Kopterit.net
Tekniikka => Ilmakuvaus => Aiheen aloitti: täträ - 06 Marraskuu, 2010, 11:49:00
-
Hirobo shutle sceadu 50 ruuvien lukitsemista vailla valmis. Olen ajatellut siirtää ekan lennon keväälle kunnes ilmat lämpenee ja valoisuus lisääntyy. Rakennusprojekti ollut muutenkin "jäissä" yli 10 vuotta, joten mikäs kiirus tässä enään on ?
Lentelen talven simulaattorilla ja treenailen myös liidokilla lentämistä, jonka hankkimista keväällä olen mietiskellyt.
Olen lukenut, että nitrokopterin käyttö ilmakuvauksessa on "ongelmallista" mm. savun ja öljyn vuoksi.
Olen siitä huolimatta kuitenkin pohdiskellut konsteja jospa sittenkin jotenkin onnistuisi ?
Jos jollakin kokemusta niin miten onnistui ja kaipailen mahdollisia vinkkejä ?
-
Nyt olisi hyvä aika aloittaa peruslentoharjoittelu, jos takana on pelkkää simutusta olet vielä kaukana ilmakuvauksesta. Eli leijuntaa harjoittelemaan, mars mars ;D
- Jukka
-
jos takana on pelkkää simutusta olet vielä kaukana ilmakuvauksesta. Eli leijuntaa harjoittelemaan, mars mars ;D
Kyllä olen lennellyt ennestään pari polttomoottori kopteria osiltaan melko loppuun.
Ensi kevään/kesän aikana on Hirobon vuoro nousta toivottavasti kameran kera, mutta arveluttaa hieman kannattaako edes kokeilla kuvien laadun suhteen, eli onko kokemusta ? :)
-
Kuten jo itsekin mainitsit, suurimpia ongelmia ovat savu ja erityisesti sen sisältämä öljy. Kamera pitää siis suojata todella hyvin, jos meinaa lentää useammankin tankillisen. Linssin eteen on hyvä laittaa suodin, jonka voi sitten huoletta pestä sopivalla liuottimella tai pesuaineella.
Maailmalla monet tuntuvat tehneen mitä erilaisempia viritelmiä pakarin jatkeeksi, jotta savu ja öljyt saadaan johdettua mahdollisimman kauas kamerasta. Eli ensin pitkä äänäri ja vielä jatkeeksi putki kohti perää, miksei jopa peräevälle asti.
Öljyisen savupilven lisäksi haastetta lisää tärinä. Polttomoottorit tärisevät luonnostaan sähkömoottoria enemmän, eikä tälle voi mitään. Tärinät on siis eristettävä kamerasta tavalla tai toisella. Sopivalla kameratelineen suunnittelulla tärinöistä on toki mahdollista päästä eroon, varsinkin jos meinaat kuvata pelkästään stillikuvia.
Minkälaista kuvauskalustoa meinaat käyttää, eli mikä kamera, mikä optiikka, miten laukaiset?
-
Tärinä on varmaankin yksi ongelma, siihen ehkä saa ratkaisun rakennettua telineillä mutta kameran suojaus mutta luulisin että tuo käry on se vakavampi ongelma. Vaikka olisi magnesiumkuorinen o-renkailla tiivistetty canoni L putkilla niin en usko että kestäävät tuota nitrometaanin,metanolin ja öljyn-sekaista savua pilaantumatta. Vaikka putkesta johtaisi savun kauemmaksikin niin kyllä se tuuli viimeistään sen öljysumun siihen linssin pintaan kantaa.
Sukelluskuorilla ehkä voisi jotenkin onnistua...
loppuun vielä agressiivista markkinointia :)
http://www.kopterit.net/index.php?topic=10277.0 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=10277.0)
-
Minulla on vanhempi Nikon D70 + AF-S Nikkor 18-70 mm .
En oikein ole pohtinut vielä mm. kuvauskalustoa kopterille tarkemmin tässä vaiheessa, kun en tiedä kannattaako edes yrittää nitromoottorilla ?
-
Itse en sotkisi kameraa nitrolitkuun... kuin ehtä korkeintaan tuolla sukelluskuori hässäkällä..
-
Helpoimmalla pääset kun rakennat esim. trex 600E:stä setupin erityisesti ilmakuvausta varten. On saatavilla hyviä front mounteja, ja sähkössä on hyvä kun saa akut taakse painopistettä tasaamaan. Kiinan akut ei kanssa paljon kukkarossa tunnu ja lentoaikaa saa irti yli kymmenen minuuttia. Nitro savuttaa aivan törkeesti, varsinkin jos on yhtään tuulta ja leijutat paikallaan niin kamera on täynnä scheissea muutamassa minuutissa. On tietty konsteja saada se toimimaan, mutta kalliimmaksi tulee kuin tehdä suoraan sähkölle.
-
Komppaan edellisiä. Ehdottomasti kamera pitää saada siten suojaan, että kameran pinnalle tai objektiiviin (linssiin tahi runkoon) ei pääse mönjää. Sitä on kettumainen saada pestyksi pois ja tekee tuhojaan lähes kaikille materiaaleille. Eli sukelluskotelo voisi olla hyvä vaihtoehto, jos on valmis uhraamaan kotelon. En tiedä mitä muovia nuo kopat yleensä ovat, mutta saattaapi olla että pinta menettää loistonsa pakokaasupilvessä hyvinkin nopeasti.
Hyvä ja halpa keino on Siwan muovikassi. Myös muiden kauppojen pussit käyvät hätätilassa... :D Paras tietysti, jos kassi on läpinäkyvä että näkee tehdä säädöt ennen lentoa. Kamera pussiin, pussi sulki, objektiivin kohdalle reikä. UV-/skylight-/tms.-suodin objektiivin nokalle ja objektiivin etulinssi pussiin leikatun reijän kohdalle. Sitten vastavalosuoja paikoilleen siten, että muovipussissa olevan reijän reunus puristuu objektiivin ja vastavalosuojan väliin. Tämä muodostaa melko tiiviin suojan ulkomaailmaa vastaan ja obiskan nokalla oleva filtteri suojaa etulinssiä. Vastavalosuoja toisaalta pitää suurimmat mömmöt pois, mutta ei auta ilmassa pyörteilevää öljyä vastaan loputtomiin.
Kuten edellä on mainittu, sähkö on se helpoin tie. Ei krääsää, vähemmän tärinöitä, helpompi säätää painopistettä. Jos polttomoottorilla haluaa pelata (ja tykkää tolkuttomin pitkistä lentoajoista), niin sitten gasseri.
-
Edelliseen kompaten voin kertoa että aiheuttaa "lievää" hauskuutta kun kerran kävin yhellä kuvauskeikalla suuressa tapahtumassa ja vettä tietysti alkoi satamaan kaatamalla juuri ennenkuin paikanpäällle lähdin. Ei auttanut muu kuin ALKON muovikassi ainoana hyllystä löytyneenä virittää kameraan ja eikun kuvaamaan :) :) :) Hymyjä keräsi :)
-
Ei kannata nyt sitä nitroa niin pahasti pelästyä. Mun eka kuvauskopteri oli nitrolla toimiva. Pitkä putki vaan peräevään asti ja sillä sipuli... Toki olihan vermeet aina pikkusen nitrossa, mutta jos on pokkaa laittaa kamera kopterin kyytiin niin ei se nitro siinä enää paljoo sitä pahemmaksi tee :)
Tosin nyt kuvaamme bensalla ja sähköllä... oli siitä savusta ja töhnästä sen verran harmia, ettei sitä jaksanut katsoa...
Jos nyt lähtisin koko proggikseen tyhjältä pöydältä niin unohtaisin kaikki muut paitsi sähkön ja jos rehellisiä ollaan niin unohtaisin sen sähkönkin enkä lähtis edes koko homaan :D
-
Kiitos vastauksista. Taidan aloittaa kamera hommelit easy glider sähköliidokilla, johon ehkäpä kameraksi GoPro Hero HD.
Eihän sitä tiedä vaikkapa kokeilisi kyseistä kameraa myöhemmin nitrokopteriin, kun kamerassa tuntuu olevan melko tiivis kotelo ?