Kirjoittaja Aihe: Häiriöt FPV kuvassa, kamaran, lähettimen vai junkun muun vika?  (Luettu 1709 kertaa)

Poissa hukka

  • Aloitteleva torppari
  • *
Tervehdys,

Olen uusi harrastaja näiden FPV juttujen kanssa ja aivan hukassa.

EuroRc:n 250 Kittiin tuli hankittua Foxeer XAT600M kamera ja saman valmistajan TM25 25mW:n lähetin. Lähettimellä antennina FinnSky ProSeries2 TX (RHPC).
Vastaanottimena on Boscam Galaxy D2 monitori, ja siinä antennina FinnSkyn ProSeries RX Patch (RHCP).
Lähetin saa sähköt kopterin 3S akulta virranjokolevyn kautta ja kamera lähettimeltä. Kameran piuhat ja lähettimen sähköt ferriitti kelalla. Kanavaksi on valittu B bandin kavava 1 (keskitaajuus 5733Mhz).

Kuva on kuitenkin surkean ja olemattoman välimaastossa. Värit ja kontrasti heiluvat aivan holtittomasti. Urheilukentällä lentäessä kentän pinnan erottaa hyvin ja se on kuvassa aikalailla hiekan värinen, takana oleva metsä ja rakennukset näkyvät täysin mustina ja taivas aivan kirkkaana. Jalkapallo maalin erottaa kuvasta noin 10m etäisyydeltä, että ihan ei päin lennä. Sama auringon paistaessa tai pilvessä. Vaikka en kameroista mitään tiedä, nämä jotenkin laittaisin kameran piikkiin. Mutta sitten kuvassa on vielä keskellä leveä vääristymä oikealle, joka huojuu jatkuvasti ja kuva on käytännössä pelkkää lumisadetta noin 60-80 metrin etäisyydellä, tämä minusta taas vaikuttaa lähettimen ongelmalta.
Mutta ei kai ne molemmat voi olla uutena rikki? Silläkään onko moottorit käynnissä vai ei, ei ole vaikutusta häiriöihin.

Ja samainen Boscamin monitori toimii Walkeran Rodeon (myös 25mW lähetin) kanssa samoilla antenneilla loistavasti, kuva on lähes häiriötön noin 100m etäisyydelle. Sen pidemmälle ei ole tullut tarvetta lennellä.

Katselin lähettimen spektriä, kun ajattelin että jos taajuus on ihan sivussa tai tehoja ei lähde. Näistäkään ei näytä olevan kyse, mutta Foxeerin lähete on noin 2 Mhz leveämpi ja "tuhnuinen"  ja "pätkivä" verrattuna alla olevaan Walkeran lähettimen spektriin. Mutta koska aikaisempaa kokemusta vastaavista lähettimistä ei ole, eikä näistä kikkareista mitään oikeita speksejä löydy, en tiedä onko kumpikaan noista niin sanotusti normaali. Molemmat samalla 5733 Mhz kanavalla ja spektrissä kanavan koko 20 Mhz kaista.

Foxeer TM25
https://drive.google.com/open?id=0B294Vm0jlcQRM2R1VnVSUzhZRlE

Walkera TX5833
https://drive.google.com/open?id=0B294Vm0jlcQRRjJUR0M3WTFkTFE


Onko neuvoa mistä lähtisin ongelmaa jahtaamaan?
« Viimeksi muokattu: 24 Elokuu, 2016, 22:08:30 kirjoittanut hukka »

Poissa hukka

  • Aloitteleva torppari
  • *
Vs: Häiriöt FPV kuvassa, kamaran, lähettimen vai junkun muun vika?
« Vastaus #1 : 25 Elokuu, 2016, 17:29:04 »
Hieman edistystä  (itse itselleni vastaten)

Kokeilin ristiin Foxeerin ja Walkeran kameroita. Walkeran kamera Foxeerin lähettimellä toimi paremmin, värit olivat hyvät, eikä kontrasti pomppinut. Mutta se huojuva vaakaraita oli edelleen kuvassa.
Foxeerin kamera Walkeran lähettimellä toimi myös paremmin, värit ja kontrasti ei pomppinut, mutta ei ne hyvätkään ollut. Kuvassa ei ollut leveää huojuvaa vaakaraitaa.
Raita tuli siis lähettimestä ja väri ongelmat kamerasta.

Jossakin kohtaa kyllästyin kamera juttuihin ja säätelin välillä FC:tä. Mutta tässä yhteydessä kuitenkin huomasin, että FC:n looptime vaikuttaa kuvan vaakaraitaan. Häiriö siis tulee ilmeisesti nopareista tai niiden johdoista, jotka kulkivat lähettimen vierestä.

Irrotin lähettimen kameran ja FC:n välistä ja siirtelin sitä eri paikkoihin kopterissa. Huomasin myös, että lähettimen ja kameran etäisyys vaikuttaa kamaran väreihin. Paras paikka lähettimelle löytyi lopulta ylälevyn päältä, jossa se oli tarpeeksi kaukana kamerasta, joka ei enää ottanut kyttyrää lähettimestä. Ja lähetin oli tarpeeksi kaukana nopareista ja niiden johdoista, jotta ne eivät häiritse.

Edelleen lähettimen spektri on aikalailla rumempi kuin Walkeran, ei vaan taida olla mikään laatu vehje.
Mutta se pätkiminen lähetteestä on poissa, kuva tulee enempiä heilumatta perille ja kantama parani.

Vielä kun säätelin kamerasta terävyyttä aikalailla minimiin, kontrastia vähän lisää ja näytön tyypiksi LCD oli kuva jo kohtuullinen.
Pilvisenkin taivaan näkyminen aiheuttaa kameralle edelleen jonkinlaisen kriisin. Mutta kun kameran kulma on sellainen, että pääosin näkyy maata, näkee sillä nyt lentää :)
« Viimeksi muokattu: 25 Elokuu, 2016, 21:57:43 kirjoittanut hukka »

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
2 Vastauksia
1676 Lukukerrat
Uusin viesti 06 Lokakuu, 2008, 13:51:55
kirjoittanut Maikko
26 Vastauksia
7909 Lukukerrat
Uusin viesti 26 Marraskuu, 2008, 13:12:16
kirjoittanut kaardian
18 Vastauksia
5327 Lukukerrat
Uusin viesti 22 Syyskuu, 2013, 13:01:31
kirjoittanut varis
6 Vastauksia
3087 Lukukerrat
Uusin viesti 18 Toukokuu, 2015, 00:26:11
kirjoittanut JCA
15 Vastauksia
4081 Lukukerrat
Uusin viesti 12 Joulukuu, 2016, 12:16:09
kirjoittanut nurmo