Kopterit.net

UUSI HARRASTAJA, aloita tästä => Multikopterit - Aloittelijan kysymykset ja vastaukset => Aiheen aloitti: Miksu - 08 Joulukuu, 2015, 17:59:22

Otsikko: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 08 Joulukuu, 2015, 17:59:22
Kuten otsikosta selviää ni ois tarkotus mahdollisesti hommata moinen kapistus ja jos ei vielä auennut otsikosta niin radio-ohjattavista ei oo kokemusta juuri lainkaan. Oon tässä nyt muutaman päivän selaillu youtubesta videoita sekä ettinyt 250 ja 280 luokan quadeja ympäri pitkin nettiä. Koska tykkään näperellä kaikkea niin nuo valmiit paketit ei jotenkin tunnu sellaselta mun jutulta, joka sit asettaakin vähän haasteita ja "pari" kysymystä ;D Koitin hakea vähän tietoa myös täältä foorumilta tuolla hakukoneella ja lueskella tämän alueen topicceja joissa oli asiaa sivuava otsikko. Osaan kysymyksiin löysinkin vastauksen mutta suhteellisen paljon jäi vielä hämärän peittoon. Varsinaista multikopterien tietopakettia kun en löytäny vielä mistään.

Tähtäimessä olis nyt aluksi FPV race tyylinen alle 250~ kokoinen kikkare. FPV race sen takia ettei kopterilla oo tarkotus tallentaa sitä kuvaa mitään videoita varten vaan lennellä omaksi iloksi ja mahdollisesti "kilpailla" joskus myöhemmin? Mulla ei vaan oo varaa sijottaa laseihin / näyttöön ja kuvan lähetys systeemeihin heti lähtöön (tai näin ainakin oletan), eli ajattelin kasata pelkän kopterin ilman kameraa ja siihen liittyvää rautaa. Kopteri tulisi kuitenkin olla sellainen että siihen saa kyseiset vermeet helposti näperreltyä jälkikäteen (eli ei sellainen koko muovinen ohjus). Alustavasti tollanen Nighthawk Pro 280 näyttäis aika passelilta mut tosiaan en haluis maksaa siitä kamerasta ja siihen liittyvästä raudasta ja muutenkin koitan aina välttää noita valmiita paketteja koska ne on aina kompromisseja jonkun väliltä. Itse menen muutenkin sillä periaatteella että jos lähdetään rakentamaan jotain ni rakennetaan sitten kerral paras mihin budjetti antaa myöden. Täten valmiin paketin ostaminen on varmaan hiukan rahan hukkaan heittämistä koska oletan että itse rakentamalla voi säästää jossain toisessa asiassa ja panostaa ne rahat taas toiseen paikkaan. Esim tässä tapauksessa voisin jättää koko kamera setin pois ja panostaa ne rahat johonkin muuhun koska rahaa ei kuitenkaan ole niin paljon että sais ostettua kunnon lasit jotta siitä kamerasta sais kaiken irti.

Tästä pääsemmekin sitten mukavasti niihin kysymyksiin :P Mainittakoon tähän alkuun että koko paketin hinta tulisi olla 300 euron luokkaa maksimissaan + mankka siihen päälle.

Runko
1.1 Eli ensimmäinen asia mistä vissiin lähdetään liikenteeseen on se runko, sen verran on tossa selvinyt että muoviset ja lasikuituset rungot saa kuulma unohtaa suosiolla. Jäljelle jääviä varteenotettavia vaihtoehtoja taitaa sitten olla ainoastaan hiilikuitu?
1.2 Tartteeko sen runko materiaalin olla äärimmäisen kova, siis voiko se olla jotain hiukan joustavampaa materiaalia kuin hiilikuitu.
1.3 Onko rungon tekeminen itse ihan pois suljettu vaihtoehto näin aloittelijan kannalta?
1.4 Jos ei ole ja rungosta ei tule dremelillä tehtäessä täysin symmetrinen eli jokin kulma saattaa painaa hiukan enemmän kuin toinen ni saako tälläsen asian säädettyä helposti kuntoon softapuolella?
1.5 Suosituksia ensimmäiseksi rungoksi?

Propellit
2.1 Materiaali varmaan hiilikuitua, vai onko jokin muu parempaa hinta/kestävyys suhteeltaan?
2.2 Koko?
2.3 Nousu?
2.4 Näin jossain sellasia levyjä kun kallistaa koko moottori/propelli setuppia hiukan eteenpäin, kannattaako tälläsiä ruveta hifistelemään heti lähtöön?
2.5 Pyörimis suunnat on vissiin 2xCCW ja 2xCW jos quad kopteri kyseessä?
2.6 Suosituksia ensimmäisiksi propelleiksi?

Moottorit
3.1 Näistä en tiedä tuon taivaallista, muuta kun että alemmalla kierrosnopeudella olevat mosat vääntää vissiin paremmin ja päin vastoin. Ja pyörimis suuntaa voi vaihtaa kun heittelee johtoja eripäin virtalähteeseen.
3.2 Kannattaako näissä hakea aina kaikkein nopeinta kierrosnopeutta minkä paino antaa myöden?
3.3 Jotain suosituksia näin alkuun?

ECU
4.1 Näistäkin luonnollisesti tosi vähän tietoa, kerrottakoon ainakin etten omista kunnollista juotin kynää (josta voisi säätää tehoa), joten kaikki juotokset teen sitte mummon silitysraudalla. Eli huomioikaa tämä jos ECUssa (en tiedä miksi sitä EngineControllUnittia näissä piireissä kutsutaan) tarvitsee tehdä jotain pikkutarkkoja juotos töitä. Perus johtojen juotokset menee ihan ok.
4.2 Ominaisuuksia voisi olla mielellään USB lähtö jotta säädöt voisi tehdä tietskarilla, tietokone touhuja kun on tullu harrasteltua jo kymmenisen vuotta :)
4.3 Jotain "must have" ominaisuuksia? Entä jotain mitä en tartte?
4.4 Ehdotuksia?

Muu Elektroniikka
5.1 Mitä muuta tartten ja jotain suosituksia näihin?
5.2 Sähkötarvikkeet, millasia johtoja ja liittimiä näissä tupataan käyttämään? Ei varmaan mitään perus apicoja?

Radio
6.1 Tähän löytyy varmaan paljon reviewejä sekä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jos joku viitsis suositella jotain alle 200 euron mankkaa ja kertoa sit et mitä siinä ei oo, mitä jossain kalliimmissa mankoissa on. Koska esim noi kanava jutut sun muut ominaisuudet mitä noissa on vaikka millä mitalla on kaikki täysin hepreaa mulle. Okei kanavista tiiän et jokanen ominaisuus vaatii oman kanavan mut siihenpä se sit jääkin. Jotain luin kans niistä vastaanottimista(?) että eri radioissa ne on eri hintasia ja näin. Pääasia nyt aluks olis et se radio riittäis tohon yhteen kopteriin sekä tosi tärkee ettei se signaali pätki nii ku niissä Nikko autoissa joilla ajelin joskus muksuna...

Akku ja Laturi
7.1 Multa löytyy valmiiks toisesta harrastuksesta tollasia Turnigyn 1000mAh 20-40c 11.1V pikku patukoita ja sit tollasia hiukan isompia 2000mAh 15-25C 11.1V. Voiko kyseisiä LiPo akkuja käyttää näissä kopuissa vai onko liian pieniä tai muuten vaan ominaisuuksiltaan huonoja tähän touhuun?
7.2 Voiko noita pienempiä akkuja kytkeä jollain kauniilla DIY virityksellä silleen onks se sit rinnan vai sarjaan et ne toimis nii ku yhtenä isona akkuna?
7.3 Kannattaako eri komponenteille asentaa omia akkuja vai onks yksinkertasempi ja parempi kun kaikki letkuttaa virtansa samasta lähteestä?
7.4 Liittimet näyttäis olevan melkeen kaikissa valmeissa paketti koptereissa tollasia keltasia minkä nimeä en tiedä, itellä nää kaikki akut on Deans liittimillä. Se ei varmaan haittaa?
7.5 Laturina mulla on tollanen SKY RC E6650 joka on varmaan ihan passeli näihinkin touhuihin?

Ja jos jaksoit lukea tänne asti niin kysyisin vielä linkkejä nettikauppoihin joista tavaraa kannattaa tilata. Netistä niitä löytyy vaikka millä mitalla mutta täällä on varmaan ne tietyt perus sivut mistä kaikki tilaa romunsa ::) Suomesta tuskin kannattaa taaskaan ostaa mitään hintojen ja saatavuuden/valikoiman takia?

Iso kiitos jo etukäteen kaikille ketkä jaksavat/viitsivät auttaa :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 08 Joulukuu, 2015, 22:38:56
No huh huh... Mulle tuli nälkä ennen puoltaväliä... ;) Liikaa kysymyksiä... Hajoaa pää... :D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 08 Joulukuu, 2015, 22:43:15
Osta EuroRc:n kitti. Ei ole mikään valmispaketti, vaan on koottu hyvistä osista EuroRc:n toimesta. Siihen Taranis mankaksi ja 1300mah 4s akkuja noin 10kpl, ja se on siinä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SiB77 - 08 Joulukuu, 2015, 23:02:27
Tuossa se eurorc:n setti:

http://fi.eurorc.com/product/8688/eurorc-mini-quad-250-series-kit

Mutta tarvit nopeasti listattuna:

Runko, radiolähetin, radiovastaanotin, lentoäly eli flight controller (esim. naze32, cc3d), nopeudensäätimet (ESC) esim. DYS 12A/20A x4, moottorit esim. 1806/2204/2206 -kokoiset x4, pussillinen propeleja 5030/5040, toinen pussillinen akkuja esim. 4S 1000-1500 mAh mahdollisimman isolla C arvolla mikäli lompsa kestää. Koneeseen yksi akku kerrallaan kiinni ja 5V ubec syöttämään virtaa muille kuin ESC:lle. Akkuliitin, johtoja, hermoja, tinakolvin, tinaa, fluxia, ohjeita...

Kun kaikki on kasassa ja lentää niin sitten alkaa PID:n säätäminen, jotta quadi ei oskilloi, mutta lentää "kuin kiskoilla".
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: velemu - 09 Joulukuu, 2015, 08:57:45
Jos tää ei ole trolli niin tuolla paneutumisella ja tiedonjanolla kun jatkaa niin foorumilla on kohta multikopterikultin the ylipappi, guru, ylivisuuri ja satraappi. Ukkeli on siis harrasteen ensimetreillä ja kysymykset sellaista luokkaa, että itse en luultavasti osaa moisia kysyä vielä kymmenenkään vuoden kuluttua.

Miksu hei, otat mut kisälliksi kun racerisi alkaa olla lentokuntoinen niin tuosta mun hiilikuituisesta johtonipustakin vielä voi jotain tulla.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 09 Joulukuu, 2015, 17:15:04
Jos tää ei ole trolli niin tuolla paneutumisella ja tiedonjanolla kun jatkaa niin foorumilla on kohta multikopterikultin the ylipappi, guru, ylivisuuri ja satraappi. Ukkeli on siis harrasteen ensimetreillä ja kysymykset sellaista luokkaa, että itse en luultavasti osaa moisia kysyä vielä kymmenenkään vuoden kuluttua.

Miksu hei, otat mut kisälliksi kun racerisi alkaa olla lentokuntoinen niin tuosta mun hiilikuituisesta johtonipustakin vielä voi jotain tulla.

Ja mä kun luulin et noi tiedot on sellasta ihan perus kauraa jonka jokanen harrastaja tietää ;D Aattelin kuitenkin et jos kysyy vähän pintaa syvempiä kysymyksiä ni voi saada ehkä muutakin vastaukseksi kun että "osta se valmis paketti, siin on sulle ihan tarpeeks tekemistä". Joillekkin kun se lentäminen on vaan se ainut juttu et ite tekniikka ei kiinnosta kunhan vehkeet pysyy ilmassa ja toimii. Ite oon aina ollu kiinnostunu tekniikasta ja sen kyllä huomaa. Kaikki on aina ensimmäisestä polkupyörästä lähtien nykyseen käyttöautoon asti purettu ihan atomeiksi melkeen lähtömetreillä ja sen jälkeen heitetty huonoilla osilla vesilintua ja ostettu budjetin rajoissa parempia tilalle ja modailtu niitä mitä pystyy modaamaan paremmaksi. Ja aina on lopuksi tullut sellanen fiilis että "miksen vaan ostanut rullaavaa koria tai pelkkää runkoa ja kasannut siihen valmiiksi hyvistä osista sitä kokonaisuutta"  ;) Nyt aattelin että tollasen kopterin kasaaminen itse ei oo varmaan mikään ameriikan temppu ja osatkin on paljon kohtuullisimmissa hinnoissa kun nykysen käyttöauton osat tossa aikasemmin ku siihen rakenneltiin moottoria ;D Joten kynnys ostaa laatikollinen osia ja yrittää räpeltää niistä jotain toimivaa on pikkusen alempana kun ostaa muuttolaatikollinen moottorin osia ja rakentaa niistä jotain toimivaa ;D

Runko, radiolähetin, radiovastaanotin, lentoäly eli flight controller (esim. naze32, cc3d), nopeudensäätimet (ESC) esim. DYS 12A/20A x4, moottorit esim. 1806/2204/2206 -kokoiset x4, pussillinen propeleja 5030/5040, toinen pussillinen akkuja esim. 4S 1000-1500 mAh mahdollisimman isolla C arvolla mikäli lompsa kestää. Koneeseen yksi akku kerrallaan kiinni ja 5V ubec syöttämään virtaa muille kuin ESC:lle. Akkuliitin, johtoja, hermoja, tinakolvin, tinaa, fluxia, ohjeita...

Kun kaikki on kasassa ja lentää niin sitten alkaa PID:n säätäminen, jotta quadi ei oskilloi, mutta lentää "kuin kiskoilla".

Sit kaipaisin vastauksia erityisesti kohtaan 1.2 ja 1.5. Koska oman rungon tekeminen kiinnostaa myös, hirveitä rahallisia säästöjä sillä ei vissiin saada aikaseks mut taas sellasta pientä hifistelyä lisää ;D Sekä tarkennusta seuraaviin:
Onko 50xx kokoiset propellit halkaisijaltaan 5"? Ja onko tässä koossa tarjolla muuta kun muoviseos propelleja, ja mikä nousu noissa on hyvä vai onko sillä mitään merkitystä?
Pääseekö noilla mun nykysillä akuilla alkuun vai onko noi 4Section akut sellanen the must juttu? Mitenkä se C arvo, riittääkö toi 15-25C mihinkään?
Mikä on ero naze32 ja cc3d välillä? Mitä tos lukenu videoista kommentteja ni monet sanoneet nazen olevan parempi mut eivät perustelleet lainkaan :(
Radion tulee olla varmaan Mode 2 vai saako sitä muutettua jälkikäteen softapuolelta?
Sopiiko nuo kaikki FrSky radio vastaanottimet tuon Taranis X9Dplumpsan kanssa yhteen? Entä millasen vastaanottimen haluan ostaa? Voiko Radiosta lukea esim akun jännitteen tai lähettimen signaalin vahvuuden jos vastaanotin on mallia X?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: VERTICAL - 09 Joulukuu, 2015, 21:09:44
Ensimmäiseksi multikopteriksi en hankkisi kaikista nopeinta ja täysihiikuituista kisakonetta...   Ihan alkuun suosittelisin jotain parinkympin "lelua", jolla oppii lentämään ja sitten ensimmäiseksi multiksi rakentaisin, jonkun pienen, jossa on kohtuullisen hitaasti pyörivät potkurit (siis alhainen kv arvo moottoreissa ja/tai alhainen jännite). Ne ovat paljon rauhallisempia ja varsinkin sitten jos säädöissä, softassa tai raudassa onkin jokin vikana, niin eivät lähde satasta ennalta arvaamattomaan suuntaan...  Nuo valmispaketit on siinä mielessä paljon turvallisempia, että kokonaisuus on tehtaalla testattu ja softakin valmiiksi säädetty, eli pahimmat sudenkuopat on vältetty. Jos haluaa itse rakentaa, niin toki sitten eivät ole se oikea juttu, mutta siinä lähtisin jostain rauhallisemmalla laitteella liikenteeseen. Valitsee vaikka akun ja flight controllerin ja säätimet sellaisiksi, mitä voi siinä racer quadissa sitten käyttää.

Noista muista kysymyksitäsi.. Radion moden voi vaihtaa softasta, mutta pitää vaihtaa myös mekaanisesti, eli radio pitää avata ja siirtää siellä olevat jouset ja "jarrulevyt" päittäin, jotta kaasun saa toiselle puolelle (kaasu ei näet palauta keskelle, kuten muut tikut).
Taranikseen käy vain X sarjan vastarit uusissa malleissa. Signaalin vahvuuden näet automaattisesti, akun jännitettä varten tarvitset jänniteanturin.
Naze32 ja CC3D:llä ei suuria eroja ole.. Molemmat toimii, CC3D hieman helpompi lentää ja laittaa asetukset ja Naze32 terävämpi ja enemmän säätöjä. CC3D:ssä on Openpilot softassa suoraan valmiit asetuksen Nighthawk:lle, joka helpottaa aloittelijoita. Cleanflight softassa taas autotune, joka helpottaa niiden oikeiden asetusten löytämistä (Cleanflight:in saa molemmille, OpenPilot on CC3D:lle).  Naze32:n etu on, että tukee FrSky:n telemetriaa (jos siis taranista olet radioksi valitsemassa). Naze32 on sitten sama kuin Emax:in Skyline32.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: taski63 - 09 Joulukuu, 2015, 21:42:10
Tuolta multikopterit.net löytyy paljon luettavaa aiheesta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 09 Joulukuu, 2015, 22:51:41
Ensimmäiseksi multikopteriksi en hankkisi kaikista nopeinta ja täysihiikuituista kisakonetta...   Ihan alkuun suosittelisin jotain parinkympin "lelua", jolla oppii lentämään ja sitten ensimmäiseksi multiksi rakentaisin, jonkun pienen, jossa on kohtuullisen hitaasti pyörivät potkurit (siis alhainen kv arvo moottoreissa ja/tai alhainen jännite). Ne ovat paljon rauhallisempia ja varsinkin sitten jos säädöissä, softassa tai raudassa onkin jokin vikana, niin eivät lähde satasta ennalta arvaamattomaan suuntaan...  Nuo valmispaketit on siinä mielessä paljon turvallisempia, että kokonaisuus on tehtaalla testattu ja softakin valmiiksi säädetty, eli pahimmat sudenkuopat on vältetty. Jos haluaa itse rakentaa, niin toki sitten eivät ole se oikea juttu, mutta siinä lähtisin jostain rauhallisemmalla laitteella liikenteeseen. Valitsee vaikka akun ja flight controllerin ja säätimet sellaisiksi, mitä voi siinä racer quadissa sitten käyttää.

Noista muista kysymyksitäsi.. Radion moden voi vaihtaa softasta, mutta pitää vaihtaa myös mekaanisesti, eli radio pitää avata ja siirtää siellä olevat jouset ja "jarrulevyt" päittäin, jotta kaasun saa toiselle puolelle (kaasu ei näet palauta keskelle, kuten muut tikut).
Taranikseen käy vain X sarjan vastarit uusissa malleissa. Signaalin vahvuuden näet automaattisesti, akun jännitettä varten tarvitset jänniteanturin.
Naze32 ja CC3D:llä ei suuria eroja ole.. Molemmat toimii, CC3D hieman helpompi lentää ja laittaa asetukset ja Naze32 terävämpi ja enemmän säätöjä. CC3D:ssä on Openpilot softassa suoraan valmiit asetuksen Nighthawk:lle, joka helpottaa aloittelijoita. Cleanflight softassa taas autotune, joka helpottaa niiden oikeiden asetusten löytämistä (Cleanflight:in saa molemmille, OpenPilot on CC3D:lle).  Naze32:n etu on, että tukee FrSky:n telemetriaa (jos siis taranista olet radioksi valitsemassa). Naze32 on sitten sama kuin Emax:in Skyline32.

Mitenkäs jos kasailis sellasen setupin jossa ois potenttiaalia myöhemminkin mutta rajoittais tehoja alkuun softa puolelta, onko sellanen ylipäätään mahdollista? Siis rajoittaa esim kaikkien moottorien master nopeutta puoleen tjsp. Silloin vois tehoja nostaa heti kun tuntuu siltä että poweria sais olla enempi ::) Ajatuksesta ostaa hiilikuitupropellit luovuin kun näin mitä sellaset maksaa ;D Varsinki jos niittä propelleja menee alkuun kulutusosina ni sen hinnan voi varmaan kertoa yli kymmenellä.

Eniten tuottaa nyt ongelmaa hiilikuitusen rungon löytäminen ilman mitään elektroniikkaa, niitä kun ei oikeen noilta sivuilta mitä tiedän tällä hetkellä ni EU alueelta tahdo löytyä. Sekä toinen mikä vähän mietityttää on se kikkare joka tulee vissiin akun ja kaiken muun väliin tasottamaan niitä voltteja sopivammaksi niille komponenteille, ubeciksiko sitä kutsuttiin?

Ja tossa kun puhuin vastaanottimesta X ni en tarkottanut mitään X mallisarjaa vaan lähinnä etten tiedä mitkä mallit toimii ja minkäkin kanssa :-\ Eli millanen vastaanotin kannattaisi ostaa?

Ja kiitoksia taski63 linkistä :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 10 Joulukuu, 2015, 07:59:48
Tehojahan voit rajoittaa radion kaasukäyrällä niin paljon kun haluat. Eri lentotiloissa voi olla eri määrää tehoa ym. Itse kasailin juuri ekan fpv multin. Ja pyrin juuri edulliseen ja laadukkaasiin osiin.
Mielestäni onnistuin hyvin ja kopu lentää äärimmäisen nätisti. Cc3d oli kyllä aloittelijalle tosi simppeli.

Runko: Diatone 37 virranjako levyllä
Motit: emax 2204 2300kv 4s setupilla
Esc: dys 20a blheli softalla + ohjelmointi kikkare
Fc: cc3d
Akut: Multistar 4s 1400mah
Valot sai juotettua suoraan pohjaan

Hintaa tais olla alle 150 ja yllätyin positiivisesti. Tehoa löytyy enemmän kun tarvin

Ainoat muutokset mitä tein lautaan oli lentotilat mieleiseksi ja yaw nopeutta nostin, eikä sekään ois ollu välttämätöntä
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 10 Joulukuu, 2015, 08:26:59
Eniten tuottaa nyt ongelmaa hiilikuitusen rungon löytäminen ilman mitään elektroniikkaa, niitä kun ei oikeen noilta sivuilta mitä tiedän tällä hetkellä ni EU alueelta tahdo löytyä.
Miks vaan EU alueelta? Runkoja on maailma täynnä.

Edelleen se EuroRc:n setti on fiksuin. 4S akkujen kera voi ihan hyvin lähteä viivalle. FC:llä ei juuri niin väliä onko CC3D vai Naze, kun kumpaankin saa Betaflight softan. Betalla säätäminen vähenee kummasti ja jo perusasetuksilla lentää uskomattoman hyvin. Kun tulee tarvetta lisävauhtiin, motit voi päivittää 22-kokoon. Nopareihin riittää vielä pitkän aikaa kun latailee vaan uuden softan sisään.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 10 Joulukuu, 2015, 08:29:38
Runko: Diatone 37 virranjako levyllä
Tuosta Diatonen rungosta oon kuullu ettei oikeen tuppaa kestämään. On jo vähän liikaa reijitetty/kevennetty runkolevyjä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 10 Joulukuu, 2015, 09:11:14
Tuosta Diatonen rungosta oon kuullu ettei oikeen tuppaa kestämään. On jo vähän liikaa reijitetty/kevennetty runkolevyjä.

Rohkenen olla erimieltä jos käyttää v2 pcb levyä. siinä kun ei ole yhtään reikää ja runko vaikuttaa kyllä erittäin hyvältä ja jämäkältä.
Mitä itse tosta rungosta lueskelin niin palaute pääsääntöisesti positiivista. Se perus rungon levy on kyllä liian reijitetty ja voikin tehdä rungosta heikon.
Eipä tosta ole vielä mitään hajonnut vaikka välillä kolisee. Eihän mikään kestä loputtomiin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 10 Joulukuu, 2015, 11:55:10
Tehojahan voit rajoittaa radion kaasukäyrällä niin paljon kun haluat. Eri lentotiloissa voi olla eri määrää tehoa ym. Itse kasailin juuri ekan fpv multin. Ja pyrin juuri edulliseen ja laadukkaasiin osiin.
Mielestäni onnistuin hyvin ja kopu lentää äärimmäisen nätisti. Cc3d oli kyllä aloittelijalle tosi simppeli.

Runko: Diatone 37 virranjako levyllä
Motit: emax 2204 2300kv 4s setupilla
Esc: dys 20a blheli softalla + ohjelmointi kikkare
Fc: cc3d
Akut: Multistar 4s 1400mah
Valot sai juotettua suoraan pohjaan

Hintaa tais olla alle 150 ja yllätyin positiivisesti. Tehoa löytyy enemmän kun tarvin.

Voitko heittää vielä linkkiä että mistä ostit osat? Ite en tiedä tällä hetkellä muita kun hobbykingin, euro rc, fast lads ja hobbyrc:n jotka on euroopassa. Ja niissä huomannu et joku osa on jossain halvempi ja joku taas kalliimpi. Ja monista paikoista on samoja osia loppu kokonaan esim piipparit on joka paikasta loppu (not big deal). Rungoksi kattelin ite tollasta Lumenierin QAV250 sekä pisti myös silmään tuo 210 (koska hiukan halvempi) mut mahtaakohan se olla liian herkkä reagoimaan kaikkeen näin alottelijan näkökulmasta? Ne pitäs kait olla ainakin kestäviä runkoja ja kattoin et jenkeissä joku on tehny niihin sellasia 3D tulostettuja suoja palojakin et jos vaan pätäkkää riittää ni sielt sais sellasiakin jos ei mieli ite suunnitella omia ja teetättää jossain pajalla.


Miks vaan EU alueelta? Runkoja on maailma täynnä.

Edelleen se EuroRc:n setti on fiksuin. 4S akkujen kera voi ihan hyvin lähteä viivalle. FC:llä ei juuri niin väliä onko CC3D vai Naze, kun kumpaankin saa Betaflight softan. Betalla säätäminen vähenee kummasti ja jo perusasetuksilla lentää uskomattoman hyvin. Kun tulee tarvetta lisävauhtiin, motit voi päivittää 22-kokoon. Nopareihin riittää vielä pitkän aikaa kun latailee vaan uuden softan sisään.

Siks lähinnä EU alueelta että postit on vähän kohtuullisemmat (kun esim jenkeistä alkaen 35$) toimitus yleensä nopeampi ja hintaan ei tartte laskea +24% tulleja jotta saa sen todellisen kustannusarvion selville. Monesti aikasemmin hämääntynyt vähän siitä kun muuttaa dollarit euroihin ja tuntuu siltä et touhu on suhteellisen edullista ja sit unohtaa et tulli lätkäsee siihen viel +24% päälle ja sekin menny ihan mahdottomaks ku jos se paketti tulee kuriirin kautta (FEDEX, UPS, DHL) ni niiden käytäntö on nykyään se että maksat niille 25 euroa jotta voit tullata itse sen paketin, tai sit maksat niille 22 euroa jotta ne tullaa sen sulle (joudut silti maksamaan ne tullit vielä siihen päälle). Väänsin asiasta kerran kättä yhden edellämainitun yrityksen kanssa kun halusin tullata tuotteeni itse ilman mitään lisä kustannuksia ni eivät he sitä suoraan sanoneet mut rivien välistä pystyit sen lukemaan että jos ei mieli käräjille lähteä puimaan asiaa ni sit on parempi vaan avata sitä lompsaa ja maksaa se heidän pyytämä osuus et muuten tavarat ei liikahda mihinkään >:(

Sit mitenkä noihin nopareihin vaihdetaan se softa sinne sisälle? Eihän niissä oo mitään usb portteja lainkaan ???

Ja riittääkö yks tollanen 3A 5V ubecci heti akun jälkeen jos nopareissa ei oo omia ubecceja? Vai kelpaaks tommonen alkuunkaa mihinkään ku tos ubecis lukee 3A ja eiks ne noparit tartte sen 10+ A?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Certi - 10 Joulukuu, 2015, 12:42:20
CC3D:n säätämiseen OP:n softalla on tehty ohjeet ja automaattinen laskuri. Tuossa on vaan se juju, että CC3D:tä tukee enää librepilot - Openpilot projekti on lopetettu, ja uusi tullut tilalle. OP:n softassa on kyllä enemmän säätöjä kuin Cleanflightissa, mutta harva niitä osaa käyttää, koska Cleanflight ja Betaflight ovat niin hyvin markkinoituja.

Joka tapauksessa, jos CC3D:n laittaa, niin suosittelen heittämään sisään betaflightin tai cleanflightin, ja opettelemaan ne PID-säätämisen alkeet, jotta osaa säätää kopterin kunnolliseksi. Naze toimii kanssa hyvin.

Yleensä noissa valmispaketeissa (tarkoittaen halpoja "racer" quadeja) _ei_ole_ oikein säädettyä FC:tä, vaan ne on vähän hihavakiolla keksittyjä ne säädöt. Jos sä sen minin haluat, käy kurkkaamassa multikopterit.net:n keskusteluja.

Runkoa ei ehkä aloittelijan kannata ensi alkuun itse rakentaa, vaan ostaa jonkin hyväksi todetun rungon ja kasaa siitä. Se vaan on fakta, ettei EU:n sisältä oikein mitään uutta saa, koska täällä säät ja lennättäjien vähyys vaikuttaa siten, että kehitys on muualla. Totuttele siis tilaamaan kamat ulkomailta.

Jos sä nyt oikeasti haluat sen parhaan mitä saa, niin:

-Rungoksi esim. Alienin joku X-runko, tai se QAV210/250
-Moottoreiksi Cobra 2206-2100kv racing edition, tai Cobra 2204-2300kv
-nopeudensäätimiksi UBAD:n Angry Beastit
-FC:ksi käy vaikka se CC3D tai Naze. (OPNG revolution Nano tietty, mutta osta vaan se naze...)
-Akuksi joku 1300-1400mAh 40++++C akku, esim ne Multistar 1400mAh 4S (ja se S tarkoittaa sarjassa, series, ei section)
-Kameraksi Surveilzonen HS1177
-Videolähettimeksi esim. Banggoodista FX796T-25mW tai Foxeerin 25mW. 25mW koska laki, ja ensi vuonna kisoissa max 25mW lähetystehot.
-Ohjauslinkiksi Taranis X9D+ ja sen vastariksi X4R-SB (CC3D:n kanssa et tartte mitään signaali-invertteriä)
-Virranjakolevyyn ostat Pololun 5V regun (osta QAV:iin sen lumenierin virranjakolevy, muihin runkoihin sitten joutunee soveltamaan)
-Videovastariksi esim. FR632
- Ja Immersion RC:n spironetit anteinneksi! + Finnsky FPV:n H3 Helix vastarin toiseksi antenniksi
-Videolaseiksi joko Fatshark Dominator V2 faceplatella, tai Headplay HD
-OSD:ksi (jos sen haluat) micro minimosd
Muuta tarvittavaa:
-FTDI-USB-adapteri
-Arduino, jotta saat ohjelmoitua noparit (pitäis onnistua FC:n kautta
-XT60 liittimiä
-Kutistesukkaa
-Silikonikaapelia
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 10 Joulukuu, 2015, 12:42:54
www.banggood.com  (http://www.banggood.com) olen tilannut kaikki osat. Postit on ilmaset ja kestää noin viikosta kolmeen tulla.
Siellä on paljon myös eri runkoja joten eikun selaamaan. Takuu asiatkin pelaa jos tulee ongelmia. Kauppa on perus honkkarissa mutta homma pelaa.
Alveja en ole maksanut koskaan mutta onhan ne aina mahdollisia. Tilauksia nyt takana rapia 70 :) Priority mail tulee joutusammin ja maksaa muutaman euron lisää.
Siellä on myös kommentteja eri tavaroista joista saa jo kuvaa kannattaako niitä ostaa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 10 Joulukuu, 2015, 13:12:59
Mitenkä noi noparit jos niissä ei oo sitä BECciä ni tartteeks ne sit jokanen oman sellasen vai voinko jotenki alentaa sen akun jännitteen kaikille sopivaks yhdellä komponentilla? Johdotuksethan menee vissiin kutakuinkin Moottorit->noparit->se virranjako lankku sekä sit signaali kaapelit sinne FChen ja sit ois viel vähän hämärän peitossa et tuleeks se akku suoraan siihen virranjako lankkuun ja mihin se virran tasaus lätty tulee? Ja meinasin muuten jättää sen varsinaisen fpv puolen pois koska vaiks saisin sinne kameran ja lähettimen ni ei mulla oo millään varaa niihin laseihin. Joten alkuun mentäs ihan näköyhteydellä ja sit myöhemmin ku saa taas vähä lisää pätäkkää sukanvarteen ni voitas siirtyy lentämään lasien kanssa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 10 Joulukuu, 2015, 13:49:58
Optoissa ei ole sisäistä becciä eli syötät moottoreille akulta tulevaa jännitettä, joka jaetaan moottoreille virran jakolevyllä tai joissain rungoissa on se virranjako jo valmiiksi pohjalevyssä. Juotat vaan noparit niille tarkoitettuun paikkaan = helpompaa ja vähemmän johto sotkua. FC:lle alennat jännitteen 5v joka hoidetaan yleensä jollain bec laudalla minne syötät akkujännitettä ja saat sieltä ulos 5v fc:lle 12v esim kameralle ym. eri laudoissa eri juttuja, mutta tuo 5v saanti tärkein. Mulla on käytössä tällänen ja ajaa asiansa. http://www.banggood.com/CC3D-Flight-Controller-5V-12V-BEC-Output-Power-Distribution-Board-PCB-p-973352.html (http://www.banggood.com/CC3D-Flight-Controller-5V-12V-BEC-Output-Power-Distribution-Board-PCB-p-973352.html)  Se on asennettu fc:n alle.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 10 Joulukuu, 2015, 22:21:18
Buildissa meni budjetti heittämällä yli eli tod näk kopteri valmistuu vähän pidemmällä aikataululla mitä kaavailin, muutenkin tuli just pari muuttujaa tähän koko tämän talouden budjettiin jotka valitettavasti keulii nyt tän homman eelle mut ihan puihin tää ei tuu menee koska esim moottorit ja FC sekä muutama muu osa on jo tilattu ;)

Moottoreiksi valitsin Cobran 2300kV
FC Naze32 Acro
Propellit Gemfan 5030 Carbon/Nylon, tilasin myös kokeeks yhdet täys hiilikuituset sekä sit läjän ABS muovisia. Sanottakoon vielä että tuun tekemään niitten propellien ympärille sellaset kehikot jotka saa luvan suojata niitä propelleja aina kun lennän päin seinää ;D Myöhemmin sit varmaan luovun niistä mut alkuun tuntuis olevan ihan tarpeelliset?
Noparit DYS BL20A OPTO
Vastaanotin FrSky D4R-II
Lähetin FrSky Taranis X9D+
Runko Luminierin 250
Akuiks oon kaavaillu tollasia Turnigyn 1300mAh 4S 45-90C Lipoja
UBEC on ainut mitä en oo viel oikeen päättäny mitä siihen tulis, toi Certin ehdottama Pololun 5V regu ois muuten passannu mut ne on loppu joka paikasta. Joten sit voi olla et ostan ton calichan linkittämän PDBn ni sen saa sit kivasti stäkättyä ton FCn päälle pois tieltä ja se ajaa varmaan asiansa ihan hyvin.
Ja FPV gearia ei tuu nyt tähän hätään lainkaan, ostetaan se sit joskus ku kopteri lentää ja on siihen varaa.
Nii ja sit pitää vielä joku kunnon kolvi ostaa ja hyvä laatusta tinaa ja fluxia jne (suosituksia voi heittellä jos jaksaa) :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 10 Joulukuu, 2015, 23:43:12
Vaikuttaa hyvälle :).. mutta ensimmäiseksi rungoksi ottasin kyllä jonkun muun. Melkosen hintanen ja ei taida saada kuin jenkeistä, saa verotkin siihen varmaan maksaa. Miten lie varaosat, kun sitten on ensimmäisessä kunnon torpissa pohjalevy palasina tjms. Armejakaan ei voi erikseen vaihtaa kun yhtä puuta ja taitaa olla ihan hiilaria niin kai sen murtumaan saa vaikka on melko paksua.

Ja huiskista. Kannattaa vaan tilata säkillinen niitä perus muovisia Gemfaneita. Huiskia tossa touhussa nimittäin menee. Hiilariset ei oo kovin suositeltavia ainakaan aloittelijalle. Eivät anna periksi niinku muoviset ja tuloksena voi olla kieroja moottori akseleita. Muoviset toimii ikäänkuin sulakkeina. Propsusuojia näissä ei oo ollu tapana pitää, ei missään mitä lennetään ulkona. Turhaa painoa vaan  ;).

Niin ja toi FrSky D4R-II ei toimi eu Taraniksen kanssa. Tarttee pistää laiton(vastuuvapauslauseke) non eu firmis Taranikseen tai vastariksi x4rsb ja sen kanssa ei taida toimi telemetria Nazen kanssa. Nazessa ei kyllä Sbus-väylää eli ei toimi suoraan x4rsb vaan piti kytkeä jotenkin invertoituna, suoraan jostain piirilevyltä, paitsi rev 6 Nazessa on itsessään se invertointi.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 11 Joulukuu, 2015, 00:49:03
Vaikuttaa hyvälle :).. mutta ensimmäiseksi rungoksi ottasin kyllä jonkun muun. Melkosen hintanen ja ei taida saada kuin jenkeistä, saa verotkin siihen varmaan maksaa. Miten lie varaosat, kun sitten on ensimmäisessä kunnon torpissa pohjalevy palasina tjms. Armejakaan ei voi erikseen vaihtaa kun yhtä puuta ja taitaa olla ihan hiilaria niin kai sen murtumaan saa vaikka on melko paksua.

Ja huiskista. Kannattaa vaan tilata säkillinen niitä perus muovisia Gemfaneita. Huiskia tossa touhussa nimittäin menee. Hiilariset ei oo kovin suositeltavia ainakaan aloittelijalle. Eivät anna periksi niinku muoviset ja tuloksena voi olla kieroja moottori akseleita. Muoviset toimii ikäänkuin sulakkeina. Propsusuojia näissä ei oo ollu tapana pitää, ei missään mitä lennetään ulkona. Turhaa painoa vaan  ;).

Niin ja toi FrSky D4R-II ei toimi eu Taraniksen kanssa. Tarttee pistää laiton(vastuuvapauslauseke) non eu firmis Taranikseen tai vastariksi x4rsb ja sen kanssa ei taida toimi telemetria Nazen kanssa. Nazessa ei kyllä Sbus-väylää eli ei toimi suoraan x4rsb vaan piti kytkeä jotenkin invertoituna, suoraan jostain piirilevyltä, paitsi rev 6 Nazessa on itsessään se invertointi.
(http://ecx.images-amazon.com/images/I/51wIP1hB4TL._SL75_.jpg)
Ja just ku luulin et suunnitelmat alkaa olemaan suhteellisen selvät :-\ Tilasin meinaa sen D4R-IIsen jo tuolta banggoodsista... Tosin Taranista en oo vielä ostanut mut EUsta löysin sen halvimmalla ja sit jos se on sellanen jenkki malli ni se varmaan tuottaa ongelmia sit myöhemmin? Ja toimiiks se jotenki eritaajuudella et rupeeks se sit jotenki pissimään sitä kautta esim lakien tai muitten lentäjien kanssa?

Ja sanottakoon nyt vielä et runkokin on jo tilattu :-X Ainut mitä ei ole vielä keritty tilaamaan on lähetin ja akut, niitten budjetti livisti just käyttöautoon...
Nii ja naze oli rev6, propellisuojat meinasin väsätä jostain kevyestä materiaalista kuten esim... origami paperista? Ei vaan kai mä ne jostain muoviseoksesta pyöräytän siks aikaa kunnes on perus kontrollit hallussa ni voi perus leijumista ja liikkumista kokeilla sisälläkin ihan aluks ja eipä niistä ulkonakaan oo varmaan haittaa noin aluks ku ei oo tarkotus kilpailla kenenkään kanssa :P Ja lentää sit jossain piilossa ettei kukaan saa tietää et oon niin noob et käytän jotain sellasia ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 11 Joulukuu, 2015, 00:50:53
Sinänsä kiinnostavaa nähdä, miten homma etenee, kun lähdetän liikeelle suoraan siitä kolmannesta kopterista. Monihan tuota suosittelee, muttei itse ole niin tehnyt.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 11 Joulukuu, 2015, 01:17:06
Sinänsä kiinnostavaa nähdä, miten homma etenee, kun lähdetän liikeelle suoraan siitä kolmannesta kopterista. Monihan tuota suosittelee, muttei itse ole niin tehnyt.

Eniten pelottaa toi juotos vaihe ettei komponentit kyrvähdä. Ja sit tietty se softapuoli siltä osin etten oo vielä siihen perehtyny laisinkaan.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 11 Joulukuu, 2015, 06:32:22
(http://ecx.images-amazon.com/images/I/51wIP1hB4TL._SL75_.jpg)
Ja just ku luulin et suunnitelmat alkaa olemaan suhteellisen selvät :-\ Tilasin meinaa sen D4R-IIsen jo tuolta banggoodsista... Tosin Taranista en oo vielä ostanut mut EUsta löysin sen halvimmalla ja sit jos se on sellanen jenkki malli ni se varmaan tuottaa ongelmia sit myöhemmin? Ja toimiiks se jotenki eritaajuudella et rupeeks se sit jotenki pissimään sitä kautta esim lakien tai muitten lentäjien kanssa?

Ja sanottakoon nyt vielä et runkokin on jo tilattu :-X Ainut mitä ei ole vielä keritty tilaamaan on lähetin ja akut, niitten budjetti livisti just käyttöautoon...
Nii ja naze oli rev6, propellisuojat meinasin väsätä jostain kevyestä materiaalista kuten esim... origami paperista? Ei vaan kai mä ne jostain muoviseoksesta pyöräytän siks aikaa kunnes on perus kontrollit hallussa ni voi perus leijumista ja liikkumista kokeilla sisälläkin ihan aluks ja eipä niistä ulkonakaan oo varmaan haittaa noin aluks ku ei oo tarkotus kilpailla kenenkään kanssa :P Ja lentää sit jossain piilossa ettei kukaan saa tietää et oon niin noob et käytän  sellasia ;D
Laitat Taranikseen vaan sopivan softan, ei munkaan Taraniksessa mitää eu softaa oo, tosin ei oo ollu alkujaankaan, kun sillon ku ostin oli eu-malli vasta tulossa. Unoha ne propsusuojat, enempi ne rikkoo ku säästää :). Jotku muohvihärpättimet varmasti rikki ensitorpissa, tai taipuu ja rikkoo propsit. Mun mielestä semmosen tehtävä on enempi suojata ihmisiä ja omaisuutta vahingon sattuessa, kuin säästää propseja. Toi Luminer varmasti laaturunko, parempaa hiilaria ku Kiinan halpikset, mutta hintalaatu ei vain oikein oo kohdallaan kun jenkkikaupoista tilaa noita. Sääli paiskoa kallista runko heti alkuunsa. Suomestakin saa Eurorc:n mininiä, jonka saa kun lisää reippaan satku Luminerin rungon hintaan :D.

E: Juottimesta. Itsellä ei kokemusta mutta, jotkut kehunu, että ois ihan toimiva: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/49833/dfdxc/Wattnik-ZD-99-juotosasema-analogisella-tehonsaadolla . Tosin en tiedä miten XT60 ym. paksumman juottelu onnistuu. Omalla reilun satkun 40w Wellerillä kyllä onnistuu. Juottamista kannatta harjoitella, ennenkuin siirtyy niihin pienimpiin juotoksiin piirilevyllä ja muistaa, ettei lämmitä liikaa, ettei foliot irtoa piirilevyltä. Tinalangaksi sitten jotain melko ohutta, ehkä max. 1mm:stä.

Ja vielä, että elä hyvä mies sisällä testaile. Varsinkaan, jos ei ole lentokokemusta ja kone ei ole säädöissä. Voi olla aika arvotus minne kone lähtee, jos jotain onkin pielessä ja et osaa sitä lentääkkään. Noi voi olla aika hätäsiä laitteita ja kun muistelee miten itse opetteli lelulla lentelemään niin pitkin seiniä sitä mentiin. Kannattaa hommata, joku lelumulti, kuten Walkera Ladybird ensin, jolla opettelee lentämään.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 11 Joulukuu, 2015, 16:55:12
Eniten pelottaa toi juotos vaihe ettei komponentit kyrvähdä. Ja sit tietty se softapuoli siltä osin etten oo vielä siihen perehtyny laisinkaan.

Niinhän se mullakin oli: lennätys ei pelottanut ennenkuin sitä alkoi koittaa. Mä tosin aloitin 45 vuoden lennokkien jälkeen helpolla, rauhallisella  nelipöristimellä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Certi - 11 Joulukuu, 2015, 18:00:50
Niin, ensimmäiseksi multiksi yleensä suositellaan rauhallista kopteria :) Joku Walkeran ladybird (saa mm. Verticalista) tai jokin isompi 450-koon kopteri olisi varmasti hyvä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 11 Joulukuu, 2015, 18:32:05
Mulla oli eka multi dji 450 ja mun mielestä 250 on kyllä helpompi lennettävä. Toki pääsääntöisesti tulee pörrättyä noilla kax lapasilla. Mini250 on kivaa vaihtelua tohon kopu hommaan. Meinaa vaan olla hankaluuksia välillä kun tulee tottumuksesta tota pitch tikkua käytettyä kokonaan alhaalla.  :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 11 Joulukuu, 2015, 20:04:03
Parhain on hommata ekaksi sellainen, minkä saa torpata ihan rauhassa ja ei ole pelkoa että mitään hajoaisi. Ladybirdit on ihan jees, mutta jää aika nopeasti "pieneksi" kun into kasvaa. 250 kokoiset laadukkaat minit kestää uskomattoman paljon pommitusta ja potkureitakaan ei enään saa kulumaan, kun hommaa Dalit. Saa kokeilla ihan mitä vaan ja kuinka eri tilanteista saa vielä pelastettua tilanteen. Kuljettaa gp:t sekä fpv kamat. 450/Walkera/Phantom jne. kokoisen kun torppaa, remontti maksaa aina ja helposti lentää "varmistellen", ettei vaan mitään tapahtuisi. Tietynlainen varmuus on valttia näissä hommissa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 11 Joulukuu, 2015, 23:07:10
Laitat Taranikseen vaan sopivan softan, ei munkaan Taraniksessa mitää eu softaa oo, tosin ei oo ollu alkujaankaan, kun sillon ku ostin oli eu-malli vasta tulossa. Unoha ne propsusuojat, enempi ne rikkoo ku säästää :). Jotku muohvihärpättimet varmasti rikki ensitorpissa, tai taipuu ja rikkoo propsit. Mun mielestä semmosen tehtävä on enempi suojata ihmisiä ja omaisuutta vahingon sattuessa, kuin säästää propseja. Toi Luminer varmasti laaturunko, parempaa hiilaria ku Kiinan halpikset, mutta hintalaatu ei vain oikein oo kohdallaan kun jenkkikaupoista tilaa noita. Sääli paiskoa kallista runko heti alkuunsa. Suomestakin saa Eurorc:n mininiä, jonka saa kun lisää reippaan satku Luminerin rungon hintaan :D.

E: Juottimesta. Itsellä ei kokemusta mutta, jotkut kehunu, että ois ihan toimiva: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/49833/dfdxc/Wattnik-ZD-99-juotosasema-analogisella-tehonsaadolla . Tosin en tiedä miten XT60 ym. paksumman juottelu onnistuu. Omalla reilun satkun 40w Wellerillä kyllä onnistuu. Juottamista kannatta harjoitella, ennenkuin siirtyy niihin pienimpiin juotoksiin piirilevyllä ja muistaa, ettei lämmitä liikaa, ettei foliot irtoa piirilevyltä. Tinalangaksi sitten jotain melko ohutta, ehkä max. 1mm:stä.

Ja vielä, että elä hyvä mies sisällä testaile. Varsinkaan, jos ei ole lentokokemusta ja kone ei ole säädöissä. Voi olla aika arvotus minne kone lähtee, jos jotain onkin pielessä ja et osaa sitä lentääkkään. Noi voi olla aika hätäsiä laitteita ja kun muistelee miten itse opetteli lelulla lentelemään niin pitkin seiniä sitä mentiin. Kannattaa hommata, joku lelumulti, kuten Walkera Ladybird ensin, jolla opettelee lentämään.

Joo elikkä se ei haittaa siis mitään jos tilaa EU Taraniksen ni siihen saa ihan helposti vaihdettua sen softan? Ainut et vissiin menee takuut sit siinä kohtaa. Ja ton rungon löysin briteistä 100 punulla eli mitä se sit on jotain 140 euron paikkeilla euroissa+postit 10€ toimitus aika tosin yli kuukauden oli vissiin joku 3 luokan kuljetus (kts kuva alla) mut eipä täs mihenkää kiire oo :D
(http://i.imgur.com/lDIrure.jpg)
Rungosta vielä sen verran että jos en saa rahoja kasaan siihen Taranikseen+akkuihin silleen ihan hetkessä ni teen tod näk muovista lähes 1:1 tollasen Lumenierin rungon ni voi sitä sit lentää päin seiniä ja kehystää ton kuitu rungon seinälle ;D Jos sellanen muovi runko siis pysyy tarpeeks kevyenä ettei siit tuu mitään kilon möykkyä :-\ Ois meinaa pari ehkä ihan kokeilemisen arvosta ideaa siihen rungon valmistukseen ;)

Ja sit toi et jos se vaan on mahdollista ni meinasin säätää softan kautta moottorien maximi tehot vähän alemmas niin et jos flippaa tapit kaakkoon ni se ei ampase taivaalle (tai pensaaseen) ihan hullun lujaa. Sit meinasin kyl kattoo sen silleen varman päälle et ekan kerran ku siel on potkurit paikoillaan ja pistän lähettimestä virrat päälle ni se ei lähde miljoonaa siitä johonki päin ja jos lähtee ni se sammuttaa moottorit jos yhteys katkeaa (pistän lähettimen pois päältä). Ja sielt saa varmaan säädettyä jostain kohtaa sitä et ku se tappi millä lisätään moottorien kierrosnopeutta on siellä maksimi asennossa ni se on vaan esim 70% niiden moottoreiden maksimi kierrosnopeudesta eli just rajotettua sitä maximi tehoa niin sanotusti.

Ja juotoksista nyt on sen verran kokemusta et tietää ettei lämmittele niit piirilevyi tuntikaupalla ja heittää tinaa siihen kärkeen ja sit molempiin juotettaviin pintoihin valmiiks ni ne on helpompi sit juottaa yhteen ja sit lämmittää tosiaan molempia puolia eikä vaan sitä toista jaa mitäs muuta, sit ku on sen juotoksen tehny ni pitää sitä johtoa ihan paikallaan hetken ni se tina jähmettyy siihen kunnolla. Ainut vaan ku mun kolvi on tollanen parin euron biltsu kolvi ni se on aluks tosi laimee mut sit ku on juotellu siinä tunnin verran johtoja ni se alkaa olee nii kuuma ettei siihen juottimeen voi koskee enää ilman hanskoja ;D Sit taas noist säädettävist ei oo silleen kokemusta et millasella teholla pitäs juottaa minkäki kokosia juotoksia ja sit tosiaan jääny varmaan vähän sellanen paska maku suuhun tosta juottamisesta ku välineet on ostettu femmalla bilhelvetistä :-[

Niin, ensimmäiseksi multiksi yleensä suositellaan rauhallista kopteria :) Joku Walkeran ladybird (saa mm. Verticalista) tai jokin isompi 450-koon kopteri olisi varmasti hyvä.

Aattelin et säästän kerranki selvää rahaa ja ostan suoraan sen kunnon vehkeen ja harjottelen sit vaa rauhallisesti lentää sillä ;D Monesti harmittanu ku ensin ostanu jonku halvemman ja sit se jää "pieneks" ihan hetkessä eikä siitä saa sit rahojaan ees takasi ku se on ollu nii halpa :-\
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 12 Joulukuu, 2015, 02:49:41
Multit säädetään niin että se leijuu kun kaasu on puolessa välissä tikun liikettä. Ei nää mitään raketteja ole ja kenelläkään ei ole multi kadonnut horisonttiin liikojen tehojen takia. Jos leijuu alle 50%, on hankala hallita tasaisesti korkeutta. Jos taas leijuu jossain 70% kohdilla, tulee multi tonttiin ja kovaa siinä vaiheessa kun pitäisi saada pysäytettyä alastulo. Niitä tehoja tarvitaan välillä ja kikkailemalla tehoja pois, rikkoo vaan laitteitaan.

Ensimmäisen multin kohdalla unohtaisin kokonaan jotkin omatekeleet. Sitten kannattaa mielummin ostaa kiinasta muutaman egen kopiolasikuituhärpäkerun ko, kun alkaa näpertää jotain rungon näköistä ilman mitään kokemusta näistä laitteista. Jos rungon tekeminen olis pala kakkua, me kaikki lennettäis sellasilla. Mut jostain kumman syystä ostetaan valmiita, hyvistä materiaaleista valmistettuja hyväksi testattuja runkoja.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 12 Joulukuu, 2015, 08:11:25
Aattelin et säästän kerranki selvää rahaa ja ostan suoraan sen kunnon vehkeen ja harjottelen sit vaa rauhallisesti lentää sillä ;D Monesti harmittanu ku ensin ostanu jonku halvemman ja sit se jää "pieneks" ihan hetkessä eikä siitä saa sit rahojaan ees takasi ku se on ollu nii halpa :-\
Joku halpa lelu ostetaan harjoitteluun tiedostaen, että ostetaan sitten kohta se kunnollinen  ;). Joku tommonen paljoa maksa, jos muutama kymppi on liikaa vähän isompaan: http://www.banggood.com/Cheerson-CX10-CX10-Mini-24G-4CH-6-Axis-LED-RC-Quadcopter-RTF-p-926614.html.

Toi on kyllä tosi pieni ja Ladybird ois parempi hajoitteluun, mutta kyllä silläkin jo vähän oppii. Näyttää olevan eu-varastollakin, Suomestakin taitaa saada ja siihen sitte pussillinen propsuja mukaan.

Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 12 Joulukuu, 2015, 08:33:15
Tolla cheersonilla ei kyllä todellista kuvaa lentämisestä saa. Kiva olkkari lelu kylläkin. Kokeilin kerran tollasta hubsan x4 ja oli kyllä hyvä peli reeniin. Maksaakin vaan muutaman kympin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 12 Joulukuu, 2015, 15:57:24
Tolla cheersonilla ei kyllä todellista kuvaa lentämisestä saa. Kiva olkkari lelu kylläkin. Kokeilin kerran tollasta hubsan x4 ja oli kyllä hyvä peli reeniin. Maksaakin vaan muutaman kympin.
No ei ehkä koneen käytöksen puolesta tietty ole samanlainen kuin isommat vehkeet, mutta kyllä sillä orientaatiota ja semmosta oppii, sekä semmosta rauhallista controllien hallintaa. Aito Hubsan tietty varmaan paljon parempi, mutta aika pieni on sekin ja varmaan hätänen, eikä sillä tavalla samanlainen kuin isommat vehkeet. Omistin yhden kopio Hubsanin ja se oli ainakin liian levoton aloittelijalle. Todella rauhaton ja vaikea pitää paikoillaan, vaikea lentää rauhallisesti. Aito Hubsan varmaan paljon parempi. Itellä meinas heti alkuun kiinnostus tyssätä kun en saanut sitä lentään kunnolla. Onneksi sain lahjaksi Syma X5C:n, joka on paljon isompi. Sillä oli hyvä opetella eli sanoisin, että iso ja rauhallinen on paras opetteluun, jos ei oo mitään lennätystaustaa. Mutta näin talvella tarvii jonkin pienen jota viitsii lennättää sisällä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 12 Joulukuu, 2015, 16:51:37
Toi cheersoni on kopuna ihan ok harjoitteluun käytökseltään mutta se ohjain ei kovin mukava ole käteen. Kaasun jousi on ihan liian jäykkä ja siksi hankala verrattuna normaalin tikun tuntumaan.
Ja mun mielestä se vanhin malli on paras. Uudemmissa paljon hitaampi ja kankeempi yaw.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 12 Joulukuu, 2015, 17:15:43
Honasinpa tämän säikeen. Samaa pohdintaa miksulla mitä itsekin tässä tein juurikin. Tosin itsellä pohjaa harrastuksen parissa jo useamman vuoden ajalta, jolloin mm. radiovermeet (Taranis) oli valmiina. Mutta multit on itselle uutta. Päädyin itse EuroRC:n settiin, jonka totesin foorumeita lukemalla sellaiseksi aika idiottivarmaksi valinnaksi. Halusin myös oikean hiilarirungon ja tuossa vaikutti muutkin osat olevan hinta-laatusuhteeltaan ihan ok tavaraa. Nyt kasauksen aikana firman erittäin nopea ja pätevä asiakaspalvelu tuli vielä eteen plussana. Tuli mokailtua pariin kertaan tässä hommassa. Hankin alkuun myös D4R vastarin (ei toimi Eu taraniksessa). Luin hieman aiheesta mutta alkoi tuntumaan liian kovalta työltä vaihtaa taraniksen softa. Olisi pitänyt vaihtaa sekä OS, että radiomoduulin firmis. Kait olisi vaatinut jotain erikoiskaapelin tekoa tms. Tosin voi olla helpompiakin tapoja. Jätin tutkinnan sikseen ja vaihdoin vastarin. Vastarin vaihto X4R versioon suomalaisen myyjän kanssa meni kivuitta ja nopeasti, eli ei käynyt vahinkoa lopulta lainkaan. Toisen mokan tein nopareiden flashauksessa. Kiireessä pistin sisään väärän blhelin firmiksen ja poltin moottorit ;D Kirjoittelin aika kattavasti kuvien kanssa sellaista noobietason juttua tänne. Käys kattoon, jotain juttuja voi selvitä. Ja kerron auliisti lisää:
http://www.kopterit.net/index.php?topic=24671.msg271969#msg271969

Tuo rev.6. Naze32 oli hieman haastava kytkentöjen osalta. Lähinnä vastarin liityntöjä siis piti hieman hakea. Netistä ei oikein tahtonut alkuun löytää siitä juttua kun on tuoreempi tapaus. Tuli selviteltyä aika tarkkaan sen sielunelämä ja voin koittaa antaa vinkkiä kytkentöihin tms. jos tarpeen.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 13 Joulukuu, 2015, 12:53:49
Ensimmäisen multin kohdalla unohtaisin kokonaan jotkin omatekeleet. Sitten kannattaa mielummin ostaa kiinasta muutaman egen kopiolasikuituhärpäkerun ko, kun alkaa näpertää jotain rungon näköistä ilman mitään kokemusta näistä laitteista. Jos rungon tekeminen olis pala kakkua, me kaikki lennettäis sellasilla. Mut jostain kumman syystä ostetaan valmiita, hyvistä materiaaleista valmistettuja hyväksi testattuja runkoja.

Onks noissa omissa rungoissa ongelmana se et materiaalit ei kestä vai sit se et niistä tulee epäsymmetrisiä ja sen takia huonoja lentää? Ekaks ajattelin kyl varmaan kasaa ton paketin tohon Lumenierin rungolle mut tulevaisuudes kiinnostais yrittää ainakin tehdä omaa runkoa, se sit jää nähtäväks et tuleeks siit koskaan lentokelponen vai ei.

Sit onko tollasta kunnon ohjainta (Taranis) mahdollista parittaa tollasen pienen lelu kopterin kanssa niin et sais sitä tuntumaa heti sillä samalla ohjaimella? Ja kaipa se pitää varmaan tuo kunnon kopteri ensin saada kaikki nippuun ja kerran ländää se sit oikeen vauhdilla niin et on runko poikki et ymmärtää ostaa sen harjottelu kopterin ensteks ;D En vaan millään haluis sijottaa rahaa tommoseen pikku leluun aluks  :-[

Ja sit vielä tosta ulkona lentämisestä ni kylmä varmaan lyhentää lentoaikaa jonkin verran mut onks talvisin sit muuta sellasta mitä pitäs varoa ehdottomasti? Siis lunta ja vesisadetta tietysti ja lumeen laskeutumista varmaan mut kai sitä voi tälläsillä märillä nollakeileillä lennättää jos vaan ei tuule ihan älyttömästi eikä tipu mitään taivaalta?

SMy kiitos vinkkelistä pitänee lukasta noi teikäläisen jutut läpite täs ku on aikaa ;) Se noparien flashaus on kyl viel vähän hämärän peitossa, siis siltä osin että tehdäänkö se FC kautta vai jollain erillisellä kikkareella? Ja miten ne firmikset sit vaikuttaa niitten moottorien toimintaan? Se on nyt ainakin hyvä tietää että jos väärällä firmiksellä on mahdollisuus rikkoa ne moottorit ni kattoo sit erityisen tarkkaan senkin kohdan ettei riko niitä ::)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 13 Joulukuu, 2015, 13:36:16
Onks noissa omissa rungoissa ongelmana se et materiaalit ei kestä vai sit se et niistä tulee epäsymmetrisiä ja sen takia huonoja lentää? Ekaks ajattelin kyl varmaan kasaa ton paketin tohon Lumenierin rungolle mut tulevaisuudes kiinnostais yrittää ainakin tehdä omaa runkoa, se sit jää nähtäväks et tuleeks siit koskaan lentokelponen vai ei.
Suomesta on huonosti saatavilla hyviä matskuja. Jotain lasikuitua saa, mutta on painavaa. Hyvä hiilikuitu olis parasta, mutta sen työstäminen on taas hankalaa. Hiilikuitupöly on aika kinkkistä matskua keuhkoille ja sitten taas itse leikellen, no näyttää sitten itse tehdyltä... Noita hiilari ja "hiilari" mini runkoja saa vaikka millasia muutamilla egeillä kiinasta ja aika yleistä on, et jengi muokkaa valmiista runkopaloista omanlaisen omaan makuun. ZMR:stä on aivan uskomattoman paljon muunnoksia tehty ihan meidän PKS FPV porukassakin. On vaan siitä kiinni hakeeko rungolta kestävyyttä, isompia potkureita, painopistettä alas jne.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 13 Joulukuu, 2015, 13:37:47
Varmasti hyötyä olisi ensin pienellä ja halvalla treenata, mutta sanoisin että simuharjoittelulla voi tuota jo jollain lailla korvata. Tässä yksi ihan ok simu jonka ilmaisversiollakin voi jo treenata
http://fpv-freerider.itch.io/fpv-freerider

Tähän saa taraniksen liitettyä mutta en ole itse kokeillut. Lennän usb ohjaimella
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: R07 - 13 Joulukuu, 2015, 15:02:53
Täällä oli aikaisemmin puhetta tuosta Diatonen #37 rungosta. En voi mitenkään suositella kyseistä runkoa,
olen saanut 5 kpl runkoja tuhottua yhdessä kesässä. Diatonen rungossa ei ole mitään kiertojäykkyyttä ja runkolevyt
on aivan liian ohutta levyä, menevät aika herkästi rikki. 
https://onedrive.live.com/redir?resid=3524B591F55E1CD6!7097&authkey=!ANii_JD5xWAzRJ0&v=3&ithint=photo%2cjpg (https://onedrive.live.com/redir?resid=3524B591F55E1CD6!7097&authkey=!ANii_JD5xWAzRJ0&v=3&ithint=photo%2cjpg)
https://onedrive.live.com/redir?resid=3524B591F55E1CD6!7154&authkey=!AO3x4IlJrQOSXdk&v=3&ithint=photo%2cjpg
https://onedrive.live.com/redir?resid=3524B591F55E1CD6!7466&authkey=!AJbTmqAi5lkCvhw&v=3&ithint=photo%2cjpg
Tallaisia kokemuksia löytyy Diatonen rungosta.

Vaihdoin syksyllä tähän runkoon ZMR 250 joka on huomattavasti Diatonen runkoa kestävämpi.
ZMR on saanut kovia kolhuja mutta mitään ei ole mennyt rikki :)
Samaa runkoa myydään myös muualla esim. Banggood.com, mutta ne on valmistettu huonommasta hiilikuidusta.
Voin myydä yhden Diatonen rungon pois ja kassillisen varaosia, mutta ei siinä rungossa ole vaan mitään järkeä
ellei halua korjata kokoajan.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 13 Joulukuu, 2015, 15:23:45
Tänään ja eilen ajoin torpit juuri diatonella eikä siitä rungosta mitään ole hajonnut. Muualta kylläkkin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 13 Joulukuu, 2015, 15:26:40
Ja sulla on toi vanha virtalevy joka ei varmaan kestä iskua. Mulla on uudempi ja on jäykkä kun mikä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: R07 - 13 Joulukuu, 2015, 15:28:33
Tuo virranjakolevy on tehty niin hienosti, että tolppien alla olevat ostat on "maadoitettu" plussaan.
Eriste levyn ja tolppien välissä kuluu ajan myötä pois ja runkoon syntyy oikosulu, kun VTX:n pig tail
on maadoitettu miinusnapaan --> tulta alkaa esiintymään :D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 13 Joulukuu, 2015, 15:31:23
Ja tämäkin ongelma on korjattu. Sinne väleihin tulee eristeprikat.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 13 Joulukuu, 2015, 23:43:17
Suomesta on huonosti saatavilla hyviä matskuja. Jotain lasikuitua saa, mutta on painavaa. Hyvä hiilikuitu olis parasta, mutta sen työstäminen on taas hankalaa. Hiilikuitupöly on aika kinkkistä matskua keuhkoille ja sitten taas itse leikellen, no näyttää sitten itse tehdyltä... Noita hiilari ja "hiilari" mini runkoja saa vaikka millasia muutamilla egeillä kiinasta ja aika yleistä on, et jengi muokkaa valmiista runkopaloista omanlaisen omaan makuun. ZMR:stä on aivan uskomattoman paljon muunnoksia tehty ihan meidän PKS FPV porukassakin. On vaan siitä kiinni hakeeko rungolta kestävyyttä, isompia potkureita, painopistettä alas jne.
Onks se hiilikuitu pöly vaarallista vaan hengittäessä vai voiks sitä jäädä esim vaatteisiin tai johonki silleen et tarttisko siinä olla joku sellanen varsinainen suojapuku. Hengityssuojaimeks riittää varmaan tollaset yhdistelmä patruunat joita tulee käytettyä maalatessa. Sit en kyl tiiä et millä sitä hiilaria työstetään niin et se ei lähe rispaantumaan reunoista. Ja voiks kaikki muoviseokset unohtaa ihan suosiolla? Ja minkäs kokonen lätty muuten pitäs olla sitä matskua et tollanen 250 kokonen runko mahtuu siihen? Toi 250 on varmaan millejä mut mitattuna mistä?

Ja mähän haen rungolta täydellisyyttä ;D Ei vaan ehkä enemmänkin sellasta custom lookkia, jossa pääsis toteuttaa itseään :P Moottori urheilusta tiiän sen verran et kaikissa matalampi painopiste, pieni ilmanvastus sekä keveys on plussaa. Tosin tässä tarttee muistaa ottaa huomioon se ettei tee mitään lasi kanuunaa ku hajoaa ihan atomeiksi ensimmäisessä torpissa ::)
Varmasti hyötyä olisi ensin pienellä ja halvalla treenata, mutta sanoisin että simuharjoittelulla voi tuota jo jollain lailla korvata. Tässä yksi ihan ok simu jonka ilmaisversiollakin voi jo treenata
http://fpv-freerider.itch.io/fpv-freerider

Tähän saa taraniksen liitettyä mutta en ole itse kokeillut. Lennän usb ohjaimella
Tossa ois ainakin se hyvä puoli et vois treenata omalla ohjaimella, ainut et miten lähellä aitoa fysiikkaa toi simu on ni siitä en tiiä. Hyvänä esimerkkinä toimii esim eri pelimoottoreilla toimivat tietokone pelit joissa voi lentää jotain missä on roottorit, vaikka ois toisessa kuinka hyvä ni sit ku toisessa on fysiikka hiukan erillainen ni oot ihan hukassa sen sun kikottimes kanssa ;D Sama pätee varmaan in real life aika hyvin jos tottuu lentämään sillä simulaatiolla tosi hyvin ni todellisuus voi ehkä lyödä sua lapiolla päähän ku meet sinne kokeilemaan :D

Sit oon tähän mennessä kattonu vaan noita FPV videoita tubesta mut nyt katoin sit miten joku lentää quadia ilman kameraa, kaikki näytti suht iisiltä siihen asti kunnes se kopteri olikin nokka sua kohti jollonka kontrollit on päinvastaset :o Sitä mietein vaan et jos aina lentäis lasit päässä ni se ois varmaan suht helppoa kun näkis koko ajan sinne menosuuntaan. Joten mieteinkin et osaako täällä jokanen lentää koptereitaa joka suuntaan myös ilman sitä FPVtä eli onks se ihan perus asioita mitä pitää opetella heti lähdössä?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 14 Joulukuu, 2015, 00:17:25
Itse hioin hiilikuitua ihan vain juoksevan veden alla (siis hiottavat osat oli veden alla, en minä). Vielä ollaan elossa. Valmiin runkokitinkin kanssa voi olla luova. Osat moottoreita lukuunottamatta voi sijoitella miten tykkää  8) Kyllähän ihan oman rungon raksauskin olisi mielenkiintoista. Mutta ekaksi koneeksi en siihen lähtisi. Pitäähän se ensin saada vähän kokemuksia muista että tietää mitä on tarve parantaa jne. Ja hiilikuitu on itse työstettävänä haastava. Tekee vaikka protot ensin muovista tms. Niistä sitten mallit vaikka Kiinaan jollekin hiilikuitusahaamolle ;D

Kyllä simulla on hyvä opetella nimenomaan noita kontrolleja. Fysiikan realistisuus ei välttämättä ole aivan justiin, mutta ainakin oppii tikuttamista. Eniten etua ehkä siis siihen kun lentää ilman laseja. Kyllä minä normaalia rc kopua opettelin lentämään simulla ja oli siitä paljonkin hyötyä. Varsinkin temppuja opetellessa. Torppaaminenkin on paljon halvempaa ja koneen saa taas lentoon nopeammin. Ajattelin multiakin nyt alkuun simutella että ohjaustavan erot normikopuun saapi iskettyä selkäytimeen. Tosin erittäin paljon näissä tuntuu olevan  samaakin. Multia ei vain voi leijuttaa ylösalaisin :p

Kunhan saan tuon multin kasaan niin ainakin parit eka lennot vain leijuttelen, testaan liikkeitä yms. ilman laseja. Ehkä käyn taivaallakin lentämässä. Samalla tsekkaan onko tarve heti säätää jotain. Omasta mielestäni kannattaa opetella lentään ilman lasejakin. Voi olla kuitenkin tarve moiseen jossain tilanteessa. Ja onhan se eri tavalla ihan mukavaa hommaa se los lentäminenkin. FOV ja resoluutio on parempi kuin kameran ja lasien läpi tihrustettuna ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 14 Joulukuu, 2015, 08:23:38
Sit oon tähän mennessä kattonu vaan noita FPV videoita tubesta mut nyt katoin sit miten joku lentää quadia ilman kameraa, kaikki näytti suht iisiltä siihen asti kunnes se kopteri olikin nokka sua kohti jollonka kontrollit on päinvastaset :o Sitä mietein vaan et jos aina lentäis lasit päässä ni se ois varmaan suht helppoa kun näkis koko ajan sinne menosuuntaan. Joten mieteinkin et osaako täällä jokanen lentää koptereitaa joka suuntaan myös ilman sitä FPVtä eli onks se ihan perus asioita mitä pitää opetella heti lähdössä?
LOS lentämistä tarvitsee kun säätelee fc:tä. Ei onnistu lasit päässä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 14 Joulukuu, 2015, 10:24:41
Enemmän mulla ongelmia lasienkanssa lentämisessä kun ilman. Vaatii tuo lasien kanssa lentäminen hieman totuttelua kun meinaa tulla korkeenpaikan kammo ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 14 Joulukuu, 2015, 11:39:55
Enemmän mulla ongelmia lasienkanssa lentämisessä kun ilman. Vaatii tuo lasien kanssa lentäminen hieman totuttelua kun meinaa tulla korkeenpaikan kammo ;D

Eikös se olekaan tarkoitus lentää matalalla ja kovaa? ;)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 14 Joulukuu, 2015, 12:42:12
Etäisyyksien hahmotus hieman vaikeaa niin meinaa kammo tulla 5 metrissä ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 14 Joulukuu, 2015, 19:04:58
Mullahan ei siis toistaseksi ole vielä laseja eikä sen puoleen kameraa tai video lähetintäkään. Ei oikeen rahat riittäny ku piti heti saada hyvää (en uskalla sanoa parasta ku ei tietoa siitä mitä se sellanen näissä piireissä on). Ja joo noitten osien sijottelussa ja johtojen vetämisessä jne on jo muutama idea valmiina. Ainakin kaikista ylimääräisistä johdoista ja härpäkkeistä pitää päästä eroon, ettei sinne oo kääritty metrin verran moottorien johtoa nippareilla vaan johonki siiven päälle jemmaan ;D Onko jotain sellasia johtoja jotka kannattaa laittaa helposti irrotettaviksi esim noparit tai moottorit? Ajattelin muuten juotella niitä johtoja mahdollisimman paljon yhteen ettei siellä oo turhaan liittimiä joka välissä. Ja noi tommoset bullet malliset littimet on vissiin se juttu näissä piireissä mut onks ne kaikki ihan ok vai onks jotkut sellanen niin kutsuttu "master race" verrattuna muihin?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 14 Joulukuu, 2015, 20:16:10
Ei bullet-liittimiä miniin, ettei pääse sitten toiminnan tuoksinnassa irtoamaan. Harva niitä taitaa käyttää, eikä suositella. Kaikki virrat juottamalla. Ohjaussignaalit Nazelta ym. korkeintaan servoliittimillä, mutta suosittelen niihinkin juottamista, jos ei esim. katto tjms. pidä niitä paikollaan. Omien kokemuksien perusteella pukkaavat irtoamaa tai muuten katkomaan, ainakin huonolaatuiset sellaiset.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 14 Joulukuu, 2015, 20:24:05
Mulla on enimmäkseen liitokset juotettu. Akulta moottorille asti kaikki virtapiuhojen liitokset on juottamalla. Noparin ja moottorin väliset johdot lyhennetty minimiin (https://dl.dropboxusercontent.com/u/1669036/RC/20151211_192204.jpg). Nopareiden  "servojohtojen" fiksuun lyhentämiseen ei oo oikeen työkaluja. Kahdessa piti vähän niputtaa, näkyy edellä olevan linkin kuvassakin toinen niputus. Ei viitis niistä alkaa pätkimään välistä pois ja juottamaan. Juotettu kohta on kuitenkin aina vähän arka ajan kanssa tärinästä murtumaan (ainakin tällaisen satunnaisturaajan juottamana). Pitäs saada jostain niitä servoliittimiä irtona ja jotkin pihdit joilla puristaa ne liitinosat piuhojen päihin. Tai sitten juottaminen FC:lle tietenkin on hyvä. Mutta haluan säilyttää mahdollisuuden nopareiden asetusten säätöön ja flashaukseen servoliittimen kautta. FC:llä on mulla kaikki liitännät servo- ja jst-liittimillä. Vastarin liitynnät ois voinut juottaa kun nyt tulee vähän kyljestä ulos (liitin sivulle fc:llä). Kunhan kaikki on siinä kunnossa ettei liittimiä tarvi enää nyppiä irti ihan joka välissä, niin vois varmistaa liittimien pysyvyyden vaikka pikaliimatipalla. Akkuliitynnässä XT60 (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQup8icBuC8i8C59bftqJi5f_Lq7wj56FIhcMbInxRA1RwTQ_qwaulisA) suosittelen sitä, suurin osa akuistakin myydään tuolla liittimellä. Virranjakolevyltä lähtee myös pari piuhaa jossa jst-liitin (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS3bnScLi53_2qSD7TfNoyOpUyNuDzReHAZQl_efe0L5_w2Kgt7) päässä. Toinen menee FC:n akkuvahtituloon ja toinen on vain varalla. Ehkä Mobiukselle voi tulla joskus käyttöön.

Bulletteja ei ole omassa quadissa. Mietin että tuon virranjakolevynkin ois voinut jättää pois ja juotella "väliottoina" kaikki noparit yms. suoraan "pääkaapeliin" kiinni. Eli akulle menevään piuhaan. Tämän linkin kuvan tyyliin. (http://blog.oscarliang.net/ctt/uploads/2014/08/power-distribution-wire-with-esc-done.jpg) Olis saanu ehkä helpommin kosteutta kestävän paketin ja pienempään tilaan. Teen sitten seuraavan vaikka noin...
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 14 Joulukuu, 2015, 21:51:22
Millasia kolveja muuten käytätte? Ja onks tietoa et mistä mahtais saada jonku laadukkaan sellasen mis sais säädettyä sitä tehoa silleen järkevään hintaan? Mites tinat, muistelisin et niitäki oli jotain erilaisia. Joskus ainaki ku koitin juottaa yht patterii irti yhest piirilevyst ni joutus lämmittää iha homo kauan et se tina suli siitä, sit kuulin myöhemmin et siin oli jotain sellast tinaa mis on mixattu jotai shitii siihen mukaan joka tekee siit semmost ettei se sula iha helposti.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: hukkapätkä - 14 Joulukuu, 2015, 22:37:07
Lyijytön tina vaatii "vähän" ronskimmin lämpöä. Helpottaa jos siihen sulattaa lyijyllistä päälle (jos mahdollista tilan ja lämmönkeston puitteissa). Aika moni käyttää ihan biltema mallin säädettävää  kolvia; ei maksa paljoa ja ajaa asiansa. Isompiin liittimiin meinaa jäädä vähän pieneks, että niihin vähän jykevämpää mielellään
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 14 Joulukuu, 2015, 23:50:00
Lyijytön tina vaatii "vähän" ronskimmin lämpöä. Helpottaa jos siihen sulattaa lyijyllistä päälle (jos mahdollista tilan ja lämmönkeston puitteissa). Aika moni käyttää ihan biltema mallin säädettävää  kolvia; ei maksa paljoa ja ajaa asiansa. Isompiin liittimiin meinaa jäädä vähän pieneks, että niihin vähän jykevämpää mielellään

Montako wattisen juottimen isommat liittimet vaatii?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 15 Joulukuu, 2015, 06:54:19
Varmaan tollanen 80wattia riittää hyvin mutta itse juotan isot liittimet liekillä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 15 Joulukuu, 2015, 19:43:21
Runko ja FC tuli tänään, vielä odotellaan loppuja romuja saapuvaks ehkä ens viikolla? Tosin kiinasta kun tilaa ni voi varautua siihen kuukauden toimitusaikaan sano ne lupaukset mitä hyvänsä. Tiesin et ei toi 250 runko mikään hirveen iso oo mut jotenki yllätyin et se oli noinkin pieni, oisin aatellu et se 210 tai 180 ois ollu about tota kokoluokkaa todellisuudessa :P

Näyttäis tossa QAV250 tulleen jotain parannuksia noihin runkoihin mitä oon netissä nähny ku joku ainakin valitti et menee siivet helposti poikki siitä "liitos" kohdasta ku aikasemmas rungos siin oli vissiin enempi niitä reikiä. Nyt tos on enää yks reikä moottorin jälkeen josta voi viedä johdot alapuolelle jos mielii.

EDIT: Nyt ku sain ton rungon käsiini ni iski sellanen jumala tason idea siihen omaan rungon valmistukseen ku salama kirkkaalta taivaalta ;) Aion ainaki kokeilla sellasta niin sanottua hybrid materiaali ratkasua mut kasaan siitä huolimatta sen kopterin tohon Lumenierin runkoon. Se oma runko voi olla sit ehkä enempi sellanen et sitä fiilistellään ja hifistellään työpöydällä mut ei koskaan tulla lentämään ::) Ainakaan ennen ku toi nykynen on saatu rikottua ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: taski63 - 15 Joulukuu, 2015, 21:37:42
Kyllä mulla menee 48W asemalla ja isolla kärjellä XT60 liittimet ihan hyvin. Nuppi kaakkoon ja antaa lämmetä. Toki teho on ystävä noiden liittimien kanssa, ettei sulata runkoa turaamalla liian kauan alilämmöllä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 15 Joulukuu, 2015, 22:09:47
Xt60 ei kovin iso liitin ole ;D toi menee hyvin vaikka pikkukolvilla. Ec5 ja siitä eteenpäin kannattaa olla jo vähän tehokkaampi vehe.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 18 Joulukuu, 2015, 17:24:22
www.banggood.com  (http://www.banggood.com) olen tilannut kaikki osat. Postit on ilmaset ja kestää noin viikosta kolmeen tulla.
Siellä on paljon myös eri runkoja joten eikun selaamaan. Takuu asiatkin pelaa jos tulee ongelmia. Kauppa on perus honkkarissa mutta homma pelaa.
Alveja en ole maksanut koskaan mutta onhan ne aina mahdollisia. Tilauksia nyt takana rapia 70 :) Priority mail tulee joutusammin ja maksaa muutaman euron lisää.
Siellä on myös kommentteja eri tavaroista joista saa jo kuvaa kannattaako niitä ostaa.

Banggoodsin tilaus jäi tulliin, vaativat lisäselvitykseen tilausvahvistuksen josta ilmenee tilattujen tuotteiden kokonais hinta. Paketti oli avattu ja todettu että sellasta mälliä tavaroita ei saa viidellä eurolla edes kiinasta... >:(
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 18 Joulukuu, 2015, 19:02:07
Mulla ei ole koskaan jäänyt vaikka ollut aika arvokkaitakin lähetyksiä. Paska säkä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Makke76 - 18 Joulukuu, 2015, 19:07:54
 Aina pitää ottaa huomioon että Tulliin menee. Mullakaan ei koskaan ole mennyt mutta jos menee niin rehellisesti paperit tiskiin
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Petsku - 18 Joulukuu, 2015, 21:02:05
Se on vaan bonusta jos ei tulliin jää. Turha siitä on itkeä jos joutuu maksamaan alvit tavaroista kun se jää tulliin. Kusettamaan ei tosiaan kannata ruveta ellei halua ongelmia itselle.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Certi - 18 Joulukuu, 2015, 21:39:08
Banggoodsin tilaus jäi tulliin, vaativat lisäselvitykseen tilausvahvistuksen josta ilmenee tilattujen tuotteiden kokonais hinta. Paketti oli avattu ja todettu että sellasta mälliä tavaroita ei saa viidellä eurolla edes kiinasta... >:(

Kamoon. Tilasit EU;n ulkopuolella ja ilmeisesti yli 22€:n arvosta-> stop whining. Mulla meni 25 CENTIN verran yli ja alvit plus UPSn kulut joudun maksamaan (tää siis edellinen tilaus, alvi ja UPSin maksut 24€). Aina kun Euroopan unionin ulkopuolelta tilaa, ne tullit ja alvit pitää odottaa tulevan päälle. Ja ei ne tullissa dorkia ole... Joskus menee ohi, joskus ei.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: IL3 - 18 Joulukuu, 2015, 22:04:51
Eiks Lumenierin QAV250 olis saanu ihan normihintaan Euroopastakin?

Mistä ton tilasit?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 18 Joulukuu, 2015, 22:49:38
En mä sinällään mitenkään vihanen oo siitä että jäi tulliin mut vaan pieni huomautus ettei se oo mitään legendaa et paketti avataan ja joudutki maksumieheks vaikka paketissa lukis 5€ books gift jne... Kävi se tietty mielessä et ois sen tilausvahvistuksenki tehny photarilla mut aattelin et alle 50€ tulleja ei välttist oo veropetoksen arvosta ;D Oon ite tilannu sadoittain tuotteita ulkomailta niin kiinasta kun jenkeistäkin ja suurimmastaosasta oon tullit joutunu maksamaan mut joskus harvoin on paketit lipsunu läpi, kertaakaan en tosin oo pyytäny että laittaisivat mitään edellämainittuja juttuja paketin kylkeen.

Ja emt mitä tollasen QAV250 normi hinta sitten on euroopassa?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: IL3 - 18 Joulukuu, 2015, 23:20:02
Mistä ton QAVin tilasit ja paljon makso?

Lumenierin QAV250 runko on ~160€ Euroopasta ja siihen tulee toimituskulut (~15€) päälle joten sellanen 175€ on aika lähelle.

Jenkeistä sama runko sit irtoo ~90€ ja siihen tulee myös se ~15€ toimituskuluja sekä mahdollisesti alvit ja tullit.

Pistä linkkiä, mistä ostit ton omas?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Certi - 18 Joulukuu, 2015, 23:22:09
Mistä ton QAVin tilasit ja paljon makso?

Lumenierin QAV250 runko on ~160€ Euroopasta ja siihen tulee toimituskulut (~15€) päälle joten sellanen 175€ on aika lähelle.

Jenkeistä sama runko sit irtoo ~90€ ja siihen tulee myös se ~15€ toimituskuluja sekä mahdollisesti alvit ja tullit.

Pistä linkkiä, mistä ostit ton omas?

Eli ihan hitosti liikaa. IMO.
Parempia saa halvemmalla (tai yhtä hyviä)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: IL3 - 19 Joulukuu, 2015, 00:00:43
Eli ihan hitosti liikaa. IMO.
Parempia saa halvemmalla (tai yhtä hyviä)

Oon samaa mieltä mut ei siitä ole kyse.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 19 Joulukuu, 2015, 14:04:40
Ostin ebaysta 100 punnalla+10€ postit eli noin 150€ loppusumma. Meinasin et teen tosta 1:1 kopion muovista seuraavaks ja lähen siitä kehittelee itelle hinta/laatusuhteeltaan parempaa runkoa. Tosin kattelin tossa et A4 kokonen slaissi laadukasta hiilikuitua maksaa sen vajaa 100 euroa+työt päälle ni 150 euroa tosi tarkasti leikatusta rungosta ei oo hirveen paha hinta. Tosin kiinasta sitä kuitua saa puol ilmaseks mut laadusta ei sit oo takeita, samalta tehtaaltakin jos tilaa ni laatueroja voi olla ja paljon. Ois tossa pari ehkä ihan toimivaakin ideaa hihassa sitä omaa runkoa ajatellen :P Pitänee vielä sellanen vaaka ostaa millä voi sit punnita noita osia ja runkoja ni saa vähän viitettä paino eroista.

Onks näissä quadeissa muuten tarvetta tasapainottaa noita propelleja jotenkin? Sattu vaan silmään jostain noista rc kopteri keskusteluista tollanen juttu et propellit pitäs tasapainottaa, tosin en ollu varma puhuttiinko siinä quadeista vai sit noista ihan normaaleista koptereista :-\
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 19 Joulukuu, 2015, 15:02:41
Itsellä on tasapainotuslaite, mutta en kyllä tasapainottanut näitä quadin ropelleja. Lähinnä isompia lennokin potkureita ja kopterin lapoja on tullut sillä tasapainoteltua. Voisi tietenkin kokeeksi testiä muutamalla varapotkurilla että miten nämä on valmiiksi tasapainossa. Näin pienissä ja keveissä potkureissa ei tuolla täydellisellä tasapainolla kuitenkaan lie niin suurta merkitystä kuin isommissa massaa omaavissa. Menee vähän hifistelyn puolelle. Tai riippuu potkuristakin. Jotkin hiilariropellit voisin kuvitella tasapainottavani, mutta nämä gemfanin perus muovirupelit ei oo niin justiin

edit: Otetaan vähän sanoja takaisin. Kokeilin neljän gemfanin potkurin tasapainoa. Yksi oli ok, yhtä piti tasapainottaa aika paljon ja kaksi oli siltä väliltä. Tasapainottelin nuo neljä potkuria nyt. Ehkä voisi paikallaan olevatkin tsekata, ainahan se parempi on että potkurit on tasapainossa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 19 Joulukuu, 2015, 18:32:37
Jotain perus ämpärimuovisia aitoja Gemfaneita ei tartte tasapainottaa, on ihan tarpeeksi balanssissa ainakin ne kaikki mitä oon esim. EuroRC:ltä ostanut. Isommat vehkeet ja huiskat on sitte erikseen. Niistä en niin tiedä, mutta esim. hiilariset kai joutuu melkeen aina tasapainottaan ja 6" huiskat useammin ku pienemmät. Itellä ei kyllä niin kokemusta.

Sitten Kiinan kopiot voi olla mitä vain. Esim. Banggoodista oon saanut tasapainottamatta käyttökelvottomia yksilöitä, mutta myös ihan ok. kamaakin.

 
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 19 Joulukuu, 2015, 22:35:31
Onkos heittää jotain linkkiä noihin tasapainotus touhuihin, jää vaivaan omaa mieltä jos tekee kaiken muun vimosen päälle ja jättää jotain tekemättä vaan siks et "ei se nyt oo niin justiinsa". Ja sais kans vähän osviittaa et millasissa toleransseissa erilaiset propellit on.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 19 Joulukuu, 2015, 23:16:04
Youtube on täynnä videoota: https://www.youtube.com/results?search_query=propeller+balancing

Sitte pitää tietää kans, että balanseri on kanssa tasapainossa. Halvat vehkeet on aika varmaan epätasapainossa. Kerran kaiken pitää olla vimosen päälle niin joudut hommaan jonku Dupron  tai vastaavan hieman kalliimman vehkeen.

Mutta ihan turhaa touhua, jos ostat vaan niitä Gemfaneita tai muita laatu huiskia, jotka on jo suunnilleen balanssissa. Riittää, että kattot jonku tikun nokassa, jos epäilet, että ei oo. Huomaa kyllä, jos on susikappaleita ja sitten voi lähtä niitä tasapainottaa. Kyllä siinä menee varmasti hermot, jos rupeaa jokaista huiskaa tasapainottaan, niitä kuluu kumminki pussikaupalla. Samalla periaatteella, joudut heittään jokaisen hieman osumaa saaneen huiskan menemään, kun ne ei ole enään priimaa. Kyllä toi hifistely aika nopsaa unohtuu, kun on muutaman kymmenen kertaa torpannut. Runko ottanut osumaa, motit lommoilla epätasapainossa, laakerit huutaa ja veijoja kulunut pussikaupalla ;D. Ei tää mineily oo niin tarkkaa puuhaa. Sitte korjataan, jos huomataan outoa käytöstä tai muuta.

 
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 20 Joulukuu, 2015, 10:14:51
Vilkasin nuo paikallaan olevat gemfanit. Niissä ei havaittavaa tasapainottamistarvetta ollut kuin yhdessä ja siinäkin aika vähän. Tuskin näitä gemfaneja enää katon. Tuo tasapainotuslaite on itellä ainakin sellainen että akseli on sellaisten magneettien varassa. Kunhan akseli pyörii jouheasti niin kyllä tuolla pitäisi tasapainon löytyä. Pohjassa on vatupassi jonka avulla saa laitteen aseteltua suoraan.  Mitä tarkoitat mikkox9x tuolla balanserin tasapainolla? Jos se on tasaisella alustalla suorassa ja akseli on suora ja pyörii pienellä kitkalla niin eikai tuossa paljon muuta pitäisi enää olla
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 20 Joulukuu, 2015, 12:31:12
Kai sitä vois tuolta banggoodsista jonku tollasen balancerinki tilaa, emt kui olellinen se sit tosiaan on mut voipa silläki sit hifistellä jos mieli tekee ::) Propellejahan tuli tilattua niin hiilikuitusia, abs muovisia kuin myös kuitu nylonisia (jollei ne moottorin akselit muuten mee kieroon) ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 20 Joulukuu, 2015, 12:59:41
Vilkasin nuo paikallaan olevat gemfanit. Niissä ei havaittavaa tasapainottamistarvetta ollut kuin yhdessä ja siinäkin aika vähän. Tuskin näitä gemfaneja enää katon. Tuo tasapainotuslaite on itellä ainakin sellainen että akseli on sellaisten magneettien varassa. Kunhan akseli pyörii jouheasti niin kyllä tuolla pitäisi tasapainon löytyä. Pohjassa on vatupassi jonka avulla saa laitteen aseteltua suoraan.  Mitä tarkoitat mikkox9x tuolla balanserin tasapainolla? Jos se on tasaisella alustalla suorassa ja akseli on suora ja pyörii pienellä kitkalla niin eikai tuossa paljon muuta pitäisi enää olla

Sitä, että ne kiristysmokkulat ei ole tasapainossa akseliin nähden, reikä ei ole keskellä tai kappale soikio tms. Itsellä juuri tommonen magneettien varassa pyörivä. Akseli pyörähtää aina samoin päin, eli selvästi epätasapainossa. Pitäs hioa hiukan pois painavammalta puolelta. Onnistuu tolla silti tasapainotus suunnilleen, että saa huiskista lentokelpoisia.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 20 Joulukuu, 2015, 14:45:37
Juu voihan tuo olla tällaisten liki painottomien muovirimpuloiden kohdalla aika turha toimenpide. Mittausepätarkkuus jo vaikuttaa sen verran, että tasapainon toteaminen on hankalaa. Mutta isommat potkurit saa tasapainotettua melko tarkkaan vaikka jokin pieni epätarkkuus balansserissa olisikin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 22 Joulukuu, 2015, 22:53:38
Nyt puuttuis enää mosat sekä kolvi ja kaikki tilpehööri nii ku tina ja kutistesukat ja sen semmoset. Mut kaipa täs vähä voi alkaa tekee jotain valmiiks, noparit vois varmaan flashaa tollasella usb kikkareella? Jaa sit suunnittelee/kattelee jotain juotoskaavioita netistä miten nää kaikki pistetää läjään  ;D Ja sit pitää varmaan se toisen mallinen vastaanotin hommaa et ois sit euro kapulan kans yhteensopiva, ei oo meinaa just ajatusta tilaa jenkeistä mankkaa tai fläshää takuuta pois heti uudesta mankasta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 22 Joulukuu, 2015, 23:11:33
Kytkennät on suht iisejä. Oliko tuossa mukana joku jännitteenjakolevy? Siitä syöttö nopareille ja becille, jolla syötetään jännite FC:lle. Ja FC:ltä voi jakaa edelleen tuota becin jänntiettä (5V). Mulla becin perässä on FC ja sen kautta syötetty vastari ja ledivalot. Vastari on X4R ja se liitetty väylällä FC:lle. Lisäksi FC:ltä menee telemetria vastarin sportiin. Se vaati hieman kikkailua. Alla on kuva siitä miten itselläni on kytkennät FC:llä (kuva altapäin). Lisäksi jännitteenjakolevyltä voi ottaa esim. uros jst-piuhalla FC:lle akkuvalvonnan ja tarvittaessa muillekin vermeille syöttöjä (hox akkujännitteellä toimiville).

Tossa mun aiemmin linkittämässä postissa on mm. kuvia miten itse juottelin virranjakolevyn (http://www.kopterit.net/index.php?topic=24671.msg271969#msg271969)

(HOX nämä kytkennät siis väyläliitynnällä toimivalle vastarille. Ainakin X4R kanssa pelaa. PPM- liityntä tulisi nastaan nro. 1, joka on heti vastarille menevästä +5V:stä seuraava. Ja telemetria tulee esim. D4R vastarille eri nastoilta)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/1669036/RC/Naze32_r6_kytkent%C3%A4.jpg)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 22 Joulukuu, 2015, 23:44:50
Ostin tälläsen. Ajattelin et stackkaan sen siihen päälle tai alle kumpi sit onkaa kätevämpi ni tulee ehkä siistimmän näkönenki :)
Youtube linkki (https://www.youtube.com/watch?v=77w2K0JyW18)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 23 Joulukuu, 2015, 01:14:32
Ostin tälläsen. Ajattelin et stackkaan sen siihen päälle tai alle kumpi sit onkaa kätevämpi ni tulee ehkä siistimmän näkönenki :)
Alle ja piuhat menee nätisti PDB ja FC:n välistä. 5v liitännästä piuhat fc:lle ja tosta led liitännästä virrat lähettimelle, jossa on sit 5v ulostulo kameralle. Lähettimet käy kuumana ja tolla katkaisimella saa virran pois kun säätää sisällä tai ei tarvitse lähetintä los lentämisessä. On suoraan akkujännite, joten pitää valita lähetin joka sallii 4S akun käytön. Ledit kuitenkin on Betaflight/Cleanflight:ssa 5v liitännällä sekä ohjauksella.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: proffa84 - 23 Joulukuu, 2015, 10:30:02
ite rakensin tommosen kytkimöisen (https://www.dropbox.com/s/ychjaxm8sozsnnj/2015-12-22%2020.40.40.jpg?dl=0)... pari kertaa näpit polttanu lähettimeen niin alko ottaa kupoliin ;)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 23 Joulukuu, 2015, 10:38:31
Mulla videovehkeet on syötetty sen fatsharkin oman becin kautta. Sille sähö akun balansseripiuhasta. Nyt LOS lennossa ollut kytkemättä. Sekin etu tuossa että on muista sähköistä erillinen piiri. En tiedä mutta oletan vähentävän häiriömahdollisuuksia

Nazen ledilähdöt ei ole käytettävissä jos haluaa viedä X4R vastarille Telemetrian. Käytetään samoja liittimiä jotka konffataan softserial portiksi. Siksi mullakin on ledit vain nazen lähtökanavassa (pelkkä jännitesyöttö). Haittana se että ledit palaa aina kun akku on kiinni tai levy usbilla tietokoneessa
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 23 Joulukuu, 2015, 10:51:10
Eikös se fatsharkin suodin/virta liitin ole kaikkein kätevin noihin ongelmiin. Virta otetaan akun tasurista fpv kamoille. Laitoin tollasen ja kätevähän tuo on.

Edellisessä viestissä mainittiinkin just tää. sori en huomannut  :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 23 Joulukuu, 2015, 10:59:18
Eikös se fatsharkin suodin/virta liitin ole kaikkein kätevin noihin ongelmiin. Virta otetaan akun tasurista fpv kamoille. Laitoin tollasen ja kätevähän tuo on.

Turhan iso palikka, kun ei tota tilaa ole yhtään ylimääräistä. Ja jos ruokkii sitä akun tasurista, rajoittaa miten voi sijoittaa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 26 Joulukuu, 2015, 11:53:41
Vastaanottimeks tulee nyt varmaan tuo X4RS B jotta se ois yhteensopiva sit eurooppalaisen lähettimen kanssa ja ei tarttis heti aluks ruveta räpeltään niiten firmisten kanssa, tuo X4RSB toimii varmaan melko samalla tavalla kun se D4R-II eikö? Siinä nyt tulee se muutama kymmenen euroa takkiin olettaen että tollasella D4R-II vastaanottimella on aika huonot markkinat täällä euroopassa.

Sitten ihan tälleen btw huomasin että foorumin käyttämisestä tuli vähän tahmeaa kun tuo HTTPS vanheni. Kertokaa ihmeessä jos ongelma ei kosketa jokaista jolloinka vika saattaa löytyä myös minun päästäni interwebsiä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 26 Joulukuu, 2015, 18:01:05
Vastaanottimeks tulee nyt varmaan tuo X4RS B jotta se ois yhteensopiva sit eurooppalaisen lähettimen kanssa ja ei tarttis heti aluks ruveta räpeltään niiten firmisten kanssa, tuo X4RSB toimii varmaan melko samalla tavalla kun se D4R-II eikö? Siinä nyt tulee se muutama kymmenen euroa takkiin olettaen että tollasella D4R-II vastaanottimella on aika huonot markkinat täällä euroopassa.

X4RSB (http://fi.eurorc.com/product/11850/frsky-x4rsb-reciever-eu):n kanssa tarviit joidenkin FC:den (esim. Naze) kanssa sovittimen (http://fi.eurorc.com/product/10400/frsky-sbus-to-cppm-decoder) tai juotostaitoja että saat signaalin SBUS->CPPM. Samalla laittaisin voltage sensorin (http://fi.eurorc.com/product/10427/frsky-battery-voltage-sensor-fbvs-01), että saa Taraniksen huutamaan milloin akku alkaa loppumaan.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: proffa84 - 26 Joulukuu, 2015, 18:42:14
X4RSB (http://fi.eurorc.com/product/11850/frsky-x4rsb-reciever-eu):n kanssa tarviit joidenkin FC:den (esim. Naze) kanssa sovittimen (http://fi.eurorc.com/product/10400/frsky-sbus-to-cppm-decoder) tai juotostaitoja että saat signaalin SBUS->CPPM. Samalla laittaisin voltage sensorin (http://fi.eurorc.com/product/10427/frsky-battery-voltage-sensor-fbvs-01), että saa Taraniksen huutamaan milloin akku alkaa loppumaan.

Samaa mieltä... hienosti lähti itellä pelittämään X4R, CPPM-firmikselläkin nazen kanssa(halko noparit, betaflight kaikilla herkuilla ja ledinauhalla).
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 26 Joulukuu, 2015, 20:54:15
Itsellä ainakin on X4R-SB ihan ilman mitään sovittimia kiinni Naze32:ssa. Käyttää SBUS- väylää. Miksi kannattaisi SBUSin sijaan käyttää CPPM:ää? Valistakaas nyt tyhmää, omasta mielestäni kannattaa mieluummin käyttää suoraan tuota täysin digitaalista SBUS- väylää kuin alkaa sitä muuntimilla muokkaamaan CPPM:ksi. Myöskin ajoakun jännitetieto tulee itselläni Taranikseen ihan sen FC:n vbat- valvontatulon kautta. Eli jännitteenjakolevyltä vain piuhat Nazen vbat tuloon. Normi telemetrian kautta ko. tieto kulkee Taranikseen. Taranikseen olen ohjelmoinut rajat joilla alkaa huutelemaan akun loppumisesta. Telemetria tulee FC:ltä X4R-SB:n SPORT:iin.

Aiemmissa Nazen revisioissa ilmeisesti tarvinnut jotain modauksia, että SBUS on toiminut, mutta uusimmassa rev.6:ssa pelaa ihan suoraan plug and play. Omat kytkennät näkyy kuvassa muutama viesti ylöspäin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: proffa84 - 26 Joulukuu, 2015, 20:57:20
Öööö... näitä yllä olevia en äkikseltään tajunnut. Itsellä ainakin on X4R-SB ihan ilman mitään sovittimia kiinni Naze32:ssa. Käyttää SBUS- väylää. Miksi kannattaisi SBUSin sijaan käyttää CPPM:ää? Valistakaas nyt tyhmää, omasta mielestäni mieluummin kannattaa käyttää suoraan tuota täysin digitaalista SBUS- väylää. Myöskin ajoakun jännitetieto tulee itselläni Taranikseen ihan sen FC:n vbat- valvontatulon kautta. Eli jännitteenjakolevyltä vain piuhat Nazen vbat tuloon. Normi telemetrian kautta ko. tieto kulkee Taranikseen.

Aiemmissa Nazen revisioissa ilmeisesti tarvinnut jotain modauksia, että SBUS on toiminut, mutta uusimmassa rev.6:ssa pelaa ihan suoraan plug and play

käytä ääsbussia vaan kun se on saatavilla... mulla ei ollu  ;D

vähän edittivä: perus nazessa on ollu puhe et pitää joko käyttää muuninta sbus-naze tai vastarimodia(X4RSB:ssä), tämä olikin mainittu(mul on nääs rev5). Miten oot tuon telemetrian kytkeny? tääkin tais olla toteutettu toisin rev6?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 26 Joulukuu, 2015, 21:07:24
Täydentelin tosiaan omaa viestiä tuossa ylläkin. Ainakin rev.6:ssa saa telemetrian tuotua X4RSB vastarin Sportiin noista liittimistä 5&6. Vaatii tuon pienen kikkailun, eli ko. liitinten yhdistämisen. Softassa konffataan tuohon 5&6 nastaan softserial portti ja telemetria pitää vielä invertoida cli:stä.

Telemetrian käyttöönoton Naze32 Acro rev.6 ja X4R-SB kesken tein näiden ohjeiden mukaan:
http://www.multi-rotor.co.uk/index.php?topic=16337.0
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: proffa84 - 26 Joulukuu, 2015, 21:12:45
huomasin ku muutelin samaan aikaan  ::)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: proffa84 - 26 Joulukuu, 2015, 21:17:00
onkos re6 ns. ohjelmoitaville ledeille tuo pinni5 kuten rev5? ite meinaan tuommosen nauhan laitoin niin ei kykene ottaa sitä kautta ääs.portista telemetrioita  :-\
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 26 Joulukuu, 2015, 21:24:47
On se sama pinni 5. Eli jos siitä ottaa telemetrian ulos, niin silloin ei ledejä ohjailla kontrollerilla.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 26 Joulukuu, 2015, 21:39:44
Mä oon tottunu ottaa lentoakun jännitteen tuolla pienellä palikalla. On noi fc:t vaihdellu niin monta kertaa, et yksinkertaisempi asennuksiltaan on toi. Mut totta et rev.6 ei tarvitse enään muunninta. Muistanut koko korttia.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Ves@ - 27 Joulukuu, 2015, 11:19:09
Eikä se rev5 myöskään tartte sbus invertteriä, jos/kun ottaa sbus signaalin sieltä x4rsb:n A-reijästä piirilevyltä tai suoraan piirin jalasta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 27 Joulukuu, 2015, 12:07:08
Toimiiks toi silleen jos kytken mosat suoraan nopareihin ja ne suoraan akun (4s lipo) miinukseen ja plumpsaan ja sit heitän vaan sen signaali piuhan tonne nazelle ilman sitä miinusta (jota kait tarvitaan siinä jos ne noparit haluu liittää tietokoneeseen?). Ja tartteeks mun ees liittää niit tietskariin? Ja jos tarttee ni tartteeks sielt säätää erikseen useesti jotain vai onks se vaan joku once in a lifetime juttu? Ku siin sais taas yhen johdon vähemmän ku jättäis sen mustan johdon sielt kokonaan veke :P Se musta/valkonen johto ku on pyöritetty sellaseks spiraaliks on ainakin lähtökohtasest ihan liian pitkä, en tykkää siit et siel on metrikaupalla sitä johtoa kääritty johonki rungon ympärille :(
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 27 Joulukuu, 2015, 15:34:21
Se musta kannattaa jättää varulta. Toiminee kai ilman sitäkin, mutta se toimii maadoituksena. Kaikki noparit on maadoitettu sitten samaan pisteeseen, voi häiriöitä poistaa. Nopareita ei varmaan ole pakko liittää tietokoneeseen, mutta itse tein sen parista syystä:
- Sain sisälle uusimman firmwaren jossa tuki mm. oneshotille (ominaisuuksia enemmän)
- Pystyin juottamaan kaikki moottoripiuhat ilman että tarve miettiä sen kummemmin pyörimissuuntia kun ne voi vaihtaa tietokoneen avulla

Kun säädöt on kerran tehty, niin eipä noita nopareita ole pakko liittää enää tietokoneelle jos ei jossain vaiheessa sitten halua taas päivittää uudempaa firmwarea.

Kahden noparin johdot on aika sopivat, koska FC tulee niin päin että liittimet on keulan puolelle. Toki sen levyn voi muutenkinpäin laittaa. Etumpien moottoreiden johdot jää pitkäksi. Itse lyhensin niistä ylimääräiset pois, jolloin ei tarve kieritellä ylijäämiä mihkään.

Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 27 Joulukuu, 2015, 16:29:50
Maan pitää tulla noparilta fc:lle ja sitä ei saa poistaa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 27 Joulukuu, 2015, 16:41:08
Se musta kannattaa jättää varulta. Toiminee kai ilman sitäkin, mutta se toimii maadoituksena. Kaikki noparit on maadoitettu sitten samaan pisteeseen, voi häiriöitä poistaa. Nopareita ei varmaan ole pakko liittää tietokoneeseen, mutta itse tein sen parista syystä:
- Sain sisälle uusimman firmwaren jossa tuki mm. oneshotille (ominaisuuksia enemmän)
- Pystyin juottamaan kaikki moottoripiuhat ilman että tarve miettiä sen kummemmin pyörimissuuntia kun ne voi vaihtaa tietokoneen avulla

Kun säädöt on kerran tehty, niin eipä noita nopareita ole pakko liittää enää tietokoneelle jos ei jossain vaiheessa sitten halua taas päivittää uudempaa firmwarea.

Kahden noparin johdot on aika sopivat, koska FC tulee niin päin että liittimet on keulan puolelle. Toki sen levyn voi muutenkinpäin laittaa. Etumpien moottoreiden johdot jää pitkäksi. Itse lyhensin niistä ylimääräiset pois, jolloin ei tarve kieritellä ylijäämiä mihkään.

Tartteeko nopareissa olla akku kiinni kun ne firmikset päivittää koneelta? Vois sen muuten tehdä tässä ennen juotos hommia jos ei tartte kytkee akkua kiinni.

Pyörimis suunnat meinasin kattoa noista kuntoon ennen ku juotan mitään kiinni, eli en jätä niitä sinne koneelle säädettäviks. Koska oletan et mitä vähemmän tarttee säätää koneelta ni sen parempi, vähentää kaikkien bugien ja errorien mahdollisuutta kun moottorit ei voi pyöriä ku vaan yhteen suuntaan.

Ja oon käsittäny et se musta ohut johto on olemassa vaan sitä ohjelmointia varten, koska noparithan saa jo kunnon maan siitä paksummasta johdosta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 27 Joulukuu, 2015, 17:01:05
Pitää se akku olla kiinni. Itse tein viimeset ohjelmoinnit vasta kun noparit oli jo quadissa kiinni. Eli oli juotettu virranjakolevylle. Samalla tuli sähköt muihinkin nopeareihin kun yhtä ohjelmoin, mutta eipä siitä haittaakaan ole. Itse jättäisin maat signaalipiuhoihinkin. Ne on kierretty yhteen juuri häiriöiden eston vuoksi. Musta kun on käytössä, niin kerää mahdolliset johtoihin (tai johdoista) indusoituvat häiriöt ja purkaa ne maihin. Ei sotke signaalia.

Lisäksi tuota kautta maat tulee nopareilta FC:llekin. Virranjakolevyn ja FC:n välissä on kuitenkin BEC jolloin ei ole välttis muutoin sähköisesti ihan "yhtä puuta". Itse tässä kohtaa maksimoisin häiriöiden torjunnan, koska painon säästöä ei välttämättä tulisi paria grammaa enempää, jos sitäkään.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 27 Joulukuu, 2015, 17:21:39
Joo no eiköhän ne sit jätetä sinne. Mitenkäs sitten tossa taraniksessa toi akku, pärjääks siinä sillä vakio akulla ihan hyvin? Lähinnä se et riittääks yks akku ohjaimeen, kauan sillä yhellä latauksella räpeltää?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 27 Joulukuu, 2015, 17:34:25
Mulla on vakioakku (2000mAh) ja kyllähän tuo kestää pitkänkin lennätyspäivän ilman lataamisia ja varmaan toisenkin. Ja satunnaisempaa lentelyä kestänyt itselläni useitakin päiviä tai viikkoja riippuen lennätystaajuudesta. Nyt kun quadia kasasin ja testailin, niin kyllä mulla oli useamman päivän lataamatta vaikka aika paljon oli lähetin päällä. Ajatus on jossain vaiheessa korvata tuo vakioakku LiPo tai LiFe akulla, mutta en ole vielä nähnyt tarpeelliseksi. Vaihdan sitten kun tuo vakio menee huonoksi. Pitää huomioida että sitten ei voi enää käyttää lähettimen vakiolaturia. Vanhempi Graupnerin lähetinkin on itsellä vielä satunnaisessa käytössä (osassa kalustoa ei vielä Taranis yhteensopivaa vastaria). Siinä on 3S Lipo akku ja onhan se siitä hyvä että lataus säilyy hyvin vaikka radio olisi välissä parisen kuukautta käyttämättäkin. Siihenkin vaihdoin Lipo-akun vasta kun vanha oli jo niin kuollut, että piti joka lennon jälkeen panna latautumaan ;D

Taranikseen voi heittää 2S LiPon ainakin suorilta. 2S Lipon balansseriliitin passaa suoraan Taraniksen akkuliityntään. On mulla yksi 2S Lipo RC-autosta, joka passaa Taraniksen sisään ja jota voin käyttää vara-akkuna tarvittaessa
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 27 Joulukuu, 2015, 18:17:49
Mulla on vakioakku (2000mAh) ja kyllähän tuo kestää pitkänkin lennätyspäivän ilman lataamisia ja varmaan toisenkin. Ja satunnaisempaa lentelyä kestänyt itselläni useitakin päiviä tai viikkoja riippuen lennätystaajuudesta. Nyt kun quadia kasasin ja testailin, niin kyllä mulla oli useamman päivän lataamatta vaikka aika paljon oli lähetin päällä. Ajatus on jossain vaiheessa korvata tuo vakioakku LiPo tai LiFe akulla, mutta en ole vielä nähnyt tarpeelliseksi. Vaihdan sitten kun tuo vakio menee huonoksi. Pitää huomioida että sitten ei voi enää käyttää lähettimen vakiolaturia. Vanhempi Graupnerin lähetinkin on itsellä vielä satunnaisessa käytössä (osassa kalustoa ei vielä Taranis yhteensopivaa vastaria). Siinä on 3S Lipo akku ja onhan se siitä hyvä että lataus säilyy hyvin vaikka radio olisi välissä parisen kuukautta käyttämättäkin. Siihenkin vaihdoin Lipo-akun vasta kun vanha oli jo niin kuollut, että piti joka lennon jälkeen panna latautumaan ;D

Taranikseen voi heittää 2S LiPon ainakin suorilta. 2S Lipon balansseriliitin passaa suoraan Taraniksen akkuliityntään. On mulla yksi 2S Lipo RC-autosta, joka passaa Taraniksen sisään ja jota voin käyttää vara-akkuna tarvittaessa

Millasen laturin toi taranis vaatii? Ilmotuksessa luki ettei sisällä laturia mut iteltä löytyy tollanen skyrc e6650 laturi.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Waxwing - 27 Joulukuu, 2015, 20:18:47
Millasen laturin toi taranis vaatii? Ilmotuksessa luki ettei sisällä laturia mut iteltä löytyy tollanen skyrc e6650 laturi.

Hei!

Ei mitään laturia Taraniksen latauspistokkeeseen!
Taraniksessa on sisäänrakennettu laturi NiMH-akkuja varten.

Akkulatureilla rikot radion.

Taraniksessa on alkuperäisenä 6-kennoinen HiMH-akku, uusimmissa kapasiteetiltaan 2000mAh.
Taraniksen latauspistokkeeseen liitetään (radion versiosta riippuen) 12-18V, 0,5A VERKKOLAITE.
A-versioon max. 12V
B- versioon max. 13V
Plus-versioon max. 15V
E-versioon max. 18V

Jos taas muunnat radion käyttämään LiPo- tai LiFe -akkuja, NE ON LADATTAVA RADIOSTA POISTETTUNA (palovaara).

Taunu
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 27 Joulukuu, 2015, 22:21:41
Hei!

Ei mitään laturia Taraniksen latauspistokkeeseen!
Taraniksessa on sisäänrakennettu laturi NiMH-akkuja varten.

Akkulatureilla rikot radion.

Taraniksessa on alkuperäisenä 6-kennoinen HiMH-akku, uusimmissa kapasiteetiltaan 2000mAh.
Taraniksen latauspistokkeeseen liitetään (radion versiosta riippuen) 12-18V, 0,5A VERKKOLAITE.
A-versioon max. 12V
B- versioon max. 13V
Plus-versioon max. 15V
E-versioon max. 18V

Jos taas muunnat radion käyttämään LiPo- tai LiFe -akkuja, NE ON LADATTAVA RADIOSTA POISTETTUNA (palovaara).

Taunu

Mistäs tollasen taraniksen oman laturin (verkkolaitteen) saa ostettua ja miltä se näyttää? Linkkejä toivoisin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: SMy - 27 Joulukuu, 2015, 22:41:40
Panin googleen Taranis DC power ja tämä tuli aikalailla ekana vastaan:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__45030__FrSky_AC_DC_Charge_Adapter_EU_Version.html
Suomesta löytyy ainakin täältä (ei maksa vaivaa tilata ulkomailta). Varmaan löytyy muistakin Taranista kauppaavista liikkeistä:
http://fi.eurorc.com/product/10440/frsky-taranis-transmitter-power-supply-eu-plug


Waxwingin teksti toiselta foorumilta:

Mikä tahansa VERKKOLAITE, jonka ulostulo on tasavirtaa 12V/ 0,5A ja liitin pyöreä 5,5mm käy. Napaisuuden ei ole väliä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Waxwing - 27 Joulukuu, 2015, 22:52:17
Panin googleen Taranis DC power ja tämä tuli aikalailla ekana vastaan:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__45030__FrSky_AC_DC_Charge_Adapter_EU_Version.html

Siinä on yksi sopiva.
Noita saattaa löytyä vanhoista laitteista jääneenä kotonakin.
Vaihtoehtoisesti voi kysellä "Motoneteista", "Honkkareista", kodinkoneliikkeistä, kirppareilta tai jopa naapurilta.

Ulostulojännite siis 12-13V, 0,5A.
Liitin on dia. 5,5mm, plussa sisällä, miinus kuoressa.

Taunu

Edit: Uudemmissa Taraniksissa (Plus ja E) ei napaisuudella ole väliä.

VerticalHobbystakin löytyy.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 28 Joulukuu, 2015, 22:54:35
Pitääkin roplata kaikki romukopat läpi jos sattuis löytymään moinen. Tänään saapus moottoritkin, nyt odotellaan vielä lähetin/vastaanotin settiä+akkuja ja sit sen jälkeen aletaan säästää rahaa juotinasemaan ja  sähkötarvikkeisiin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 19 Tammikuu, 2016, 21:07:46
Tuli tollanen cheerssonin CX 10 hommattua (koska oli halvin) ja tuntuu et tos ei oo kaikki ihan kunnossa ku välil kaasu voi olla puoles välis (eli tatti nii ku keskellä) ja siltikään mitään ei tapahdu. Sama ku laittaa kaasua ni se nousee ilmaan mut korkeus seilaa kokoajan sellasta +- 10cm ei oo varmaan ihan normaalia käytöstä tommonen?

EDIT: ja on muuten aika vaarallinen vehje, äsken lensin päin seinää ja sit otin kaasun pois mut moottorit ei sammunu, katkasin lähettimestä virrat mut ei se mitään auttanu loppujen lopuks se silpos sohvan pohjaa kunnes jäkismailalla sit koukkisin sen pois sieltä. Pitää vissiin olla vähän varovaisempi tän kanssa...

En tiä mahtaaks toi isompi kopu olla ihan yhtä herkkä noitten kontrollien suhteen, ainaki ne kontrollit saattais olla hiukan enemmän vakiot. Tässä ku kaasu tosiaan seilaa hiukan ja välilla tuntuu et tää tekee jotain ihan muuta ku mitä se viimeks teki kun heiluttelu noita tatteja samaan malliin :o
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 19 Tammikuu, 2016, 22:52:11
En tiedä tuosta pikkukopterista mitään.
On tietenkin näitä isompia vehkeitä joissa joko luotetaan gps-korkeuteen, tai omaavat ir korkeusmittauksen tms. mutta esim. omalla kopterilla korkeus on täysin omissa käsissä, ja varsinkin hieman käytetymmällä akulla jännite alkaa tippumaan aika hapiaan, eli mitään vakiokorkeutta ei ole olemassa, ei tosin ihan uusillakaan -ihan samoin kuin autoa ajaessa ei voi suorallakaan tiellä teipata rattia paikoilleen ;-)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 19 Tammikuu, 2016, 23:56:40
Joo no löysin tohon korkeus juttuun sellasen pienen tuntuman miten se skulaa mut tosiaan tosta aika isot miinukset et jos torppaat kunnolla johonki ni kopteri menettää yhteyden lähettimeen ja yleensä 1-3 moottoria jää täysille kierroksille jonka seurauksena kopteri ajautuu jonnekkin alle (sohva, tuoli, pöytä, lipasto, jääkkaappi, pesukone yms minne se ikinä mahtuukaan). Sit virtakytkin on kivasti tuolla propellien välissä joten vaatii tarkat silmät ja rohkeutta nappaa jostain kohtaa kiinni kun propellit pyörii täydellä jengalla. Toistaseks ollaan selvitty vaan yhellä kunnon syvällä vekillä sormessa... Melkeen tekis mieli vaan harjotella sit sillä 250llä kun siitä ainakin loppuu veto jos lähettimestä katkasee powerin ja saahan siihen varmaan jonkun napinkin ohjelmoitua sitä varten ns "arming" kytkin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 20 Tammikuu, 2016, 12:17:02
Koitas takuupalautusta -vaihtoa tuolle romulle?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 20 Tammikuu, 2016, 13:16:30
Noi nyt on vaa tollasia kaljan kanssa lennätettäviä olkkari koptereita eikä niillä ole juuri tekemistä isompien kopujen kanssa. Lentää välillä paremmin ja välillä huonommin mut so what kivoja ne on silti.
Vedä kaasu pois kun huomaat et lähtee rukkasesta niin ei jää moottorit silpomaan vaimon sisustamaa olkkaria  ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 20 Tammikuu, 2016, 21:20:48
Noi nyt on vaa tollasia kaljan kanssa lennätettäviä olkkari koptereita eikä niillä ole juuri tekemistä isompien kopujen kanssa. Lentää välillä paremmin ja välillä huonommin mut so what kivoja ne on silti.
Vedä kaasu pois kun huomaat et lähtee rukkasesta niin ei jää moottorit silpomaan vaimon sisustamaa olkkaria  ;D

Juu käsitin kans et jos maksaa kopteristaan kympin ni ei voi ihan hirveitä vaatia. Ja ongelma on tosiaan siinä kun nään et nyt lähti kopteri kovaa vauhtia väärään suuntaan enkä osaa viel korjaa tilannetta ni otan kaasun pois jonka seurauksena kopteri tippuu ja osuu kovaan lattiaan jonka jälkeen yhteys lähettimeen katkeaa tyysti ja moottoreista aina 1-3 kpl jää pyörimään täysillä kierroksilla. Pitää vaan lennellä varovaisemmin. Mut ehdottomasti parhaiten tuhlattu 10 euroa varmaan moneen vuoteen, varsinkin ku ei oo viel mitään muuta kopteria ni tällästä rääpälettäki on kiva lennellä olkkarissa  ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Konna - 20 Tammikuu, 2016, 21:24:46
Oletko suorittanut kalibroinnin?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 20 Tammikuu, 2016, 21:43:26
Oletko suorittanut kalibroinnin?

Olen, aina kun kopteri rupee heittelee kummallisesti. Niistä ohjaimen moodeista en nyt päässy ihan vielä perille et mitä yks kaks tai kolme piippausta meinaa?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Konna - 20 Tammikuu, 2016, 22:07:15
Olen, aina kun kopteri rupee heittelee kummallisesti. Niistä ohjaimen moodeista en nyt päässy ihan vielä perille et mitä yks kaks tai kolme piippausta meinaa?
Ne sallii enemmän kallistusta. 1 vähän ja 3 piippausta paljon. Eli 1 on helppo lentää ja kolmonen ottaa kaiken irti.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 21 Tammikuu, 2016, 00:08:02
Ne sallii enemmän kallistusta. 1 vähän ja 3 piippausta paljon. Eli 1 on helppo lentää ja kolmonen ottaa kaiken irti.

Pitäskö tommosel oppii lentämään nii ku kunnolla siis silleen et se pysyy about koko aika hanskassa jne?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Konna - 21 Tammikuu, 2016, 07:06:49
Pitäskö tommosel oppii lentämään nii ku kunnolla siis silleen et se pysyy about koko aika hanskassa jne?
Kyllä
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Mesihukka - 21 Tammikuu, 2016, 09:03:17
Eikös joissain simulaaattoreissa oo myös multeja? Sellasta voi kans harkita, 3d kopuissa se on ainakin iha must juttu. Toi Cheersonin ohjain kun on mikä on, niin olisi varmaan ihan hyvä ottaa tuntumaan oikealla mankalla ennen kun isompaa multia ottaa ilmaan.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 21 Tammikuu, 2016, 09:39:44
Pitäskö tommosel oppii lentämään nii ku kunnolla siis silleen et se pysyy about koko aika hanskassa jne?

Ei mun mielestä. juurikin ton ohjaimen takia koska sillä ei ole mitään tekemistä "oikean" ohjaimen kanssa. Jos tolla osaat flipin niin tuskin osaat isommalla  ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Konna - 21 Tammikuu, 2016, 10:48:52
Ei mun mielestä. juurikin ton ohjaimen takia koska sillä ei ole mitään tekemistä "oikean" ohjaimen kanssa. Jos tolla osaat flipin niin tuskin osaat isommalla  ;D
Sillä oppii ohjaussuunnat.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Jufee - 21 Tammikuu, 2016, 15:59:11
Kyllä täällä ainakin on ollut suuri apu tuosta microquadista. (Eachine h8)

Ohjaussuunnat tulee jo lähes selkärangasta ja aluksi tuntui että se perusmoodi oli insane, mutta nyt kakkosvaihetta aina päälle. Sen nimitin infernoksi kun ekan kerran koitin. Ja tuo laitos kestää mitä vaan, ei haittaa vaikka päästelee pitkin seiniä.

Odotan innolla oman quadin valmistumista ja ensilentoja.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 21 Tammikuu, 2016, 16:33:13
kyl noi kontrollit silleen aika tiedossa on nii kauan ku kopterin nokka on musta pois päin mut sit ku se kattoo mua ni menee kyl aina pisin seiniä ;D sit tietty nää ahtaat tilatki on varmaan sellanen et ei paras mahdollinen harjotus paikka. Tietkö et sit ku ois tilaa enempi lentää ni ei osuis koko aika johonki ja tippuis et vois hakee sitä touchia niihin kontrolleihin vähän isommilla liikkeillä. Jotenkin jaksaisin uskoo et toi 250 lentäis hiukan vakaammin tähän cheerssoniin verrattuna, lähinnä ton ohjaimen takia. Tää ohjain on ensinnäkin mun isoihin käsiin ihan olemattoman kokonen ja vaatii tosi pientä nysväämistä noitten tikkujen kanssa ettei mennä pisin seiniä. Tosin tos isommas kopus tulee olee sit poweriaki monta kertaa enemmän mut tikuissakin on liikevaraa paljon enemmän. Pitäs se kolvi tilailla mut en tiiä oikeen et tartteeks siihen mitään muita kärkiä kun sen mikä siinä tulee mukana, meinasin tollasen xytronicsin 100wattisen.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 21 Tammikuu, 2016, 16:52:45
250 mini on just hyvä treenaamiseen. Kestää vaikka mitä, yksinkertaisia, edukkaita ja nyky potkureitakaan ei saa juuri katki. Multilla simuttaminen on ihan turhaa. Ei muuta kun osia/kittiä ostamaan ja kokoamaan. Tube on täynnä ohjeita ja jeesiä löytyy www.multikopterit.net foorumilta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 21 Tammikuu, 2016, 17:39:55
Ja kyllä se sekoaminen suunnissa on isossakin tilassa ihan yhtä radikaalia. Jos kerran oot sekaisin niin oot.

Ei ainakaan asvalttikentällä kannata aloittaa ;-)

Esim. Tässä sekosin suunnista, ja tilaa on...

https://www.youtube.com/watch?v=YLB8dQ5fIeA
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 21 Tammikuu, 2016, 18:02:07
Tokihan siitä aina jotain apua on. Mun mielestä kova sana alkuun ois tollanen 250 race quad. Todella helppo ja kiva reeniin. Toki ei sisällä lentelyyn ja pitää rakentaa ensin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 21 Tammikuu, 2016, 19:13:48
Tokihan siitä aina jotain apua on. Mun mielestä kova sana alkuun ois tollanen 250 race quad. Todella helppo ja kiva reeniin. Toki ei sisällä lentelyyn ja pitää rakentaa ensin.
Sellanen täs on nyt rakenteilla kunhan jaksais ton kolvin vielä tilata tuolta saksasta. Pikkusen toki jännittää et kuinka nopeesti se on sit ihan tuhannenp****npäreinä tuol jossain jorpakossa ku sekoon kontrolleissa. Tosiaan ei oo sitä fpv gearia varaa hankkia tähän hätään ni pitää oppii lentää losissa.

EDIT:
Tässä vielä lista mitä tällä hetkellä odottaa tekijäänsä laatikossa:
Luminier QAV 250 CarbonFiber (uusin generaatio)
Cobra CM2204/2300kV
Naze32 Acro Rev6
Gemfan 5030 CarbonFiber, Gemfan 5030 Carbon/Nylon, Gemfan 5030 ABS
DYS BLHeli 20A OPTO
FrSky D4R-II ja tulon päällä on vielä FrSky X4R-SB
FrSky Taranis X9D+ (EU softalla)
Turnigyn 1300mAh 4S 45-90C Lipo x 2
PDB cheap ass ACM
HK lipo checkkeri (se pieni mis on kaks beepperiä) en tiä voiks sitä käyttää tos kopteris ilmasemaan akkujen alhasta jännitettä äänimerkillä?

Kasausta varten löytyy seuraavia juttuja:
Nylon spacereitä erikokosia ja näkösiä, kaikki mustia, noin 600kpl.
Muutama 3D tulostettu osa millä pitäs saada mm vastaanotin ja antennit kivasti kiinni sinne runkoon.
Mustia XT60 liittimiä 10 paria
Nippusiteitä
Kuumaliimaa
Vulkanoituvaa teippiä
Kierrelukitetta, eri vahvusia
Tinaa
Kutistesukkaa
Sellanen juotos käsi/penkki härdelli jutska (joo älä kysy ;D ;D)
Pari vaakaa osien punnitsemiseen (runko 78.00 grammaa ;))

Vielä uupuu:
Itse juotin ja kärjet siihen
Sellasta sukkaa jonka sisälle voi kivasti laittaa johtoja.
Johtoja jos tarttee jotain ylimääräsiä? Oon kuitenkin ymmärtäny et noissa komponenteissa on tarpeeks johtoa et ne riittää kunhan vaan pätkii oikeisiin mittoihin ja juottaa kiinni.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 21 Tammikuu, 2016, 23:28:19
Lipohälynä et tarvitse erillistä, kun voit laittaa sen Taraniksen huutelemaan akun loppumisesta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 22 Tammikuu, 2016, 02:11:09
Tube on täynnä ohjeita ja jeesiä löytyy www.multikopterit.net foorumilta.

Joo, ei tällä saitilla kyllä kukaa auta!
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 22 Tammikuu, 2016, 02:14:02
Tokihan siitä aina jotain apua on. Mun mielestä kova sana alkuun ois tollanen 250 race quad. Todella helppo ja kiva reeniin. Toki ei sisällä lentelyyn ja pitää rakentaa ensin.

Te saitte jo kerran tämän houkuteltua siihen pikkuvikkelään, ei enää tarvii.
Päinvastoin: nyt varrotaan kokemuksia. Niitähän ei vielä ole, tämä on tavallaan  beta- ja demo asialle.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Heeppa - 22 Tammikuu, 2016, 21:11:13
Lainataampa tätä säiettä, ja eka postauskin vielä  ;D

http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html (http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html)

Tekeekös tuolla härvelillä mitään ja mitä muuta tuohon tarvitsee lisäksi lennättämiseen.
Varmaankin propelleja ja akkuja?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Makke76 - 22 Tammikuu, 2016, 21:27:50
Lainataampa tätä säiettä, ja eka postauskin vielä  ;D

http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html (http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html)

Tekeekös tuolla härvelillä mitään ja mitä muuta tuohon tarvitsee lisäksi lennättämiseen.
Varmaankin propelleja ja akkuja?

Akkuja ,propelleja, näyttö tai lasit. Muista ett jos tilaat niin voi napsahtaa tullimaksu päälle jos tullia kiinnostaa :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 23 Tammikuu, 2016, 01:02:15
Akkuja, propelleja, näyttö tai lasit. Muista ett jos tilaat, niin voi napsahtaa tullimaksu päälle jos tullia kiinnostaa :)

Tullista tiiä onko näillä ollenkaan, mutta alvi, joka on olennaisempi osa hintaa. Ja sehän pitää maksaa, kiinostaa asia tullia tai ei ;-)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 23 Tammikuu, 2016, 11:57:51
Lainataampa tätä säiettä, ja eka postauskin vielä  ;D

http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html (http://www.banggood.com/Eachine-Falcon-250-FPV-Quadcopter-with-FlySky-i6-2_4G-Remote-Control-5_8G-HD-Camera-RTF-p-1026335.html)

Tekeekös tuolla härvelillä mitään ja mitä muuta tuohon tarvitsee lisäksi lennättämiseen.
Varmaankin propelleja ja akkuja?

Mää kattelisin osat kyllä erikseen, tietää mitä ostaa. Osiksi suosittuja varmoja valintoja, mistä muutkin kasaa. Motitkin tossa jotku nimettömät, mistä uus jos yks hajoaa. Saako runkoon osia(näytää kyllä ZMR:tä), esc:jä päivitettyä jne. Verothan tosta saattaa joutua maksaan vielä niin hinta nousee. ALV:t aina ja tullin taitaa pystyä välttään RC-osissa ku käyttää sopivaa tullauskoodia. Tulliin jumiutumiset voi välttää todennäköisimmin kun tilailee pienissä erissä alle tullirajan osia. Mutta voi joutua ootteleen pahimmillaan 2kk:n osia ja tota Eachine-miniäkin, jos huonosti käy. Varsinkin kun kiinalainen uusvuos on tulossa. Jotain jumia oli nyt marras-joulukuun aikoihinkin Kiinanpostissa, kun itselle kesti marraskuun puolivälissä Banggoodista tilatut osat tulla 6-8 viikoa.


Suomestakin saa kelpo kittiä: http://fi.eurorc.com/product/8688/eurorc-mini-quad-250-series-kit .

Joutuu ostaa lisäksi mankan, vastarin, FPV vermeet, huiskia, akkuja, LIPO-laturi ym. Kyllähän harrastukselle hintaa kertyy, mutta kannattaa ostaa alkuun ihan kunnon mankka jne. Toi Eachine minin mukana tuleva mankka menee kumminki aika äkkiä vaihtoon. Jos kasaaminen juottamisineen on ongelma, niin tämä ei ehkä ole sopiva harrastus sillon.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 23 Tammikuu, 2016, 14:53:52
Itteä jotenkin pelottaa noissa valmiissa rungoissa ja rungoissa yleensäkkin noi tommoset tosi ohuet hiilikuituset levyt joita on kasattu toinen toisensa päälle. Sellasen ku torppaa kunnolla ni voisin kuvitella et niitten pelkkien yläkerran levyjen ostaminen/korjailu (tai korvaaminen) voi olla muuttua mielenkiintoseks. Muutenkin tollaset haulikolla ammutut rungot jotka on siis ihan täynnä reikää toisensa jälkeen jotenkin mietityttää. Hiilikuitu kuitenkin materiaalina on niin kevyttä ettei siinä paljoa painossa voita ja ilmavirta taitaa muutenkin olla melkonen ilman reikiäkin et osat tuskin pääsee ylikuumenemaan. Joskus tosin pyöree reunaset reiät saattaa kait vahvistaakkin runkoa jos olen oikein ymmärtänyt? Mut esim tossa Lumenierin QAV 250 rungon vanhemmissa versioissa ne ulokkeet joiden päässä motit on ni oli ihan täynnä reikiä ja vissiin palautteen perusteella ne reiät on jätetty pois viimesimmästä versiosta ku ne siivekkeet katkes liian helposti.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 23 Tammikuu, 2016, 16:43:22
Itteä jotenkin pelottaa noissa valmiissa rungoissa ja rungoissa yleensäkkin noi tommoset tosi ohuet hiilikuituset levyt joita on kasattu toinen toisensa päälle. Sellasen ku torppaa kunnolla ni voisin kuvitella et niitten pelkkien yläkerran levyjen ostaminen/korjailu (tai korvaaminen) voi olla muuttua mielenkiintoseks. Muutenkin tollaset haulikolla ammutut rungot jotka on siis ihan täynnä reikää toisensa jälkeen jotenkin mietityttää. Hiilikuitu kuitenkin materiaalina on niin kevyttä ettei siinä paljoa painossa voita ja ilmavirta taitaa muutenkin olla melkonen ilman reikiäkin et osat tuskin pääsee ylikuumenemaan. Joskus tosin pyöree reunaset reiät saattaa kait vahvistaakkin runkoa jos olen oikein ymmärtänyt? Mut esim tossa Lumenierin QAV 250 rungon vanhemmissa versioissa ne ulokkeet joiden päässä motit on ni oli ihan täynnä reikiä ja vissiin palautteen perusteella ne reiät on jätetty pois viimesimmästä versiosta ku ne siivekkeet katkes liian helposti.

Toi Eachine Falconin runko näyttää joltain ZMR250 muunnelmalta ja se on kyllä pomminkestävä, jos hiilikuitu on vaan laadukasta. Kaikkein suosituin runko varmaan mitä myydään. Noi sivulevyt tossa  Eachine Falconinissa on vaan näön vuoksi ja siten turhat.

Kyllä suurin osa rungoista on varmaan tolla sämpylärakenteella, eikä siinä oo mitään ongelmaa. Noi "tosi ohuet levyt" on jotain 1.5mm paksut ja armit 3mm(zmr:ää saa myös 4mm armeilla). Ei ne oo yhtään liian ohuet tolla rakenteella runkolevyiksi. Sitä 1,5mm levyä taitaa olla QAV250 katossakin ja armit on 3mm, eli samanpaksunen ku se Luminerin pohjalevy. Kivempi se noissa sämpylärakenteisissa on, jos paskoo armin niin ei tarvitse koko miniä purkaa ja pohjalevyä vaihtaa. Jos pohjalevyt jollain ilveellä saa rikki niin ei edelleenkään tartte purkaa ihan kaikkea irti niinku unibody rakeneella olevissa, kuten QAV250:ssä.

On totta, että joissain rungoissa on vähän liikaa kevennetty levyjä kuten Diatonen Blade #37 ja herkkä hajoamaan, mutta ZMR:ssä ei tietääkseni oo sellasia ongelmia.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: calicha92 - 23 Tammikuu, 2016, 18:11:47
Höpö juttua toi diatonen heikkous. Ite en ainakaan ole saanut mitään hajalle. Tosin en mä niitä vasaralla hakkaakkaan ;D
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 23 Tammikuu, 2016, 18:26:13
Joo ehkä vähän liiottelin tota heikkoutta  :). Harvemmin kai ne rungot menee rikki vaikka ois mitä reikäjuustoa. Armit kuitenki ottaa enempi osumaa.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 23 Tammikuu, 2016, 18:45:35
Höpö juttua toi diatonen heikkous. Ite en ainakaan ole saanut mitään hajalle. Tosin en mä niitä vasaralla hakkaakkaan ;D

Aika harva Diatonen runko on hyvää matskua ja hyvin suunniteltu. Kopioitu jostain vähän niin kuin sinnepäin. Reikäjuustot harvemmin kestää vaikka olis hyvääkään matskua.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Heeppa - 23 Tammikuu, 2016, 20:43:02
Okei, en osta tuota linkkaamaani vehjettä  :D
Nyt tuli sit toinen propleema eteen, kun on näitä foorumeja selaillu, et onko vaivan/rahan väärtiä koko homma kun tuntuu yhellä jos toisella olevan jotain häikkää radioissa tai jossain muussa komponentissa.

Yksi mietelmä kans tuli mieleen, jos ostais ensin ton mankan (Taranis?) ja lentelis sillä simuja ens alkuun, et näkee onko oma kontrolli sinnepäinkään lennättää mitää, ja tuon varmaan sais sit myytyä helpommin eteenpäin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 23 Tammikuu, 2016, 21:02:51
Yksi mietelmä kans tuli mieleen, jos ostais ensin ton mankan (Taranis?) ja lentelis sillä simuja ens alkuun, et näkee onko oma kontrolli sinnepäinkään lennättää mitää, ja tuon varmaan sais sit myytyä helpommin eteenpäin.

Simut ei vastaa yhtään oikeaa "elämää" ja on multeissa omasta mielestä aika turhia. Niillä voi paisko miten sattuu ja ei ole mitään vaaraa torpeista. Osta mielummin Hubsan (http://www.teknikmagasinet.fi/hakutulokset?CMS_SearchString=hubsan) ja muutama lisäakku. Tollasella on mukava kikkailla sisällä sekä tyynellä säällä ulkonakin.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Heeppa - 23 Tammikuu, 2016, 21:24:46
Jos ton Eurorc kitin tilaa, niin mikä on vähimmäis vaatimus radiolle, riittääkö kuus kanavaa miten pitkälle, vai pitääkö olla heti se kahdeksan vähintään?
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikek - 23 Tammikuu, 2016, 21:40:56
Jos ton Eurorc kitin tilaa, niin mikä on vähimmäis vaatimus radiolle, riittääkö kuus kanavaa miten pitkälle, vai pitääkö olla heti se kahdeksan vähintään?

Kuus riittää ihan loistavasti. Toi Taranis ei ole todellakaan huono valinta. Kyllä siitä eroon pääsee, jos ei ole oma juttu. Just sopivan hyvä kädessä ja ominaisuuksia, kuten telemetriat löytyy (eli Taraniksen saa varoittamaan kun akku alkaa olemaan lopuillaan).
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Heeppa - 23 Tammikuu, 2016, 21:56:24
Noniin tuli sit tilattua tuo EuroRc:n kitti, kasaaminen ja juottelu ei tuota ongelmia, jonkinverran tullu aikasemmin näperreltyä yhtäsuntoista.

Radion osalta pähkäilen vielä.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: mikkox9x - 23 Tammikuu, 2016, 22:39:22
Noniin tuli sit tilattua tuo EuroRc:n kitti, kasaaminen ja juottelu ei tuota ongelmia, jonkinverran tullu aikasemmin näperreltyä yhtäsuntoista.

Radion osalta pähkäilen vielä.

Hyvä valinta ja kestävä laitos  :).

Semmonen juttu, jos et hoksannu niin kannattaa hankkia tuommonen ohjelmointilaite:  http://fi.eurorc.com/product/11575/dys-usb-linker
Saa BLhelin nopareihin asennettua, asetuksia säädettyä mm. moottorien pyörimissuunnat ohjelmallisesti, sekä myös oneshot ja dampedlight ominaisuudet käyttöön. BLhelin kanssa toimii 4s akkuilla myös kunnolla.

E: Tuolla oli myös toi treadi kyseisestä ministä, jos et siihen vielä törmännyt https://www.kopterit.net/index.php?topic=24671.0
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: IL3 - 25 Tammikuu, 2016, 11:51:41
Mulla on ylimääräisenä tuo yläpuolella olevassa viestissä linkattu USB-linkkeri.  ;)
Femmalla saa hakea Vantaalta.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 09 Helmikuu, 2016, 17:45:19
Tuli nyt vihdoin ja viimein se kolvikin sitte perille. Voin kyllä luvata etten osta UPSsän palveluita enää ikinä. Palvelun laatu oli oikeesti huonompaa ku Postilla (jota aina haukutaan hitaaksi ja surkeaksi). Asiakaspalvelussa lupailtiin niitä näitä mut todellisuudessa eivät pystyneet pitämään lupauksiaan. Aivan käsittämätön fiasko koko toimitus prosessi. No mutta se siitä. Tulevaisuudessa jos joku harrastusta aloitteleva lukee näitä viestejä ni osta se kolvi ennen sitä kopteria minkä aiot kasata sillä. Mul on ollu nyt kopteri tos työpöydän laatikossa palasina pari kuukautta ja nyt sain vast kolvin aikaseks et voi alkaa ihan konkreettisesti niputtamaan tota vehjettä.

Pistetääs tähän vielä nyt kuva siitä mitä kaikkea on tullu tilattua tähän harrastuksen alkumetreille. Jotain pieniä juttuja on hukkunut tonne muiden alle kuten FCU, mut tossa nyt pääpiirteittäin kaikki. Todettakoon vielä että kun aloitin ketjun niin en tiennyt ihan tarkkaan paljonko olen valmis sijoittamaan koko touhuun ja mainitsemani "ihan max 300 euroa + mankka" ei ihan pitänyt kutiaan ;D
(http://i.imgur.com/YMgqY3S.jpg)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 07 Elokuu, 2016, 02:31:04
Siitä onki hetki ku tuli tänne mitään laitettua. Oli tos pitkä tauko ku ei jaksanu tehdä kopterille mitään kun oli niin paljon kaikkea muuta menoa ja nyt kesäloman lopun kunniaks meinasin et laitan kaikki vihdoinki nippuun et päästäis joskus lentämäänki vielä. Toistaseks kaikki on menny aika hyvin paitsi että mun radio ei armaa kopteria kun joskus ja jouluna joka osittain haittaa vähän harrastustoimintaa.

Näin jälkikäteen voin ainakin kaikille muille alotteleville harrastajille suositella sitä perinteistä snakepittiä, koska tässä tekemisessä on menny ihan tolkuttomasti liian paljon aikaa eikä tästä tullut edes täydellistä. En oo myöskään vielä lentänyt kopterilla lainkaan (koska kello on keskiyö) ja onnistuin asentamaan propellitkin ensimmäisen kerran väärinpäin ;D Meinasin tosin lentää tätä ihan vähän vaan tässä sisällä mut kun sain kopterin armattua ja todettua että propellit on väärinpäin tuli se tietty kokeiltua et millaselta se täys kaasu kuullostaa ja sen jälkeen todettua että tätä ei lennetä koskaan olohuoneessa ;D ;D Myöskin kontrollit tuntu olevan tosi herkkiä eli viemällä noita ohjaamiseen käytettäviä tikkuja vähän alle puolet liikevarasta sivulle päin niin moottorit olivat jo täysillä kierroksilla eli pitänee niitäkin varmaan vähän säätää vielä.

Ja koska kaikkia kuitenkin kiinnostaa aina ne kuvat ni laitetaan nyt muutama sellanenkin tähän vielä lopuksi ;) Noi ledien toiset päät on teipattu siks et noi johdot oli 3 milliä liian lyhyet. Sekä toi valtavan kokonen piezo vaihtuu sellaseen pieneen sit ku tilaan sellasen jostain joku päivä. Ja FPV geari tulee myöhemmin jollonka toi vastari siirretään tonne alakertaan, nyt en vaa jaksanu duunaa sitä sinne ni lätkäsin sen tonne katolle. Sit samalla kun asennan sen FPV gearin ni siistin tota johto helvettiä hiukan, nyt vaa liimasin ne tinalla siihen jotenki päin et päästäis lentääkki joskus.
(http://i.imgur.com/sncXVgN.jpg)(http://i.imgur.com/e6BcSC3.jpg)
(http://i.imgur.com/o3yQqUW.jpg)(http://i.imgur.com/ZtceyVF.jpg)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: oskuk - 07 Elokuu, 2016, 23:36:26
Näin se menee.
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Rämä - 03 Syyskuu, 2016, 19:53:49
No? Miten kävi?  :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Rämä - 10 Joulukuu, 2016, 15:48:09
Lentääkö se? :)
Otsikko: Vs: Ensimmäinen multikopteri
Kirjoitti: Miksu - 12 Maaliskuu, 2017, 14:43:04
Lentääkö se? :)

Kyllähän se ilmaan saatiin. Tuli vaihdettua focus tonne multikopterinetin puolelle tossa jossain vaiheessa ni siks jäi tää vähän kesken. Mut joo tosiaan viimevuosi lenneltiin syksyyn asti ilman fpv vehkeitä ja kyl se kopteri rupes lopulta pysyy jotenki hanskassakin. Nyt talven yli pidetty taukoa ja tänään tuli just huomattua kuinka tehokkaasti tullu unohdettua melkeen kaikki tekniikka jutut, lentämisestä puhumattakaan. Ensimmäisenä tuli huomattua että armaamisen jälkeen moottorit pyörähtää kierroksen ja sit menee fail safe modeen, pitää sitä ruveta täs selvittelemään kohtapuolin et päästään lentämään sit ku ilmat tost viel vähän lämpenee.

FPV kamat on suunnitteilla hommata tässä kevään aikana. Viimevuonna oli tarkotus ostaa jo lasit ja talven aikana sit loput mut lasien ostaminen kaatus ku olin lentelemässä aika tuulisella säällä tossa paikallisella pellolla ja olin pysäköiny vanhemmilta lainassa olleen uuden karheen mersun siihen pellonreunaan ja onnistuin sit lentämään sen kopterin suhteellisen kovaa sitä mersua päin... Onneks olin ostanu noihin moottoreihin tommoset 3D tulostetut suojat meinaa muuten ois ollu aika varmaan myös toinen takamoottori entinen samassa rytinässä. Noh virheistä viisaampana autot jää tulevaisuudessa vähän kauemmas lentopaikoista. Ja kuten kaikille varmaan tuli selväks ni mun fpv budjetti meni sit sileeks sen mersun korjauskustannuksiin.