Kopterit.net
Tekniikka => Ilmakuvaus => Aiheen aloitti: Kopterinlennättäjä55 - 11 Syyskuu, 2015, 17:31:12
-
Pikku kysymys vaan, että eihän mitään tarvitse ottaa huomioon, esim. eihän mikään kamera voi kostua tai kopterin komponentit?
-
Sumu on vettä. Tottahan siellä kondensoitumista tapahtuu. Ratkaisevin seikka kuitenkin lienee kuinka pitkään lennättää kosteissa olosuhteissa ja antaako laitteiden kuivua kunnolla session jälkeen.
En näkisi ihan kauheaa riskiä asiassa.
Lämpötilaa kannattaa miettiä kuitenkin sen takia ettei propellit kerää jäätä ja menetä nostettaan yllättäen. Ongelma esiintynee varmaan jossain plus neljästä asteesta alaspäin.
-
Sumu myös jonkin verran haittaa visuaalista havainnointia.
-
olen sumussa kuvannut ilman ongelmia. Multikopteri oli märkä päältä kun laskuun otin.
Jälkeenpäin mietin olisiko voinut hajoittaa esim: escin koska ilmanotto aukko rungon päällä ja rungon sisällä esc-suojaamaton. Ongelmaa siis ei tullut mutt jälkiviisaus iski :)
ohessa videolinkki sumulento kohdasta.
https://youtu.be/prjcQ6ahKc0?t=47s (https://youtu.be/prjcQ6ahKc0?t=47s)
-
Asiasta toiseen. Sumu on pilvi. Matalin niistä.
Itse en sumussa lentele kun koput on avoimia. Mutta suljettu koppa niin suojaa kosteudelta aika pitkälti.
-
Jossei ole upotusvesitiivis kopteri, niin en kyllä lentäisi noin kosteassa olosuhteessa.
-
Vesi on elektroniikalle myrkkyä. Olen saanut tuhottua:
- kaksi videokameraa (talvilennoissa, lumi pääsi latausliittimistä sisälle ja jonkun ajan kuluttua kamerat sököinä, avatessa näki kuinka hapettumat olivat ryömineet piirilevyjen sisään.
- yhden ESCin vesilentokoneessa, oli käsitelty Plastidipillä mutta ei sitten riittävän hyvin. ESC kuolee miltei heti jos se saa vettä.
- yhden helikopterin FBL kontrollerin, lasku loskaiseen lumeen ja se oli siinä. Ei ollut kosteussuojattu mitenkään.
Moottorit kyllä sietävät vettä mutta ne pitää aina muistaa ajaa lopuksi maassa niin kauan että lämpenevät ja kuivavat - tosin laakereihin voi silti jäädä vettä. Jos ajaa märissä oloissa niin laakereita pitää vain varautua vaihtamaan useammin.
-
Kyllä se sumussa lentely suojaamottoman elektroniikan kanssa on riski. Elektroniikka saatta kuolla kun kostuu, tai ainakin nukahtaa. Makeesta vedestä toipumiseen riittää usein kun kuivuu, suolavesi on sellaista että pisarakin tekee selvää.
Itse olen ratkaissut asian suojaamalla elektroniikan. tämä kokonaan suojattu http://www.levitezer.com/styled-2/blog-2/index.html mutta mussakin olen käyttänyt suojalakkaa ja valanut ESCit epoksii.
-
Yksai tapa voisi olla tenukaivo. Tehdäään ympikaukalo jossa elektroniikka on tenussa, suojassa vedeltä ja suolalta. Vähän kuten harrastaja vaimolta ;-) Helpompaa luin suojata tyystin kosteudelta. Voi jopa pitä puentä paineytta niin ei tule sekoittumaa...
-
Ei varmaan ole hyä sumussa lentää. Lentelin kun oli pakkasta ja sumua. Hyvin lensi koppu jonkin aikaa. Kerty jäätä niin pirusti että virtaa meni kuin susi ja pito loppu perästä sekä päälavoista. Sitten kun sieltä irtoaa niitä jää paloja niin ne lähtee aika kovaa. Tää on kyllä helikopteri mutta ehkä ne jäätyy multisakin. Aina voi testailla ja jos hajoo niin se hajoo.