Kirjoittaja Aihe: Kopteri tempoilee ja servot värisee  (Luettu 4503 kertaa)

Poissa ele8misa

 • Aloitteleva torppari
 • *
Kopteri tempoilee ja servot värisee
« : 06 Maaliskuu, 2014, 08:07:01 »
Uutena harrastajana olen opetellut kopterillani vasta lähinnä leijuntaa olohuoneessa. Kopterini on Nano CPX 3D FBL (http://skyartec.com/ProductShow.asp?ArticleID=1988). Kaikki meni mielestäni ihan normaalisti ja kopu oli tietääkseni ihan normaalin vakaa, kunnes esittelin kavereille kopun nostovoimaa. Kaverini pitivät kopteria kädessä ja minä lisäsin lapakulmia, jotta saivat tuntumaa, kuinka noste lisääntyy. Tällaisten neljän testin jälkeen kopteri ei ole enää ollut vakaa lennettävä. Lapakulmat  muuttuilevat äkisti ja lennettäessä se saattaa lähteä ihan mihin suuntaan tahansa. Myös maassa ollessaan roottorin pyöriessä se saattaa hiukan hypähdellä harjoitusjalasten antaman jouston rajoissa. Myös paikallaan ollessaan servot tekevät pientä värinää lähes koko ajan (swash nousee ja laskee) ja lapakulmat vaihtelevat. Kun radiosta säätää throttlea nollasta fulliin, niin swash ei liiku samalla tavalla lineaarisesti, vaan tekee hyppäyksiä.

Voiko tuossa "testipenkissä" tehdyistä nostoista olla haittaa esim gyrolle, servoille, jollekin muulle komponentille? Mikä nyt auttaisi rauhoittamaan kopterini? Onko neuvoa? Kiitos!

Poissa TeroS

 • Nörtinpentu - Valiotorppari
 • Yyberfyyrer Torppari
 • *****
 • RC-Kopterit TreRC
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #1 : 06 Maaliskuu, 2014, 09:01:25 »
Tarkista swashplate ja linkit, veikkaan että jotain löysällä eli lavat "haukkaa" kun kontrolli on väljää.

Poissa TeroS

 • Nörtinpentu - Valiotorppari
 • Yyberfyyrer Torppari
 • *****
 • RC-Kopterit TreRC
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #2 : 06 Maaliskuu, 2014, 09:02:51 »
Luin huonosti, tuo kulmien heiluminen paikallaan vois viitata gyro vikaan, oothan antanut alustaa rauhassa?

Poissa ele8misa

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #3 : 06 Maaliskuu, 2014, 11:36:00 »
Joo kyllä olen antanut rauhassa piippailla "testinsä" läpi.

Tuossa nostokokeiden ja sen jälkeisen lennätyksen välillä ei tapahtunut mitään sellaista mikä olisi ollut eri tavalla kuin muilla lennätyskerroilla. En tainnut edes sähköjä ottaa välillä pois eli samoilla gyron alustuksilla jatkoin lennätystä. Kopteri vaan oli ja on edelleen todella rauhaton. Lähetinkään ei esim. pudonnut tai kolhiutunut mitenkään noiden lennätysten lävillä, jolloin olisin epäillyt lähettimen vikaa. Pitää yrittää muuttaa gyron herkkyyttä radiosta ja piirilevyltä, jossa on sitä varten ruuvarilla säädettävä trimmipotikka, josko siitä selviäisi jotain..

Poissa Kaapeli

 • Jäsen 2024
 • *****
 • RC-Kopterit Ry #18
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #4 : 06 Maaliskuu, 2014, 14:18:34 »
Niin hyppiikö tässä nyt swashi suoraan ylös-alas omiaan, vai hyppivätkö vain yksittäiset servot ylösalas toisistaan riippumatta? Jälimmäisen ollessa kyseessä epäilisin vahvasti servon potikkavikaa. Sopis kuvaan erityisesti sillon jos servoa liikuttaa hitaasti ja se liike ei olekaan sujuvaa vaan nykivää. Voi olla myös hampaissa vikaa niin että lopputuloksena on nykivä liike. Jos sen sijaan servon armi liikkuu itsekseen niin silloin ehdottomasti potikassa vika.

Taas jos swashi liikkuu suorassa ja nykiminen tapahtuu kaikilla servoilla yhtäaikaa niin sillon vika on jossain muualla. En tiedä miten nuissa skyartecin vehkeissä homma menee, että tapahtuuko servokanavien miksaus mankassa vaiko gyrolla. Yleensähän kollektiivikanava menee systeemistä läpi sellaisenaan ja miksautuu suoraan servojen liikkeeksi. Jos nykiminen tuntuu olevan nimen omaan kollektiivikanavassa niin tulis jo mieleen että oliskin mankasta menny potikka rikki. Voiko tätä testata esimerkiksi sillä että laitat throttle kanavaan tasaisesti nousevan 0-100 kaasukäyrän ja tutkit että näkyykö nykiminen myös kaasukanavassa? No, jos vika edelleen esiintyy edelleen vain ja ainoastaan kollektiivikanavaa pitkin niin en nyt osaa sanoa että voiko tästä vielä suoraan päätellä mitään että mistä vika on lähtöisin. Mutta ainakin tutkimalla saa lisää tietoa ongelmasta..
SAB Goblin Kraken (VBar NEO)
VBAR Control
Synergy E7 (CGY750)
SAB Goblin 380 (Brain)
Futaba 14SG                                 Trex 450 Pro DFC (3GX)

Poissa ele8misa

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #5 : 07 Maaliskuu, 2014, 20:32:56 »
No nyt näyttää vähän siltä, että kaikki kolme servoa ovat viallisia. (CCPM-120). Ainakin kaksi niistä vispaa itsekseen ja kolmas matelee, kun sen pitäisi liikkua nopeasti. Olipas heikot 2g:n servot, kun tuosta nostetestistä rikkoontuivat! :(

Laitoin nyt selvittelyjen ajaksi pitchin 50% jokaiseen pisteeseen, jotta swash pysyisi varmasti paikoillaan. Sitten laitoin throttlen lineaarisesti 0-100%. Kun liikutin throttle-tikkua, kierrokset kasvoivat suht ok (mielestäni kiihtyminen loppui jossain 70%:n kohdalla..), mutta silti servot räpisivät itsekseen. Sitten laitoin pitchin 20-35-50-62-80 ja kun liikutin throttle-tikkua, niin yksi servo jumittui ääriasentoon ja liikkui satunnaisesti hitaasti haluamaani suuntaan. Muut kaksi servoa, tai siis armit, vapisivat tuttuun tapaan ja seurasivat tikkua vain nimeksi. Ehkä tilaan uudet servot Kiinasta - harmittaa vain toimituksen hitaus: useita viikkoja. Vois vielä kokeilla kytkeä servojen piuhat vastarissa eri kohtiin, jotta voi varmistua siirtyykö viallinen toiminta toiseen servoon (vastari/radiovika) vai pysyykö samassa servossa (servovika).

On mulla ohjaimessakin throttle-kanavassa jotain outoa: vaikka TH on 0% ala-asennossa ja trimmi myös nollilla, niin silti lavat pyörivät hitaasti. Pyörimistä ei saa loppumaan, vaikka vetää trimmin -100%. Jotain outoa tuossa radiossakin taitaa olla. Menisköhän takuuseen..

Teme

 • Vieras
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #6 : 10 Maaliskuu, 2014, 07:06:31 »
Nopeudensäätimen kalibrointi voisi auttaa. En usko että vika on lähettimessä.

Poissa ele8misa

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Kopteri tempoilee ja servot värisee
« Vastaus #7 : 03 Kesäkuu, 2014, 09:58:21 »
Päivitetäänpäs lopputulos tänne. Vaihdoin yhden servon uuteen (kiitos Nitebikerin) ja kas, koko paketti rauhoittui heti! Eli ilmeisesti yksi vikaantunut servo aiheutti sähköisiä häiriöitä muillekin. No nyt on ollut taas kiva lennellä! :]

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
3 Vastauksia
2979 Lukukerrat
Uusin viesti 11 Huhtikuu, 2009, 22:24:09
kirjoittanut Vispilä
3 Vastauksia
2953 Lukukerrat
Uusin viesti 08 Joulukuu, 2010, 11:07:27
kirjoittanut 1m4s0_
23 Vastauksia
9570 Lukukerrat
Uusin viesti 31 Elokuu, 2011, 13:03:01
kirjoittanut Kuntsari
2 Vastauksia
2529 Lukukerrat
Uusin viesti 16 Huhtikuu, 2013, 08:39:48
kirjoittanut Sämxy
26 Vastauksia
34019 Lukukerrat
Uusin viesti 25 Toukokuu, 2016, 08:53:52
kirjoittanut mkurtti