Kopterit.net

UUSI HARRASTAJA, aloita tästä => Kopterit - Aloittelijan kysymykset ja vastaukset => Aiheen aloitti: Ovlov - 01 Maaliskuu, 2015, 14:50:28

Otsikko: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Ovlov - 01 Maaliskuu, 2015, 14:50:28
Kaveri osti sellaisen perus lelukopterin, joka osaa kääntyä ja kulkea eteen sekä taakse. Sillä kun lentelin, niin tämä oma pidempään uinunut kopteriharrastus heräsi henkiin. Nyt on tätä foorumia selailtu aika tavalla sekä luettu tuo 44 sivuinen kopteriopas läpi.

Lennokeilla tuli aikoinaan (2004) harrastettua ja kopteria himoitsin, mutta se jäi vaiheeseen. Lentämään opettelin FMS:llä ja näppiksellä sekä myöhemmin vähän paremmalla simulla ja xboxin ohjaimella. Nyt simulaattorion jo tasolla Phoenix RC 5 sekä Hitec Flash 5 eli huomattavasti lähempänä oikeaa settiä. Simussa pysyy kopterit melko lailla hyvin hallussa ja tontteja tulee enää typeristä virheistä, kun yrittää jotain vähemmän normaalia.

Jatkoa ajatellen mietityttä, että jokohan olisi aika pistää jotain tilaukseen, jotta pääsee konkreettisesti jotain leijuttelemaan. Siihen liittyen muutama kysymys on

- Radio: Toisessa ketjussa mainittu Spektrum DX8 vaikuttaa ilmeisesti toimivalta laitteelta. Mitä muuta vaihtoehtoja likipitäen samaan hintaluokkaan olisi tarjolla? Käytettynä on tälläkin foorumilla ollut myinnissä esim. Futaba T8FG Super. Tuntuu, että Futaban mallissa olisi paljon enemmän säätöjä liittyen gyrojen toimintaan yms. sekä lisäksi kanavia, mutta onko yli 8 kanavalle tarvetta kopterissa? Spektrum on itselle merkkinä tuntematon, mutta muutenkin nämä 2,4 GHz vehkeet on jotenkin outoja. Tarkoituksena olisi hankkia radio, joka ei maksa miljoonia, mutta sillä pärjää suhteellisen pitkälle.

- Kopteri ja koko: Sähköllä mennään todennäköisesti, mutta kannattaako miettiä pientä sisäkopteria (Blade Nano CP X tms.) vai jotain suurempaa  (T-Rex 450 tms.)? Isompi on luonnollisesti kalliimpi ja ilmeisesti kärsii tontissa enemmän. Simulaattorilla kuitenkin tuntuu, että tuollainen vähän isompi kone on huomattavasti kivempi lentää. Myös tulevaisuudessa olisi haaveena, että voisi laittaa GoPron kopterin kyytiin.

- Muut hankinnat: Mitä muuta mahdollisesti tarvitsee, läjä varaosia? Laturi löytyy lennokkiajoilta (Orbit microlader) sekä juotoskolvi ja muita perus työkaluja.

- Opetus / neuvot tms: Luonnollisesti joku kokeneempi harrasta olisi hyvä löytää alkuun, kun tarvittavat välineet on saatu kasaan (Tampereen / Etelä-Pohjanmaan alueelta voi ilmoittautua, jos on innostusta). Tampereelta näytti myös kerhokin löytyvän, joten sieltäkin varmaan saa avustusta, kun ilmestyy paikalle.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: TimoK - 01 Maaliskuu, 2015, 15:26:44
Kannattaa ehdottomasti raahautua tuonne Pinsiön kentän reunaan ihmettelemään. Yleensä siellä on lauantaisin aamupäivästä porukkaa lennättämässä, jos ei ihan mahdoton keli ole.
Mikäli simulaattorilento onnistuu kohtuudella, niin ääni 450 kokoiselle. Pienemmistä ei ole kokemusta, mutta itse olen 450-koisella aloittanut. Se on kuitenkin kohtuullisen vaakaa laite vaikka vähän tuulisikin.
Tietysti se on jo sen kokoinen, että sitä ei enää missään talon pihassa oikein voi lennättää.
Mankasta sen verran, että kannattaa valita jokin yleinen merkki jota muutkin käyttää esim. Futaba, Spektrum..
Näin ainakin apuja löytyy helpommin, jos asetusten kanssa tulee kysymyksiä.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Korppi - 01 Maaliskuu, 2015, 15:59:03
Orbitti ei piisaa oikein 450 ja isompien kanssa muutakuin lähettimen lataukseen. Ja lipojen kanssa pitää olla tasaava laturi jos on kaksi tai useampi kennoiset akut
Telemetria ja mah mittaus on kivoja akku kopterin kanssa. Samoin s.bus ja vastaavat liitäntätavat
 Tapatalk
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Iron_man - 01 Maaliskuu, 2015, 16:03:39
Parhaan radion valinta on se ikuinen keskustelun aihe. Spektrumin etuna pitäisin hintaa ja satelliittivastaanottimi a. Futabaa taas moni pitää laadukkaampana. Yli 8 kanavaa tuskin tulet tarvitsemaan. 7 Kanavaakin riittää normaaliin 3D sähkökopterikäyttöön mainiosti.

Jos on tarkoitus ehtiä säännöllisesti esim Pinsiön kentällä käymään, niin 450 kokoinen on hyvä aloituskoko. Esim 450 Align Trex (Pro, tai Dominator). Voi tosin olla hieman huono alusta GoProlle. 500 kokoisellakin aloittamista voi toki harkita, mutta torppikustannukset menevät helposti kolminkertaisiksi, eli melkein suosisin tuota 450 kokoluokkaa.

Jos budjettia riittää ja haluaa tehostaa oppimista, niin tuollaisen pikkukopterin hommaaminen 450 kokoisen kaveriksi ei myöskään ole huono ajatus. Esim mcpx on hyvä työkalu harjoitteluun simulaattorin ohella.

Laturista sen verran, että riippuen kopterivalinnasta, pitäisi laturin kyetä lataamaan 3-6 kennoisia lipoakkuja, mahdollisesti useampaa rinnakkain yhtäaikaa. Lentoaikahan kopterilla yhdellä akulla on yleensä siinä max 5 minuutin kieppeillä, joten vaihtoehtona on hommata paljon akkuja, tai latauskalusto, jolla akut saa nopeasti ladattua uudelleen täyteen kentällä esimerkiksi auton akusta virtaa ottamalla. Noissa edullisimmissa latureissa ei yleensä teho riitä isompien lipo akkujen nopeaan lataamiseen. Alkuun pääsee toki hieman heikkotehoisemmallakin laturilla, jos sellainen jo valmiiksi löytyy.

Tampereen seudulla on aktiviinen kopteriporukka, joten apua saa varmasti. Ei muutakun kalustoa hankintaan ja tervetuloa hienon harrastuksen pariin :)

Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Tuoppi - 01 Maaliskuu, 2015, 19:38:53
Taas sitte vaikka käytetty 500 on vallan hyvä laite aloittamiseen.
Ai miksi? No sitä voipi ajaa korkeammalla joten pikku "oho" -liikkeet ehtii korjaamaan kun on enemmän aikaa ajatella. Saa myös sen gopron helpommin kyytiin. Tosin ainahan voi ostaa Mobiuksen joka menee nätisti 450:sen kyytiin.

Alingin super combot on tosi huolettomia hankintoja kun kaikki elektroniikka tulee paketissa mukana ja niillä pääsee mukavasti alkuun. Tosin heti kun pääsee kentälle sen kopterin kanssa, niin heti on joku neuvossa hankkiutumaan eroon 3gx:stä tai gprosta. :) Ja sitten kohta väitellään jo siitä mikä on paras fbl-purkki, mutta ei niistä kannata välittää alussa.

Oikean radion löytää kun ottaa aparaatin käteensä ja tunnustelee miltä se tuntuu ja kokeilee selailla menuja. Jos aparaatin logiikka sopii omalle mielelle ja fyysiset mitat käsiin, niin se on se oikea. Täällä monesti mennään helposti selittämään xytzb-kirjainlyhenteitä radioista, vaikka tärkeintä on se käyttökokemus. Treeltä löyty sekä Futte fanaatikot, että Spectrum sunnuntailennät (mä, koska en ymmärrä Futten logiikkaa) joiden aparaatteja voi hypistellä. Lennokki puolella on myös Taranista käytössä. Hiteciä ei taida olla kenelläkään. Kuusi kanavaa on minimi sähkökopterissa.

Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Nurffe - 01 Maaliskuu, 2015, 20:48:39
Miksi gopro täytyy saada kyytiin? Yleensä cp-koptereilla on tarkoituksena lentää eikä niinkään kuvailla. Jos haluat ilmakuvausta harrastaa niin suosittelen kurkkaamaan tuonne multikopterien puolelle, ovat hieman parempia kuvausalustoja

Siitä käsikapulasta sanoisin sen verran että kannattaa ehkä käydä kokeilemassa jos mitenkään mahdollista miten nuo istuvat käteen. Kyllä sillä futaballa lentää samalla tavalla kuin spektrumillakin niin kauan kuin siitä 6-kanavaa löytyy. Itsellä ns entry-levelin spektrum dx6i oli viime kesänä vielä käytössä ja 450 trexiä sillä yritin vähän lennätellä niin eipä se pyörittely radiosta jää kiinni, ennemminkin sormista ;D

450 on semmonen halpa kompromissi mitä ilmeisemmin. Kivastihan nuo 700 - 800 kokosetkin pyörii eikä tuuli niin kovasti nakkele eivätkä katoa silmistä heti mutta.... hinta on aivan jotain muuta

Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: petrim - 01 Maaliskuu, 2015, 21:06:43
Pisteet myös 450 kokoiselle.

Alkumetreillä tulee kuitenkin torppeja tiuhaan, 450 osat on huomattavasti halvempia kuin esim juuri 500-800 luokassa.
Tietty mitä isompi kopteri,sen rauhallisempi se on lentää. Lähtisin kyllä kuitenkin pienemmällä liikkeelle, käytetyn saa halvalla, mutta osta sellainen joka on lentokuntoinen ja varaosia helposti saatavilla.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Iron_man - 01 Maaliskuu, 2015, 21:14:02
Käy ProRC:stä Tampereelta hakemassa tuollainen Trex 500L super combo. Taisi olla jopa suoraan hyllyssä saatavilla. Samasta paikasta saat ohjaimen ja kaiken muunkin tarvittavan :)

Uusi on aina uusi ;)
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: xio - 01 Maaliskuu, 2015, 22:09:35
Ilmesty pinsiön kentälle siellä hierotaan aina kauppaa.  ;)
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Ovlov - 12 Maaliskuu, 2015, 13:03:30
Kiitoksia vastauksista ja mielipiteistä. Näitä juuri hain. Harrastus on edennyt suuntaan halpa radio + Blade Nano. Nanolla on nyt 10 akullista kieputtu kapeassa keittiössä ja se alkaa pikkuhiljaa pysymään räpylässä. Mitään huikeita temppuja tuossa tilassa en pysty tekemään, mutta lähtö, leijutus ja laskeutuminen onnistuu. Myös kopterin saa haltuun kohtuullisesti ennen seinää, jos koittaa jotain erilaista. Tosi kiikkerältä tuo vaikuttaa ja seinien vieressä on aika haastava lentää, mutta se toivottavasti johtuu vain ahtaasta tilasta ja ilman pyöteilystä.

Simulaattoriin hankin vanhan Hitec Eclipse 7, johon saa jollain tasolla ohjelmoitua jo kaasukäyriä ja lentomoodeja. Sen kanssa pääsee säätämisessä vähän tutuksi jo simulaattorissa.

Seuraavaksi investointilistalle menee jokin edullinen kopteri suuremmasta kokoluokasta, jolla voisi jo pihalla koittaa lentää. Tuo tilanahtaus alkaa kyllästyttää, mutta käy hyvästä treenistä ja jatkuu niin kauan kuin nano pysyy lentokelpoisena.

Pinsiön kentälle pitäisi raahautua. Tänään siellä jo toisen topicin perusteella olisi lentoa tarjolla, mutta valitettavasti olen kiinni töissä vähintäänkin virka-ajan.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Toeh - 12 Maaliskuu, 2015, 20:06:03
Nykyisistä koneista 450 kokoluokkakin on hiukan suurentunut. 325mm lavat on vaihtunu monessa 360mm tai isompiin. Noilla 360mm lavoilla 450 kokoinen käyttäytyy jo hyvinkin mukavasti. Tuntuu enempi kevyeltä 500 kokoiselta, mutta varaosakustannukset vielä 450 luokkaa.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Ovlov - 13 Maaliskuu, 2015, 16:25:53
Sain nopeesti koottua pari videota näytille. Ensimmäisessä videossa on ensimmäiset lentoyritykset koottuna yhteen läjään. Ei mitään kaunista katsottavaa, mutta siitä näkee noita alun haasteita näin ihan ämätööripohjalta. Toisessa videossa on lentoa sen jälkeen, kun on muutama akullinen harjoituslentoja takana. Valitan huonoa laatua. Kommentteja otetaan vastaan mielenkiinnolla.

Ensimmäinen video (https://www.youtube.com/watch?v=v68a7GwR3G0)
Toinen video (https://www.youtube.com/watch?v=cEX7__eKUWw)
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: jopu - 13 Maaliskuu, 2015, 18:28:06
Jos haluat vähän lisää haasteita (ei ylitse pääsemättömiä) ja kohtuullisen edullisen (noin 250€) radion niin hanki Taranis Plus. Siinä on kaikki tarvittava osaavalle ohjelmoijalle :-)

Spectrumin ja Futaba miehien puheiden jälkeen kun vaan pääsee jyvälle mistä on kysymys niin vain mielikuvitus on rajana. Taranis soveltuu erinomaisesti niin kopteri kuin lennokki toimintaankin tai ainakin lennokki toimiin. Onhan siinä 16ch kun hankkii pari vastaria toimia hoitamaan. Tosin Taraniksen ongelmana on ettei siinä ole tehdaspaketista ottaessa juurikaan mitään ohjelmoituna. Itse olen kuitenkin alkuvaikeuksien jälkeen kokenut että sillä pystyy tekemään tarvittavat toimet .... ainakin tälläinen amatöörilentäjä. Kokeneet "ketut" eivät vain ole oikein luottaneet sen toimintaan, vaikkakin ilman sen kummempaa kokemusta asiasta (se on vaan se fiilis) :-(

Nano on kiikkerä niinkuin käsittääkseni kaikki nuo kevyet ja pienet kopterit mutta kun painoa tulee lisää, niin liikkeet rauhoittuvat. Virhetilanteissa myös vauhti kasvaa.
Koita siinä nyt sitten päättää onko maksimikoko parasta vai ei ?

Oma 10 tunnin lento kokemuksen perusteella toi 450 riittää juuri ja juuri mutta jos nyt lähtisin hankkimaan niin päätyisin varmaan sinne 500 kokoluokkaan ja isompiin.

Radio tuki tuntuu olevan paras Futabaan ja Spectrumiin. Sen jälkeen tulee kaikki muu, mutta se on silti mukavaa.
Otsikko: Vs: Simulaattorilento onnistuu kohtuullisesti, kuinka kannattaa jatkaa
Kirjoitti: Ovlov - 09 Toukokuu, 2015, 12:11:16
Aikaa on kulunut, mutta valitettavasti ei ole saanut aikaiseksi tähän topicciin kirjoitella ennemmin. Harrastus on kuitenkin jatkunu ja jopa taidotkin on kehittynyt. Lennot on jatkunut 450 kokoluokalla ja on se vain huomattavasti parempi lentää kuin tuo Nano. Johtuu osin tietysti siksi, että pystyy lentämään pihalla niin on enemmän tilaa ja Nano on kokenut kovia, joten nivelet alkaa olla huomattavan väljiä.

Radioksi tuli hommattua Futaban T8FGs ja olen siitä kovasti tykännyt. Istuu käteen kivasti ja aika laajasti löytyy eri säätöjä sekä miksauksia. Simullaatoreina on tällä hetkellä PhoenixRC ja AccuRC, josta jälkimmäisellä tulee pääasiassa lennettyä. Tuntuu omaan käteen jotenkin vajaalta tuo Phoenix verrattuna tuohon Accuun. Kopteri esimerkiksi leijuu paikallaan tyynessä kelissä, jos se on suorassa, kun Accun simussa se pitää olla vähän kalleellaan, jotta kompensoidaan perän aiheuttama työntö sivulle. Näin tuntuisi olevan myös oikean kopterin kanssa ja tuntuu järkevältä. Muista simulaattoreista ei ole merkittävästi kokemuksia ja yli 450 luokan oikeista vehkeistä ei ole mitään lentokokemuksia.

Simulla tulee pyöritettyä edelleen aktiivisesti ja sen hyötyä ei voi mitenkään kiistää. Säästää se vain niin julmetusti rahaa ja aikaa, kun joku muu korjaa koneet virtuaalisesti. Iron_manille kiitokset loistavasta vinkistä, jolla oppii tämän lentämisen perusteet todella nopeasti. Simulaattorilentoa on tullut opeteltua leijuttamalla itsekseen pääakselin ympäri pyörivää konetta. Tuntuu aivan julmetun tylsältä vaan orientaatiotaito kehittyy erittäin salakavalasti. Inverttilennon opettelu alkoi käytännössä nollilta ja muutaman tunnin simutuksella 15 minuutin pätkissä, kopteri pysyy väärinpäin paikallaan sekä ympyrä onnistuu kohtuudella väärinpäin.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.