Kopterit.net
UUSI HARRASTAJA, aloita tästä => Kopterit - Aloittelijan kysymykset ja vastaukset => Aiheen aloitti: Mattski - 18 Lokakuu, 2020, 23:54:25
-
Moi,
Mulla trex 470L enkä ole lennättänyt sitä vielä kun harrastus on ollut jäissä. Nyt ois tarkoitus ostaa akkuja siihen, 6s 1400 .
Aikaisemmin ostin lennokkeihin 2200 nanotech 3s akkuja ja huomasin että näitä mahtuu kaksi tuohon trexin sisään, mutta painoa tulee 80g lisää.
1400 painaa 260g ja kaksi 2200sta 340g.
Kun kokemusta ei ole, niin kysymys kuuluu kuinka paljon tuolla 80 grammalla on vaikutusta, kannattaako edes yrittää, varsinkin kun taidot on nolla?
/kimi
-
Itselläni oli joskus 700 kokoiseen kopteriin yks jonku 200g keveämpi akkupakka ja lensin vuoron perään raskaammilla ja keveämmillä. Tuohon noin viiden kilon lentomassaan se ei niin paljoa vaikuttanut että siitä ihan hirveästi olisi minun taidoilla mitään eroa huomannut.
Sen sijaan jos vertaan lentoa Goblin 380 kopteriin jossa on lapakehällä huomattavasti enemmän massaa pinta-alaa kohden niin siinä sen eron huomaa kyllä. Raskaampi kopteri sotkee ilmaa ympärillään paljon enempi ja kaiken pyörteilyn vetäminen lapakehän läpi tuntuu kyllä hyvin siinä että suhteellisesti voimaa tarvii paljon enempi mitä jos massaa on vähempi lapakehän pinta-alaa kohden. Eli liikkeistä tulee enempi semmoisia epälineaarisen oloisia, tikkua kääntämällä ei heti tapahdu mitään vähään aikaan ennen kuin pyörteilevä ilma on kiskottu lapakehästä läpi. Sitten kun puhdasta ilmaa on saatavilla niin lapojen pito onkin yhtäkkiä paljon isompi. Tuo vie semmoisen tarkkuuden liikkeistä pois varsinkin pienessä tilassa neppailussa.
Olettaisin että tuo 470L painaa ehkä jonku 1.5 - 1.8kg lentokuntoisena? Silloin tuo 80g on suhteessa paljon enempi mitä minulla 200g ero viiden kilon massassa. Jos se kone nousee hyvin ilmaan sillä isommalla massalla ja jaksaa liikehtiä siellä sen mitä tykkäät tehdä niin ei se välttämättä hirveästi haittaa lentotuntumaa. Varsinkaan jos taidot ei ole vielä kovin hyvät ja mitään paikallaan pirotteluita ei tarvi paljon tehdä. Toki lisämassa aina vie sitä herkkyyttä ja keveämpi on aina parempi. Koneen ominaisuuksista riippuen tuo voi mennä jo omien miellyttävyysalueen ulkopuolellekin. Kokeilemalla selviää jos ei muuten, mutta kannattaa varmaan välillä verrata siihen keveämpään jos epäilee että massaa vois olla liikaa.
-
Tarkista kuitenkin ensin painopiste.
Jos ok, niin ei vaikuta paljoa leijutteluun tai 2D-lentelyyn. Toki kierroksia tai lapakulmia pitää olla hieman enemmän lisäpainon kompensoimiseen.
Toi Allu taitaa painaa ehkä vain hieman yli kilon pienemmällä akulla eli siinä 80 g lisäpainon vaikutuksen kyllä huomaa 3D-lennossa.
-
En olisi yhtään huolissani lisäpainosta, kun kyse on oppimisvaiheesta ja kopteriin totuttelusta. Lisäpaino sopii hyvin leijutteluun ja peruslentelyyn sitäpaitsi tuntuvasti pidempi lennätysaika on kiva ominaisuus. Isompi massa rauhoittaa liikehdintää ja kestää tuultakin paremmin. Skaalakopat painaa enemmän ja niiden lennättelyssä ei niin mitään ongelmaa. Paino tulee vastaan vasta 3D pompottelussa.
Itsellänikin on ollut yksi 470L jo pidempään seinällä joutavana. Taidama tutustua siihen, kenties myös 2200 akustolla? :)
-
Thx!
Näin alkuun ei taida olla merkitystä.
Painopisteen olen laittanut tämän mukaan.
https://youtu.be/EBGd4NVl-VA
/kimi
-
Ei tuolla ole isoa merkitystä ja sen voi kompensoida lisäämällä kierroksia. Muistaakseni Goblin 380 oli jotain 1500g luokkaa painoltaan. Sehän lentää 3D:tä ihan mainiosti. Rotatointi on sitten eri juttu.
-
jos painopistettä joudutaan laittamaan pieleen esim isojen akkujen takia niin etupaino on nokka edellä vaakalennon kannalta parempi kuin takapaino. Yleensä koneet on luonnostaan pikkasen takapainosia joten lähtökohtakaan ei aina välttämättä ole ihan balanssissa jos sitä ei olla osattu katsoa ja säätää.
Sinne vaan niitä akkuja. Kyllä nykyaikanen FBL sähköisellä vakautuksella oleva kone lentää kunhan perussäädöt siellä päin. Sitten kun olet siinä pisteessä että huomaat eron osaat jo kaivatakin muuta.