Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta  (Luettu 849 kertaa)

Poissa Sakke

 • Aloitteleva torppari
 • *
Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta
« : 04 Kesäkuu, 2017, 21:53:10 »
Heips!

Täällä 18v poika innostunut ilmakuvauksesta. Tarkoituksena olisi tehdä kuvauksesta sivubisness ja kuvata ihmisten taloja näin kesällä (totta kai muutakin mutta pääasiassa...). Menisin siis ovelta ovelle ja kysyisin, että haluaisitteko että kuvaan talonne päivänä x hintaan y.

Perustaisin siis yrityksen. Yrityksen perustamisesta en nyt ala kyselemään mitään, mutta kun kyse on tälläisestä toiminnasta niin onko jotain mitä minun pitää huomioida? Esim. onko hommattava lupia kuvaamiseen maksua vastaan? Hieman olen tutustunut Trafin sivuihin jo.

Lentämiseen liittyviä sääntöjä kuuntelen mielelläni, että toiminta pysyy asiallisena. Haluan noudattaa sääntöjä. Ei yli 150m tai 500m kauemmas lennättäjästä, ei yleisön yllä, muuta?

Sitten droneen. Budjetiksi olin ajatellut n. 800e luokkaa. Tuolla varmaan jo saadaan melko hyvä drone. Vai onko jo liian hyvä kyseiseen toimintaan? Tarkoituksena ei ollut siis alkaa kuvata isoja tapahtumia, jätän ne ammattilaisille :D. Millainen kuvalaatu on riittävä kyseiseen puuhaan? Nykyään noita on todella helppo lentää, mutta crashin riskihän on aina. Miten välttää mahdolliset törmäykset? (Lennätä aukealla, ei liian tuulisessa tai sateessa, muuta?) En haluaisi rikkoa kallista vehjettä :D

Tälläistä olin katsonut, hinta budjetin luokkaa. Mietityttää vain, että olisiko huonompikin riittoisa.
https://www.power.fi/product/p-247154/


Kuuntelen mielelläni kaikenlaisia tipsejä ja muuta, mitä olisi hyvä tietää. Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

Poissa Tuoppi

 • Seniori torppari
 • *****
  • Kopteri blogi
Vs: Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta
« Vastaus #1 : 04 Kesäkuu, 2017, 22:33:13 »
Alle 5km päästä kiitotiestä pitää kysyä lupa lennonjohdolta ennen kuin otat koneen ilmaan.
Jos olet kentän lähialueella (kartassa katkoviivalla rajattu) korkeusraja on 50m.
Sinun täytyy pitää yllä loki-kirjaa lennätyksistä ja tehdä jokaisesta lennätyksestä turvallisuussuunnitelma.
Sinun täytyy myös rekisteröityä Trafille. Tarvitset vastuuvakuutuksen, yritystoiminnalle sekä erikseen ilmakuvaustoiminnalle.

https://ais.fi/ais/eaip/fi/
Kutakin lentoasemaa koskevat tiedot löytyvät joko klikkaamalla kartasta lentoasemaa tai valitsemalla vasemmalta luettelosta kohdasta AD 2:
- Lennonjohdon/lennontiedotuksen puhelinnumero on tekstisivujen osassa AD 2.2, kohta 6, rivillä, jolla on lyhenne ATC tai AFIS
- Trafin määräyksen OPS M1-32 kohdassa 3.12 tarkoitettujen lentoasemien lähialueiden (CTR) ja lentopaikkojen lentotiedotusvyöhykkeide n (FIZ) karttapiirrokset löytyvät kätevästi VAC-kartasta.

Lennätys tulee tapahtua näköyhteyden varassa ja 500m on minun tulkintani mukaan jo sen ulkopuolella. 200m on jo phantomin kokoisella koneella hyvin jännän puolella näätkö oikeasti kopterin asennon mihin suuntaan se osoittaa.
Kannattaa selvittää alueet joilla ei saa lennättää. Esim. http://www.lentoposti.fi/uutiset/helsingin_ja_naantalin_uudet_p_lentokieltoalueet_suojaavat_valtiollisia_toimijoita_kamerakoptereilta

Kannattaa tutustua myös kuvauksen pykäliin
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/355689-tiesitko-julkisella-paikalla-kuvaaminen-ei-ole-rikos-mutta-jaetun-kuvan-sisalto-voi
http://toimittajanrikoslaki.fi/kuvaaminen-ja-salakatselu/
Maanpuolustuksellisten kohteiden kuvaaminen on kielletty.

Näillä pääsee alkuun.

Kaljakombattikone. Durafly Tundra. Spectrum DX8.
rc-kopteri.blogspot.com/

Poissa Sakke

 • Aloitteleva torppari
 • *
Vs: Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta
« Vastaus #2 : 04 Kesäkuu, 2017, 22:50:05 »
Kiitos vastauksesta.

Toimintaympäristössä ei ole virallista lentokenttää, mutta Kymin valvomaton lentopaikka saattaa olla läheisyydessä, riippuen tietysti asiakkaan sijainnista. Mutta kun se on valvomaton niin pitääkö silti mennä "lentokentän" säännöillä?

Jos lentokenttää ei ole läheisyydessä, tarviiko minun silti pitää yllä loki-kirjaa ja tehdä turvallisuussuunnitelma? Tai rekisteröityä Trafille? Vastuuvakuutus yritystoiminnalle sekä ilmakuvaustoiminnalle varmaan pitää.

Vielä droneen - mitä mieltä olet siitä, onko linkin kopteri sopiva tarkoitukseen? Itseäni mietityttää juuri se, onko kopteri "liian" hyvä tälle toiminnalle.

Poissa Toeh

 • Seniori torppari
 • *****
 • Kaikki toimii savulla!
Vs: Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta
« Vastaus #3 : 08 Heinäkuu, 2017, 23:16:13 »
Liian hyvä tuo ei ole. Tuolla saa perus siistejä still kuvia, mutta se on taas ihan eri asia jos joku kantaa kunnon järkkäriä laadukkaalla linssillä niin ei tarvitse edes yrittää kilpailla... Phantom 4 Pro tekee rajusti parempia still kuvia, mutta sekään ei vielä haasta järjestelmäkameroita joissa hyvä optiikka.


Toisaalta kuvan jälkikäsittely voi kääntää roolit ympäri. Hyvä kuvaaja ja käsittelijä tekee Phantomilla paljon mielenkiintoisempia ja parempia kuvia, kuin huono kuvaaja isommalla koneella ja järkkärillä.

Poissa elvis

 • Pro torppari
 • ****
 • Virtuaalista räpyttelyä bittitaivaalla
Vs: Kysymyksiä aloittelevalta ilmakuvaajalta
« Vastaus #4 : 25 Heinäkuu, 2017, 17:51:34 »
Tuossa on jotain linkkejä eteenpäin: http://www.lentsu.fi/
Erityisesti OPS M1-32 sisältää tällä hetkellä Suomessa kauko-ohjattavilla lentolaitteilla tehtävään ammattilaistoimintaan liittyvät määräykset, kannattaa tutustua kunnolla.

Aloittelevan yrittäjän on kuitenkin syytä varautua siihenkin, että tilanne tulee melko pian muuttumaan radikaalisti EU:n ja EASAn ansiosta, eikä todellakaan helpompaan suuntaan. Tuossa alla on linkkin EASAn määräysluonnokseen, josta voit yrittää selvittää itsellesi (ammattilaistoiminnan kannalta) mitä tuleman pitää:

http://www.lentsu.fi/wp-content/uploads/2017/05/NPA-2017-05-A.pdf

Lupakirjoja ja laitteen rekisteröintejä ainakin tullaan ilmeisesti vaatimaan myös harrastepuolella, ehkä tyyppihyväksyttyjen laitteiden käyttöäkin ammattilaispuolella. Siinä vaiheessa kustannustaso nousee selvästi ja touhun kannattavuus voi mennä.
Ei oo helppoo olla Mikko Kuustonen, ei.
-elvis-

 

Vastaavat aiheet

  Aihe / Aloittaja Vastauksia Uusin viesti
7 Vastauksia
2765 Lukukerrat
Uusin viesti 26 Kesäkuu, 2008, 18:06:47
kirjoittanut koha
3 Vastauksia
2652 Lukukerrat
Uusin viesti 29 Heinäkuu, 2011, 21:15:11
kirjoittanut Rity
60 Vastauksia
19686 Lukukerrat
Uusin viesti 05 Syyskuu, 2012, 20:48:22
kirjoittanut Heptocopter
3 Vastauksia
1323 Lukukerrat
Uusin viesti 08 Elokuu, 2012, 02:27:06
kirjoittanut rane78
50 Vastauksia
25602 Lukukerrat
Uusin viesti 27 Kesäkuu, 2016, 17:59:21
kirjoittanut Luigi Cravatto