Kopterit.net
Kuvagalleria => MyFleet => Aiheen aloitti: Speedy - 16 Elokuu, 2011, 14:27:57
-
Tuli tuossa keväällä ostettu ESKYn Belt-CPX vaikka foorumeilla paljon Belttejä haukutaankin. Itsellä valintaan vaikutti rajoittunut budjetti ja kokemuksen puute 6-kanavaisista helikoptereista. Olen aikaisemmin vain lennellyt Lama V4 coaksiaali kopterilla ja harrastanut polttomoottorilentokoine ita, mutta niillä lentämistä ei voi kopterilentämiseen verrata.
Ennen ensilentoa Beltti tuli säädettyä Youtuben nuttcaze:n ohjeiden mukaan. En usko että beltti olisi suoraan laatikosta lentänyt, tai ainakanaan hyvin sillä peräservo oli aivan liian takana ja swashplate ihan vinossa kun trimmit oli keskellä. Lisäksi painopiste oli todella paljon takana. Edes parin sentin stryrox pala akun taakse ei auttanut painopistettä kohdilleen vaan jouduin turvautumaan huonoon vaihtoehtoon, eli auton lyijypainoja kahden vakioakun etuosaan. Elektroniikkaa en lähtenyt siirtämään koska seuraavat akut jotka Belttiin hommaan saavat olla isompia kapasiteeltiltaan, jolloin painoa kopterin eteen tulee myös lisää. Kätevä tapa kopterin tasapainotukseen oli kun otti kopterista nupin pois ja langan laittoin pääakselin reijästä ja nosti kopteria pöydällä siitä.
Lapakulmien ja lapauran säädön jälkeen (keittiössä sidontaliinalla kopteri pöydässä kiinni) ensilentokin sujui kesäkuun alussa oikein mallikkaasi. Kopteri leijui nätisti harjoitusjalasten kanssa 1-3m korkeudella.
Ensilennon jälkeen olikin muutaman viikon tauko ennekuin kesäloma alkoi juhannukselta ja oli enemmän vapaa-aikaa lennellä. Akku toisensa jälkeen itseluottamus kasvoi ja 9 akun jälkeen otin harjoitusjalaksetkin pois. Pari viikkoa kun olin ollut lomalla, kelit huononivat ja mökillä itä-suomessa sade ja ukkonen haittasi lentelyä. Yhteensä Belttillä on tullut lennettyä 32 akullisen verran ilman torppeja, johon olen tyytyväinen koska akkujen lataamiseen meni paljon aikaa ja lisäksi alle vuoden ikäinen juniori on vienyt oman leijonanosansa kesälomasta.
Viimeisen kymmenen akullisen aikana on tullut jo lennettyä vähän enemmän nopeaa lentoa. Mökillä oli hyvä lentää hakkuuaukealla, mutta nyt kaupungissa ei ole oikein paikkaa kuin leikkipuiston vieressä on pieni aukea jossa ei mahdu kuin leijuttelemaan kopteria paikasta toiseen.
Vielä en ole uskaltanut idle uppia laittaa päälle joten lentelyt on mennyt normaali modella. Sen kyllä huomasin että kun beltissä äkkiä kaasua antaa niin perä pyörähtää joka kerta eikä gyro gainilla tunnu olevan mitään vaikutusta tuohon. Osaako joku tietävämpi sanoa onko vika ESKYn halpis hh gyron vai eikö ESKYn peräservo pysy mukana?
Itse voin kyllä suositella Belt-CPX:ää jos tiukan budjetin kopteri pitää ostaa ja kunhan vain muistaa tarkistaa kaikki säädöt ja tasapainot ennen ensilentoa.
Miinusta tosiaan noista originaali 1800mAh akuista. Liian kevyitä tuohon kopteriin ja nykyään toimitetaan jollain banaani liittimellä jollaista en bantamin laturiin mistään saanut, niin jouduin vaihtamaan akkujen ja noparin liittimet noihin Hobbykingin keltaisiin. Lisäksi nuo originaali akut eivät varmana kestä yli 1C lataamista, joten eipä niitä tullut pikaladattua ja kesä meni suurinpiirtein odotellessa akkujen lataantumista, tai ainakin sellainen mielikuva jäi että kaksi akkua oli nopsaan tyhjät ja sit taas odottamaan niiden latautumista. Onneksi en ole ladannut ESKYn mukana tulleella laturilla, koska sillä kuulemma menee vielä monta kertaa kauemmin akkujen latauksessa.
Ensi kesäksi pakko ostos on Hobbykingistä 6kpl Turnigy lipoly tai Turnigy nano-tech akkuja ja mahdollisesti sellainen parallel charging board, jolloin akkuja voisi ladata rinnan. Kuudella akulla saisi jo mukavasti lisää lentoaikaa. Ja kyllä varmaan joskus tulevaisuudessa vielä pitää hommata kunnon radiolaitteet ja alu/hiilikuitu kopteri.
Ainiin yksi "torppi" tuli loman loppupuolella, kun ikean hylly petti seinästä ja Lama ja Belt kopterit radioineen putosivat lattialle vähän vajaa 2m korkeudesta. Radiolaitteista ja Beltistä ei hajonnut mitään, mutta Laman koppa meni säleiksi ja ikean hyllyyn tuli iso lommo.
-
Sen kyllä huomasin että kun beltissä äkkiä kaasua antaa niin perä pyörähtää joka kerta eikä gyro gainilla tunnu olevan mitään vaikutusta tuohon. Osaako joku tietävämpi sanoa onko vika ESKYn halpis hh gyron vai eikö ESKYn peräservo pysy mukana?
Kuulostaa siltä, että koneessa voisi olla liian vähän kerroksia suhteessa päärööttörin lapakulmiin. Perä ei siis saa aikaan tarpeeksi puhallusta jotta se voisi kumota tuon roottorin vääntömomentin.
Eli joko enemmän kerroksia moottoriin tai vähemmän lapakulmia roottoriin tai vähän molempia.
-
mun mielestä tollane pyörähtely on ollu ongelmana vähä kaikissa belteissä jos en väärin muista
-
mun mielestä tollane pyörähtely on ollu ongelmana vähä kaikissa belteissä jos en väärin muista
Enpä lähtisi yleistämään, ellet tarkoittanut vain vakioradiolla normimoodia käytettäessä, jossa kaasukäyrä on lineaarinen 0-100 %, eli samalla kun lapakulmia tulee lisää tulee myös kierroksia lisää ja päinvastoin. Jos olisi enemmän vakiokierrokset, niin toimisi paremmin. Kierroksia voi vakioradioilla koittaa vähän nostaa olikohan se nyt hov pit vai pit trim nupista en nyt muista vaikka radio onkin kädessä. Helposti kumminkin menee siihen suuntaan, että leijuttelee pienemmillä kierroksilla, ettei tartte huudattaa vehkeitä ja sekös on sitten myrkkyä, jos pitäisi saada kopteri tuulessa alas, eikä perässä riitä kierrokset pienillä lapakulmilla.
-
Beltin perä pitää hyvin kun sen saa säätöihin ja on tosiaan niitä kiekkoja. Pits pumppia sai hienosti päräyttää sitte ku säädöt löyty.
E: Radiona tosin DX6i..
-
juu, en yleistäkkään, mitä nyt on vaan täältä foorumilta lukenu, vika on ilmeisesti liian pienissä kiekoissa
-
En tiedä millä salasanalla tuonne wikiin pääsee, mutta tänne kopterit.net belt wikiin (http://wiki.kopterit.net/tiki-index.php?page=Belt+CP) olisi voinut voinut lisätä linkin toiseen wikiin: http://www.rcheliwiki.com/Esky_Belt_CP (http://www.rcheliwiki.com/Esky_Belt_CP) ja manuaaleihin: http://en.esky-sz.cn/download_detail/&downloadsId=3267053a-e116-4301-afc5-ad79b9479901&comp_stats=comp-FrontDownloads_list01-001.html. (http://en.esky-sz.cn/download_detail/&downloadsId=3267053a-e116-4301-afc5-ad79b9479901&comp_stats=comp-FrontDownloads_list01-001.html.)
Edit: Lisätty kuva tuon eskyn vakiolähettimen kaasu- ja lapakulmakäyristä (löytyy esim. Belt CPX:n manuaalista, johon oli tuossa yllä linkki).
-
En tiedä millä salasanalla tuonne wikiin pääsee
Wiki on oma järjestelmänsä, joten sinne tulee rekisteröityä tästä (http://wiki.kopterit.net/tiki-register.php)(löytyy myös etusivun vasemman reunan valikoista)
Rekisteröitymisen jälkeen pystyy kirjoittelemaan Wikiin ja muokkaamaankin olemassa olevia kirjoituksia.
Sisään kirjautuneena näkyy sivun alareunassa muokkaus yms toiminnot :)
-
Käytössäni on tuo ESKYn perus 6ch lähetin, jossa ei kovin helpolla noita kaasu käppyröitä vaihdeta (kiinteät kun ovat). Toiveena onkin talven aikana säästää kunnon ohjelmoitamaan lähettimeen. Tietenkin tuo Idle upin päälle kääntäminen voisi auttaa, sillä 3D lentomoodissa kierrokset ovat korkeammalla kuin leijuttelumoodissa.
-
Tietenkin tuo Idle upin päälle kääntäminen voisi auttaa, sillä 3D lentomoodissa kierrokset ovat korkeammalla kuin leijuttelumoodissa.
Pistä vaan idle päälle, normimodea ei oikeasti tarvitse kuin spool-uppiin (eikä siihenkään jos noparissa on hyvä soft-startti). Leijutan itse aina idle päällä, kopteri toimii paremmin kun kierrokset eivät muutu kulmien mukana.
-
Joulu tulikin tänä vuonna ajoissa ;D
Tuli hyödynnettyä Fast-Ladin halloween tarjous ja tilasin DX8 mankkan ja Phoenix simun itselleni joululahjaksi. UPS toimitti paketin vieläpä samalla viikolla työpaikalle saakka. Nyt pitäisi saada vaan paljon treeniä alle ennen ensi kesää... (kunhan vaan töiltä ja muilta askareilta ehtisi treenaamaan...) :-\
-
Joulu tulikin tänä vuonna ajoissa ;D
Tuli hyödynnettyä Fast-Ladin halloween tarjous ja tilasin DX8 mankkan ja Phoenix simun itselleni joululahjaksi. UPS toimitti paketin vieläpä samalla viikolla työpaikalle saakka. Nyt pitäisi saada vaan paljon treeniä alle ennen ensi kesää... (kunhan vaan töiltä ja muilta askareilta ehtisi treenaamaan...) :-\
Loistava setti! Ei muutaku kovaa simuttelua!
-
Speedyn kopteri "laivue" kasvoi yhdellä kun HK250GT saapui kiinanmaalta ennen Joulua.
Ei kyllä hirveästi tuo HK:n laatu vakuuttanut kun tuntui että melkein kaikki laakerit olivat jumissa ja kuivia. Onneksi ne nyt lähtivät pyörimään kevyesti kun scorppionin öljyä muutaman tipan sinne laitoin. Lisäksi tuntuu että linkeissä on paljon väljää ja landärit suosiolla vaihdoin suoraan ALZRC:n valmistamiin.
Tuolla kuvan setupilla olisi nyt tarkoitus koittaa miten tuo lentää kunhan kelit tässä lämpiää ja jossain vaiheessa joko torpin jälkeen tai muuten vain vaihdan tuohon uusia linkkejä, kevlar hihnan, Tarot FBL pään ja cx-3x1000 gyron jotka löytyvät hyllystä.
-
Seuraava projekti jo siintää mielessä ja eilen saapui osia tulevaan kopteriin projektiin (Kopteria tähän projektiin tosin ei vielä ole mutta jospa jonkun 450 kokoluokan rakennussarjan kevään aikana ehtisi hommaamaan).
FBL gyro: CX-3X1000
nuppi servot: MKS DS-530 (0.094 sec/60°, 3.00kg-cm)
perä servo: 3DPRO DS9257MG (0.048sec/60º, 3.1 kg-cm)
Toivottavasti noilla nyt jotain tekee? Eilen poltteli jo ja teki mieli pöydällä testailla tuota gyroa, mutta vatsatauti on tehnyt olon sen verran heikoksi että testailu jäi haaveeksi >:(
-
Eilen saapui vihdoin postissa ALZRC T-Rex 450 Pro V2 kopteri.
Paljon tavaraa oli saatu pakattua pieneen laatikkoon. Myös muovipussien määrä tuntuu uskomattomalle. Tavarat oli monessa isossa muovipussissa, joiden sisällä oli useita muovipusseja ja parhaassa tapauksessa vielä pikkukilkkeet oli kolmansissa muovipusseissa.
-
Tässäpä muutama räpsy tärkeimmistä osista lähempää. Päällisin puolin ALZRC:n laatu näyttää oikein hyvälle ainakin harrastekuninkaan laatuun verrattuna.
Koppa oli myös illätys miten "jäykkää" ainetta se oli. On tullut totuttua noihin HK:n punaisiin pehmokoppiin joiden maalauksia saa sisäpuolelta suojata kirjanpäällystysmuovilla ettei johdot ja kiinnitys tolpat naarmuta niitä piloille ;). Tässä kopassa sisäpuoli ei ole pelkkää maalia vaan jotain röpelöistä lasikuitu hartsia.
-
Tuli myös hommattua muutama extra osa.
Ruuveja jos sattuu joku korkkaamaan, linkkejä jos avarran jotain liikaa ja perälle tuollainen metallinen päivitysosa joka korjaa T-Rex pron perän väljyyden.
-
Ainiin, kopterin mukana tuli jotain ALZRC:n omaa lukitetta ja rasvaa jossa lukee "Racing car professional grease". Onkohan kellään kokemuksia noista? Eli heivaanko nuo menemään ja käytän Tri-Flown synteettistä rasvaa ja IC-LOC:n sinistä ruuvilukitetta kuten ennenkin?
-
Hienon näköinen setti, oikein hologrammitarraki lootassa :D
Ihan mielenkiinnosta, testaatko ne lavat, että onko ne "oikeat" fbl-lavat? Tästä J@nin testistä mallia: http://www.kopterit.net/index.php?topic=10558.msg136355#msg136355 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=10558.msg136355#msg136355)
Ainiin, kopterin mukana tuli jotain ALZRC:n omaa lukitetta ja rasvaa jossa lukee "Racing car professional grease". Onkohan kellään kokemuksia noista? Eli heivaanko nuo menemään ja käytän Tri-Flown synteettistä rasvaa ja IC-LOC:n sinistä ruuvilukitetta kuten ennenkin?
Kerta sulla on hyväksi todettuja aineita, niin miksi mennä kokeilemaan onneaan epämääräisillä litkuilla ;D
-
Hmm..emmäny ihan menemään heittäis,mut jos nyt et itte halua kokeilla ni pistä vaikka mulle tuleen postissa ni voin smäkin kans testiä noita..kyl alzin laatu on meikäläisen kokemuksilla ollu ihan kohtuullisella tasolla..
-
Hienon näköinen setti, oikein hologrammitarraki lootassa :D
Ihan mielenkiinnosta, testaatko ne lavat, että onko ne "oikeat" fbl-lavat? Tästä J@nin testistä mallia: http://www.kopterit.net/index.php?topic=10558.msg136355#msg136355 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=10558.msg136355#msg136355)
Kerta sulla on hyväksi todettuja aineita, niin miksi mennä kokeilemaan onneaan epämääräisillä litkuilla ;D
Tuossapa kuva noista lavoista tuolla J@nin roikutus tavalla. Onko nuo sit "oikeat", vai uudelleen nimetyt ALZRC:n lavat? Punnitsin myös lavat ja niiden painot olivat 22,54g ja 22,57g. Lisäksi lapojen mukana tuli 4 kirkasta hologrammitarraa ja 4 mustaa hologrammitarraa ilmeisesti lapauran trackkäystä varten.
-
Onko nuo sit "oikeat", vai uudelleen nimetyt ALZRC:n lavat
Oikeasta en tiedä mutta käyttäytyvät erillailla kuin tavan ALZRC: lavat.
Minusta kopteri on hyvä näillä ja tilasin niitä muutaman parin varalle.
-
Tuossapa kuva noista lavoista tuolla J@nin roikutus tavalla. Onko nuo sit "oikeat", vai uudelleen nimetyt ALZRC:n lavat?
Kiitokset kuvasta. "Oikealla" tarkoitan FBL- vs FB-lavat. Ja kuvan perusteella painopiste on edempänä mitä FB-lavoissa, joten toimivat mainiosti FBL-kopussa, kuten Matti tuossa kokemuksistaan mainitsikin. Eli on tehty eri lavat FBL-kopua varten eikä tyydytty maalaamaan uutta logoa vanhojen lapojen kylkeen. Lentäähän se FBL-kopu FB-lavoilla, mutta käytös voi olla aika haukkaavaa pitchin osalta (J@nilla hyvä vertailu lapojen eroista).
-
Nyt on nuppi purettu ja kasattu. Ei ole ainakaan ALZRC:n kokoamislinjalla puuttunut ruuvilukitetta, sillä sitä oli kaikkialla paitsi head stopperin ruuvissa.
Perää aloitin myös illalla purkamaan, mutta perään on tehtaalla laitettu punaista ruuvilukitetta ja ruuvit ovat todella tiukassa. Peräboxi oli sentään koottu sinisellä lukitteella, mutta nämä kaikki perälapojen kulmia ohjaavien pikkukilkkeiden ruuvit ovat auttamattomasti jumissa. Onnistuin sentään saamaan irti sen L muotoisen ohjaimen ja ruuvin joka pitää perälapojen pidikkeitä kiinni akselissa. Joten sain akselista kilkkeet irti.
Ilmeisesti pitäisi lämmittää noita osia että tuo punainen lukite antaisi paremmin periksi? En muuten irrottaisi tuota (kun olen yrittänyt naama punaisena vääntää nolla kokoisia philips ruuveja auki eikä ne hievahdakkaan), mutta minulla on tuo klapin poistava päivitysosa joka vaatii noiden muoviosien irroittamisen takalapojen pidikkeestä. Eihän tuossa lämmittämisessä mitään ihmeellistä ole... Pelkään vaan että jos liikaa lämmitän, niin nuo "tail pitch assemblyn" muoviosat sulaa noihin perälapojen pidikkeisiin kiinni :-\
On se kumma kun valmistajat eivät voi olla kokoamatta kopteria. Kopteriin on kuitenkin kokoamis manuaali (hyvä lähes 1/1 kopio alignin manuaalista, eroa on vain vesileima). Kuitenkin manuaalissa lukee että kopteri pitää tarkistaa kaikkien ruuvien lukitteiden osalta. Itse ainakin varmistan tuon yleensä avaamalla ruuvin ja putsaamalla vanhat lukitteet pois, uudet tilalle ja sitten ruuvi paikoilleen paitsi tapauksissa missä ruuvi on ja pysyy kiinni avausyrityksistä huolimatta. Jos kopterin osat olisi irrallaan sopivasti pussitettuina niin nopeammin ainakin minä kokoisin kopterin kun ei tarvitisisi aina olla putsaamassa vanhoja lukitteita pois...
Niin ja ruuvit ovat erittäin laadukkaita. Tosin toivoisin että ne olisi torxeja eikä kuusiokoloja ja philipsejä. On tullut käytettyä turhan paljon voimaa noihin pienimpiinkin ruuveihin eikä vielä yksikään ole korkannut *kopkop* (pitää koputtaa puuta) ;) Lisäksi metalliosat on ilmeisesti uitettu öljytynnyrissä ennen pakettiin laittoa, kun kädetkin muuttuu ihan rasvaisiksi pelkkien osien hypistelyn jälkeen.
-
Alkaa kopteri pikkuhiljaa valmistumaan. Vaikein, tai siis hitain homma eli sähköjen vetäminen on valmis.
-
Nyt on vihdoin ALZRC 450 PRO V2 kopteri blade trackinkiä vaille valmis.
Kopteri paketti vaikutti oikein hyvälaatuiselle pääratasta lukuunottamatta. Pääratas ei ollut ympyrä vaan ovaalin muotoinen jolloin pinjoni ahisti toiselta puolelta ja toiselta hampaat ei meinanneet ottaa ollenkaan kiinni. Tämä korjaantui ostamalla tilalle Alignin alkuperäisosa.
-
Nyt on vihdoin ALZRC 450 PRO V2 kopteri blade trackinkiä vaille valmis.
Kopteri paketti vaikutti oikein hyvälaatuiselle pääratasta lukuunottamatta. Pääratas ei ollut ympyrä vaan ovaalin muotoinen jolloin pinjoni ahisti toiselta puolelta ja toiselta hampaat ei meinanneet ottaa ollenkaan kiinni. Tämä korjaantui ostamalla tilalle Alignin alkuperäisosa.
onko tossa joku kokemuksen kautta hankittu data pohjalla että sulla on teippi / metallilevy / teippi tuolla gyron alla? voisin kuvitella aika huonoksi ratkasuksi fbl gyron kanssa.
-
onko tossa joku kokemuksen kautta hankittu data pohjalla että sulla on teippi / metallilevy / teippi tuolla gyron alla? voisin kuvitella aika huonoksi ratkasuksi fbl gyron kanssa.
jep, ohutkin teippi riittaa hyvin.. ei ole yhtaan tarinaherkka tuo 3x1000
-
Ei tuossa mitään erikoista jujuna ollut. Tuo teippi/metallilevy/teippi yhdistelmä jäi tuohon ensi yrityksestä kun yritin pyörittää tuota originaalilla päärattaalla, joka aiheutti mieletöntä tärinää ja värinää kopterin runkoon. Ensi viikonloppuna meinasin tehdä penkissä tuota blade trackkingiä ja katsoa miten paljon kopteri tärisee nyt kun siinä on Alignin pääratas ja päättää sen jälkeen gyron kiinnitystapa.
Onkohan kellään täällä kokemuksia pienestä 450 kokoisesta FBL kopterista jossa on gyron kiinnityksenä teippi/metallilevy/teippi? Manuaalin mukaan sitä voi käyttää isoissa ja tärisevissä koptereissa, mutta miten tälläinen pienempi kopteri toimii tuolla yhdistelmällä?
-
Kelit kun eivät vielä ole okein mukavat niin on ollut viikonloppuisin aikaa säätää kepterilaivuetta kesäkuntoon. Nyt käsittelyyn joutui HK 250GT.
Kopteri muuttui FB kopterista FBL kopteriksi Tarotin nupilla ja CopterX:n CX-3X1000 gyrolla. Lisäksi lyhensin cyclic servojen johdot samoin kuin gyron johdot, että sain kaiken mahtumaan mukavasti pikku kopterin sisälle.
-
Nyt on pari viikkoa tullut yritettyä säätämistä ja lentämistä tuolla HK 250GT:llä, mutta en saa sitä silti toimimaan kunnolla. Cyclic servojen gainia ei saa tarpeaksi ylös kopterin alkamatta tekemään lennossa tiputanssia ja peräkin tahtoo karata omille teilleen...
Seuraavaksi vaihtoon lähtevät nuo turhan hitaat analogiset cyclic servot ja HK:n huonolaatuinen swasplate jossa on pari milliä välystä jolloin swashin yläosa heiluu alaosaan nähden kun lapoja kääntelee. Lisäksi tuo HK:n perän laatu ei vakuuta. Täytynee vaihtaa sinnekin aitoja alikilin osia jos saisi tuon 10-asteen välyksen sieltäkin pois.
-
Nyt on päivitysosat HK250GT kopteriin tulleet. Alkaa pikkuhiljaa kopteri muuttua Aligniksi kun huonot ja väljät HK:n osat vaihtuu kunnollisiin... Jospa näiden osien vaihdon jälkeen kopteriin saisi kunnon tuntuman.
-
Onpa epäonnea matkassa. >:(
HK250GT:n uusista servoista yksi oli susi jo syntyessään. Se tärisee kokoajan oli se sitten missä tahansa asennossa:
http://www.youtube.com/watch?v=JcRsAId9-Ro#ws (http://www.youtube.com/watch?v=JcRsAId9-Ro#ws)
Onneksi saan uuden ilmaiseksi tilalle, joten tuo jää varaosiksi muille servoille. Tosin uuden saapuminen kestää kiinanmaalta taas viikon/pari...
Viikonloppuna ajattelin korkata tuon ALZRC 450:n ja ensimmäinen akku menikin hyvin, mutta heti toisella akulla nousun jälkeen nopari kärähti. Onneksi on tullut phoenixissä harjoiteltua autorotaatiota eikä mitään mennyt rikki 10m pudotuksessa. Onneksi varaosalaatikosta löytyy vanha turnigy plushi, niin pääsee piakkoin taas ilmaan. Valitin tuosta kun nopari ei kestänyt edes kahta lentoa ja saan RC711 kaupasta seuraavan tilauksen yhteydessä alennusta hobbywingin pilipali skywalkerista 50%. No voihan tuon skywalkerin ostaa varalle.
-
Päivitetään kalustokuvia tännekin.
Eli HK250GT on saanut uuden Alignin swashplaten, MKS:n cyclic servot ja perälle Alignin "Metal Tail Rotor Control Arm", "New Metal Tail Holder Set" ja "Tail Pitch Assembly".
Ja ALZRC 450 pro V2 on saanut uudet DS45MG cyclic servot, punaisen canopyn ja perään ALZRC:n metallisen tail rotor control armin.
Nyt vaan toivotaan että vapaa-ajat ja sateet eivät aina osuisi aina päällekkäin 8)
-
Tuli ostettu AR7200BX tuon CopterX gyron tilalle. Kuitenkin kun testasin kopteria ilman lapoja swashplaten servot sekoilivat ihan täysin tärinästä tähän tyyliin:
http://www.youtube.com/watch?v=B9pBTbCh-KE#ws (http://www.youtube.com/watch?v=B9pBTbCh-KE#ws)
Eipä edes perän ja päärattaan irroitus auttanut vaan tärinän lähteeksi osottautui tuo ALZRC 3500kv moottori. Kun vaihdoin tilalle Alignin 450MX moottorin tärinät katosivat ja gyro rupesi toimimaan kuten sen kuuluukin koko kierrosalueella.
-
ALZRC kopteri on kokenut päivityksiä tässä kevättä ja hyviä lentokelejä odotellessa...
Kopteriin vaihtui AR7200BX ja siihen TM1100 telemetria. Olipa ahdasta saada kaikki rpm, temp ja voltage kamat mahtumaan tuonne pieneen 450 kokoiseen runkoon. Moottori vaihtui Alignin 450MX:ään ja pääratas ja pinjoni tuollaiseksi helicaliksi (kylläpä kopterin meteli väheni huomattavasti).
Kopteri sai muutamia alumiinipäivityksiä kuten battery tray, tail servo holder, anti rotation bracket ja metal tailboom support rods reinforcement plates (niiden muovisten tilalle, jotka halkesivat kun kiristin niitä ruuveja). Lisäksi perään hommasin tuon dual tail control setin ja hiilikuituisen työntötangon.
Nyt sitten vain pitää odotella että kelit lämpenisi. Vielä tänäkin aamuna mittari näytti -24 astetta >:(
-
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa koittamaan tuota BeastX:ää ja sehän on toimii kertakaikkiaan loistavasti suoraan paketista verrattuna noihin kiinalaisiin gyroihin joiden kanssa pitää edetä yritys erehdys menetelmällä 8)
Oikeastaan ainoa parametri jota tuli säädettyä niin oli se revo mix jonka laitoin offilta low asentoon ettei perä irtoaisi kovissa pitch pumpeissa. Niin ja tietenkin perän gainia piti säätää, eli ensiksi laitoin sen liian suureksi kun oikein nopeassa lennossa perä rupesi väpättämään. Gyro teki kopterista myös todella vakaan leijutella tuulesta huolimatta. En tiedä pitääkö jossain välissä säätää noita potikoita suuntaan tai toiseen? Toisaalta olen jo nyt tyytyväinen että tuntuma oli niin paljon parempi kuin noissa kiinalaisissa vastikkeissa kovankin säätämisen jälkeen...
11 akullista tuli aamupäivällä lennettyä koleassa tuulessa sateen uhkan ollessa päällä. Tietenkin heti iltapäivällä kun olin lopettanut lentämisen aurinko tuli pilvistä esiin ja lämpötila nousi tuonne 20-asteen tuntumaan >:(
-
Vihdoin pääsin pitämään hiihtolomaviikon ja mikäs onkaan mahtavampi tapa aloittaa maanantai kuin lähteä kopterilla lentelemään 8)
BeastX toimii edelleen loistavasti, mutta telemetria rupesi mietityttämään. Kun uskalsin jo vähän rankaista kopteria niin sain aikaiseksi telemetria näyttöön yhden F:n ja yhden A:n. Nyt online manuaalia lukiessa selvisi että tuli yksi frame lossi ja yksi antenna fade. Onneksi manuaalin mukaan frame losseja pitää olla alle 20 ja antenna fadeja saa olla 50-100 yhden lennon aikana, joten se rauhoittaa mieltä.
mutta mutta... rx voltage max/min arvot minua rupesi huolestuttamaan. Lähettimen mukaan max oli 6.1V ja min 3.9V ???
No kopsasin nyt kotona DX8:n muistikortilta lokitiedoston koneelle ja sen mukaan rx jännite on pysynyt välillä 6.1V - 5.88V, joten kumpaahan tässä uskoa? Tuo AR7200BX ei varmaan tykkää jos jännitte laskee liian alas.
-
Olipa loistava "hiihtoloma" viikko:
(kerrankin nämä helle kelitkin sattui lomaviikolle kohdilleen, mitä nyt päivällä tuuli on aina yltynyt, mutta kaikkeahan ei tietenkään voi saada)
- 450 kopu sai kyytiä 36 akun verran ja tail revo mix asetuksella beastX:ssä sain pitch pumpin perän heilutuksen lähes kokonaan pois.
- 250 kopteri sai taas kyytiä 8:n akun verran. En oikein päässyt sisälle tuohon Robird G31:n sielunelämään. Kopterin aileron ja elevator potikat sain säädettyä niin että se pysyy hyvin leijunnassa, mutta perä on kauhea pitch pumpeissa. Tick tockeissa kopterin perä pyörähtääkin sitten ihan hallitsemattomasti jonnekin :( Laitoin jopa tuon CollPit => TailRud arvon maksimiin, mutta peräservon korjausliike pitchiä vaihtaessa on silti aivan olematon.
-
Tänään kauden 92. lento 450 Alzrc:llä ja ilmassa kopteri rupesi pitämään kovaa meteliä ja tehot hävisivät. Laskeutuminen ilman tehoja onnistui ja metelöinnin syy löytyi kun pääratas oli kulahtanut ??? Välys oli kyllä säädetty keväällä sopivaksi ja moottorin ruuvit kiristetty tiukkaan, mutta voiko tämä kuuma keli vaikuttaa ruuvien kiinnitykseen?
Ei ole nyt viimeaikoina lennot menneet putkeen kun viikko sitten perälavan pidike melkein irtosi kun toinen perälavan pidikkeen ruuvi oli todella löysällä (Lentäessä kopteri rupesi heiluttamaan pyrstöä kuin iloinen koira häntää eikä gyron gain vaikuttanut siihen mitään). Tuon jälkeen kokosin perän uudelleen ja laitoin punaista lukitetta noihin lavanpidikkeihin. Tässähän rupeaa pelkäämään että seuraavaksi irtoaa ruuvi leparista täydessä vauhdissa...
-
Nyt on tämän vuoden lennätykset lennetty. Perheenlisäys pitää huolen että vapaa-aikaa ei pahemmin enää ole :(
ALZRC sai 104 lentoa alleen ja kerrankin vehkeet pysyi kasassa eikä torppeja tai muita tullut.
Yksi asia tässä vaan askarruttaa, huomasin tuossa että nuissa lapojen pidikkeissä on klappia:
http://www.youtube.com/watch?v=-5KxVgnwRXo# (http://www.youtube.com/watch?v=-5KxVgnwRXo#)
En muista oliko tuollaista klappia nupissa uutena. Pitäisiköhän vuosihuollossa vaihtaa uudet laakerit tuonne?
Miten usein yleensä 450 kokoiseen kopteriin vaihdetaan laakereita?
-
Nyt on tämän vuoden lennätykset lennetty. Perheenlisäys pitää huolen että vapaa-aikaa ei pahemmin enää ole :(
ALZRC sai 104 lentoa alleen ja kerrankin vehkeet pysyi kasassa eikä torppeja tai muita tullut.
Yksi asia tässä vaan askarruttaa, huomasin tuossa että nuissa lapojen pidikkeissä on klappia:
http://www.youtube.com/watch?v=-5KxVgnwRXo# (http://www.youtube.com/watch?v=-5KxVgnwRXo#)
En muista oliko tuollaista klappia nupissa uutena. Pitäisiköhän vuosihuollossa vaihtaa uudet laakerit tuonne?
Miten usein yleensä 450 kokoiseen kopteriin vaihdetaan laakereita?
Omakohtaisella kokemuksella alzin lavan pitimista, mulla on ollu kolme paria uusia alzrc:n lavan pitimia ja kaikissa še laakeripesä on ollu niin väljä että laakerit jää klappaamaan jos et sitä sinne ollain liimaa. Välystä on ollut sen sen verran että normaalit anaerobiset luokittelee ei sinne tunnu kovettuvan.
-Petri
-
Toi sun välys on lähes normaali.
Sen saa pois kun vaihtaa sen tasapaksu päivitys leparin ja siihen sopivat painelaakerit sekä uudet lavampitimen laakerit.
Samalla kannattaa vaihtaa lepari kumit ja prikat.
Kyllä 450:n nippikin vaatii huoltoa.
Tosin tolla uudella leparila en osaa sanoa kuinka usein. Alzrc:n lepari kumit kesti n. 50 lentoa ja sitten ne oli ihan soseena.
-
Meinasin muuttaa 450 pron 3S systeemistä 6S systeemiin ensikaudeksi.
Tuli myös tilattua muitakin päivitysosia samalla kun joutuu kopteria purkamaan:
- Align mustat rattaat eteen ja taakse (varalle hommasin nämä. otan käyttöön vasta sitten kun alignin valkoiset sanoo itsensä irti)
- Tarot painelaakeroidut takalavan pidikkeet. (ei enää laakeri vasten ruuvia olevaa viritystä josta tuli väljyyttä)
- Tarot One-piece Main Shaft Mount (mahdollistaa servojen kääntämisen pois tieltä kun säädetään esim. pinjonin välystä)
- Tarot Metal Tail Transmission (mahdollistaa eturattaiden vaihdon ilman kopterin purkamista)
- Align 450MX 1700kv moottori (6S) + uusi 12T helical pinjoni
- YEP 40A nopeudensäädin ja ohjelmointikortti. (tarkoitus olisi testata tämän governooriä. Vanhassa kokoonpanossa kopterissa oli Hobbywing Platinium PRO 40A governoorillä käytössä ja olin tyytyväinen siihen, mutta maailmalla ovat kehuneet YEPin governooria huomattavan paljon paremmaksi. Katsotaan miten se toimii ja huomaanko eroa kun ei ole kokemusta "paremmista" governooreistä)
-
Pitääpä nyt täälläkin mainostaa näitä:
http://www.rc711.com/shop/devil-450-fast-frame-hardware-for-alztrex-450pro-p-5348.html (http://www.rc711.com/shop/devil-450-fast-frame-hardware-for-alztrex-450pro-p-5348.html)
Tuli ostettua noita pari pussia ja nuohan ovat todella hyvää tavaraa :D.
2mm kuusiokolo meisseli käy noihin just eikä melkein ja lisäksi nuo ovat tehty kovasta tavarasta (tai ainakin se erä ruuveja oli mitä minulle tuli). Ei ole pelkoa että ruuvinkannat korkkaa jos liikaa lukitetta tulee laitettua. Pikemminkin on pelkona että noilla ruuvaa alumiiniosien kierteet pois jos liian kovasti ruuveja alkaa vääntämään kopteriin kiinni. Lisäksi nuo ovat melkeinpä ilmaisia verrattuna RC ScrewZien hintoihin.
ps. Onneksi ostin kaksi pussia koska minun 450 kopterissa ei ole mitään muovista jolloin yhden pussin metalliruuvit eivät riittäneet.
-
Nyt oli vihdoin aikaa asentaa päivitykset ALZRC 450 prohon:
- Tarot painelaakeroidut takalavan pidikkeet. (ei enää laakeri vasten ruuvia olevaa viritystä josta tuli väljyyttä)
- Tarot One-piece Main Shaft Mount (mahdollistaa servojen kääntämisen pois tieltä kun säädetään esim. pinjonin välystä)
- Tarot Metal Tail Transmission (mahdollistaa eturattaiden vaihdon ilman kopterin purkamista)
- Align 450MX 1700kv moottori (6S vanhan 3S:n tilalle)
- YEP 40A nopeudensäädin
- ALZRC kopan pikakiinnittimet ja uudet ALZRC 2mm kuusiokolo ruuvit
Lisäksi tuli vedettyä uudelleen johdot. Telemetria ahtaminen tuohon kokoon on haastavaa, mutta olen silti saanut johdot kivasti piiloon rungon sisään.
-
Tulipa rakenneltua ensimmäinen quad kopterini ja tänään kävin sitä lennättämässä. Yllätyin kun sen lentäminen oli niin lapsellisen helppoa. Kyllä tuo kuvausplatformiksi käy, mutta varmana pidemmän päälle lentäminen tulee käymään puuduttavaksi kun siinä ei ole oikein mitään haastetta.
-
Tulipa tuossa syksyllä ostettua 5 tankillista käytetty T-Rex 600N. Tässä on tullut purettua kopteri palasiksi ja sitten koottua se uudelleen. Tuli asennettua siihen CSM CarmSmart ja Lynx helin MOAS clunkki. Lisäksi telemetria tuli kytkettyä jolloin radion lokiin jää moottorin lämpötila, kierrosluvut ja jännitteet + muut signaalijutut.
Nyt sitten odottamaan että kelit lämpenee että pääsee säätämään moottorin neulat kohdilleen ja sen jälkeen lentelemään.
-
Tänään tuli testattua HK250GT kopterissa 3GX purkkia. Kaikki ei todellakaan sujunut niinkuin piti. Perä heilui kuin koiran häntä heti kun nousin ilmaan. Nostin mankasta hieman gainia ja napsautin vielä lisää kierroksia nuppiin. Perän heiluminen väheni, mutta se tuntui oudolle, kuminauhamaiselle eikä ollenkaan tarkalle vaan teki itse mitä lystäsi joten päätin heittää vieläkin lisää gainia joka oli virhe kun kopteri lähti tämän jälkeen ihan lapasesta kun perä sekosi ilmassa ja kopteri alkoi villisti pirottaa joka taas aiheutti tippumisen peltoon. Onneksi holdi sormi toimi ja vauriot jäivät pieniksi:
- feathering shaft kiero
- molemmat ländäri telineet vasemmalta poikki
- jeesuspultti kiero (onneksi ei katkennut kierteisiin)
- molemmat titanium turnbucklessit kierot (pystyi oikaisemaan)
(main shafti pitää vielä tarkistaa)
Kopterin perä on mekaanisesti ihan Align 250 SE ja servona on Alignin DS420. Mitäköhän tuolta 3GX purkin asetuksista pitäisi säätää että perän saisi toimimaan tuolla 3GX:llä? ???
-
Päivitetään tätäkin välillä...
Suurin osa kesän lennoista on tullut lennettyä 600N:lla. 450 Pro:n perä ei enää toimi kovin hyvin. Alzrc:n S9257 peräservoon on 150 lennon jälkeen kehkeytynyt klappia metallirattaisiin. Joka asennossa väljyyttä on monta astetta. :(
Tänään tuli postissa Aasiasta päin paketti joka sisälsi uuden peräservon. Toivottavasti tuo servo suoriutuu hommastaan paremmin...
-
No nyt on testattu tuo MKS DS8910A+ servo 450 pron perällä.
Kuusi lentoa ehdin lentämään ennen pimeää ja servo toimi loistavasti ja perä pitää lukittuna kuin simulaattorissa. Hyvä servo. Suosittelen 8)
-
Tulipa hommattua ennen joulua tuollainen Blackout Mini H quadi.
Siihen on tullut sitten suunniteltua kallistuvaa FPV kameratelinettä: http://www.kopterit.net/index.php?topic=25488.0 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=25488.0)
Lisäksi on tullut kehitettyä tuota Baseflight ohjelmistoa. Saa nähdä saanko kesäksi valmiiksi tuon GPS hold ja return to home ominaisuudet tuohon baseflightiin.
-
Oho kuinka se kesä ja lennätyskausi vierähti niin ettei ehtinyt lentämään kuin pari tankillista 600N:llä ja kuusi akkua 450:llä? :'(
Tietenkin osaksi syynä oli uusi työpaikka (kesä ilman lomia), muutto perheen kanssa korpeen josta pitkät työmatkat ja sitten tietenkin kotona odottavat pienet lapset niin ei ole pahemmin ollut omaa aikaa harrastuksille.
No tästä on ensi kesänä vain yksi suunta (ja se on toivottavasti ylöspäin).
ps. No jos kesästä positiivisia puolia haetaan niin pysyi ainakin kopterit ehjinä ja jäi sentään kesästä käteen muutakin kuin univelkaa... -> Tälläinen tyhjä tölkki ;D
-
Tänä kesänä tein paluun kopteri harrastuksen pariin. Lähes viisi vuotta meni täysin ilman lentoja kun aika on ollut kortilla: Lapset olivat pieniä ja aikaa vieviä ja omakotitalon laitto ja kunnostus vei sitten sen lopunkin vähäisenkin vapaa-ajan kesäisin.
Tänä kesänä tuli sitten tuolla 450 Alzrc:llä lennettyä 13 lentoa. En päässyt vielä oikein sinuiksi sen kanssa ja perä ei pitänyt pitch pumpeissa yhtään niin hyvin kuin muistelisin miten se viisi vuotta sitten toimi. Pitää varmaan tässä talven aikana yrittää herkistää tuota perää.
Sitten tuli myös ostettua uusi kopteri. Tuollainen micro kopteri Eachine E160. Laitoin siihen orangen vanhan DSM2 satelliitti vastaanottimen ja sain syyskuun lopulla vielä parissa viikossa siihen kymmenisen lentoakin alle. Yllätyin että perä pitää noin hyvin vaikka siinä on sähkömoottori. Kopteri on todella ärhäkkä ja kyllä liikkuu salamana siihen suuntaan mihin tikkua veivaa. Tietenkin se on myös huonokin puoli kun tuon kanssa saa olla todella skarppina kun se kimpoilee paikasta toiseen kuin liukas saippuapala ja myös tuo on niin pieni että se menee hetkessä niin kauaksi ettei orientaatiota meinaa enää nähdä.
Nyt tuo syksy rupeaa painamaan päälle eikä minun näpeillä tuolla enää tarkene lennättää joten tänä vuonna ei varmaan enää tule lentoja. Jospa tästä nyt sitten vielä enemmän aktivoituisi ensivuonna ja saisi taas tuon nitronkin ilmaan.
-
Onks eachine 2s sähköillä? Ootko kokeillu miten kestää torpata? :D
Talvea varten tarttee tietty mankkapussin ja lämppärin, kopterointi on helposti ympärivuotinen harrastus.
-
Toi E160 on parannettu versio XK K130:sta. K130 menee rikki, kun katsoo päin (etenkin servorattaat). E160:ssa on jo metallirattaiset servot, eli ovat paremmat. Molemmat toimii 2S -akuilla.
Eli, tuskin Eachine E160:kaan on kovin hyvin torppeja kestävä.
-
Onks eachine 2s sähköillä? Ootko kokeillu miten kestää torpata? :D
Talvea varten tarttee tietty mankkapussin ja lämppärin, kopterointi on helposti ympärivuotinen harrastus.
En ole vielä torpannut. Mitä nyt videoita olen katsellut niin jos holdin ajoissa heittää päälle ja alla on heinää tai jotain muuta kuin kovaa asfalttia niin muutamasta pienemmästä torpista voi selvitä ihan pelkällä säikähdyksellä. Kierroksiahan tuossa nupissa on todella paljon joten suoranainen ihmehän se on että se kestää noinkin hyvin. Sittenhän tuossa on nuo linkage rodit, pääratas ja servo armit tuollaista muovia joka on tarkoitettu että ne antaa periksi isommissa torpeissa. Itse tilailin varuiksi pussillisen varaosia bangoodista ja aliexpressistä että jos jotain sattuu menemään rikki niin ei sitten tartte kuukautta odottaa varaosien saapumista tänne Suomeen. Nuo varaosat maksaa muutaman euron kipale joten ne ovat todella halpoja isojen koptereden varaosiin verrattuna.
-
Moi,
kuvauksen perusteella E160 muistuttaa omaa microani eli Logo 200:sta, joka myöskin on tosi vakaa mikro kopteri - ja menee pirun lujaa kokoisekseen :) Logo näyttää olevan OMP:n valmistama, eli OMP:n omat on myös hyvin saman oloisia rakenteeltaan: https://ohiomodelplanes.com/
Veikkaan että tulee talven aikana mikro Logoa lennätettyä eniten, koska soveltuu mm puiston reunalla lennättämiseen.