxe F3 Flight Controller with Built-in OSD                         32,24 €   5g
Motors   PROPDRIVE v2 2836 1000KV Brushless Outrunner Motor   58,60 €   324g
ESC      Turnigy MultiStar 40A BLHeli-S Rev 16 ESC 2~4S V3 (Opto)     48,12 €   40g
UBEC   Turnigy 5A (8-26v) SBEC for Lipo                                  4,65 €   18g
Props   Quanum Carbon Fiber Propeller 9x4.7 (CW/CCW) (2pcs)   10,16 €   17g
Vastari     OrangeRx R616XN DSM2/DSMX Compatible 6CH CPPM
                Nano Receiver with Failsafe                                           13,50 €   12
Yht                                                                        215,17€   816g

3S LIPO-akku ja radio siis löytyy ennestään. Tietty akkuja pitää myöhemmin hommata lisää.

Onkohan tässä suuriakin perusmokia tai pahoja puutteita, esim:
- onko ESC Programming Card tarpeellinen?
- kannattaisiko suosia samanvalmistajan laitteita joissain tapauksissa, esim moottorit ja ESC?
- pitäisikö OSD saada näkyviin heti alusta lähtien? Esim. miten muuten saa varoituksen akun varaustilan tippumisesta kriittiselle tasolla?
- onko moottoreissa tarpeeksi tehoa?
- onko FC:ssä tarpeeksi toiminnallisuutta?

Lähetyskulut näyttää yllättävän isoilta, jakaantuisi kahteen lähetykseen, joista postikuluja ~33eur Hong Kongista + 10eur Euroopasta. Onko tietoa, tuleeko alv koko tilauksesta vai vain Hong Kongin osuudesta? Jos tulli lasketaan koko tilauksesta, niin rapsahtaa tulli vielä päälle... Tulee pahimmillaan varmaan ~100 eur lisäkuluja :-( Pitäisikö harkita vielä muuta kuin HobbyKingiä? Onko ehdottaa nettikauppoja?
« Viimeksi muokattu: 26 Lokakuu, 2017, 23:09:01 kirjoittanut Hupikopteristi »

Poissa VERTICAL

 • Seniori torppari
 • *****
  • VERTICAL Hobby
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #1 : 25 Lokakuu, 2017, 22:16:21 »
Meillä ainakin on myös paljon muitakin kuin FPV racing runkoja:
https://www.verticalhobby.com/kauppa/multikopteri-kitit-c-144_197.html

Jos tarkoitus on laittaa GPS:ää ja kantaa kameraa myöhemmin, niin lennonohjaimeksi kannattaisi valita APM tai Pixhawk. Niihin saa GPS:n ja tukee myös kameran / gimbaalin ohjausta.

Valmiina pakettina on tarjouksessa myös Walkeran Scout X4, jossa siis jo GPS, kompassi, APM ja akku ja laturi mukana, eli tulee edullisemmaksi.. Siitä voi vaikka rakentaa oman kopterin halutessaan.
https://www.verticalhobby.com/kauppa/walkera-scout-x4-bnf2-carbon-sis-akun-ja-laturin-p-4608.html

Walkeran Devo radioilla voi myös Deviation firmwarella ohjata spektrum:in ja monen muun valmistajan vastareita.
Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille!.
Kopterit, Multikopterit, Lennokit, Autot, Tankit. 10 vuotta ammattitaitoista palvelua harrastajilta.

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #2 : 25 Lokakuu, 2017, 23:45:22 »
Onhan tuo valmis paketti houkutteleva mutta idis olis kuitenkin vähän kokeilla pystyykö tuota härveliä itse kasaamaan. En luovuta ihan vielä :-)

Kahlasin pari kinkkisaittia läpi eli DX ja GoodLuckBuy (osuva nimi) ja aika tuskaista näyttää olevan jo pelkkä osien hakeminen ja kun tietää etukäteen että ohjeet ja tuki on nollassa ja toimitus kestää 1-2 kk niin ei kauheasti innosta. APM:stä näyttää kyllä olevan hyvä ohjeistus netissä. Hobbykingistä ei löydy APM:ä, joten ehkä sen voisi tilatakin vaikka DX:stä...
« Viimeksi muokattu: 25 Lokakuu, 2017, 23:50:34 kirjoittanut Hupikopteristi »

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #3 : 26 Lokakuu, 2017, 05:56:43 »
Itse olen tilaillut aika paljon kamaa Banggoodista, voin suositella. Ilmainen rahti ja kestää yleensä 2-3 viikkoa, tosin huonolla tuurilla voi jostain syystä mennä toista kuukauttakin. Varmaan sadasta tilauksesta (tilaan paljon pikkukilkkeitä) on pari jäänyt tulematta ja pari ollut rikki saapuessaan, ovat aika helposti lähettäneet uutta perään mutta ei toki sovi kiireiselle kun sitten taas menee se muutama viikko.

Ebay on myös hyvä paikka hakea edullisia komponentteja. Paypalia kannattaa toki käyttää että saa rahat takaisin jos sattuu joku "kupru" mutta nuo myyjät ovat kyllä yleensä varsin "höveleitä" selvittämään ongelmatilanteita negatiivisen palautteen pelossa. Noissa free shipping- myyjissä on se hyvä puoli että tilauksen voi jakaa moneen alle parin kympin pakettin jolloin eivät jää tulliin kun toistaiseksi veroja ei pienistä lähetyksistä kanneta. Tällöin myös tappio on pieni jos yksi lähetys sattuisi häviämään postin syövereihin.

HK on minun osaltani jäänyt vähemmälle juurikin älyttömien rahtikulujen vuoksi, akkuja olen EU-varastolta tilaillut kun niitä ei oikein muualta saa.

Osista itse rakennetussa on sekin etu että jos jotain hajoaa niin sen voi helposti ja halvalla korvata vaikka eri merkkisellä, ei tarvitse ostella alkuperäisosia. Säätöä ja virittelyä toki sitten on luvassa ihan eri tavalla kuin valmispaketin kanssa mutta se on ainakin itselleni vähintään yhtä oleellinen osa (ehkä jopa oleellisempi  :( ) kuin itse lennätys.

OSD toimii siis FPV-laitteiden kanssa joita et ollut listannut. Akun varaustilan valvontaan on monta vaihtoehtoa, mainittu OSD, telemetria (mikäli radiossasi sellainen mahdollisuus on?) tai jos et lennätä kauhean kauas niin ihan yksinkertainen akkupiippari joka alkaa huutaa kun heikoimman kennon jännite laskee alle asetusarvon. Esim. https://www.banggood.com/Wholesale-1S-8S-Li-po-Battery-Voltage-Tester-Checker-Indicator-Monitor-Buzzer-Alarm-p-26049.html?rmmds=search .

Tuota mallia (löytyy monelta eri toimittajalta) olen itse käyttänyt, kuuluu yllättävän kaukaa, ehkä parin- kolmenkymmenen metrin päästä.

Kuvauskopteriin tosiaan kannattaa lennonohjaimeksi ehkä valita joku GPS:ää tukeva malli, esim. Pixhawk. Omassa isossa heksassani on tuollainen: https://www.banggood.com/Pixhawk-PX4-2_4_8-Flight-Controller-32-Bit-ARM-PX4FMU-PX4IO-Combo-for-Multicopters-p-1040416.html?rmmds=search jollain halvalla GPS/kompassimoduulilla ja ihan hyvin tuntuu toimivan. Tai jos luottaa enemmän esim. DJI-tuotteisiin niin käytettyä Nazaa saa aika edullisesti. Alkaa tosin olla jo vanhahtava mutta toiminee silti edelleen.
« Viimeksi muokattu: 26 Lokakuu, 2017, 06:12:49 kirjoittanut Murgo »

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #4 : 27 Lokakuu, 2017, 00:09:30 »
Bang good ja ebay (UK) näyttää jo paljon lupaavammalta vaikka hakujen suodatus ja tarjonta jää vielä aika kauas HK:sta mutta kyllä näillä jo yhdessä alkaa pärjätä.

FPV:stä en vielä osaa sanoa jos sellaisen haluan ja millaisen, esim. toimisiko Android-luuri monitorina WLAN:n avulla. Varmaan Buzzer käy alussa jännitehälynä.

Elektroniikka yms. krääsää tilatessa olen käyttänyt aiemmin Paypalia yleensä vain kalliimmissa ostoksissa, halvoissa olen tilannut suoraan luottokortilla. Ei ole kyllä koskaan ollut sen suhteen ongelmia. Tilauksista kannattanee kuitenkin pitää kirjaa, että edes huomaisi, jos jotain puuttuu eikä tilaa vahingossa tuplasti. 

Jos marraskuussa alkaisi tilailemaan, hoituisi samalla joululahjat itselle ja olisi vielä koko talvi aikaa viritellä :-)

Pitääpä viikonloppuna päivittää tuo ostoslista...

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #5 : 27 Lokakuu, 2017, 05:04:54 »
Wlania käyttävissä systeemeissä on se ongelma että toimivat samalla 2.4 Ghz taajuudella kuin ohjain eli ei oikein voi käyttää normiradion kanssa. Minulla jäi kerran Xiaomissa wifi vahingossa päälle ja radion kantama tippui pariinkymmeneen metriin. Onneksi kamera oli silloin kiinni vain minissä joten mitään ei hajonnut kun kopu tipahti maahan.


Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #6 : 31 Lokakuu, 2017, 10:09:01 »
APM:n ja Pixhawkin välillä olen päätymässä Pixhawkiin. Lueskelin eilen http://diydrones.com/ -sivustoa ja sain sellaisen käsityksen että APM vaatii multa turhan paljon virittelyä ja säätämistä. Tuo ekaksi katsomani HK:n 550 runko vaikuttaa edelleen hyvältä mutta moottorin tehojen ja koon valitsemin on vielä epäselvää joten ajattelin tilata ensin rungon ja FC:n:

Runko   HobbyKing   AQ-600 Carbon Fiber Quadcopter Frame 550mm   47,90 €
https://hobbyking.com/en_us/aq-600-carbon-fiber-quadcopter-frame-550mm.html

Flight controller   BangGood   Pixhawk PX4 2.4.8 Flight Controller 32 Bit ARM PX4FMU PX4IO Combo    49,33 €
https://www.banggood.com/Pixhawk-PX4-2_4_8-Flight-Controller-32-Bit-ARM-PX4FMU-PX4IO-Combo-for-Multicopters-p-1040416.html?rmmds=cart

Tarviikohan tuo FC erillisen vaimentimen?

Moottoreita näyttää olevan hyvin erihintaisia lähtien 5 eur moneen kymmeneen euroon per kpl, eroa näyttää olevan speksien tarkuudessa, tehoissa ja millä jännitealueilla toimii. Pitäisiköhän ne mitoittaa niin että oletettu maksimikuorma, siis lähinnä perusosat + gimbal + kamera, nousee esim. 50% teholla? Tuskin ainakaan niin että 100% tehoilla saa härvelin ylös... Ei myöskään haittaisi jos myöhemmin pystyisi vaihtamaan 4S Lipoon ja isompiin propelleihin, niillä saa myös lisää tehoja (nostoa).

Esim. tämä vaikutti lupaavalta:
BangGood   Sunnysky New V2216 KV650 KV800 KV900 Brushless Motor For RC Models á 19eur
https://www.banggood.com/Sunnysky-New-V2216-KV650-KV800-KV900-Brushless-Motor-For-RC-Models-p-1155644.html?rmmds=cart
Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #7 : 31 Lokakuu, 2017, 15:21:52 »
Varmaan kannattaa joo mitoittaa hiukan reilummin, painoa saa lisää esim. akuilla mutta pois hankalammin. FC:n alla moni käyttää pelkkää kaksipuolista teippiä, minä tulostin omalleni vaimennetun alustan mutta toimisi varmaan ilmankin. Eipä nuo kalliita ole ostettunakaan. https://www.ebay.com/itm/Pixhawk-APM-Flight-Controller-Mount-Plate-Hold-Plate-Anti-vibration-Plate-fr-RC/182717071164?hash=item2a8ac93f3c:g:SHQAAOSwdl9Zkce6 .

Poissa TimoS

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #8 : 31 Lokakuu, 2017, 20:08:18 »
Tommosen itse väsännyt ekaksi kopteriksi Pixhawkilla. Ja ardupilot softana.

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #9 : 05 Marraskuu, 2017, 21:56:06 »
Iteroitu kauppalista:

Runko   HobbyKing   AQ-600 Carbon Fiber Quadcopter Frame 550mm   47,90 €   400g
FC BangGood   Pixhawk PX4 2.4.8 Flight Controller 32 Bit ARM PX4FMU PX4IO Combo for    49,33 €   70g
Vaimennin BangGood   APM2.5 2.6 KK MWC Glass Fiber Shock Absorber Anti-vibration Set   3,21 €   20g
Moottorit   BangGood   Sunnysky New V2216 KV650 KV800 KV900 Brushless Motor For RC Models    76,00 €   308g
Noparit   BangGood   Hobbywing Platinum 30A Pro 2-6S ESC OPTO For RC Model    44,00 €   124g
UBEC   BangGood   HENGE UBEC 6V 6A 2-6S Lipo NiMh Battery Switch Mode BEC   6,09 €   18g
Propellit   BangGood   Gemfan 1147 Carbon Nylon CW/CCW Propeller APC For RC Multirotor   5,22 €   46g
Buzzer   eBay   Lipo Battery Low Voltage Tester VOLTMETRE monitor Buzzer alarm indicator AD   1,55 €   4g
Vastari   HobbyKing   OrangeRx R610V2 DSM2 Compatible 6CH 2.4GHz Receiver w/CPPM   4,46 €   10g
Yht.         237,76 €   1000g

Akku ja johdot päälle niin painoa tullee ~1,5kg. Rahaa palaa ~300eur kun laskee postitukset + ALVit päälle. Ollaankohan kartalla? Ihmettelen vähän tuota noparin painoa mutta oli saanut hyvät arvostelut.  Jokohan sitä kohta uskaltaisi alkaa tilailemaan... voisi vielä hyvässä lykyssä ehtiä jouluksi :-)
« Viimeksi muokattu: 06 Marraskuu, 2017, 23:42:31 kirjoittanut Hupikopteristi »

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #10 : 06 Marraskuu, 2017, 05:19:07 »
Nyt en ole 100% varma kun en Spektrum-maailmaan niin ole perehtynyt, itselläni kun on Frsky:n laitteet, mutta käsittääkseni Pixhawkiin voi liittää myös ns. satelliittivastaanottime n, esim. https://hobbyking.com/en_us/orangerx-r110xl-dsmx-dsm2-compatible-satellite-receiver.html . Tosin tuo "täysvastaanotin" taitaa olla halvempi.  :) CPPM:n ja suoran satelliittiliitännän keskinäisestä paremmuudesta osannee joku Spektrum-tietäjä kertoa paremmin? Ilmeisesti suorissa satelliittisysteemeissä on ollut jotain virtaongelmia joten ehkä täysvastaanotin voi olla parempikin? https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2306831-Receiver-versus-Satellite . Täysvastaanottimessa on myös se etu että siitä saa kanavia ulos myös "suoraan" esim. gimbaalille, laskutelineille yms. mitä sitten keksiikin lisäillä ilman että niitä tarvitsee "kierrättää" Pixhawkin kautta josta ei muistaakseni ihan helpolla saa ulos kahta lisäkanavaa enempää.

Pixhawk on hyvin monipuolinen lennonohjain, open source-systeemi kun on, joten sillä on jatkossa mahdollista tehdä vaikka mitä. Itselläni on mm. virtamoduuli (mittaa virtaa ja jännitettä sekä toimii BEC:nä, esim. https://www.banggood.com/APM-Power-Module-with-5_3V-DC-BEC-Available-with-T-or-XT60-p-1035032.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN ) ja 433 Mhz telemetrialinkki ( https://www.ebay.com/itm/TTL-3DRobotics-3DR-Radio-Telemetry-Kit-433Mhz-433M-for-Pixhawk-APM-2-6-with-Case-/352143969116?hash=item51fd6a8b5c ) jolloin FC voi olla lennon aikana yhteydessä läppäriin/tablettiin ja kertoo mm. virrankulutuksen ja akun tilan sekä sijainnin yms. Lisäksi minulla on myös Frsky:n LiPo-sensori joten akun jännitetiedot kulkevat myös Taraniksen telemetrian kautta, Spektrumissakin lienee telemetriamahdollisuus mutta en tiedä miten saadaan käyttöön?

Autonominen lentokin onnistuu GPS:n kanssa mutta en ole uskaltanut vielä kokeilla vaan tykkään pitää ohjauksen ihan omissa näpeissä.  :) Jotkut tuota ovat haukkuneet hankalaksi mutta eipä kai se sen kummempi ole kuin muutkaan, ominaisuuksien valtava määrä vain saattaa aluksi hämmentää. Ja kuten sanottu, säätäminen , värkkääminen ja asioiden selvilleottaminen kuuluu oleellisena osana tee-se-itse-kopteritouhuun, lentovalmiit paketit ovat sitten erikseen. Tietoa on netti pullollaan kunhan jaksaa lukea.  :D
« Viimeksi muokattu: 06 Marraskuu, 2017, 05:52:45 kirjoittanut Murgo »

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #11 : 12 Marraskuu, 2017, 00:31:01 »
Varmaan yritetään aluksi pärjätä Spektrumilla sillä ajatuksella että noviisiasteella näköyhteyttä kopteriin ei pidä kadottaa. 

Vaihdoin noparit vielä seuraaviin:
BangGood   Racerstar RS30A Lite 30A Blheli_S BB1 2-4S Brushless ESC Support Dshot150 Dshot300   28,64 €   24g
Hinta ja paino siis laskettu 4 kpl:lle.

Nyt on perusosat sitten tilattu ja varmaan seuraavat pari kk odotellaan pussukoita kiinan maalta ennen kuin pääsee kasaamaan...

Verkkokaupassa oli tänään klo 9:00 Bülk4k äksön-kameroita tarjouksessa á 19 eur 700 kpl erä, en ollut koskaan kuullutkaan moisesta merkistä, eikä kyllä googlekaan, näytti kovasti GoPron aidolta väärennökseltä, mutta päätin kokeilla onneani, josko tästä saisin sen kopterikameran huippuhalvalla... Noh, ilmoituksen oli nähnyt ilmeisesti joku muukin, nimittäin kun painoin enteriä mahdollisesti sekunnin myöhässä  eli 9:00:01, niin pienen jumituksen jälkeen ruudulle tuli ilmoitus että tuotetta ei ole enää saatavilla :-) Vähän jäi kaivelemaan, minkälainen ihmevärkki tuo olisi ollut. Ehkäpä Bülk vielä tulee ja valloittaa markkinat Goprolta... ;D

Ajatus olisi laittaa noparit rungon keskiosaan, kuten TimoS:n kopterissa näyttää olevan. Tarviikohan olla vielä erillinen virranjakolevy?
« Viimeksi muokattu: 12 Marraskuu, 2017, 00:35:36 kirjoittanut Hupikopteristi »

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #12 : 12 Marraskuu, 2017, 05:11:24 »
Noita GoPro-kopioita on markkinoilla kymmeniä, laatu varmaan hyvinkin vaihtelevaa. Itselläni on kahden yksilön perusteella hyvät kokemukset Xiaomi Yi:sta. 4K- malleista en tosin tiedä kun minun aikoinaan VHS:ään tottuneeseen silmääni ihan perus hd näyttää jo älyttömän hyvältä.  ;D

Poissa TimoS

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #13 : 12 Marraskuu, 2017, 10:24:13 »
On mulla ne noparit armeissa. Virranjakolevy rungon alla. Vähän on johtosekamelskaa, mut tää onkin vasta eka kokeilu.

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #14 : 17 Marraskuu, 2017, 22:47:26 »
Onpa johtoja, saa treenata kohta kolvausta. Onneksi tuli hankittua pari vuotta sitten hyvä kolvi, saa sillekin käyttöä. Vähän nyt epäilyttää että rungon mukana ei tule virranjakolevyä mutta sittenpähän sen näkee. Monenkohan neliön johtoja kannattaa käyttää moottorien virransyötössä?

Seuraava telkku jonka ostan tulee lähes varmasti olemaan 4K, kun muunlaisia ei juuri nykyään myydäkään, joten ei kai se 4K ole nyt ihan vikatikki. Pitäähän siitä telkusta saada jotain hyötyäkin :-) Tilaa kuva vie tietty vastaavasti nelinkertaisesti eli samalle kortille mahtuu neljäsosa.

Tilausträkkäys näyttää että ekat kiinanpussukat ovat jo Suomen kamaralla...

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #15 : 18 Marraskuu, 2017, 11:26:20 »
Tulipa nyt kuitenkin tilattua PDB, kun olen melko varma ettei sitä rungon mukana tule eikä sitä viitsisi odotella kuukautta eli tämmöinen jäi haaviin:

Matek FCHUB-6S Hub Power Distribution Board PDB 5V & 12V BEC Built-in 184A Current Sensor For RC Quadcopter Multirotor 9,64eur 9g
https://www.aliexpress.com/item/Matek-FCHUB-6S-Hub-Power-Distribution-Board-PDB-5V-10V-BEC-Built-in-184A-Current-Sensor/32812636341.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.341Wgn

Nyt on sitten kaksi BEC:ä... mut varmaan tulee rakennettua toinen, pienempi värkki myöhemmin...Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #16 : 10 Joulukuu, 2017, 18:58:04 »
Kaikki muut osat ovat saapuneet paitsi tuo PDB, jonka tilasin viimeiseksi. Mistään tilauksesta ei ole tarvinnut maksaa ALV:a. Banggood oli nopein mutta möhlivät yhden lähetyksen (yksi ESC oli 20A eikä 30A), sentään laittoivat seuraavana päivänä uuden yksilön postiin eikä tarvinnut palauttaa väärää. Runko oli tilattaessa ehtinyt mennä alekoriin ja hinta oli lopulta vain 9 eur + Hobbykingin postitus 33 eur.

Runkoa joutuu toki hiukan tuunaamaan mutta ei pahasti. Lähinnä vähän porailemaan reikiä. Etu tuosta rungosta on, että muuten kookkaan quadin saa helposti pieneen tilaan ja rungon mukana tulee pahvilaatikko, johon quadin saa myöhemmin suojaan kuljetusta ja säilytystä varten.

Nyt sitten ihmettelen tuota Pixhawkia, että miten se pitäisi kaapeloida:
1. Spektrum DSM2   w/CPPM - Pixhawk
-Tuleeko johto kiinni Pixhawkin SPKTM/DSM-porttiin vai RCIN-nastoihin. Jos on uskomista Pixhawkin sivuihin, niin on laitettava SPKTM/DSM-porttiin ja sellaista liitintä mulla ei ole. Mistä niitä voi tilata vai pitääkö tehdä itse? Liittimen tyyppikin on epäselvä. Yhdellä foorumilla sanottiin että se on "3 pin Df13 type connector" mutta toinen kirjoitus kumosi tämän ja ilmeisesti oli oikeassa, sillä nappikytkimen (Switch) liitin lienee tuo 3 pin Df13 ja tarkemmin katsoen SPKT/DSM-liitin on riittävästi erilainen ettei käy ristiin.

2. ESC:n servo-ohjaus - Pixhawk
-Ilmeisesti tulee Main Out 1-4 nastariveille mutta ESC:ssä on kierretty pari kiinnitetty kolme-pinniseen liittimeen jonka keskimmäinen pinni on tyhjä. Voiko liittimen heittää suoraan kiinni?
-Onko napaisuudella väliä?
-Miten moottorien järjestys määräytyy, siis onko näille määrätty joku tietty numerointitapa?

3. ESC:n virran syöttö moottoreille
-Kannattaako väliin laittaa esim. pyöreät "bullet" liittimet? Silloin pyörimissuunnan ja moottorin vaihto olisi helpompaa.

« Viimeksi muokattu: 10 Joulukuu, 2017, 19:49:00 kirjoittanut Hupikopteristi »

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #17 : 10 Joulukuu, 2017, 20:15:37 »
1: En taas ole varma kun en Spektrumeita tunne mutta uskoisin että tuo SPKTM/DSM-liitin on tarkoitettu sille satelliittivastarille ja normaalivastari kytketään ihan normaalisti sinne RC-liittimeen. http://ardupilot.org/plane/docs/common-pixhawk-and-px4-compatible-rc-transmitter-and-receiver-systems.html

2: Eli ovat ns. opto-ESCit joissa ei ole BEC:iä (eli sähkö vastarille ja Pixhawkille pitää ottaa erillisestä BEC:stä jollainen saattaa olla esim. PDB:llä kuten sinun tapauksessasi) joten punainen karva joka normaalisti syöttäisi jännitettä takaisinpäin puuttuu. Kytketään tuon ylläolevan sivun mukaan eli signaalijohto (yleensä keltainen tai valkoinen) alas, maa (yleensä musta) ylös. Napaisuudella on väliä, väärinpäin ei toimi mutta ei mene mitään rikkikään. Moottorijärjestys on määrätty, muistaakseni Mission Plannerista löytyy paikka missä valitaan konfiguraatio (quadi, hexa, octo jne.) ja siellä kuvat missä moottorinumerot. Löytyy myös esim. täältä: http://ardupilot.org/copter/docs/connect-escs-and-motors.html .

3: Ihan oma valinta, joissain ESC:eissä on nykyään myös mahdollista vaihtaa suuntaa ohjelmallisesti. Itse olen yleensä juottanut johdot alustavasti, testannut ja kirjoittanut muistiin mitkä pitää kääntää ja sitten vain juottanut uudelleen mitä tarvitsee. Liittimet tosiaan helpottavat joissain asioissa mutta niiden asentamisessa on  ylimääräistä hommaa ja ne lisäävät (hyvin vähän) johtojen resistanssia ja painoa.
« Viimeksi muokattu: 10 Joulukuu, 2017, 20:18:15 kirjoittanut Murgo »

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #18 : 28 Tammikuu, 2018, 11:20:35 »
Tilasin sitten vähän lisää osia eli Pixhawkille oman PDB:n kun en löytänyt mitään speksejä Pixhawkin virtaliittimestä:
High Quality APM 2.5 2.6 2.8 Pixhawk Power Module 30V 90A With 5.3V DC BEC Available with T or XT60 For RC Helicopter Part,   AliExpress   4,11 €

sekä vastarin ja Pixhawkin väliin puuttuvan piuhan:
2-Pcs-Spektrum-Satellite-Receiver-Extension-Wire-Cable-Pixhawk-OMNIBUS-F3-AIO-Ultra-Soft-Silicone-Cable, AliExpress   1,62 €
https://www.aliexpress.com/item/2-Pcs-Spektrum-Satellite-Receiver-Extension-Wire-Cable-Pixhawk-OMNIBUS-F3-AIO-Ultra-Soft-Silicone-Cable/32823822752.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.atQ5KZ

Jouduin odottelemaan osia taas pitkän tovin ja viime viikolla saapui viimeinen puuttuva osa ja nyt päästy vihdoin testailemaan.

Periaatteessa kaikki osat on kasassa eli runko koottu, moottorit asennettu, elektoniikat kiinni  ja johdot kolvattu. Näyttää hienolta.
Virrat FC:lle, yhteys FC:n ja PC:n välillä ja bind Spektrumin radion ja vastarin välillä näyttäisi olevan OK.

Mutta vaikuttaa siltä että FC ja vastari ei keskustele keskenään. Armaus ei onnistu ja kaikki radion parametrit PC:llä on pelkkää kuollutta viivaa.

Vastarin pitäisi olla normi DSM2 CPPM outputilla, tosin kopio ja halpis sellainen. Mitähöhän pitäisi tehdä, tilata uusi kalliimpi vastari jossa on sekä CPPM että S.BUS output yms?
Esim. https://hobbyking.com/en_us/orangerx-r920x-v2-9ch-2-4ghz-dsm2-dsmx-comp-full-range-rx-w-sat-div-ant-f-safe-sbus.html

Tai viedä jonnekin liikkeeseen missä voisi testa toisella vastarilla? Onko mitään ehdotusta?

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #19 : 28 Tammikuu, 2018, 11:54:16 »
Mahtaako normivastari toimia tuohon satelliittiliittimeen kytkettynä oikein, ainakin tuon ylempänä linkittämäni ohjeen mukaan CPPM-vastari pitäisi kytkeä tuohon RC-liittimeen ihan tavallisella servopiuhalla? Eli tuon ensimmäisen tapauksen mukaan: http://ardupilot.org/plane/docs/common-pixhawk-and-px4-compatible-rc-transmitter-and-receiver-systems.html tuonne Pixhawkin "päätyyn", ei "kanteen".

Spektrumin satelliittivastaanotin joka tuolla linkittämälläsi kaapelilla minun käsittääkseni kuuluu liittää on eri asia kuin "kokonainen" vastaanotin jollainen sinulla ilmeisesti on.

En nyt tosin ihan varma ole että pitäisikö toimia myös tuossa satellittiliittimessä, Spektrumeista kun en juuri mitään tiedä vaan itselläni on Frskyn SBUS-vastari kytkettynä juurikin tuon esimerkin mukaan.

Kannattaa joka tapauksessa kokeilla, rikki et mitään saa ellet mene sotkemaan + - ja signaalijohtoja keskenään.
« Viimeksi muokattu: 28 Tammikuu, 2018, 12:15:18 kirjoittanut Murgo »

Poissa TimoS

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #20 : 28 Tammikuu, 2018, 14:55:09 »
Siihen Spectrum liittimeen tulee se pelkkä satelliittivastaanotin ,  jonka johto sopii siihen suoraan.
,Mutta kantavuus on pienempi. Mulla on myös Spectrun DX6i. Tosin nyt Radiolink, jossa valmiina telemetria ja lentotilat  Pixhawkille.

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #21 : 30 Tammikuu, 2018, 20:57:03 »
Nyt kokeilin kytkeä vastarin siihen Pixhawkin tavalliseen RCIN riviliittimeen päädyssä. Hyvin bind näyttäisi nytkin onnistuvan (ensin vastarin valo vilkkuu nopeasti ja lopuksi valo palaa jatkuvasti) mutta sama lopputulos.  QGroundControl valittaa että Throttle below Failsafe ja Cannot arm. Mission Plannerissä sama homma, ei näytä tunnistavan radiota. Muuten ohjelma tuntuu kyllä keskustelevan normaalisti Pixhawkin kanssa.

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #22 : 04 Maaliskuu, 2018, 11:06:11 »
Joo piti olla PPM receiver ja tietty kiinni sinne FC:n päätyyn. Tilasin tällaisen vastarin BG:stä:
2.4G 6CH S603 Receiver Supported JR Spektrum DSM-X & PPM Transmitter
Tänään kokeilu ja kertaheitolla yhteys pixhawkin ja radion välillä toimi.

Jostain syystä armaus ei vielä onnistu. Tutkitaan sitä seuraavaksi. Varmaan piuhat väärin päin tai jotain muuta vastaavaa...

Poissa Murgo

 • Tavallinen torppari
 • ***
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #23 : 04 Maaliskuu, 2018, 13:21:50 »
Onko sinulla se "varmistinnappi" siinä jota pitää painaa ennen armausta? Jos ei ole niin se pitää vissiin ottaa pois käytöstä Mission plannerilla, muuten odottaa sitä painallusta. http://ardupilot.org/copter/docs/common-safety-switch-pixhawk.html .

Kaasu/sivuperäsintikun liikeradat eli radion kalibrointi MP:ssä kannattaa myös tarkistaa, pitää mennä täysin "nollille" ja täysin oikeaan että armaa. Kanavat pitää tietty myös olla oikeassa järjestyksessä. http://ardupilot.org/copter/docs/common-radio-control-calibration.html  .

Minulla kun on se turvanappi niin kun laittaa virrat päälle moottorit piippailevat/nytkähtelevät koska noparit eivät saa vielä signaalia. En tiedä tekevätkö kaikki noparit näin. Sitten kun painan turvanappia moottorit hiljenevät kun noparit alkavat saada "kaasu pois"- käskyä ja armatessa (vasen tikku alaoikeaan kulmaan muutamaksi sekunniksi) käynnistyvät "tyhjäkäynnille". http://ardupilot.org/copter/docs/arming_the_motors.html

Varmista myös lentotila, armaus on mahdollista ainoastaan Stabilize, ACRO, AltHold, Loiter, ja PosHold -tiloissa ja GPS-tiloissa (Loiter, PosHold) onnistuu vain jos GPS:llä on riittävästi satelliitteja lukittuna eli käytännössä ei onnistu esim. sisällä kokeillessa vaan silloin pitää olla Acro, AltHold tai Stabilize lentotilana. Varmista että lentotilojen vaihtokytkin on oikein konfiguroitu: http://ardupilot.org/copter/docs/common-rc-transmitter-flight-mode-configuration.html .

Jos Mission Planner on kiinni (piuhalla, Bluetoothilla tai telemetriaradioilla) kun koetat armata (ota potkurit pois jos touhuat sisällä tai piuhan kanssa) niin se kertoo miksei onnistunut. Sieltä näkee myös mikä lentotila on päällä, GPS-tilat eivät tosiaan toimi ennen kuin satelliitit ovat "kiinni".
« Viimeksi muokattu: 04 Maaliskuu, 2018, 13:38:48 kirjoittanut Murgo »

Poissa Hupikopteristi

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: DIY multikopteriin vinkkejä?
« Vastaus #24 : 25 Maaliskuu, 2018, 11:32:42 »
Testaus on edennyt vähän matelemalla ajan puutteen takia. Firmis ja MP beta päivitetty ja nyt kaikki muut MP:n wizardin stepit menee läpi paitsi armaus. Moottoritesti ilmoittaa vain että Ardupilot estää moottorien testauksen. Kyllä tämä härveli vielä joskus varmasti lentää...

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
14 Vastauksia
6170 Lukukerrat
Uusin viesti 20 Heinäkuu, 2009, 18:18:29
kirjoittanut Jussi.
19 Vastauksia
11263 Lukukerrat
Uusin viesti 18 Elokuu, 2012, 15:51:22
kirjoittanut okallio
12 Vastauksia
4957 Lukukerrat
Uusin viesti 22 Joulukuu, 2013, 01:53:02
kirjoittanut Varusteurheillija
3 Vastauksia
3371 Lukukerrat
Uusin viesti 06 Joulukuu, 2014, 14:11:59
kirjoittanut drift
17 Vastauksia
5069 Lukukerrat
Uusin viesti 09 Helmikuu, 2020, 11:28:04
kirjoittanut Slowari