Kopterit.net
Multikopterit => Flight controllerit => Aiheen aloitti: mikek - 24 Toukokuu, 2013, 21:40:28
-
HK:n poijaat menivät tekemään APM:stä kopion...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html)
-
HK:n poijaat menivät tekemään APM:stä kopion...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html)
Pitihän tuollainen sitten laittaa tilauksiin :) Onko muilla vielä kokemuksia tuon HKPilot mega 2.5 käyttöönotosta ja käytöstä. Lähteekö pelittään samoilla ohjeilla ja säädöillä kuin APM 2.5 lautakin?
-
Kerro sitten kun saat boordin. Kiinnostuneena seuraan miten hyvä tuo board on.
-
Mulla on kokemusta vaan Megapirate versiosta. Laita kokemuksia miten pelittää. Mulla meni lopulta hermot megan säätämiseen. Flitetestin Josh hehkuttaa ja tykkää tuosta APM 2.5:sesta. Menee kuulemma aikaa ennen kun saa säätöihin, mut sit on todella hyvä.
-
Kerro sitten kun saat boordin. Kiinnostuneena seuraan miten hyvä tuo board on.
En jaksa uskoa että laudassa itsesään olisi mitään eroa alkuperäiseen. Joko toimii (kuten alkuperäinenkin) tai sitten ei toimi lainkaan.
Mutta APM:stä softan osalta voikin sitten hersyttää keskustelua! Mulla oli sellainen vuosia sitten käytössä, enkä saanut koskaan vehjettä kunnolla tikkiin. Kerran olin todella lähellä, mutta sitten päivitin softan ja sen jälkeen vehje ei meinannut pysyä enää edesä ilmassa. Heitin romut kaappiin ja jätin sinne. Nyt vuoden pari myöhemmin ostin RCTimerin APM 2.5 -laudan ja istutin pieneen quadiin. Ensilento on vielä tekemättä, lupaan kertoa kokemuksia. Koodin luulisi kehittyneen vuosien saatossa merkittävästi paremmaksi. Ja sekin auttaa, että nyt kopteri on kooltaan lähempänä "referenssikopteria", aikaisempi APM-kopterini oli aikalaisiinsa verrattuna todella suuri.
-
Kerro sitten kun saat boordin. Kiinnostuneena seuraan miten hyvä tuo board on.
Joo täytyy laittaa komenttia laudasta heti kun oon saanut sen käsiini ja viriteltyä kopteriin kiinni. Kiinan pojat vaan vetkuttelee sen lähetyksen kanssa ;)
Noh, oon tässä odotellessa ehtinyt katsoon läjän tuubivideoita sen käyttöönotosta sekä opiskellut APM2.5 saloja ulkomaalaisten foorumien kautta.. tietolähteistä ei ainaskaan ole pulaa ardupilotille.
-
Minkä GPS:n ajattelit APM 2.5:seen virittää (uBlox LEA-6)? Itse ajattelin että tuo boordi voisi mennä hyvin 433 Radio Telemetry setin ja APM MinimOSD kanssa. Noista molemmista löytyy HK versiotkin. Telemetry ja FTDI kaapelit kannattaa varmaan ostaa 3drobotics:silta niin ei tule huteja kaapeleiden takia.
Alla hieman setuppi listaa mitä olen itse miettinyt:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37328__HKPilot_Mega_V2_5_Flight_Controller_USB_GYRO_ACC_MAG_BARO.html)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=42833 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=42833)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37329__FPV_433Mhz_Radio_Telemetry_Kit_100mW.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__37329__FPV_433Mhz_Radio_Telemetry_Kit_100mW.html)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36844__Minim_OSD_v1_1.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36844__Minim_OSD_v1_1.html)
http://store.3drobotics.com/products/telemetry-slash-osd-y-cable-adapter-cable-for-apm-2-dot-5 (http://store.3drobotics.com/products/telemetry-slash-osd-y-cable-adapter-cable-for-apm-2-dot-5)
http://store.3drobotics.com/products/df13-6-position-to-5-position-connector-15-cm (http://store.3drobotics.com/products/df13-6-position-to-5-position-connector-15-cm)
http://store.3drobotics.com/products/ftdi-cable-3-3v (http://store.3drobotics.com/products/ftdi-cable-3-3v)
http://viewitem.eim.ebay.fi/DJI-GPS-Mounting-seat-MultiCopter-GPS-Fast-Installation-Mount/300925151441/item (http://viewitem.eim.ebay.fi/DJI-GPS-Mounting-seat-MultiCopter-GPS-Fast-Installation-Mount/300925151441/item)
-
Itseasiassa tuo NEO 6M tarttui matkaan myös kun sen pitäisi siihen keskustelupalstojen mukaan sopia. Ens viikolla sen sitten näkee.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31135__NEO_6M_GPS_Module.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31135__NEO_6M_GPS_Module.html)
Tuo 433mhz menee tilauksiin myös kunhan niitä tuonne Kingille saapuu. OSD on myös mietintämyssyssä, mutta en osaa päättää että mikä? Tarviikohan tuo minim osd paljon säätöä, vai onkohan se ns. plug`n`play malli?
Sitten aloittelijan tyhmä kysymys... mitä tuolla FTDI kaapelilla tehdään? Konffataanko OSD:ia?
-
Tarviikohan tuo minim osd paljon säätöä, vai onkohan se ns. plug`n`play malli?
Noh, periaatteessa on. Mulla vaan pääsi käryt ulos yhdestä kappaleesta, kun menin vahingossa kytkemään ohjeen mukaan... Ohjeessa neuvotaan lyömään kaapeli APM:ltä kiinni, jossa kannetaan virta digitaalipuolelle. Videopuoli ottaa sähkönsä erillisestä akusta, joka lyödään kiinni videoliittimiin. Missään ei kuitenkaan sanota, että mikäli näiden kahden jännitelähteen maatasot eroavat hiukankaan toisistaan (olisikohan raja ollut 0.2V tms.), nousee videopiiristä käyttösavut pihalle. Piirilevyllä on erilliset juotettavat jumpperit, joilla digitaalipuolen (APM:ltä tuleva) virta voidaan reitittää myös videopuolelle. Jos ei tätä halua tehdä, uskoisin että ainakin näiden kahden puoliskon maat kannattaa yhdistää juottamalla maa-jumpperi sulki. Minä ajattelin kokeilla ensin käyttää APM:n syöttämää virtaa. Vaihdetaan sitten erillisiin lähteisiin, jos kuvaan tulee häiriöitä.
OSD konffataan liittämällä se FTDI-kaapelilla tietokoneeseen. FTDI-kaapeli muodostaa virtuaalisen COM-portin, johon konffaussofta sitten ohjeistetaan ottamaan yhteys. Softa itsessään on simppeli ja tuntuu toimivan hienosti. Osa laudoista vaatii fonttikirjaston päivityksen, mutta sekin onnistuu konffaussoftasta. Ainakin osassa laudoista on jo valmiiksi sisällä perussetti dataa ruudulla, joten siihen ei välttämättä tarvitse koskea. Minä otin näytöltä turhat tekstit pois, että näkee lentääkkin... :)
-
Noh, periaatteessa on. Mulla vaan pääsi käryt ulos yhdestä kappaleesta, kun menin vahingossa kytkemään ohjeen mukaan...
Kiitti vinkistä... täytyykin tutkia liittimiä ja johdotuksia tarkemmin kun saan tuon OSD:n käsiini. Muuten varmasti olisin päästänyt myös savut pihalle ;)
Tuohon FTDI kaapeliinki ehdin jo tutustua sen verran, että hokasin mitä sillä tehdään... se tosiaan muuttaa laitteiden "serial" portin usb liitäntäiseksi.
-
Noniin... vihdoin ja viimein sain tuon hkpilotin käsiini (gps palikka tekee vielä tuloaan). Käyttöönotto oli mielestäni erittäin, ellei jopa naurettavan helppo. Saas nähdä että onko sen säätöihin saaminen sitten enää niin helppo juttu :)
Lyhykäisyydessään ohjelman ja laudan asentaminen meni näin:
1. MissionPlanner ohjelman asentaminen koneelle -> http://ardupilot.com/downloads/?category=4&sortby=date (http://ardupilot.com/downloads/?category=4&sortby=date)
2. laudan kytkeminen microusb piuhalla tietokoneeseen (windows asentaa tarvittavat ajurit)
3. MissionPlanner ohjelman Software/Install firmware valikosta halutun kopterityypin firmwaren lataus lautaan -> http://copter.ardupilot.com/wiki/initial-setup/common-load-firmware-apm/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/initial-setup/common-load-firmware-apm/)
4. Tämän jälkeen MissonPlanner ohjelman oikeasta yläkulmasta "Connect".
Näillä eväillä hkpilot heräsi eloon ja sensoreiden dataa alkoi liikkumaan MP ohjelman mittareihin kun lautaa käänteli kädessä.
Ao. APM 2.5 laudan nettisivusto auttoi erittäin paljon käyttöönotossa. Lisäksi youtubesta löytyy ohjeita, kuten esim. "APM 2.5 Ardupilot controller- setup guide 1-4".
Linkkejä:
http://copter.ardupilot.com/ (http://copter.ardupilot.com/)
http://www.youtube.com/watch?v=QAFdHnoae0s#ws (http://www.youtube.com/watch?v=QAFdHnoae0s#ws)
Seuraavaksi alankin sitten tutkiin että kuinka vastari ja moottorit kytketään lautaan kiinni, sekä kuinka anturit ja radio kalibroidaan.
-
Kiitoksi kommenteista boardin suhteen. Pitää itsekkin pistää oheinen boardi jossain vaiheessa tilaukseen. Kerro miten nopareiden kanssa käy. Tietysti GPS konfaus kiinnostaa kanssa. :)
-
Sittenhän se hupi alkaa kun pääset säätelemään PID arvoja ;)
-
Tänään löin controllerin kiinni Turnigy HAL X4 runkoon, jossa aikaisemmin oli KK2.0 lauta. Kopterissa kiinni myös NTM Prop Drive 28-30S 800KV moottorit ja HobbyKing 30A noparit.
Vastarista lautaan laitoin piuhat kiinni niin, että ch1:een meni välikaapelissa kaikki kolme piuhaa (sig,+ ja -) jotta vastari saa virran ja muihin kanaviin pelkkä signaalipiuha. Samoin KK2.0 laudan jäljiltä olin irroittanut kolmen noparin vastariliittimistä + piuhan, eli lauta saa virtansa nyt yhden noparin kautta.
Tämän jälkeen tein copter.ardupilot.com sivuston ohjeiden (ja youtubesta kaivamani ohjeiden) mukaiset kompassin, kiihtyvyysantureiden ja radion kalibroinnit.
Radion kalibroinnin kanssa oli vähän ongelmia, että siinä meinasi mennä hermot. Kuitenkin sain sen lopulta tehtyä. Ongelmana oli ilmeisesti se ettei trimmit ollut puolessa välissä kun kalibroin ohjainta. Tämän seurauksena armaus ei onnistunut kaasutikusta kun lautaan ei ollut mennyt tikkujen ääriasennot kunnolla. Ilmeisesti myös mode piti olla stabilizellä että kalibrointi onnistu.. tai luulen ainaskin niin. Nää on vähän henkimaailman juttuja välillä ;)
Joka tapauksessa tämän jälkeen kopteri pihalle, akku sekä ropellit kiinni ja voilà.... se lensi sittenkin. Tosin yksi kanava oli väärin päin että ohjaus oli hankalemman puoleista, mutta kanava oli radiosta nopeesti käännetty.
Muutama akullinen tuli ajeltua ja täytyy sanoa että koht. hyvissä säädöissä se oli aivan "tehdasasetuksillakin" (jos vertaa vanhaan kk2.0 lautaan minkä sain hyviin säätöihin). Sen verran ehdin alt hold modea testata, että sekin toimi +/- 1,5m toleranssilla.
Tästä se säätäminen sitten alkaa. Laitan tänne kuvankaappauksen mission plannerin säätöpanelista sitten kun olen löytänyt siihen mielestäni hyvät asetukset.
-
Tänään kolahti tuo HK:n NEO-6M halpis gps kalikka postiin, niin aiottu kopterin säätäminen sai luvan odottaa ja ruuvasin kalikan heti kiinni kopteriin. Gps on todellinen plug`n`play malli, eli se lähti heti pelittään ilman mitään säätöjä. 10 satelliittia löytyi parissa minuutissa kun kytkin contollerin usbin kautta tietokoneeseen ja avasin mission plannerin.
Mission plannerin kautta ohjelmoin ch5 kytkimen taakse eri lentotiloja... loiter, RTL ja circle moodit. Ekana nostin kopterin 20m korkeuteen ja napsautin circlen päälle, niin kopteri alkoi nätisti lentämään 10m halkaisijaltaan olevaa ympyrää. Sitten lentelin normi stabilize tilassa niin pitkälle että kopterin liikkeen hahmottaminen alkoi oleen vaikeeta. RTL tilan kytkettyä päälle kopteri palasi takaisin paikkaan jossa olin armannut sen ja jäi leijumaan parin metrin korkeudelle. Very nice :)
Sitten leijuttelin taas normitilassa 3-4m korkeudella, niin HK:n yhdestä 4kpl/2€ budjettipotkurista pamahti lapa irti ja kopteri tuli tonttiin 45 asteen kulmassa. Onneksi ko. kohdassa oli tosi pitkää heinikkoa, joten isommilta vahingoilta vältyttiin. Totesin että nyt on varmaan aika panostaan kunnon hiilaripotkureihin!
-
Nyt on ensimmäiset lennot vedetty AUTO modella. Mission Plannerilla reitin tekeminen on melko simppeliä.. kiitos taas youtube ohjeiden :)
Eka lento vaan meni kovun oksille kun laitoin kopterin ilmaan ja AUTO:n päälle liian hätäseen... ei ollut ilmeisesti kaikki satelliitit löytynyt kun kopteri lähti aivan eri suuntaan mihin piti.
Toisella kertaa odottelin minuutin ennen kuin armasin laudan, niin kopteri lähti hienosti kiertämään ladattuja waypointteja ja palasi +/- 3m tarkkuudella lähtöpaikalle.
Muista gps:llä varustetuista flight contollerista ei ole vielä kokemusta, mutta tämän ensimmäisen perusteella en voi muuta kuin suositella tätä HK:n APM 2.5 kopiota niille jotka etsii helppoa käyttöönotettavaa ja edullista gps:llä varustettua flight controlleria.
-
Morjensta,
Mitä eroa noilla eri GPS moduuleilla on. HK:n NEO-6M on halvempi malli ja UBLOX LEA-6H on GPS jota 3drobotics käyttää APM 2.6 mallissaan. Jokin tarkkuus asia noissa varmaan on, mutta en löytänyt vastausta pitkälläkään googletuksella. :-\
-
Morjensta,
Mitä eroa noilla eri GPS moduuleilla on. HK:n NEO-6M on halvempi malli ja UBLOX LEA-6H on GPS jota 3drobotics käyttää APM 2.6 mallissaan. Jokin tarkkuus asia noissa varmaan on, mutta en löytänyt vastausta pitkälläkään googletuksella. :-\
Itsellenikään ei ole selvinnyt muuta eroa, kuin että LEA-6H mallissa on usb liitäntä jonka kautta sitä voi konffata. Myös tarkkuutta sanotaan olevan enemmän tuossa kalliimmassa mallissa. Itsellä tuo halvempi malli tuntuu pelittävän riittävän hyvin. Molemmat gps kalikat on suoraan APM 2.5 ja 2.6 yhteensopivia asetuksiltaan.
Tuo APM 2.6 ei käsittääkseni sisällä enää sisäistä kompassia, joten se ominaisuus täytyy löytyä gps kalikasta tai muuten erillisenä palikkana. Kummatkaan em. mainitut HK:n gps kalikat ei sisällä kompassiominaisuutta.
-
Tuon DIY Drones http://diydrones.com/forum/topics/apm-2-5-with-neo-6m-ublox-gps-not-3dr-lea-6?id=705844%3ATopic%3A1004467&page=4#comments (http://diydrones.com/forum/topics/apm-2-5-with-neo-6m-ublox-gps-not-3dr-lea-6?id=705844%3ATopic%3A1004467&page=4#comments) -viestiketjun mukaan LEA-6H:ssa on erilainen lämpötilakontrolloidun oskillaattorin kide, jonka ansiosta sen pitäisi käynnistyä nopeammin heikossa kentässä ja sen pitäisi olla tarkkuudeltaan 1dBm herkempi kuin NEO-6M.
-
Ainakaan tuossa HK:n LEA-6H:ssa ei ole mukana kompassia, joten esim APM 2.6:seen silmällä pitäen sen hankinta ei hyödytä. Löysin yhden keskustelun GPS:n vertailusta. Tosiaan tuo LEA-6H herkkyys on 162 dBm ja NEO-6M 161 dBm. En sittten tiedä paljonko tuolla 1:llä dBm:llä on merkitystä ja kannattaako sen takia tosiaan maksaa lähes kaksinkertainan hinta. LEA-6H on Galieo yhteensopiva, mutta satelliitit saatanee taivaalle joskus 2018-2020 ja tällöin varmaan lennellään ihan erilaisilla koptereilla.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=24819314&postcount=3695 (http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=24819314&postcount=3695)
-
En tiedä tosiaan että onko tuolla 1 dBm erolla merkitystä... itsellä tuo halvempi gps löytää talon sisältä 9 satellittia, että kohtuullisen herkkä sekin ilmeisesti on.
Pihalla annan kopterin olla n. ½ min virrat päällä paikoillaan ennen kun armaan sen ja lähden lenteleen. Siinä ajassa löytyy melkein kaikki satelliitit mitä vaan saatavilla on.
Mutta jos päädyt tuohon APM 2.6 lautaan ja haluat kompassiominaisuuden gps kalikkaan, niin silloin vaihtoehdoksi jää tämä:
http://store.3drobotics.com/products/3dr-gps-ublox-with-compass (http://store.3drobotics.com/products/3dr-gps-ublox-with-compass)
-
Moro, Kyllä tässä varmaan 2.5:lla mennään toistaiseksi. Ostitko muuten mitään muuta sälää mukaan tuohon kopteriin? Mites tuo NEO-6M GPS moduuli yhdistetään APM:ään, koska aikös APM:ssä ole 5 pinnin GPS liitin ja GPS moduulissa ole 4 pinnin liitin? Joutuko tuohon juottelemaan liittimiä?
GPS liitin
http://store.3drobotics.com/products/df13-6-position-to-5-position-connector-15-cm (http://store.3drobotics.com/products/df13-6-position-to-5-position-connector-15-cm)
Telemetry + OSD kaapeli
http://store.3drobotics.com/products/telemetry-slash-osd-y-cable-adapter-cable-for-apm-2-dot-5 (http://store.3drobotics.com/products/telemetry-slash-osd-y-cable-adapter-cable-for-apm-2-dot-5)
FTDI kaapeli
http://store.3drobotics.com/products/ftdi-cable-3-3v (http://store.3drobotics.com/products/ftdi-cable-3-3v)
-
Siinä HK:n NEO-6M gps modulin mukana tulee kaapeli jolla sen saa kytkettyä tuon APM 2.5 laudan (kuvan) new style gps porttiin.
Muuta sälää en ole vielä kytkenyt. Kopterissa on kiinni Boscamin 5,8ghz kamerasetti ja siihen on tulossa Minim OSD on n. viikon kuluttua, niin sen käyttöönotosta voin kertoa sitten myöhemmin.
Mitään liittimiä ei ole vielä tähän asti tarvinnut juotella. Vastari ja noparipuolen piikit on valmiiksi juotettu piirilevylle tuossa HKpilotissa.
-
Tuli vihdoin perille tuo APM 2.5 boordi. Koska itsellä on 5S lipot, niin tuo "power module" johto ei oikein käy. Noparesta olen taas lukenut juttua ettei antaisi tasaista virtaa. Mietin että olisiko mahdollista laittaa tuolle boardille ulkoinen akku ja UBEC
Ajattelin että 2S akku voisi sopia
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21331 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21331)
3A/ 5V UBEC
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=15212 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=15212)
Toimiiko moinen viritys?
-
Noparista vaan suoraan se virta. Antaa ihan hyvää virtaa boardille. Erillinen akku ei todellakaan ole fiksua. Ajatteleppa jos tuon boardin akku loppuu huomaamatta. Vähän sama jos lentää FPV:tä GoPron kautta ja GoPron akku hyytyy kesken lennon, sen jälkeen oot sokkona... Jos nyt välttämättä haluaa ubecin siihen laittaa, laita tuo ubec kiinni 5S akun virtaan ja siitä boardiin.
-
Ei kai kukaan lennä näkökentän ulkopuolella?
Kameran akun loppuminen ei pitäisi eikä saisi aiheuttaa mitään tilannetta.
-
Ei kai kukaan lennä näkökentän ulkopuolella?
Kameran akun loppuminen ei pitäisi eikä saisi aiheuttaa mitään tilannetta.
Lennät laseilla ja kuva pimenee yllättäen. Ihan sama vaikka kuka ois vieressä spottaamassa ja kopteri ois 5 metrin päässä, sokkona oot hetken ja ei ihan salamana lentotyyli laseista peruslentämiseen onnistu. Itsellä vielä on vahvuudet laseissa ja pitää räpeltää rillit takas päähän. Jos koneessa gps, voi tietenkin jättää leijumaan hetkeksi.
-
Tuli vihdoin perille tuo APM 2.5 boordi. Koska itsellä on 5S lipot, niin tuo "power module" johto ei oikein käy. Noparesta olen taas lukenut juttua ettei antaisi tasaista virtaa. Mietin että olisiko mahdollista laittaa tuolle boardille ulkoinen akku ja UBEC
Noparista tai erillisen ubec:in kautta virta ehdottomasti ettei tosiaan käy niin että pilotista loppuu virta yllättäen.
-
Tuo UBEC antaa 5V / 3 A ja APM2.5 speksit on 2.25A at 5.37V. Tuleeko tuon UBEC:n kautta liikaa amppeereita?
-
Tuo UBEC antaa 5V / 3 A ja APM2.5 speksit on 2.25A at 5.37V. Tuleeko tuon UBEC:n kautta liikaa amppeereita?
Voltit pitää olla oikein. Virransyötön ampeerit aina isommat kuin kulutuksen. Kuluttaja "vetää" virran / ampeerit.
-
Joo amppeereja saa erillisessä becissä olla enemmänkin... riittää virta sitte vaikka fpv yms. kilkkeille.
-
Mulla on tuossa valmis virtaspideri, eli pitääkö alkaa jostain hankkimaaan tehokkaampaa kolvia, jotta voi tuonne 4 noparin joukkoon liittää sen UBEC:n. Vai riittääkö että jaan yhdeltä noparilta sen virran UBEC:lle?
-
Minkähän takia Mission plannerissa on tyrkyllä setuppi myös H-kopterille? Ymmärtääkseni X-kopteri on laudan kannalta ihan sama asia kuin H vai eikö? Jostain syystä myös propellien pyörimissuunnat on H-mallissa eri kuin X:ssä, miksi?
-
Mulla on tuossa valmis virtaspideri, eli pitääkö alkaa jostain hankkimaaan tehokkaampaa kolvia, jotta voi tuonne 4 noparin joukkoon liittää sen UBEC:n. Vai riittääkö että jaan yhdeltä noparilta sen virran UBEC:lle?
Itse oon käyttäny kahta tapaa ubec:in virransyöttöön, eli HK:n virranjakolevyssä on nopareille lähtevien liittimien lisäksi yksi pienempi liitin josta saa akulta tulevan jännitteen ubec:ille. Toisessa kopterissa oli HK:n valmis virtapiuhahässäkkä (xt60 liitin -> 4x3,5mmnaaras bullet), niin siitä yhdestä noparille menevästä virtapiuhaparista kuorin johtimia esiin ja kolvasin siihen piuhan ubec:ille.
-
Osaiskohan joku antaa neuvoa, että onko mission plannerissa olemassa jokin säätö kaasulle? Ongelmana on, että kopteri leijuu 50% kaasulla nätisti, mutta jos kaasun heittää täysille, niin kopteri nousee todella hitaasti ja vaivalloisesti ylöspäin. KK2.0 laudalla samoilla kopterikomponenteilla tätä ongelmaa ei ole kun testasin, eli tod.näk. vika on HKpilotin/mission plannerin säädöissä. Molempiin controllereihin olen tehnyt nopareiden kalibroinnit moneen kertaan.
Pieni epäillys on kyllä kahdessa akussakin että onko ne jo tullut tiensä päähän ja virta ei enää riitä. Sekin asia selviää sitten vasta kun saan uudet akut.
-
Kannattaa ensin kurkata logista, kuinka paljon kaasua APM puskee nopareille, kun koitat kiivetä. Jos sieltä lähtee 100% signaalia (ja noparit on kalibroitu tälle signaalille), ei mikään säätö tietenkään auta.
-
Kannattaa ensin kurkata logista, kuinka paljon kaasua APM puskee nopareille, kun koitat kiivetä. Jos sieltä lähtee 100% signaalia (ja noparit on kalibroitu tälle signaalille), ei mikään säätö tietenkään auta.
Hyvä huomio! On pitänyt muutenkin alkaa login elämään tutustuun, niin täytyypä aloittaa ongelman haku sieltä.
-
Jää siihen toki vielä virheen mahdollisuus, jos nopareihin kalibroitu 100% ei ole sama, kuin APM:n 100%... Mutta voi siitä kuitenkin aloittaa. :)
-
Vähän aikaa meni etsiessä, mutta löytyhän tuo kaasun log tieto. Noparit näyttäis saavan saman tiedon mitä ohjaimesta annetaan, eli ensin pyörittelin moottoreita kaasutikku puolessa välissä ja sitten täysillä. Samat n. 50% ja 100% näyttäis lähtevän nopareillekkin.
Eli katse kääntyy seuraavaksi akkujen kuntoon. Nyt kun vaan tulis uus akku niin pääsis sitä testimään.
-
Tossa kuvassahan oli plotattu vain throttle in, eli APM:än sisään tuleva kaasu. Plottailitko myös throttle outtia?
-
Jahans... laitoinkin väärän kuvan. Tässä kuvassa vihreällä throttle in ja punaisella throttle out. Tuo 50% kaasulla oleva ero in/out arvossa johtuu trimmistä kun se ei ollut puolessa välissä. Korjasin sen samalla kun löin kaasun 100%:iin, niin hyvin näytti menevän in/out samoihin lukemiin.
-
Ei vaikuta kovinkaan hankalalta laudalta, monipuolinen kyllä on!
Oma on jo koelennetty ja selvästi vakaampi tuo perusasetuksilla on kuin KK2.0. Kameragimbaliakin ohjailee vallan mukavasti eikä senkään setuppi ole mitenkään vaikeatajuinen, päinvastoin. Samoin GPS on todellinen plug and play-malli, kuten aiemminkin todettu on.
Kaikin puolin mainio värkki :)
Mutta sitten se ihmetys. Mahtaakohan olla mahdollista vaihtaa korkeusmittausta niin että lauta käyttäisi korkeustietonaan GPS-signaalia? Itselleni tilanne tuli eteen kun loiter-moodissa kapine ampaisi 15-metriä suoraan ylös suht ripeästi ja sama toistui toisenkin kerran heti perään. Log-käppyröitä tutkiskeltuani tulin siihen tulokseen että lautaa suojaava muovipurkki onnistuu saamaan potkurivirrasta alipaineen, eli kun laite lisää kierroksia, se tekee alipainetta laudan koteloon jolloin se luulee putoavansa ja pistää koneisiin lisää kierroksia...
Tuosta varmaan pääsee eroon poistamalla kotelon mutta silti olisi viisaampaa jos se seuraisi satelliittitietoa. On aika hölmöä katsella lokeista käppyrää jossa todellinen GPS-korkeus on juuri kuten pitääkin mutta se mikä laitetta ohjaa eli barometri-mittaus, seikkailee missä sattuu, ja tässä tapauksessa selvästi korreloi käänteisesti moottoreiden outputin kanssa...
-
En nyt kommentoi sen tarkemmin kun en ole koodiin perehtynyt, mutta "siellä se on koodissa". :) Taannoin joku juuri aiheesta kyseli diydrones:ssa. Varoituksen sanana kuitenkin, että GPS:n korkeustieto saattaa tietyissä olosuhteissa heitellä todella rajusti. Jos vaikka satelliittien määrä tipahtaa kesken lennon, voi korkeustieto alkaa heittää kymmeniä metrejä. Kannattanee ainakin seurailla useamman lennon osalta tuota GPS:n korkeuskäyrää ja tutkailla, jos siinä näkyy minkäänlaisia poikkeamia eri olosuhteissa ja lennätyspaikoissa.
Ensisijaisesti lähtisin siis korjaamaan vian aiheuttajaa, en etsimään vaihtoehtoisia mittaustapoja. Voisiko koteloon vaikka tehdä riittävästi reikiä, jottei tuollaista paine-eroa syntyisi? Ja onhan anturin päällä hyvä tollo hengittävää vaahtomuovia?
-
Vaahtomuovi on ja seuraavan kokeilun teen kokonaan ilman kotelon yläosaa, jos se auttaa niin sitten reikiä ja reilusti, se ei ole ongelma :)
Tietystikään ei mihinkään perustavanlaatuisiin muutoksiin ole mitään syytäkään jos huonon asennuksen korjaamalla toiminnan saa asialliseksi.
Minkä verran kokemustenne mukaan barometrin mittaama korkeus yhden lennon aikana normaalisti heittelee todellisesta?
-
MultiWii pro 2 MultiWiillä sekä Megapiratella ja ei heittäny korkeus ollenkaan. Oli ilman koteloa sekä piirilevykotelossa lähes täysin suojattuna. Barometri suojattu vaahtomuovilla.
-
Arducopterilla on käsittääkseni 3 eri korkeustietoa käytössä:
1. GPS:n ulospukkaama, joka on lähtökohtaisesti epätarkin kuten jo aiemmin mainittu.
2. Baro -sensorilta saatu ilmanpaineen muutoksiin perustuva lukema. Tarkempi kuin gepsi, mutta häiriintyy eri syistä kuten valosta, säätilan muutoksista[vallitseva paine] ja kopterin liikkeiden sekä potkurien tuottamasta pyörteilystä ja virtauksesta. Painettakun mitataan niin oikeastaan sensorilla pitäs olla staattisen paineen putki kaukana koneesta :)
3. Koodista 2.9 lähtien Inertia navigoinnin kiihtyvyyssensoria apuna käyttäen laskettu korkeus. Tällä korjataan barosensorin lukemaa lyhyellä aikavälillä ja päästään ainakin teoriassa baron "kohinaa" tarkempaan tulokseen.
Baro kannattaa siis tosiaan suojata ja järkätä sopivasti reikiä koteloon, jotta yli/alipaineelta välttyisi. Kokeilemalla selviää
INAV kannattaa laittaa lokien tallennukseen päälle säätöjen ajaksi ja verrata INAV korkeutta baroon. Viivat pitäis olla suht päällekkäin, jos ei ole ja baro näyttää muuten hyvältä niin kopu täristää liikaa varsinkin Z-akselin suunnassa. Tärinät pois niin paranee Loiter myös.
Sitten vielä yksi juttu ainakin 2.91B koodilla, jolla vielä ajan ite. Jos kopu on nousemassa tai laskemassa suht reilusti, kun Loiterin nappaa päälle niin softa reagoi aika rajusti ja joko lisää kaasua tai melkein sammuttaa moottorit hetkeksi. Mitään 15m nousuja ei kyllä pitäs tehä. Lisäksi mikäli ei ole viilannut Throttle Mid -asetusta niin kopu joko nousee tai laskee riippuen kaasun asennosta Loiterissakin, kaasu keskellä pitää korkeuden oletuksena. Tämä siis 2.91b koodilla, en ole varma onko muuttunut.
-Jani-
-
Kiitos JML sinullekin :) Todella hyviä vinkkejä taas ja kerron tuloksista sitten kun keli sallii sellaisia hankkia.
Näyttää ihan selvältä että barometri ja sen kotelointi/suojaus tässä on se pointti. Throttle mid-asetus on tuttu ja logeista näkee että turvallisella alueella on oltu kun Loiterin olen laittanut päälle. Samoin on selvää että pystysuuntaista kiihtyvyyttä ei saa olla kun Loiter-moodin kytkee päälle.
-
No niin kokeiltu on ja paremminhan se ilman koteloa toimi muttei hyvin vieläkään. Millaisia vaahtomuovimöttejä olette baron päälle asetelleet? Omani ei mahda olla riittävä kun lokissa näkyy aika paljon kaikenmoista suttua baron kohdalla vaikka kopteri oli Position moodilla paikallaan eikä pomppinut ollenkaan ylös-alas. Ilmeisesti tuuli ja potkurien vaikutus on edelleen liiallinen... Jos olen oikein ymmärtänyt niin vaahtomuovin tarkoitushan on vaimentaa ilmavirtoja mutta ei liikaa.
Tilattuna on HK:n kotelo laudalle ja olisi hyvä tietää miten se kannattaa fyllätä sitten kun laudan siihen tunkee :)
Noin muutoin HKPilot mega V2.5 on todella vakuuttava tapaus ja noista lokeista on uskomattoman paljon apua kun ongelmien syitä metsästää.
-
Mulla oli MultiWiissä aika tiivistä matskua baron päällä ja lauta oli runkolevyjen välissä jemmassa. Noissa näyttäis olevan sama barometri.
-
Itsellä tuo lauta on ilman omaa koteloa turnigy hal rungossa ja baron päälle oon laittanut "tiheästä" pesusienestä n. 1x1x0,5cm kokoisen palasen suojaksi. Tuon hal rungon mukana tuleva muovikoppa tuntuu suojaavan hyvin ilmavirroilta. Loiter moodissa kopteri pitää korkeuden hyvin n. 1m tarkkuudella sekä ampumisia ylös tai alas ei tapahdu kun vaihtelee stabilize tilasta loiteriin.
-
Alkaa valjeta, oma foamini on aika höttöistä, ilmeisesti liian eli tiiviimpää pitää laittaa. Ja myös kotelo päälle rei'itettynä.
-
Laastari?
-
Vähän aikaa meni etsiessä, mutta löytyhän tuo kaasun log tieto. Noparit näyttäis saavan saman tiedon mitä ohjaimesta annetaan, eli ensin pyörittelin moottoreita kaasutikku puolessa välissä ja sitten täysillä. Samat n. 50% ja 100% näyttäis lähtevän nopareillekkin.
Eli katse kääntyy seuraavaksi akkujen kuntoon. Nyt kun vaan tulis uus akku niin pääsis sitä testimään.
Noniin. Vihdoin ja viimein (5vk odottelun jälkeen) HK sai toimitettua 4s akun ja 12x6 lavat. Kyllä alkoi kopteri liikkuun aivan eri tahtiin kuin vanhoilla ja väsyneillä 3s lipoilla. Leijunta onnistuu nyt n. 40% kaasulla. Tästä alkaakin sitten PID arvojen säätäminen... sen verran kopteri tuntui vatkaavan ilmassa. Loiterilla pysyi kohtuullisen hyvin aloillaan, mutta stabilize säädöt hukassa.
Jos joku on jo löytänyt hyvät asetukset kopteriin, niin ei muuta kuin kuvankaappausta kehiin mission plannerin PID säätövalikosta.
-
...Loiterilla pysyi kohtuullisen hyvin aloillaan...
Pistäpä kuva oman lautasi paketoinnista ja erityisesti barometrin vaahtomuovivaimennuksest a, omaani kun en ole vielä saanut toimimaan niin hyvin että Loiter olisi käyttökelpoinen. Position kyllä pelaa upeasti mutta korkeus ei vaan... Paranee kyllä versio versiolta mutta koeteltuja ratkaisuja kaivataan vieläkin.
-
Pistäpä kuva oman lautasi paketoinnista ja erityisesti barometrin vaahtomuovivaimennuksest a, omaani kun en ole vielä saanut toimimaan niin hyvin että Loiter olisi käyttökelpoinen. Position kyllä pelaa upeasti mutta korkeus ei vaan... Paranee kyllä versio versiolta mutta koeteltuja ratkaisuja kaivataan vieläkin.
Itse asiassa eilen kun testailen uutta akkua ja huiskia, niin baron päällä ei ollut nyt mitään vaahtomuovia. Päällä oli vain turnigy hal rungon muovikoppa.
Heti kun vain nää 5-7m/s tuulet hellittää ja pääsen testaileen uusia PID asetuksia, niin laitan vaikka videokuvaa tuleen että kuinka kopteri pysyy paikoillaan.
-
Uskomaton juttu, ensin vaikutti että on vaikea havaita mitään yhtäläisyyttä lokin BarAlt ja GPS:n Alt käyrien välillä. Mutta nyt ovat kuin kopioita toisistaan kun barometrin suojaus löysi muotonsa ;D
Omassa tekeleessäni toimiva ratkaisu oli tehdä suojakotelon jokaiselle sivulle samoin kuin yläpintaankin suuret ilmareiät ja piirilevyn päälle laitoin vaahtomuovia sellaisen palan joka peittää koko liittimien piikkirivien väliin jäävän alueen ja korkeutta vaahtomuovilla on reilut pari senttiä eli kotelon kanteen asti. Näemmä varsin huokoinen vaahtomuovikin toimii kunhan sitä on riittävän paksulti... Eikä kotelokaan lopulta ole ainakaan haitaksi kunhan siinä tosiaan on tarpeeksi reikiä. Nyt laite pysyy korkeussuunnassa kuin liimattuna loiter-moodissa. Seuraavaksi PID:ien säätöä, roll-suunnassa tuppaa vähän vatkaamaan...
-
Noniin hyvä juttu. Itselle tuli tänään samainen suojakotelo, joten täytyy itse kanssa testata että tarviiko koteloon tehdä samaiset ilmareiät.
-
Noniin hyvä juttu. Itselle tuli tänään samainen suojakotelo, joten täytyy itse kanssa testata että tarviiko koteloon tehdä samaiset ilmareiät.
Älähän pidä kiirettä, tämä ei ollut vielä se laudalle tehty HK:n kotelo vaan IKEAn pienen pieni pakasterasia ;D Oma HK:n boksini on vielä matkalla mutta nyt kun tiedän että baro toimii ja konstit on opittu niin vaihdan siihen kunhan saapuu. Voi olla että foami saa olla tiiviimpää kun sitä ei mahdu niin isoa palaa siihen koteloon mutta senhän näkee sitten. Muuten en varmaan viitsisi edes vaihtaa koko koteloa mutta josko siinä toimisi ne "valokuidut" niin saisi merkkivaloista hieman paremmin näkyvät...
-
Älähän pidä kiirettä, tämä ei ollut vielä se laudalle tehty HK:n kotelo vaan IKEAn pienen pieni pakasterasia ;D Oma HK:n boksini on vielä matkalla mutta nyt kun tiedän että baro toimii ja konstit on opittu niin vaihdan siihen kunhan saapuu. Voi olla että foami saa olla tiiviimpää kun sitä ei mahdu niin isoa palaa siihen koteloon mutta senhän näkee sitten. Muuten en varmaan viitsisi edes vaihtaa koko koteloa mutta josko siinä toimisi ne "valokuidut" niin saisi merkkivaloista hieman paremmin näkyvät...
Hyvä tietää ettei tuhoo omaa koteloa turhaan :D
-
Hyvä tietää ettei tuhoo omaa koteloa turhaan :D
Joo älä, todistetusti toimii vain IKEA-kotelolle ;D
-
Osaakos muuten kukaan sanoa, että löytyykö tuon apm laudan/missionplannerin default pid asetuksia mistään netistä? Itse en ole ainakaa vielä löytänyt. Lähinnä tuon config/tuning välilehden APM:copter pids valikon asetuksia. Ne ensimmäiset asetukset mitkä tuossa kohdassa oli kun lautaa käyttöönotin, tuntui toimivan kohtuullisen hyvin. Nyt ko. asetukset hukassa.
-
Eikös ainakin firmiksen uudelleen flässäämällä nuo arvot palaudu defaulteiksi? Näin teki ainakin joskus...
-
Kerran sitäkin koitin, mutta mielestäni arvot oli samat. Noh, täytyypi ottaa arvot ylös ja fläshätä uudelleen ja katsoa että muuttuuko arvot.
-
Samat arvot näköjään on kun päivitin firmiksen uusimpaan beta versioon. Noh... katotaan kuinka se pelittää kun säät sallii.
-
Erase ja sen perään reset MissionPlannerin konsolissa niin pitäs palautua kyseisen firmiksen tehdasasetuksille. Firmiksen uudelleen asennus ei välttämättä tyhjennä.
-Jani-
-
Hyvin toimi resetointi. Kiitos! Nyt vain firmiksen uudelleen asennuksen jälkeen tuli uusi ongelma. Lauta ei suostu armaan, vaikka tein kaikki kalibroinnit ja radion kalibroinnin useampaan kertaan. Nyt tää touhu kohta alkaa nakertaan miestä rotan lailla! :) Mahtaakohan kellään olla ehdotuksia seuraavaksi toimenpiteeksi. Firmiksenkin olen koittanut asentaa pariin otteeseen.
-
Hyvin toimi resetointi. Kiitos! Nyt vain firmiksen uudelleen asennuksen jälkeen tuli uusi ongelma. Lauta ei suostu armaan, vaikka tein kaikki kalibroinnit ja radion kalibroinnin useampaan kertaan.
Oletan, että firmis on 3.0.1 tai uudempi. Uusissa versioissa on lista tarkistuksia, joilla varmistetaan kalibroinnit etc. Jokin noista ei nyt mene läpi:
1.Verifies that Radio Calibration has been performed.
2.Verifies that Accelerometer Calibration has been performed.
3.Verifies that the Compass is Healthy and communicating properly.
4.Verifies that Compass Offsets are not too Large (i.e. sqrt(x^2+y^2+z^2) < 500).
5.Verifies that the Compass Live or Log based calibration has been performed or that “COMPASS_LEARN” is on.
6.Verifies Adequate Compass Magnetic Field Strength: (APM1/APM2 about 330, PX4/Pixhawk about 530)
7.Verifies that the Barometer is Healthy and communicating properly.
8.If circular fence is enabled or you are arming in Loiter, the safety check verifies that:
you have GPS Lock
GPS hdop < 2.0 (configurable using GPS_HDOP_GOOD parameter)
ground speed is less than 50cm/s
9.Verifies that the flight controller board Voltage is between 4.5 and 5.5 volts for APM 1 or APM 2 (Disabled on PX4)
10.Verifies that Channel 7 and Channel 8 are Not set to control the same function.
11.If radio failsafe is enabled, checks the throttle channel’s minimum value is not below the FS_THR_VALUE
12.checks the ANGLE_MAX parameter (i.e. maximum angle the copter will lean over in most modes) is >10deg and <80deg
13.Checks the radio’s roll, pitch, throttle and yaw min is less than 1300 and max are > 1700
Tuolta lisää infoa:
http://copter.ardupilot.com/wiki/prearm_safety_check/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/prearm_safety_check/)
Esim noi kohdan #4 kalibrointi Offset arvot voi olla helposti liian isot riippuen kompassin sijainnista. Tikun nokassa on paras.
MissionPlannerissa HUD:ssa pitäs näkyä mihin tökkää kun koitat usb yhteys päällä armata.
-Jani-
-
Täytyy testata nuo vielä läpi uudelleen. Aloin tosin epäileen, että tuo hkpilotti otti ehkä siipeensä, kun osuin sillä viikonloppuna pihan ainoaan kuralammikkoon ja se sai vettä niskaansa hieman. Tyhmä kun en ollut vielä ruuvannut pilottia suojakoteloonsa minkä sain viime viikolla.
Koska tuon armaamisen lisäksi lauta alkoi yhdistymään missionplannerin kanssa n. joka viidennellä connect yrittämällä, niin aloin epäileen että laudassa itsessään taitaa olla jotain häikkää. Tämä varmaan ei selviä muuten kuin tilaamalla uusi pilotti kunkulta. Dääm!
-
Tälläsin sitte omaan lautaani upouuden kotelon lisäksi vielä HK:n kopion 3DR Radiosta. Yllättävää kyllä masiina toimii ilman sen kummempaa tappelua, tai no joo, Vistaan piti ajurit survoa puoliväkisin mutta sitähän ei lasketa ;D Radiomoduli kun tulee sitten olemaan kapineen kyydissä pysyvästi niin asetusten muuttamiseen, lokien lukemiseen ym. ei tarvita enää USB-kaapelia vaan PC:ssä oleva toinen radiomoduli riittää. Virtamodulikin on jo olemassa eli android-tabletti mukaan kentälle niin telemetriaakin pukkaa tuutin täydeltä ja vehjettä voi jopa komennella sen kautta...
-
ebaysta hankittu kotelo ja HK:n radiot omissa lisävaruste-koteloissaan, saattaa olla samalta tehtaalta kotoisin... :)
-
Itsellä vielä ko. rojut odottaa kopteriin kiinnittämistä. Sateet ja kovat tuulet ovat vieneet innon ropaamisesta ;) Osaatkos sanoa, että onko nuo telemetrialaitteet aina kaksisuuntaisia niin että PID asetuksia voidaan muuttaa lennossa. Vai onko noita telemetrialaitteita edes olemassakaan yksisuuntaisina tyyliin data kopterista->tietokoneeseen?
-
Ovat aina kaksisuuntaisia. Ainakin 3DR ja XBee.
-
On ainakin tuo HK:n radio kaksisuuntainen, testattu on ja toimii asetusten teossa aivan samoin kuin USB-kaapelin kanssa.
-
Voisko joku vilkasta tukeeko hexa-v runkotyyppiä?
-
Ainakin hexa-Y on listalla ja laudan kannaltahan se lienee sama asia.
-
Noniin... pitkästä aikaa testailin tuota hajonneeksi luultua hkpilottia, niin eikös se lähtenyt heti kerrasta pelittään ja armaan niin kuin pitääkin. Henkimaailman juttuja välillä tää säätäminen, kun viime kerralla en saanut sitä enää kirveelläkään toimiin :)
Tuo hk:n telemetrialaitteisto oli tosiaan kaksisuuntainen kun sitä tänään ekaa kertaa testailin. Mitään säätämistä tai ajureiden asentamista win7 koneeseen se ei tarvinnut, eli se oli todellinen plug`n`play malli. Yhteys muodostui ongelmitta. Suosittelen!
Nyt kun vaan nuo kelit vähän suosis, niin pääsisi jatkamaan kesken jääneitä PID säätöjen hakemista.
-
Ainakin hexa-Y on listalla ja laudan kannaltahan se lienee sama asia.
Ei pidä paikkaansa :).
Mutta eipä se mitään, pistin alkuperäsen 2.6 laudan ulkosella kompassilla ja gps:llä tulemaan. Dataradiot oli vaan loppu hyllystä :/
-
Ei pidä paikkaansa :).
Mutta eipä se mitään, pistin alkuperäsen 2.6 laudan ulkosella kompassilla ja gps:llä tulemaan. Dataradiot oli vaan loppu hyllystä :/
Ihan uteliaisuuttani, mikä se hexa-V siis on kun ilmeisesti käsitin sen väärin?
-
Ihan uteliaisuuttani, mikä se hexa-V siis on kun ilmeisesti käsitin sen väärin?
Se onkin aika harvinainen setuppi, mutta octa-v lienee tutumpi? Ylhäältäpäin katsottuna moottorit muodostaa v-kirjaimen :). Varauduin kyllä jo kahdeksan moottorin runkoon. Isot pojat puhelee että pitäs olla aika hyvä AP-alusta, joskin kärsii yawin hitaudesta. Se että haittaako se ilmasta kuvatessa on jokaisen mieltymyksistä kiinni.
-
Se onkin aika harvinainen setuppi, mutta octa-v lienee tutumpi? Ylhäältäpäin katsottuna moottorit muodostaa v-kirjaimen :). Varauduin kyllä jo kahdeksan moottorin runkoon. Isot pojat puhelee että pitäs olla aika hyvä AP-alusta, joskin kärsii yawin hitaudesta. Se että haittaako se ilmasta kuvatessa on jokaisen mieltymyksistä kiinni.
No hitto, niinpä tietenkin :D Okto-V tosiaan tulee kyllä mieleen. Mielessäni sijoitin automaattisesti moottoreita vain kolmeen pisteeseen, kaksi kuhunkin päällekkäin. Sekoittaa ajatuksia kun monessa yhteydessä puhutaan myös H- ja X- rungoista vaikka niillä ei laudan kannalta ole mitään eroa ellei pituus ja leveysmitat ole kovin paljon toisistaan poikkeavia. Lauta kun välittää vain siitä missä moottorit ovat eikä siitä mitä niiden välissä on :-)
-
Onko mitään tietoo tuon 433MHz:n telemetrian tarkasta taajuudesta, kun näyttää napsahtavan kivasti 70cm hami bandille ?
Saattaa tulla sanomista jos väärässä paikassa pörryyttää...
Radioamatöörien taajuusjako taulukko https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Amatoorit_taajuusalueet_lahetystehot_26032013.pdf (https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Amatoorit_taajuusalueet_lahetystehot_26032013.pdf)
-
Onko mitään tietoo tuon 433MHz:n telemetrian tarkasta taajuudesta, kun näyttää napsahtavan kivasti 70cm hami bandille ?
Saattaa tulla sanomista jos väärässä paikassa pörryyttää...
Radioamatöörien taajuusjako taulukko https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Amatoorit_taajuusalueet_lahetystehot_26032013.pdf (https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Amatoorit_taajuusalueet_lahetystehot_26032013.pdf)
Tuolta kun lataat 3DR radio configuration utilityn niin ainakin pääset rajaamaan min ja max taajuudet mitä laite käyttää ja myös rajaamaan käytettävien kanavien lukumäärää. Samat säädöt löytynee myös Mission plannerista.
-
Tuolta kun lataat 3DR radio configuration utilityn niin ainakin pääset rajaamaan min ja max taajuudet mitä laite käyttää ja myös rajaamaan käytettävien kanavien lukumäärää. Samat säädöt löytynee myös Mission plannerista.
Ok homma, mutta en oo tommosta hankkimassa, aattelin vaan kun toiset on niin tarkkoja luvista, taajuusalueista ja maksimi tehoista.
Mielenkiintoinen verme kylläkin.
-
Ok homma, mutta en oo tommosta hankkimassa, aattelin vaan kun toiset on niin tarkkoja luvista, taajuusalueista ja maksimi tehoista.
Mielenkiintoinen verme kylläkin.
Sanomista ei pitäisi tulla kun 433MHz on sellainen kaista jossa pörräävät vapaasti kaiken maailman lämpömittarit ja autojen kauko-ohjaimet. Ei tuo telemetria ainakaan pahin häiriölähde ole.
-
Hetihän ne ongelmat alko, ei kylläkään HK:n versio vaan 3DRoboticsin 2.6..sinänsä sama laite niin menköön nyt tähän säikeeseen.
"You cannot load new firmware while connected via MAVlink."
Pelkkä lauta siis USB-portissa kiinni, flight data on kuitenkin elossa. Kokeiltu eri portteihin, poistanu laudan asennuksen ja tuikannu ajurit uudelleen, sama homma se vaan vaivaa.
Muoks; Jahas, taitaakin kuulua asiaan ja olla vaan ilmotus ettei firmistä voi ladata kun lautaan on otettu yhteys.
-
Hetihän ne ongelmat alko, ei kylläkään HK:n versio vaan 3DRoboticsin 2.6..sinänsä sama laite niin menköön nyt tähän säikeeseen.
"You cannot load new firmware while connected via MAVlink."
Pelkkä lauta siis USB-portissa kiinni, flight data on kuitenkin elossa. Kokeiltu eri portteihin, poistanu laudan asennuksen ja tuikannu ajurit uudelleen, sama homma se vaan vaivaa.
Muoks; Jahas, taitaakin kuulua asiaan ja olla vaan ilmotus ettei firmistä voi ladata kun lautaan on otettu yhteys.
Piti juuri mainita että jos firmistä on päivittämässä niin sitä oikean yläkulman connect-nappulaa EI saa painaa ettei se MAVlink-yhteys muodostu päivitystä estämään :D
-
Jos omaa sekoilua ei lasketa ni helppoahan tuo käyttöönotto oli :) lentokelejä saa vissiin ootella vielä hetken..pääsee disco pron kappaleita keräilemään.
Muokataan sen verran, että käykös nuo harrastekunkun telemetriaradiot tuohon plug'n'play-metodilla? Tuleeko mukana johto jolla saan radion suoraan android-padiin kiinni, niinkuin tuossa 3DRoboticsin versiossa?
-
Hyvinhän se ensilento meni, ei mitään häikkää paitsi pimeä piha :) pitää varmaan käyttää tuo kotelo kuitenkin auki ja laittaa vaahtomuovia tmv barometrin päälle, kummallisesti pieni tuulenpuuska sai kopterin nousemaan ja laskemaan aika rajusti. Stabilizelta alt.holdille heittäessä kopteri lähti nousemaan nopeasti. Toistelin tuota pariin kertaan, välillä sain homman toistumaan, välillä en.
Lennätellä huomenna akku loppuun, tarkastella kompassin suuntimat ja koeistaa autotrimmiä.
-
Onko muilla olla samaa vikaa että accelerometer ei pidä asetuksiaan. En vielä ilmaankaan oo saanu ja on jo pitäny kahesti kalibroida, kun näyttää koneen olevan vinossa lattialla ollessaan. Mitä tuossa sisällä tuli koitettua niin lähti vetämään lattiaa pitkin sivuun, taas kalibrointia ja sit oltas noustu suoraan ylös.
hobbykingin 2.5 versio käytössä ja uusin ohjelmaversio sisällä.
-
Hei
Mulla ilmeni HobbyKingin APM2.5:ssa sellainen ongelma ettei se enään tee Mavlink yhteyttä USB:n kautta. Telemetriakaan ei vielä toimi lisä moduulin kautta. Saan Mavlink yhteyden toimimaan kun päivitän firmiksen ja tämän jälkeen Mavlink yhteys muodostuu hyvin. Kytkin akun laitteeseen ja testailin telemetriaa, kun irroitin akun ja laitoin USB piuhan kiinni, niin Mavlink yhteys ei enää onnistunut. Taas kun päivittää firmiksen niin silloin USB yhteys toimii päivityksen jälkeen. Voisiko vika olla Mission plannerissä vai mistä moinen USB yhteys ongelma johtuu? Valot mielestäni vilkuttelee ihan oikein, mutta jostain syystä boardi ei saa "heartbeattia". Kun boardin flässää uudelleen, niin taas toimii ennekuin kytkeen akun ja otan sen irti. Onko tässä joku simppeli ongelma vai mistä tämä voi johtua?
-
Noniin, pienillä muutoksilla alko tulemaan tolkkua Loiterin toimintaan. Luulen että kompassi sekoili ollessaan liian lähellä isoja virtoja. Onneksi tässä 2.6-versiossa kompassi on ulkoinen ja löytyy GPS-palikasta, sain sen siirrettyä kauemmas.
Pari kertaa mietin lähenkö tuohon tuuleen ees kokeilemaan miten lentää, yllätyksekseni pysy paikallaan kuin naulattuna puuskista huolimatta ilman suuria kallistuksia. Pelaa Disco Pro nyt paremmin mitä kertaakaan Nazalla :).
-
Hei
Mulla ilmeni HobbyKingin APM2.5:ssa sellainen ongelma ettei se enään tee Mavlink yhteyttä USB:n kautta. Telemetriakaan ei vielä toimi lisä moduulin kautta. Saan Mavlink yhteyden toimimaan kun päivitän firmiksen ja tämän jälkeen Mavlink yhteys muodostuu hyvin. Kytkin akun laitteeseen ja testailin telemetriaa, kun irroitin akun ja laitoin USB piuhan kiinni, niin Mavlink yhteys ei enää onnistunut. Taas kun päivittää firmiksen niin silloin USB yhteys toimii päivityksen jälkeen. Voisiko vika olla Mission plannerissä vai mistä moinen USB yhteys ongelma johtuu? Valot mielestäni vilkuttelee ihan oikein, mutta jostain syystä boardi ei saa "heartbeattia". Kun boardin flässää uudelleen, niin taas toimii ennekuin kytkeen akun ja otan sen irti. Onko tässä joku simppeli ongelma vai mistä tämä voi johtua?
Onko sulla se telemetriapalikka kiinni laudassa samaan aikaan kun yrität USB-yhteyttä? Ne käyttävät samaa I/O porttia eli vain jompi kumpi voi olla kerrallaan käytössä.
-
Hei
Ei ollut telemetriikka käytössä. Onko noista ledi valojen vilkutuksista mitään tietoa mitä mikäkin vilkutus tarkoittaa.
-
Hei
Ei ollut telemetriikka käytössä. Onko noista ledi valojen vilkutuksista mitään tietoa mitä mikäkin vilkutus tarkoittaa.
Tuolta löytyy tietoa ledien merkityksistä -> https://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/LED
Sininen on ilmeisesti gps:n led, keltaisesta ei tietoa, punainen vilkuttaa kun lauta kalibroi itseään ja palaa jatkuvasti kun on valmiina lentoon.
-
Pääsin kurmottamaan pitkästä aikaa FPV-quadiani ja toteamaan, että harjaton teline toimii hienosti! Mutta kopteri ei... Olin ensimmäistä kertaa niin laakealla kentällä, että pääsin päästelemään pidempiä taakeja yhteen suuntaan suoraa viivaa. Tuulikin oli melkoinen. Muuten kopteri lensi ihan OK, tuulestakin huolimatta, mutta pitkän vedon jälkeen ja jopa aikana se alkoi kampeamaan selvästi ja merkittävästi "vastaan". Käytännössä siis jos ajelin suoraan eteenpäin 100m ja päästin tikun keskelle lopuksi, lähti kopteri aika kyytiä suoraan takaisinpäin. Jos taas lensin vasen kylki edellä pätkän ja päästin tikun keskelle, kallistui kopteri voimakkaasti oikealle ja lähti sinne. Pitkässä vedossa (ja taistellessa tuulta vastaan) huomasin myös sen, että tikkua pitää jatkuvasti työntää kauemmas, jotta edes sama lentokulma säilyisi. Kärjistettynä siis hyvin pitkän suoran lennon päätteeksi tikku olisi aivan laidassa, mutta kopteri lähes suorassa. Ja tästä kun tikun irroittaa, on kopteri tietenkin aivan kenollaan vastasuuntaan... Mikä tuota mahtaa riivata?
Huomasin pöydällä säätäessä, että disarmed-tilassa kenohorisontti pysyy Mission Plannerissa ihan siististi paikoillaa, mutta heti kun kopterin armaa, pomppaa horisontti aavistuksen ylös ja alkaa driftaamaan pikkuhiljaa yhä yleemäs. Kun kopterin jälleen disarmaa, hypähtää horisontti takaisin nollatilaan. Armaamalla sama leikki uusiksi jne. Mitä ihmettä? Kiihtyvyysanturin ja kompassin kalibroin ja virtoja kytkiessä laite on aivan liikkumatta.
-
En tiedä auttaako tuohon ongelmaan, mutta omassa kalibrointi alkoi pysymään kohillaan kun asensin firmwaren uusiks.
-
kattokaas tämä saitti, on paljon asiaa kyseisestä laudasta. Itelle on ollu ainakin apua.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2053670 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2053670)
-
En tiedä auttaako tuohon ongelmaan, mutta omassa kalibrointi alkoi pysymään kohillaan kun asensin firmwaren uusiks.
Noo, voishan sen ainakin päivittää, on muutaman kuukauden vanha firmis sisässä. Lueskelin wikistä, että ainakin liika tärinä aiheuttaa tuota vaeltamista. Mulla on aika tiukasti kiinnitettynä lauta runkoon, varret lyhyet ja jäykät ja moottorit vähän miten sattuu tasapainossa, joten tärinä voi hyvinkin olla syynä. Taidanpa suunnitella koko APM:n ripustuksen uusiksi. Nostan sen rungon päälle värinänvaimennuskumien varaan ja ymppään samaan läjään GPS:n ja telemetrialähettimen. Kompassi vielä samalla rupeamalla erillisen tikun nokkaan.
Ei kenelläkään sattuisi olemaan näitä nurkissa? http://hobbyking.com/hobbyking/store/__40603__Vibration_Damping_Ball_65g_Bag_of_8_.html (http://hobbyking.com/hobbyking/store/__40603__Vibration_Damping_Ball_65g_Bag_of_8_.html) Toisena vaihtoehtona ajattelin silikonipuslia tietokoneen kiintolevyn alta, niitä löytyisi itseltäkin neljä tsipaletta.
-
Pääsin kurmottamaan pitkästä aikaa FPV-quadiani ja toteamaan, että harjaton teline toimii hienosti! Mutta kopteri ei... Olin ensimmäistä kertaa niin laakealla kentällä, että pääsin päästelemään pidempiä taakeja yhteen suuntaan suoraa viivaa. Tuulikin oli melkoinen. Muuten kopteri lensi ihan OK, tuulestakin huolimatta, mutta pitkän vedon jälkeen ja jopa aikana se alkoi kampeamaan selvästi ja merkittävästi "vastaan". Käytännössä siis jos ajelin suoraan eteenpäin 100m ja päästin tikun keskelle lopuksi, lähti kopteri aika kyytiä suoraan takaisinpäin. Jos taas lensin vasen kylki edellä pätkän ja päästin tikun keskelle, kallistui kopteri voimakkaasti oikealle ja lähti sinne. Pitkässä vedossa (ja taistellessa tuulta vastaan) huomasin myös sen, että tikkua pitää jatkuvasti työntää kauemmas, jotta edes sama lentokulma säilyisi. Kärjistettynä siis hyvin pitkän suoran lennon päätteeksi tikku olisi aivan laidassa, mutta kopteri lähes suorassa. Ja tästä kun tikun irroittaa, on kopteri tietenkin aivan kenollaan vastasuuntaan... Mikä tuota mahtaa riivata?
Huomasin pöydällä säätäessä, että disarmed-tilassa kenohorisontti pysyy Mission Plannerissa ihan siististi paikoillaa, mutta heti kun kopterin armaa, pomppaa horisontti aavistuksen ylös ja alkaa driftaamaan pikkuhiljaa yhä yleemäs. Kun kopterin jälleen disarmaa, hypähtää horisontti takaisin nollatilaan. Armaamalla sama leikki uusiksi jne. Mitä ihmettä? Kiihtyvyysanturin ja kompassin kalibroin ja virtoja kytkiessä laite on aivan liikkumatta.
En googletellu tuosta ongelmasta, mutta alkuun voisit kattoa lokeista tai MP:n parameters listalta onko kalibrointiarvot tallettuneet muistiin ja onko ne järjellisissä arvoissa. Elikkä ainakin kohdat:
INS_ACCSCAL_X
INS_ACCSCAL_Y
INS_ACCSCAL_Z
INS_ACCOFFS_X
INS_ACCOFFS_Y
INS_ACCOFFS_Z
INS_GYROFFS_X
INS_GYROFFS_Y
INS_GYROFFS_Z
AHRS_TRIM_X
AHRS_TRIM_Y
AHRS_TRIM_Z
AHRS_TRIM arvot on radiaaneissa paljonko kortti/keinohorisontti on "vinossa" kopukkaan nähden. Kaikkien ylläolevien arvot pitäs olla ainakin jotain muuta kuin nolla paitsi AHRS_TRIM_Z. Toisaalta Offset arvoissa yli +-1 on myös tutkinnan paikka. Aiemmassa viestissä mainittu firmiksen uudelleen uppiminen on myös hyvä vaihtoehto ja varsinkin eeprommin nollaus terminaalissa.
Sitten voisit myös mittailla 3.3V rekkulan kun niitä tuntuu olevan hajalla varsinkin kloonikorteissa. En tiedä vaikuttaako se noilla oireilla, mutta tietääpähän missä kunnossa on kun mittailee:
http://diydrones.com/forum/topics/ac3-1-rc5-spi-speed-problem (http://diydrones.com/forum/topics/ac3-1-rc5-spi-speed-problem)
EDIT: Väärä linkki ja täsmennyksiä
-Jani-
-
Huomasin pöydällä säätäessä, että disarmed-tilassa kenohorisontti pysyy Mission Plannerissa ihan siististi paikoillaa, mutta heti kun kopterin armaa, pomppaa horisontti aavistuksen ylös ja alkaa driftaamaan pikkuhiljaa yhä yleemäs. Kun kopterin jälleen disarmaa, hypähtää horisontti takaisin nollatilaan. Armaamalla sama leikki uusiksi jne. Mitä ihmettä? Kiihtyvyysanturin ja kompassin kalibroin ja virtoja kytkiessä laite on aivan liikkumatta.
Itsellä horisontti ja kompassi alkoi vaeltamaan samoin kun lauta oli kiinteästi kiinni rungossa ja kaasuttelin kopteria ilman ropelleja lattialla. Tilanne helpottui kun vaihdoin kiinnityksen hk:n tarrapintaisiin vaimennustyynyihin.
-
Onkos kukaan ehtinyt koittaa vielä apm/hkpilot laudan autotune ominaisuutta, että löytyykö sen avulla kelvolliset pid arvot?
http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/)
-
Sitten voisit myös mittailla 3.3V rekkulan kun niitä tuntuu olevan hajalla varsinkin kloonikorteissa.
Näytti olevan kunnossa. Samalla kun mittailin, päätin aloittaa suuremmat muutokset. Nappasin kortilta sisäisen kompassin datalinjan poikki ja juotin vanhasta APM1-laudasta kompassin irti. Pienellä jumpperivaihdoksella se käy APM2.5:sen ulkoiseksi kompassiksi ja laatikosta löytyi sopivalla liittimellä oleva johtokin, joten lauta muuttui helpolla ulkoiselle magnetismianturille.
Pientä kummastusta herätti se, että kun kääntelin kompassia kädessä, muuttui Mission Plannerin HUDissa kompassilukema vain pikkuhiljaa. Lopulta se aina saavutti toki oikean lukeman. Mutta vielä suuremmin ihmettelin, kun pidin kompassia paikallaan ja kääntelin lautaa: suuntima vaihteli todella nopeasti! Hetken kun antoi laudan olla sijoillaan, ryömi suuntima taas takaisin siihen, miten päin kompassi oli. Raavin päätäni, tarkistin moneen kertaan että olin katkaissut tuon sisäisen kompassin datalinjan ja sitten äkkäsin, että tietenkin lauta käyttää sisäistä gyroa suuntiman määrittämiseen! :) Gyrosta saadaan nopeat muutokset, kompassista pidemmän aikavälin absoluuttinen lukema. Niinpä laudan heiluttelu muuttaa suuntimaa nopeasti, kompassin heiluttelu hitaasti. Kun kompassi ja lauta ovat yhtä klimppiä (sisäinen kompassi tai ulkoinen kompassi kiinnitettynä kopterin runkoon yhdessä laudan kanssa) ei näitä vaikutuksia näe erikseen, vaan suuntima reagoi nopeasti ja pitää pitkässä juoksussa kutinsa. Näinpä tietenkin. :)
Tulostelen parhaillaan koteloa XBee-lähettimelle. Seuraavaksi ajattelin piirrustaa ja tulostaa tornin GPS:lle ja kompassille. Kompassi tulee tornin päässä olevan möllykän pohjalle, sen päälle öbaut 6-senttinen pyöreä maataso ja pinon huipulle GPS. Mietin DJI-tyylistä pyöreää koteloa, mutta kompassin takia siitä tulee ainakin paksumpi, kuin DJI:n vastaava.
-
Nappasin kortilta sisäisen kompassin datalinjan poikki ja juotin vanhasta APM1-laudasta kompassin irti.
Vanhan APM1 laudan kanssa kompassi jumppaa pari iltaa käyneenä: Mikä versio sulla tuo kompassi on ja voisitko katsoa paljonko sulla Mag Field lukema MP:n status välilehdellä tai tlogista luettuna vs. kaasu??? Mulla HMC5843 V2.0(luettuna pcb:n pohjasta) eli viimeinen versio ennen sen muuttumista HMC5883L versioon.
Tämän uusimman AC3.1 koodin Arm Check ei mene mulla läpi ja pakko ohittaa toi magneettikentän tarkistus. Kompassi on tikun nokassa ja toiminut aiemmin hyvin ja nyt toi näyttäs muka lukevan liian isoja arvoja vaikka metallia tai virtakenttiä ei ympärillä olekaan. Täälläpäin näyttäis olevan 3 erityypin sensorilla ja laitteella luettuna aika vahva magnettikenttä Z-akselin suunnassa ja sen lisäksi toi 5843 näyttää hiukan yläkanttiin lukemien ollessa n. 600. Just tossa mittailin ja jostain syystä ton kortin oma 3.3V rekkula antaa ulos 3.5-3.6V ja ehkä aiheuttaa noi lukemat....
Laitoin vielä 3DR foorumille kyselyä mikä tuo raja-arvo oikeasti on. Wiki manuska sanoo 330, mutta Randyn videossa 530. Oletan, että jälkimmäinen jos yksikkö on mG.......
-Jani-
-
Löin maston jo kasaan, joten valitettavasti en enää näe mikä se kompassi oli miehiään. Ostin sen joskus muinoin tosiaan ekaan APM-lautaani, siihen versioon 1. Kolmisen vuotta sitten, reilut... En katsonut tai arponut sen ihmeemmin, löin paikoilleen ja totesin että toimii. Lauta armaa ja moottorit pyörii, en ole vielä ilmaan koittanut. Magfield on 372 moottorit sammuksissa. En ole vielä kalibroinut kompassia.
Täällä pohjolassa magneettikentän suunta on tosiaan aika tiukasti kohti turvetta, taisi olla 73 astetta ja risat alaviistoon. Niinpä Z-arvon pitäisi olla suurempi, kuin muiden.
Kokeilin muuten äsken ensimmäistä kertaa armata tuon vehkeen. Hyvä että nostin laitteen pöydältä romun seasta sivuun, koska tässä uusimmassa softassahana (beta) hyrrät lähtee pyörimään heti armatessa! :) Tai siis vasen etupotkuri pyöri yksinään, muut eivät. Vähän kun antoi kaasua lähti heti samaan aikaan muutkin. Liekö tuo tarkoituksellista? Siis että vain yksi pyörii kopterin ollessa elossa, ei muut.
-
Kokeilin muuten äsken ensimmäistä kertaa armata tuon vehkeen. Hyvä että nostin laitteen pöydältä romun seasta sivuun, koska tässä uusimmassa softassahana (beta) hyrrät lähtee pyörimään heti armatessa! :) Tai siis vasen etupotkuri pyöri yksinään, muut eivät. Vähän kun antoi kaasua lähti heti samaan aikaan muutkin. Liekö tuo tarkoituksellista? Siis että vain yksi pyörii kopterin ollessa elossa, ei muut.
Mullahan teki ESC:t kaikkea tuon tapaista outoa kun olin kalibroinut ne kaasutikkuun yksitellen. Kumma juttu että sen pitäisi olla se varmin tapa niiden kalibrointiin mutta lopputulos on itselläni ollut parempi kun ne on kalibroitu samalla kertaa laudan kautta sekä KK 2:0 että Mega V2.5:n kanssa. Voi toki olla että "vika" on noissa pilipali-nopareissa(Tgy MultiStar), eli lopputulos olisi erilainen paremmilla osilla...
-
Löytyy parametri MOT_SPIN_ARMED jolla kerrotaan paljonko moottorit pyörii armauksen jälkeen.
Ebaysta hankin HMC5983 kompassin, vaikuttaa olevan ihan ok, kiinnitysorientaatio oli vaan vähän hakusessa ::)
Komponentit ylös, piikit eteen, näytti sitten kalibroinnin jälkeen järkevältä.
Koompassikalibroinnit saa mennä yli rajojen, kunhan pyörittelee kopun noin kaikkiin ilmansuuntiin ja tarkistaa sen näyttämät.
Autotunea paha testata, kun aina tuulee, sataa tai on pimeä :-\
-
Nakkasin kokeeksi kiinalaisen gy-273@HMC5883L kompassi boardin kiinni. Live kalibrointi ja kas kummaa mag fieldit 310-335 kun kääntelee ympäriinsä. Molempia kompasseja on tullut testailtua irrallaan arduinon testikoodeilla ja ei ero nyt noin iso ollut. Joku tuossa nyt ei ole kohillaan tuolla vanhemmalla...
Randy oli vastaillut tuonne toiselle foorumille näihin kompassijuttuihin ja laitanpa tännekin jos jollakin samaa vaivaa eli:
APM 1 ja vissiin myös 2 oletus magneettikentän voimakkuus on 330 ja siihen on limitit 0.35x alempi ja 1,65x ylempi. Eli lukuarvoina 115,5 ja 544,5. Mulla arvot pyöri about 600:ssa eli just yläpuolella..
AC3.1 koodissa nuo rajat on Motors.pde:ssä ja sieltä:
// check for unreasonable mag field length
float mag_field = pythagorous3(compass.mag_x, compass.mag_y, compass.mag_z);
if (mag_field > COMPASS_MAGFIELD_EXPECTE D*1.65 || mag_field < COMPASS_MAGFIELD_EXPECTE D*0.35) {
if (display_failure) {
gcs_send_text_P(SEVERITY_HIGH,PSTR("PreArm: Check mag field"));
}
return;
}
Meni hetki tota ettiessä ::)
saas nähä uskaltaako tolla kiinan 2$ kompassilla lennättää, siitä kun puuttuu 3.3V--->5V level shifteri I2C väylälle ,joka tossa alkuperäsessä boardissa on...
-Jani-
-
Minnekähän suuntaan nuita yaw-pidejä pitäs rukata kun keula meinaa hakea pikkusen paikkaansa kokoajan?
-
Itsellä oli kanssa samaa ongelmaa ja vaeltelun aiheuttajana tuntu olevan liika tärinä kun HKpilotti oli vaimennintarroilla rungossa kiinni. Hommasin ao. vaimentimen rungon ja pilotin väliin, niin telemetriatiedoista tarkasteltaessa Accel X,Y ja Z antureiden tärinä rauhoittui vs vanha teippikiinnitys.
Täältä tilasin vaimentimen ja toimitusaika tais olla vain 6 arkipäivää.
http://www.goodluckbuy.com/glass-fiber-flight-controller-anti-vibration-set-shock-absorber-apm-kk-mwc.html (http://www.goodluckbuy.com/glass-fiber-flight-controller-anti-vibration-set-shock-absorber-apm-kk-mwc.html)
-
Itsellä oli kanssa samaa ongelmaa ja vaeltelun aiheuttajana tuntu olevan liika tärinä kun HKpilotti oli vaimennintarroilla rungossa kiinni. Hommasin ao. vaimentimen rungon ja pilotin väliin, niin telemetriatiedoista tarkasteltaessa Accel X,Y ja Z antureiden tärinä rauhoittui vs vanha teippikiinnitys.
Sitä telemetrian tarjoamaa tärinöiden mittausta kannattaa ihan oikeasti käyttää. Monissa muissakin ongelmatapauksissa telemetriakäppyrät ja terve maalaisjärki selvittää monet ongelmat kuten esim. oman barometri-kummitteluni...
-
Onkos kukaan ehtinyt koittaa vielä apm/hkpilot laudan autotune ominaisuutta, että löytyykö sen avulla kelvolliset pid arvot?
http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/)
Kiinnostaisi tosiaan muidenkin kokemukset. Tässä pari omaa:
Autotune #1
- APM1 + omatekoinen quad + gimbaali + kamera = AUW n. 1650g@leijuu50% kaasu
- Autotune meni nätisti läpi, kesto n.6min. About 10 kertaa keskeytys/siirto takas paremmalle paikalle
- PIDit muuttu aikalailla vs. edelliset käsin säädetyt. Ensin ei vaikuttanut tyynessä kelissä hullummalta, mutta tuulessa paljastui hiukan rauhattomaksi. Woblaa alastullessa. Stab P liian suuri omaan makuun, jokainen sauvan liike näkyy lennossa, tiputin heti --->9.0000.
Autotune #2
- APM1/omarunko ilman gimbaalia ja kameraa = AUW n.1300g@leijuu 40% kaasu
- Autotune jälleen nätisti läpi, kesto n. 5min. Keskeytyksiä muutama
- Rate P todella alhainen omaan makuun, woblaa alastullessa ja kamera+gimb yhdistelmän kanssa myös muutenkin. Kevyellä Quadilla ja tyynessä voisi menetellä. Stab P myös liian suuri omaan makuun, jokainen sauvan liike näkyy lennossa.
| Orkkis PID | Tune#1 | Tune#2 |
Stab P Roll | 4.5000 | 10.1250 | 10.1250 |
Stab P Pitch | 4.5000 | 10.1250 | 10.1250 |
Rate Roll P | 0.2190 | 0.1090 | 0.0640 |
Rate Roll I | 0.0080 | 0.1090 | 0.0640 |
Rate Roll D | 0.0010 | 0.0095 | 0.0080 |
Rate Pitch P | 0.2190 | 0.1190 | 0.0690 |
Rate Pitch I | 0.0080 | 0.1190 | 0.0690 |
Rate Pitch D | 0.0010 | 0.0095 | 0.0080 |
Yhnteenvetona näyttäs pukkaavan aika löysät Rate P -arvot ja suuret Stab P:t. Hiukan ihmetyttää myös isot Rate I:t, muistaakseni kokeilin eri arvoja lennossa, mutta ehkä jäi liian vähälle huomiolle. Ite oon tykänny säätää vanhan ohjeen (http://diydrones.com/forum/topics/arducopter-tuning-guide) mukaan hyvin "lukittuvaksi" mahdollisimman korkeilla Rate P arvoilla, jolloin myös nopeat laskeutumiset onnistuu paremmin. Nyt kameran kanssa pelleilessä haluais vakaat ja pehmeästi tikkuun reagoivat säädöt.
Yaw suunta näyttäs erityisesti olevan haasteellinen säätää, jotta saa pehmeän hitaan ja kontrolloitavan pannauksen. Tällä hetkellä sivaria pitää käyttää hyvin pehmeästi, jottei videokuvaan tule "jousiefektiä". Olen yli 25v lennätysuran aikana aina vierastanut expon käyttöä, mutta pitänee kokeilla olisko siitä tällä kertaa apua yawin kanssa ::)
Heitin takas vanhat pidit ja mielenkiinnosta CH6:seen Rate I:n säädön sopivalle alueelle. Josko löytys kameran kanssakin sama tuntuma kuin kevyenä....
-Jani-
-
Onko tässä mitään mahdollisuutta selvittää mikä moottori/esc on viallinen. Joku nurkka pätki muutaman kerran kun kotona pyörittelin ilman ropeleita. Vika hävisi ja lähin sit lennättämään, kolmannen akun kohdalla kopteri heitti voltin ilmassa ja jäi koivun oksalle killumaan. Vahinkoja tuli onneks vaan murtunu ropeli. Tuurilla rantapuuhun putos eikä parin metrin päähän järveen, tuota ennen vielä lennättelin kameraa veden päällä ;D
Nyt vaan ei huvita nostaa ilmaan ennen kun selvii mikä esc, moottori tai kytkentä siellä pätkii. :o
Voiko logia lukemalla voi selvittää esim mille moottorille on yritetty antaa täyttä jenkua putoamisen aikana? Ei vaan älli riittäny itellä tutkia nuita taulukoita.
-
Voiko logia lukemalla voi selvittää esim mille moottorille on yritetty antaa täyttä jenkua putoamisen aikana?
Joko tämä selvisi?
Kyllä pitäs lokista näkyä kippaussuunta. Oletuksena moottorikohtainen tieto MOTORS on tosin pois päältä. Sen voi laittaa CLI:stä käsin päälle komennolla enable motors. Kannattaa myös ottaa pois heti, kun ei enään ole tarvetta. Ei turhaan kuormita rajallista laskentatehoa. Täällä lisätietoa loggauksesta:
http://copter.ardupilot.com/wiki/datalogging/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/datalogging/)
Jos nyt et halua lentää ennen selvitystä niin katso lokista roll, rollIn, pitch, pitchIn yhdessä. Siitä ainakin voi yrittää pähkäillä mihin suuntaan kippaa.
-Jani-
-
Lainataas vaikka tätä ketjua kun liippaa sen verran läheltä.. Tarkoitus on hankkia arduino-controlleri, onko näillä kahdella muuta eroa kuin eri gps:sä, ja onko tuo 6H sen verran parempi että satsaus kannattaa:
http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-ardupilot-mega-2-6-external-compass-apm-flight-controller-combo-w-ublox-neo-6h-gps-for-multicopter.html (http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-ardupilot-mega-2-6-external-compass-apm-flight-controller-combo-w-ublox-neo-6h-gps-for-multicopter.html)
http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-ardupilot-mega-2-6-external-compass-apm-flight-controller-combo-w-ublox-neo-6m-gps-for-multicopter.html (http://www.goodluckbuy.com/apm2-6-ardupilot-mega-2-6-external-compass-apm-flight-controller-combo-w-ublox-neo-6m-gps-for-multicopter.html)
Ja vielä tyhmä kysymys, nuo edelliset on ilmeisesti kopioita, onko tässä siis aito APM https://store.3drobotics.com/products/apm-2-6-kit-1 (https://store.3drobotics.com/products/apm-2-6-kit-1) Niin ja onhan vielä tuo kunkun pilotti myös..
-
APM on avoin design mutta tuo 3DR:n versio on käytännössä se aito alkuperäinen. Omasta mielestä 6m ja 6h ero on sen verran pieni ettei oikeuta tuohon hintaeroon. Omassa käytössä kolme 6M:ää ja tarkkuus on ollut sellaista 3-6metrin luokkaa eli ei ole ollut tarvetta päivittää. Kunkulta tuli muuten uusi päivitetty versio Megapilotista.
-
Tervehdys! itse ostin juurikin tuolta guudluckbuystä tuon 6m versiolla olevan paketin ja nyt on sellainen probleema että gps signaalia ei löydy. Gps:ssä palaa vihreävalo kokoajan ja punainen vilkkuu välillä? en ole löytänyt että mistä tämä johtuu joten olisiko joku törmännyt vastaavaan ongelmaan?
-
Mitenkäs APMn puolella? Vilkkuuko gps ledi?
-
alussa vilkuttaa sinistä mutta sitten se loppuu.
-
Tsekkaa johdot, kuulostaa siltä että tx ja rx on väärinpäin.
-
löytyykös jostain tuon gps liittimen pinnijärjestystä? tuo gps piiri on ilmeisesti liimattu/vast kiinni tuossa kotelossaan joten en saa sitä siitä irti.
Piuhat sieltä ovat järjestyksessä musta-valko-kelta-puna-sini-harmaa ja näistä apm:n gps liittimeen menevät musta-valko-kelta-puna samassa järjestyksessä.
Liitteenä kuva apm:n gps liittimen kolvauksesta, näyttäisi kovasti että nuo kaksi kanavaa keskellä on juotettu yhteen, liekö näin tarkoitus?
-
Näköjään epäsiisti kolvaus. Voisi olla syy ongelmaan, siisti nuo sillat pois, noiden ei pitäisi olla missään nimessä yhdessä. Muistaakseni tuohon pätee tämän kuvan mukainen pinout. Jos tuosta sinun kuvasta arvioi niin TX ja RX on kolvattu vahingossa yhteen. Liitetty kuva on siitä yläpuolelta :)
EDIT: Pitää opetella kielioppia :D
-
vielä kun olisi tarpeeksi pieni kolvi ja taitoa tehdä tuo siististi :D omat taidot riittää juuri ja juuri johtojen kolvaamiseen.
-
Varovasti mattoveitsen terällä taikka pinenellä ruuvarilla hinkkaat sen yhteyden pois, ei tartte välttämättä kolvata, älä hajota piirilevyä :)
-
kiitoksia vinkistä, nyt on gps fix.
mites onko tuolla kompassin suunnalla väliä? ardupilotista luin että pitäisi nuolen osoittaa eteenpäin mutta ei tuossa kompassissa mitään nuolta ole? asennettu apm:n etupuolelle niin että johto osoittaa apm:ään päin.
-
noniin, nyt on ensilento otettu ja ilmassa pysyi (eikä tullut tonttiin :D ).
Nyt heräsikin muutama lisäkysymys:
1. pitch/roll oli väärinpäin, aiheuttaako harmaita hiuksia kun jollain gps moodilla lentää? Eli piti laittaa reverset päälle lähettimestä (devo10).
2. ilmaannousu todella epävakaa, vaikuttaa että haluaisi nousta edestä nopeammin ja näyttää että heittää voltin. Nousi kuitenkin lopulta ilmaan ja ilmassa on aikalailla paikallaan kun ei koske mihinkään tikkuun. mistä moinen voi johtua vai pitääkö kaasua laittaa vaan hiukan rohkeammin? en ole lentänyt kun ladybird/vast aiemmin.
kalustona siis hk predator 650 runko, ldpowerin 580kv motit ja simok flashatyt 30A escit.
-
noniin, nyt on ensilento otettu ja ilmassa pysyi (eikä tullut tonttiin :D ).
Nyt heräsikin muutama lisäkysymys:
1. pitch/roll oli väärinpäin, aiheuttaako harmaita hiuksia kun jollain gps moodilla lentää? Eli piti laittaa reverset päälle lähettimestä (devo10).
2. ilmaannousu todella epävakaa, vaikuttaa että haluaisi nousta edestä nopeammin ja näyttää että heittää voltin. Nousi kuitenkin lopulta ilmaan ja ilmassa on aikalailla paikallaan kun ei koske mihinkään tikkuun. mistä moinen voi johtua vai pitääkö kaasua laittaa vaan hiukan rohkeammin? en ole lentänyt kun ladybird/vast aiemmin.
kalustona siis hk predator 650 runko, ldpowerin 580kv motit ja simok flashatyt 30A escit.
Täällä on ollut neljä runkoa Ardulla ja toistaiseksi sellaista DJI nousua en ole saavuttanut. Eli kaasua on pitänyt laittaa sen verran että juuri ja juuri on maassa ja siitä napakka nykäisy ylös. Tuossa olennaista lienee hyvä tasapaino kopterilla ja kaasuun kalibroidut escit. Vetelä runkokin laittaa yläkerran keikkumaan ja vaikeuttaa lähtöä.
Muuten tuo ei kovin ronkeli autopilotti ole. Laskuvarjotesteissä on kopteri väännelty taivaalle vartissa uudelleen 35 metrin vapaapudotuksen jälkeen. Kahteen mieheen väänneltiin laite kopterin muotoiseksi ja takaisin kameran eteen, sillä kertaa ilman kumilankaa varjossa :). Yksikään osa ei ollut sinne päinkään ja kyllä se lensi kun ilmaan sai.
-
noniin, nyt on ensilento otettu ja ilmassa pysyi (eikä tullut tonttiin :D ).
Nyt heräsikin muutama lisäkysymys:
1. pitch/roll oli väärinpäin, aiheuttaako harmaita hiuksia kun jollain gps moodilla lentää? Eli piti laittaa reverset päälle lähettimestä (devo10).
Tuskin tuosta reversestä haittaa on. Itse jouduin ensilennolla ekalla Ardulla kääntämään Pitchin ja hyvin pelasi.
Ole muuten varovainen Fencen kanssa. Se saattaa laittaa autopilotin päälle, koska tahansa sopivassa GPS glitchissä kopteri voi tulla syliin. Laitoin tästä juuri löytyneestä bugista lisätietoa tuonne toiselle multikopteri - osiolle.
-
Miten olette syöttäneet virran APM2.6:lle? Mulla on 30A afrot joiden BEC jää näköjään auttamatta vajaaksi.
Uudet ESC:it vai erillinen regulaattori? Tai sitten tuo http://www.ebay.com/itm/APM-Power-Module-with-XT60-Connectors-ARDUPILOT-APM-2-5-2-/271251499520 (http://www.ebay.com/itm/APM-Power-Module-with-XT60-Connectors-ARDUPILOT-APM-2-5-2-/271251499520)
-
Miten olette syöttäneet virran APM2.6:lle? Mulla on 30A afrot joiden BEC jää näköjään auttamatta vajaaksi.
Uudet ESC:it vai erillinen regulaattori? Tai sitten tuo http://www.ebay.com/itm/APM-Power-Module-with-XT60-Connectors-ARDUPILOT-APM-2-5-2-/271251499520 (http://www.ebay.com/itm/APM-Power-Module-with-XT60-Connectors-ARDUPILOT-APM-2-5-2-/271251499520)
Tuo on se virallinen tapa syöttää virrat APM:lle. Tuo on ilmeisesti tee se itse malli, kun johdot on irti. Tuon pitäisi antaa myös virrankulutus amppeereina sekä myös jännite.
Tuo on hyvä laite, mutta siinä on yksi ongelma: Jos APM:n sulake palaa, APM mykistyy.
Itse olen katselemassa tuollaisen rinnalle tai yksin akkuvarmistettua BECciä. On muuten outoa jos ESCcit eivät anna virtaa tarpeeksi. Ole varovainen servojen ja muiden virtaa vaativien laitteiden kanssa ja lue tämä: http://copter.ardupilot.com/wiki/common-apm25-and-26-overview/#Powering_the_APM_2526_Board (http://copter.ardupilot.com/wiki/common-apm25-and-26-overview/#Powering_the_APM_2526_Board)
APM ei ole suunniteltu syöttämään servoille virtaa ilman erillistä poweria. Sulake palaa.
-
Kiitti, hyviä pointteja. ;) Eli jatkon kannalta varmaan täytyy laittaa jokin ubec. Afrot antaa kyllä ulos 5.0V mutta vain 0.5A. Se riittää tällä hetkellä KK:n purkille mutta eipä taida riittää muille.
Tämä suunnitelma on vasta "projekti-excelissä", joten täytyy jatkaa pähkäilyä.
-
Kiitti, hyviä pointteja. ;) Eli jatkon kannalta varmaan täytyy laittaa jokin ubec. Afrot antaa kyllä ulos 5.0V mutta vain 0.5A. Se riittää tällä hetkellä KK:n purkille mutta eipä taida riittää muille.
Tämä suunnitelma on vasta "projekti-excelissä", joten täytyy jatkaa pähkäilyä.
Joo tuo 0.5A ei pitäisi speksien mukaan riittää. Viritän juuri parhaillaan Vector 7:n APM controlleria ja olen laittamassa siihen tällaista: http://www.helipeople.eu/index.php/ubec-5v-6v.html (http://www.helipeople.eu/index.php/ubec-5v-6v.html)
Dokumentaation mukaan sulakkeen voi ohittaa ainoastaan laittamalla piuha I/O pinneihin kiinni, jos inputit on täynnä. Output puoli on juuri väärällä puolella sulaketta varmuuden kannalta ajateltuna.
Noita powermoduleita saa valmiina Jdronesista ja 3Droboticsilta/jälleenmyyjiltä. JDrones on se oikea alkuperäinen Jani Hirvisen yritys. Janihan tämän Arducopterin aloitti ja veti projektia pitkät ajat.
-
laitoin itsekin tilaukseen tuon powermodulen, tällä hetkellä olen ottanut output puolelta virran apm:lle. Kun tuon powermodulen kautta ottaa virran niin jp1 pitää olla irtikytkettynä eikö? jotta apm ei saa virtaa enää tuolta output puolelta.
Testailin tuossa altholdia ja loiteria ja niistä pari juttua:
-altholdissa kopteri ei pysy valitulla korkeudella kaasu 50% vaan valuu hiljakseen alaspäin, kuinka isoja heittoja tässä on oletettavissa?
-loiter päällä kopteri kiertää sellaista parin metrin kehää suht paikallaan, mutta tuulen vaikutuksia korjaa todella rajusti. tätä lienee mahdollista korjata pid arvoilla, joten kysyisinkin että millaisia arvoja ihmisillä tuossa on? Itse olen tähän asti mennyt suoraan noilla vakioilla, lienee vähän väärät 650 kokoiseen?
ja vielä viimeisenä, logia olen yrittänyt ladata kopterista mutta missionplanner kaatuu aina n. 10min latauksen jälkeen. Sama toistunut useampaan kertaan, onko kenelläkään ollut vastaavaa?
-
PIDit on kaikki yksilöllisiä arvoja. Kopterit on yksilöitä ja sen takia ei välttämättä kaverin pid arvot toimi sinun kopterissa. Kannattaa lukea pid säätö periaate ennenkuin rupee niitä säätelemään. Youtube on täynnä säätö videoita.
-
Itse olen todennut että lähes tulkoon joka FC:lle kannattaa laittaa virta tulemaan beciltä. Noitten powermodulejen kanssa on pari kertaa ollut brown out ongelmaa kun virrat ei ole riittäneet kaikille komponenteille joten tälläkin hetkellä Module hoitaa akku telemetrian ja becci virran syötön vastarille ja FC:lle. Ehkä syynä on ollut halvat modulet mutta kun on kerran sulanut kaikki johdot ilmassa ja multi paloina maassa niin oppii arvostamaan sitä becciä :D Pideihin voi jotain suunnilleen fiilistä hakea Autotunella mutta kohdallaan olevia arvoja sillä ei löydy. Helpompi lähteä arpomaan kun on edes sinnepäin.
-
joo en täältä odottanutkaan minulle juuri oikeita pidejä, vaan lähinnä että saisi vähän suuntaviivoja mihin lähtee säätämään. Ei ole telemetriamoduulia joten säätäminen on aika hidasta, ja vain yksi akkukin tällä hetkellä niin lentotahti aika rauhallinen :D
voiko sen jotenkin valita ettei apm ottaisi tuosta powermodulen kautta virtoja? vai pitääkö piuhoja katkaista siitä sitten?
-
JP1 jumperi paikalleen ja bec kiinni outputissa vapaaseen kohtaan, module saa syöttää virtaa myös, ei haittaa ollenkaan koska jumperi määrää mistä virta otetaan. Noita powermodule failureita on tapahtunut aika paljon niin ulkoinen bec on kyllä hyvä "vakuutus".
-
Mitenköhän tarkalle on laskettu tuon Power Modulen virrankesto? Suunnitelmissa on max 18A ottavilla moottoreilla oleva hexa ja papereiden mukaan power module kestää ilmeisesti 90A jatkuvaa. Melko kesy on virrankesto, koska on kait noita apm purkkeja laitettu myös hexaan.
Tarkoitus oli jo vaihtaa varmuuden vuoksi XT60 liittimet järeämpiin koska laskennallinen max kuormahan (peak) noilla koneilla tulee olemaan 108A ::)
-
JP1 jumperi paikalleen ja bec kiinni outputissa vapaaseen kohtaan, module saa syöttää virtaa myös, ei haittaa ollenkaan koska jumperi määrää mistä virta otetaan. Noita powermodule failureita on tapahtunut aika paljon niin ulkoinen bec on kyllä hyvä "vakuutus".
ja ei haittaa vaikka nopareilta tulee nyt tuonne outputtiin niin että kaikki 3 piuhaa kiinni?
-
Itse irrottelen ne nopareiden plussat etteivät turhaan syötä.
-
ne on jo paketoitu niin hienosti nyt etten viitsisi alkaa irroittelemaan, eli ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi sitten katkaista plussa loppupäästä piuhaa.
Näin lukee tuolla ardupilotissa:
You should normally remove the APM’s JP1 jumper when using the Power Module so that only your APM board and your receiver are powered from the Power Module’s on-board regulator and not from your ESCs.
eli jos otan tuon jp1 irti(mun laudassa ei ollut pinnejä siinä eli kolvasin johdonpätkällä tuon kiinni) niin ei ole haittaa että nopareilta tulee kaikki piuhat kiinni lautaan?
-
JP1 jumperi paikalleen ja bec kiinni outputissa vapaaseen kohtaan, module saa syöttää virtaa myös, ei haittaa ollenkaan koska jumperi määrää mistä virta otetaan. Noita powermodule failureita on tapahtunut aika paljon niin ulkoinen bec on kyllä hyvä "vakuutus".
Jumpperi asennettuna virta voi tulla kahta reittiä (rinnankytkentä) ja korkeamman jännitteen antava kuormittuu enemmän. Jumpperi ei tee muuta kuin yhdistää Output riman plussan koko APM:n plus rimaan.
Kaksi virtalähdettä on kaksinkertainen mahdollisuus vikaantumiseen. Toinen kun päästää savut, saattaa se ylikuormittamalla polttaa toisenkin. Akkuvarmistettua BECiä meinaan kokeilla jossain kohtaa. Sitten se BEC saa päästääkin savut ulos.
Käytännössä varmaan monella lennonohjain on virroitettu niin monesta lähteestä kuin Escejä on vaikka useampaa lähdettä ei suositella.
-
Kahdesta modulesta itellä tullut savut, becistä ei kertaakaan.
-
ne on jo paketoitu niin hienosti nyt etten viitsisi alkaa irroittelemaan, eli ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi sitten katkaista plussa loppupäästä piuhaa.
Näin lukee tuolla ardupilotissa:
You should normally remove the APM’s JP1 jumper when using the Power Module so that only your APM board and your receiver are powered from the Power Module’s on-board regulator and not from your ESCs.
eli jos otan tuon jp1 irti(mun laudassa ei ollut pinnejä siinä eli kolvasin johdonpätkällä tuon kiinni) niin ei ole haittaa että nopareilta tulee kaikki piuhat kiinni lautaan?
Eli sulla ei ole jumpperia, mutta johto on tilalla juotettuna? Silloin sulla on jumpperi. Tuo ohje ohjeistaa ottamaan sen johtavan jutun pois siitä missä jumpperi kuuluisi olla.
Neljä esciä "jumpperin" irroituksen jälkeen ei välttämättä haittaa. Voi ne toisiaan poltella sittenkin jos joku vikaantuu. Varmin on ottaa plus piuha irti. Vaikka ihan irroittamalla neulalla liittimen pesästään ja sukkaa päälle, jos ei halua hajoittaa.
-
Kahdesta modulesta itellä tullut savut, becistä ei kertaakaan.
Becit on varmaan varmempia, kun eivät käy niin kuumana. 90A pikkurillin kokoisen piirin läpi on aika paljon.
Itelläni ei ole moduleja ollut koskaan ja ei varmaan tulekaan.
-
Eli sulla ei ole jumpperia, mutta johto on tilalla juotettuna? Silloin sulla on jumpperi. Tuo ohje ohjeistaa ottamaan sen johtavan jutun pois siitä missä jumpperi kuuluisi olla.
Neljä esciä "jumpperin" irroituksen jälkeen ei välttämättä haittaa. Voi ne toisiaan poltella sittenkin jos joku vikaantuu. Varmin on ottaa plus piuha irti. Vaikka ihan irroittamalla neulalla liittimen pesästään ja sukkaa päälle, jos ei halua hajoittaa.
juu tarkoitin vain että ei ole sitä fyysistä jumpperia siinä. Erillistä beciä ei ole jolta virtaa syöttää joten olisikohan kannattavaa ottaa tuo jumpperi pois ja jättää virta tulemaan myös siltä puolelta? jos tuo module sattuu kärähtämään vaikkei siitä kyllä mitään 90A virtoja ole menossa läpi. vai onko tässä nyt riski että käräyttää tuon apm:n?
-
juu tarkoitin vain että ei ole sitä fyysistä jumpperia siinä. Erillistä beciä ei ole jolta virtaa syöttää joten olisikohan kannattavaa ottaa tuo jumpperi pois ja jättää virta tulemaan myös siltä puolelta? jos tuo module sattuu kärähtämään vaikkei siitä kyllä mitään 90A virtoja ole menossa läpi. vai onko tässä nyt riski että käräyttää tuon apm:n?
Jos otat jumpperin pois
- Powermodule hoitaa APM:n virransyötön yksin ja ESC:t eivät toimi varmistuksena, ne eivät hyödytä mitään.
Jos jätät jumpperin paikalleen
- Virransyöttö tulee Power Modulesta sekä ESCeiltä. Tämä ei ole suositeltu vaihtoehto.
Eli ota jumpperi pois ja hoida virransyöttö joko Power Modulella tai erillisellä BEC:llä. Jos käytät suurempaa virtaa tarvitsevia laitteita kuten servoja, ota niille virta output pinneistä ja hoida output pinneille oma virransyöttö, vaikka yksi ESC:n BEC.
(http://s27.postimg.org/cne93tcoj/POwer_Rails.png)
Jotta homman saa vielä sekavamman oloiseksi, lue tämä: http://copter.ardupilot.com/wiki/common-apm25-and-26-overview/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/common-apm25-and-26-overview/)
Se on paksua tekstiä ja saa tavata läpi monta kertaa, mutta on parasta tietoa mitä on saatavilla.
Itse laitoin juuri kopteriini erillisen BEC:n I/O pinneihin. Nyt saa sulake kärähtää kun syötän virran sulakkeen "väärälle" puolelle, mutta APM on viimeinen kuin sammuu. Jos se sammuu, sammuu kaikki muukin ja lopputuloksena on joka tapauksessa romua. Näin ei suositella tekemään, koska väärä kytkentä polttaa APM:n. Ajattelen kuitenkin turvallisuuden ilmassa olevan olennaisinta ja autopilotin hajoaminen pöydällä on pienin murhe kun muuten tultaisiin kivenä alas. Näin on paremmat mahikset vastarin pysymiseen sen aikaa hengissä, että saa varjon pihalle.
-
Onkos joku tuota HKpilot miniä enempikin kokeillut?
Semmoinen on käytössä miniquadissa, mutta kompassi pitkien kalibrointienkin jälkeen vielä kenkkuilee.
-
kiitoksia tiedoista, nyt tyhmäkin tajuaa :D noin sen itsekin ajattelin mutta hyvä varmistaa. Eipä tuolla mitään servoja/tms tule olemaan, jossain vaiheessa gimbal mahdollisesti.
-
Onkos joku tuota HKpilot miniä enempikin kokeillut?
Semmoinen on käytössä miniquadissa, mutta kompassi pitkien kalibrointienkin jälkeen vielä kenkkuilee.
Nyt aktiivi käytössä Mini. Kompassi kenkkuili alussa mutta sain toimimaan. Helpoin vaihtoehto on ulkoinen kompassi ja gps. Se piirilevyllä oleva tahtoo ottaa häiriötä. Muuten on kyllä ihan mukava FC, ei ole tullut valitettavaa tähän mennessä.
-
luulen että mulla on kanssa ton kompassin kanssa jotain probleemia vielä, nimittäin loiterissa kopteri lähtee vaeltamaan taaksepäin aika vauhdikkaasti.
Mitenkäs muuten onko tuo apm:n telemetriaportin liitin joku ihan standardi jonka voisi täältä löytää jostain elektroniikkaliikkeestä? minimosd löytyy jo ja kamera yms. vehkeet on matkalla tänne mutta tuli mieleen ettei ole tuota apm:n päähän tulevaa liitintä missään noista kaapeleista.
-
Nyt voi olla että muistan väärin mutta kokeile laittaa auto deglination pois. Sehän ei armaa jos kompassi on pielessä jos prearm chekit on päällä.
-
joo prearmit on kyllä päällä, otan ton auton pois nyt seuraavaa lentoa varten.
Mites onko sillä väliä että toi kompassin calibrointi on tehty parvekkeella? en ole vielä jaksanut ottaa läppäriä mukaan kun menee lennättämään.
-
Taitaa olla liikaa tärinää ja se aiheuttaa ongelmia paikannuksessa. Oletko kattonut värinälogea? (http://copter.ardupilot.com/wiki/ac_measuringvibration/) Itellä oli kanssa liikaa tärinää niin ei tahtonut pysyä paikallaan ollenkaan.
APM telemetrian liitin on Hirose DF13 5 pinninen.
-
joo prearmit on kyllä päällä, otan ton auton pois nyt seuraavaa lentoa varten.
Mites onko sillä väliä että toi kompassin calibrointi on tehty parvekkeella? en ole vielä jaksanut ottaa läppäriä mukaan kun menee lennättämään.
Parvekkeella on rautaa ympärillä paljon ja saattaa se kiusaa tehdä. Ulkona se suositellaan tekemään ja kaukana johdoista sekä metalliesineistä. Uuden Mission Plannerin kompassin kalibrointi edellyttää pyörittelyä melkoisen paljon, paljon enemmän kuin entinen 60s.
Itse huomasin toissa iltana, että ulkoisella kompassilla Mission Planner valitsi oletuksena kalibrointi - ikkunassa ROLL-180 asetuksen. Se aiheutti mulla Idän Länteen ja Lännen Itään. Pohjois-Etelä suunta oli oikein. Tämän huomaa, kun pyörittelee kopteria oikean kompassin kanssa ja vertaa Mission Planneriin. Valitsemalla None 0° rupesi kompassi menemään oikeaan suuntaan.
Compassmot myös kannattaa ajaa. Täällä kompassin poisto piirilevyltä ja ulkoisen asennus pari senttiä ylemmäs pudotti häiriöt 110%:sta 22%:iin. Alle 30% on suositeltava 30-60 voi toimia tai sitten ei.
Olkaa varovaisia kun poistatte PreArm checkejä. Koodaajat eivät ole poistaneet kaikkia poikkeustilanteita ja turvaominaisuuksien poisto voi aiheuttaa yllätyksiä. Yksi tyyppi sai Gepsivirheen takia 10 senttisen, haavan kun kopteri lensi syliin. Autopilotti aktivoitui itsestään ja kotia ei oltu määritelty maassa. Lentoreitti kotiin meni pilotin vartalon läpi. Itse ajoin kymppikiloisen saman bugin kiusaamana järkkäri kyydissä palasiksi (kaksi kertaa), koska kopteri päätti lähteä kotiin kesken kaiken. Syynä oli Gepsin disablointi prearmista ja Fence Breach. Ei ehdi kissaa sanomaan ja kopteri painaa päin johtoja. Mihinkään ohjauskomentoon se ei tietenkään vastaa, kun autopilotti on mitään varoittamatta päällä. Tästä on varoittava video omalta pihaltani tuossa linkattuna, suosittelen katsomaan, jos meinaatte poistaa prearm checkejä. Iso kolaus lennon lopussa on viisi metriä potkurin heittämänä peltikatolle lentänyt 8Ah akku: https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4 (https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4)
-
otin ton auto declinationin pois ja totta tosiaan, huomattavasti paremmin piti paikkaa. Tosin yawilla kun pyöritteli kopteria niin vähän lähti vaeltamaan outoihin suuntiin. Värinöitä epäilin kanssa itse aluksi mutta logista katsottuna arvot on tosi pieniä, huomattavasti noissa sallituissa rajoissa. Mulla on myös tossa kompassissa toi roll 180, en oo kyllä kiinnittänyt huomiota että miten sen pitäisi olla. Tuossa ubloxissa ei ole mitään nuolta osoittamassa suuntaa.
-
APM telemetrian liitin on Hirose DF13 5 pinninen.
Onko kokemuksia löytyykö tätä kotimaasta jostakin? En ainakaan onnistunut vielä löytämään
-
Olkaa varovaisia kun poistatte PreArm checkejä. Koodaajat eivät ole poistaneet kaikkia poikkeustilanteita ja turvaominaisuuksien poisto voi aiheuttaa yllätyksiä. Yksi tyyppi sai Gepsivirheen takia 10 senttisen, haavan kun kopteri lensi syliin. Autopilotti aktivoitui itsestään ja kotia ei oltu määritelty maassa. Lentoreitti kotiin meni pilotin vartalon läpi. Itse ajoin kymppikiloisen saman bugin kiusaamana järkkäri kyydissä palasiksi (kaksi kertaa), koska kopteri päätti lähteä kotiin kesken kaiken. Syynä oli Gepsin disablointi prearmista ja Fence Breach. Ei ehdi kissaa sanomaan ja kopteri painaa päin johtoja. Mihinkään ohjauskomentoon se ei tietenkään vastaa, kun autopilotti on mitään varoittamatta päällä. Tästä on varoittava video omalta pihaltani tuossa linkattuna, suosittelen katsomaan, jos meinaatte poistaa prearm checkejä. Iso kolaus lennon lopussa on viisi metriä potkurin heittämänä peltikatolle lentänyt 8Ah akku: https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4 (https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4)
No morjens mitä juttuja! 8) Hitto kun kovasti kiinnostaisi jokin luotettava purkki gps-tuella. Alunperin suunnitelmissa oli Naza, mutta tarpeeksi kun kahlasin flyaway-videoita kaupungissa autojen ja ihmisten joukossa niin luovuin jo siitä. Ehdin innostua kovasti tuohon mission planneriin, ja viehätti myös tuo arduinon "ei kaupallinen projektihenkisyys", tosin paljon oli keskustelua myös näistä ardun bugeista noilla ulkomaan palstoilla, mutta ajattelin että joukkoon mahtuu kun on paljon juusereita.
Mua ei kiinnosta nuo sydämmen tykytykset ja hukatut laitteet, pitäsköhän unohtaa koko projekti.. :P Toisaalta haasteet kiinnostaa... ::)
-
Onko kokemuksia löytyykö tätä kotimaasta jostakin? En ainakaan onnistunut vielä löytämään
Joissain multikaupoissa on telemetria johdon nimellä mutta oli ainakin pari kk sitten loppu kaikkialla. Rs componentilla oli jotain hirosen liittimiä, mutta ei varmaan löydy suomen varastolta.
Katoppa ebay uk, sietä löytyy telemetry/osd piuhan nimellä ja tulee briteistä parhaimmillaa kirje alta viikosta.
-
No morjens mitä juttuja! 8) Hitto kun kovasti kiinnostaisi jokin luotettava purkki gps-tuella. Alunperin suunnitelmissa oli Naza, mutta tarpeeksi kun kahlasin flyaway-videoita kaupungissa autojen ja ihmisten joukossa niin luovuin jo siitä. Ehdin innostua kovasti tuohon mission planneriin, ja viehätti myös tuo arduinon "ei kaupallinen projektihenkisyys", tosin paljon oli keskustelua myös näistä ardun bugeista noilla ulkomaan palstoilla, mutta ajattelin että joukkoon mahtuu kun on paljon juusereita.
Mua ei kiinnosta nuo sydämmen tykytykset ja hukatut laitteet, pitäsköhän unohtaa koko projekti.. :P Toisaalta haasteet kiinnostaa... ::)
Älä näistä kokemuksista liikaa säikähdä. Olihan noissa ison vahingon ainekset, mutta mitäs menin ottamaan alkuvarmistuksia pois päältä.
Ardulla on mieletön määrä käyttäjiä ja suurin osa sen henkisiä, ettei ongelmia piiloteta. Liekö pommin varmaa systeemiä olemassakaan. Yksi DJI:n purkin omistaja sanoi muutama päivä sitten kotipiste määritellään sujuvasti ilmassa, jos ei maassa ehditä. Samanlaisen käytöksen näin Zero UAV:n purkilla. Jos kopteri päästää ilmaan ennen kotipisteen määritystä, se joko a. Ei määritä kotipistettä b. Määrittää sen väärin.
Nyt menen ääripäässä ja odotan HDOP:n putoavan alle kahden. Kotipiste tulee muutaman metrin sisälle ja joskus ei sitten lennetä kun ei mene alle. Isot linjat vieressä häiritsee.
Toivoin kehittäjien ketjussa sellaista ominaisuutta, että jos lähtee lentoon ennen kotipisteen määritystä, olisi kotipisteen vaatimat ominaisuudet pois päältä. Eli lennä pois, mutta manuaalilla tai laskeudu odottamaan kotipistettä. Tää olisi toiminut kahdella eri armauksella. Kaasu oikealle ja alas olisi normaali kuten nytkin ja toinen olisi sekä kaasu että oikea tikku alas oikealle samalla tavalla yhtä aikaa olisi ilman kotia armaus.
Jostain syystä yksikään ei kannattanut ja yksi seuraaja vastusti uusia rajoitteita. Autopilotin aktivoitumisesta annettava varoitus sentään sai yhden kannatuksen. Toivoin siihen muutaman sekunnin viivettä varoituksen kera ja pilotille aikaa reagoida.
Arducopter on tekniikasta kiinnostuneelle ja jonkin verran haasteita hakevalle hyvä valinta. Ominaisuudet ei lopu kesken ja kaikkea saa muokattua mieleisekseen. Jos hakee Plug&Play autopilottia, kannattaa valita joku muu. Tosin eilen sain Vector 7:n oletus PIDseillä ekaa kertaa ilmaan ja lentää todella hienosti. Pysyy kuin seipään nokassa siinä mihin jättää. Liikkeet on juuri niin teräviä kuin tikuista toivoo. Leijutus onnistui potkurivirrassakin puolen metrin korkeudessa ja laskeutuminen oli rauhallinen sekä hallittu.
-
noniin, ensimmäiset ongelmat apm:n kanssa. Viikon tauon jälkeen kävin hetki sitten vähän lennättämässä, odottelin normaalisti että on gps signaali yms. ja armasin kopterin. kun lähdin nostamaan niin n. 3m korkeudessa ensin teki pienen hyppäyksen (tehopiikki/näytti että tehot hävisi) ja sekunti kaksi tämän jälkeen kopteri lähti painamaan vasemmalle alaviistoon. Maahanlaskusta selvittiin niin että kaksi jalkaa katkesi. Nyt kun katson logeja niin lukee tuossa graphin ylälaidassa err: GPS-2 ja err:GPS-0. Kopteri oli stabile päällä. Mitäs muuta pitäisi tuolta logista nyt katsoa läpi?
-
Katsoitko kaasun/moottorien log tietoja että onko siellä jotain häikkää? Stabilize modella lentelyyn ei pitäisi gps:n singaalit vaikuttaa. Itse jos lentelen niin etten käytä gps:n apuja, niin armaan kopterin heti enkä jää odotteleen satellitteja.
Itse asiassa juuri saman tyyppisesti oma kopteri tuli alas juuri hiljattain (onneksi matalalta pitkään heinikkoon). Syynä oli huono juotos yhdessä moottorin liittimessä. Kaasu pätkäsi pari kertaa ja muutama sekunti sen jälkeen kopteri tuli 45 asteen kulmassa alas.
-
noniin, ensimmäiset ongelmat apm:n kanssa. Viikon tauon jälkeen kävin hetki sitten vähän lennättämässä, odottelin normaalisti että on gps signaali yms. ja armasin kopterin. kun lähdin nostamaan niin n. 3m korkeudessa ensin teki pienen hyppäyksen (tehopiikki/näytti että tehot hävisi) ja sekunti kaksi tämän jälkeen kopteri lähti painamaan vasemmalle alaviistoon. Maahanlaskusta selvittiin niin että kaksi jalkaa katkesi. Nyt kun katson logeja niin lukee tuossa graphin ylälaidassa err: GPS-2 ja err:GPS-0. Kopteri oli stabile päällä. Mitäs muuta pitäisi tuolta logista nyt katsoa läpi?
Kannattaa laittaa logit tänne jakoon. Muut saa paremman käsityksen tapahtumista. Telemetrian logit olis parhaat, koska sieltä voi toistaa lennon kokonaisuudessaan.
Lukeeko siellä logeissa Stabilize eikä mitään muuta Flight modea? Sillä ei ole merkitystä mitä on valinnut radiosta, autopilotti voi päättää pilotin päätösten yli.
-
Katsoitko kaasun/moottorien log tietoja että onko siellä jotain häikkää? Stabilize modella lentelyyn ei pitäisi gps:n singaalit vaikuttaa. Itse jos lentelen niin etten käytä gps:n apuja, niin armaan kopterin heti enkä jää odotteleen satellitteja.
Itse asiassa juuri saman tyyppisesti oma kopteri tuli alas juuri hiljattain (onneksi matalalta pitkään heinikkoon). Syynä oli huono juotos yhdessä moottorin liittimessä. Kaasu pätkäsi pari kertaa ja muutama sekunti sen jälkeen kopteri tuli 45 asteen kulmassa alas.
Millä tavalla saat kopterin ilmaan ilman hyvää GPS yhteyttä?
Haen vain sitä takaa, että et kai vaan ole ottanut GPS checkiä prearmista pois päältä. Siinä voi käydä näin (9.8kg/3.5kW ja autopilotti meni päälle itsekseen): https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4 (https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4)
-
tässäpä nuo eilisen logit, itsellä vielä tuo noiden tulkinnan opettelu aika alkutaipaleella joten apu kyllä siinä suhteessa kelpaa :)
-
tässäpä nuo eilisen logit, itsellä vielä tuo noiden tulkinnan opettelu aika alkutaipaleella joten apu kyllä siinä suhteessa kelpaa :)
- Flight mode on ollut koko ajan Stabilize, eli ei autopilottia
- GPS herjat ovat tulleet todennäköisesti liian huonosta HDOP - arvosta ja liian pienestä määrästä satelliitteja (liian epätarkka kotipisteen määritys). Ne ovat tulleet alussa ja tuskin vaikuttivat ongelmaan. Ilmeisesti GPS check on pois päältä. Jos näin on, ole varovainen ja lennä vain yksin isolla aukealla. Sininen palava ledi ei vielä riitä.
- Kaasu on pudotettu pois päältä ja APM on seurannut pilotin toiveita
- Moottorien käyriä ei ole. Sen saa päälle erikseen esim valitsemalla asetuksista Default + motors tai Nearly all
- Korkeuskäyrä seuraa kaasun muutoksia
- Aika rajua ROLLia se teki heti kun kaasu pudotettiin pois. Veikkasin sivuluisun johtuneen liian nopeasta kaasun pudotuksesta nollille. Vrt Thrin, Roll ja BarAlt. Ne menee ihan käsi kädessä. Kaasu pois, korkeus pienenee ja Roll menee vastakkaiseen suuntaan kuin olet toivonut. Ei ollut kaasua millä korjata.
Näin ainakin pikaisen checkin perusteella.
(http://s27.postimg.org/re64uyloz/Screenshot_2014_07_26_11_45_03.png)
(http://s28.postimg.org/4w6kyge7h/Screenshot_2014_07_26_11_42_48.png)
(http://s29.postimg.org/3wz2hcmon/Screenshot_2014_07_26_11_35_23.png)
(http://s29.postimg.org/zcqoxfxzr/Screenshot_2014_07_26_11_36_29.png)
-
liitteenä kuva missionplannerista, eli kyllä tuo gps check on päällä.
Kopteri lähti sivuluisuun jonka seurauksena tiputin kaasun, koska tuntui ettei se vastaa enää mihinkään komentoon (mielestäni yritin korjata tuota luisua vastaan). Tietysti tämä kaikki kävi aika nopeasti ja näin vähällä lentokokemuksella en nyt voi taata ettei vika ollut myös puikkojen takana :D
-
liitteenä kuva missionplannerista, eli kyllä tuo gps check on päällä.
Kopteri lähti sivuluisuun jonka seurauksena tiputin kaasun, koska tuntui ettei se vastaa enää mihinkään komentoon (mielestäni yritin korjata tuota luisua vastaan). Tietysti tämä kaikki kävi aika nopeasti ja näin vähällä lentokokemuksella en nyt voi taata ettei vika ollut myös puikkojen takana :D
Tulin juuri kentältä ja lentelin sujuvasti HDOP 3.19 - arvolla ja toissa päivänä en päässyt ilmaan 2.04 arvolla. Vartti tönötettiin ruutua tuijottamassa ennen kuin meni alle kahden. Se putosi desimaali desimaalilta muutaman minuutin välein alle kahteen.
Pitänee selvittää kuinka tuon oikeasti kuuluu mennä. Ilmeisesti ilmaan voi lähteä huonommallakin arvolla kuin oletus 2.0, mutta missä tilanteessa, en tiedä enää.
Osaisiko joku kertoa täällä?
Logeista näkee, että olit korjannut luisua vastaan. Sen näkee tuosta viimeisestä kuvasta. Vihreä ja punainen viiva menee vastakkaisiin suuntiin. Huomaa samasta kuvasta kuinka throttle in ja throttle out putoaa samaa rataa hiukan ennen. Eli kaasu on ollut pois päältä ennen sivuluisua.
-
Kyllä nuo foorumit väittää, että HDOP - arvo ei estä lentoon lähtöä Stabilize moodissa. Näin se varmaan sitten on.
Täällä lennon estää ilmeisesti jostain muusta syystä tuleva "bad gps pos", joka jatkuu kauan, joskus ei lopu ollenkaan.
-
eli kaasua lisäämällä olisi voinut oieta? Nyt laitoin logeista tuon nearly allin päälle niin näkee jos on moottoreissa/esceissä jotain häikkää? Ja odottelen varmaan muutenkin että tulee tuo powermodule ja laitan sen kiinni ennen seuraavaa lentoa.
-
eli kaasua lisäämällä olisi voinut oieta? Nyt laitoin logeista tuon nearly allin päälle niin näkee jos on moottoreissa/esceissä jotain häikkää? Ja odottelen varmaan muutenkin että tulee tuo powermodule ja laitan sen kiinni ennen seuraavaa lentoa.
Logit näytttää että sivuluisu alkoi kaasun pudottamisen seurauksena, eli kaasun lisäys olisi ehkä voinut auttaa jos korkeutta oli tarpeeksi.
Tästä alla olevasta kuvasta näkee selvästi kuinka kaasu oli nollilla ja Roll - käyrä lähtee alaspäin. Ohjauskäyräsi lähtee vastakkaiseen suuntaan. Tehot oli kuitenkin jo nollilla ja ropelit pyöri vapaasti, ei ohjaus enää auta.
(http://s3.postimg.org/h525qzy5v/Kaasu_pois.jpg)
-
Millä tavalla saat kopterin ilmaan ilman hyvää GPS yhteyttä?
Haen vain sitä takaa, että et kai vaan ole ottanut GPS checkiä prearmista pois päältä. Siinä voi käydä näin (9.8kg/3.5kW ja autopilotti meni päälle itsekseen): https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4 (https://www.dropbox.com/s/tn4weeot43grthj/Copter%20rocketed%20RTL%20to%20powerlines%20away%20from%20launch.mp4)
Taisit jo vastauksen löytääkkin tähän, mutta tosiaan arm checkistä en ole ottanut mitään pois päältä ja toista vuotta olen lennellyt ilman että mitään karkailuun viittaavaa olisi tapahtunut. Loiter ja auto modella tätä on tapahtunut alkuaikoina kun olen liian hätäsesti lähtenyt lentoon muutaman satelliitin voimin.
-
Tulipa yksi kysymys, eli pystyykö apm:ssä jossain säätämään jos itse fc ei ole ihan keskellä kopteria?
-
Joko tämä selvisi?
Kyllä pitäs lokista näkyä kippaussuunta. Oletuksena moottorikohtainen tieto MOTORS on tosin pois päältä. Sen voi laittaa CLI:stä käsin päälle komennolla enable motors. Kannattaa myös ottaa pois heti, kun ei enään ole tarvetta. Ei turhaan kuormita rajallista laskentatehoa. Täällä lisätietoa loggauksesta:
http://copter.ardupilot.com/wiki/datalogging/ (http://copter.ardupilot.com/wiki/datalogging/)
Jos nyt et halua lentää ennen selvitystä niin katso lokista roll, rollIn, pitch, pitchIn yhdessä. Siitä ainakin voi yrittää pähkäillä mihin suuntaan kippaa.
-Jani-
Puolisen vuotta keräilin mielenkiintoa alkaa selvittämään vikaa. Noilla ohjeilla löyty viallinen motti(Hobbykingin NMT sarjalainen). Bullet liittimen tinaus oli pettänyt ja sitä kautta moottorilta hävis virrat. Vähän nyt epäilyttää lennättää Hero4BE:tä noilla, tulee kallis torppi huonoimmassa tapauksessa.
-
Puolisen vuotta keräilin mielenkiintoa alkaa selvittämään vikaa. Noilla ohjeilla löyty viallinen motti(Hobbykingin NMT sarjalainen). Bullet liittimen tinaus oli pettänyt ja sitä kautta moottorilta hävis virrat. Vähän nyt epäilyttää lennättää Hero4BE:tä noilla, tulee kallis torppi huonoimmassa tapauksessa.
Yksi suositeltava keino, joskin työläs, on katsoa kaikki liitinkolvaukset moottoreista ja Esceistä. Usein nuo on juotettu miten sattuu.
-
minulla siis ongelma että kopteri armaa hyvin mutta moottoreiden kierrokset ei nouse vaikka miten liikuttaa kaasutikkua. Radio config tehty ja kaasukanava toimii normaalisti. Noparit on säädetty yksittäin suoraan vastarin kanssa, ja sen jälkeen vielä tehty apm:n kautta tuo kaikki 4 yhdessä. Ja tässä kun nostaa kaasua säädön jälkeen niin pyörivät kyllä täysillä. Heti kun irroittaa akun, käynnistää uudelleen ja armaa niin ei nouse kierrokset tyhjäkäynniltä.