Kopterit.net

Tekniikka => Sähkömoottorit, noparit, akut, laturit ja becit => Aiheen aloitti: seppomikael - 26 Maaliskuu, 2008, 18:52:48

Otsikko: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: seppomikael - 26 Maaliskuu, 2008, 18:52:48
Tuolla toisaalla kyseltiin LIPO-akuista ja ajattelin vastata siihen täällä oikeassa osiossa.
Mutta ensin varoituksen sana. Minä en ole näissä akkuasioissa mikään exPertti mutta Seppo kuitenkin. Eli jaan omia kokemuksiani ja levitän juoruja eli yritän kertoa sen mitä itse olen oppinut lipoakuista.
Toivon että esittämäni virheelliset väittämät kumotaan ja korvataan oikeilla. Eli tämä oli alkupuhe.

Esitetty kysymys lipoakuista oli että mitä tarkoittaa C lipoakussa. Lyhyesti se on akun antovirran kerroin suhteessa akun kapasiteettiin.

Eli jos akussa on maininta continuous 30C, niin se tarkoittaa että akun maksimi jatkuva purkuvirta on 30 kertaa akun kapasiteetti amppeereina. Siis jos sinulla on 2000mAh:n akku ja siinä merkintä 30C niin sitä voi kuormittaa 30 x 2A = 60A virralla. (2000mA = 2A).(Matemaattisesti ajatellen voi vielä todeta että tuon C:n yksikön täytyy olla 1/h jotta lasku antaa oikean yksikön tulokseksi.)
Lisäksi akussa voidaan mainita esim. burst 45C. Tämä burst tarkoittaa suurinta hetkellistä kuormaa millä akkua voidaan kuormittaa. Tämä suurin hetkellinen kuormitus saa yleensä olla alle 10 sekunttia pitkä.

Sitten joku sana akun C:n valinnasta.
Valitessasi käyttöösi sopivaa akkua on sinun tiedettävä koneesi maximi virrankulutus. Sovitaan että tässä esimerkissä se on 40A. Tämä tieto löytyy koneen käyttöohjeista. Ainakin sen pitäisi löytyä.
Edelleen on päätettävä että minkä kokoisen akun hankit. Onneksi päätökset on helppo tehdä koska yleensä koneen valmistaja on antanut jotain suosituksia käyttöjännitteeksi ja akun kapasiteetiksi.
Mutta päätetään että hankittava akku on kapasiteetiltaan 2000mAh.
Nyt voidaan laskea akun minimi C seuraavasti: C = 40A / 2A. Siitä tulee siis 20C. Tuo on kuitenkin mielestäni vasta osatotuus.
Ensiksi. Tällainen aloitteleva leijuttelija, kuten minä, varmasti tulen toimeen tuolla akulla koska en tarvitse maximitehoja mihinkään ja mahdolliset virtapiikit jäävät lyhyiksi joten akku tuskin kuormittuisi liikaa käytössäni.
Toiseksi. Joku joka oikeasti veivaa konetta ajaa sillä koko ajan maksimitehoilla jolloin akku kuormittuu aivan eri tavalla. Hänenä valitsisin akuksi 25C tai 30C akun koska silloin ei akkua kuormiteta akun maksimiteholla ja akun käyttöikä kasvaa käsittääkseni tästä melko huomattavasti.

Yleisesti ottaen siis älä mitoita akkuasi liian tarkasti. Se kyllä toimii moitteitta mutta sen elinikä luultavasti lyhenee siitä. Toinen puoli asiasta on sitten se, että isomman C:n akut ovat yleensä hivenen painavampia, joten jos haluat koneestasi  mahdollisimman kevyen joudut tässä tekemään jonkinasteisen kompromissin. Myös akun hinta yleensä nousee C:n noustessa.

Käyttäessäsi akkua sinun täytyy mielestäni erottaa toisistaan kapasiteetin osalta kaksi asiaa. Akun nimellinen kapasiteetti ja käytettävissä oleva kapasiteetti.
Eli akun kestävyyden kannalta on äärimmäisen tärkeää ettei akkua pura liian tyhjäksi. Se mikä on kriittinen raja tässä riippuu ilmeisesti jonkin verran kennojen laadusta, mutta mielestäni yli 80% purkua ei kannata harrastaa. Align lupaa akuilleen >200 purkusykliä 80% purulla mutta vain 100 purkusykliä 90% purulla. Ja tuo pätee varmastikin kaikkiin akkuvalmistajiin pienellä vaihtelulla.
Akku on varsinkin isommissa koneissa kallein yksittäinen komponentti ja sitä kannattaa vähän sääliä. Tai siis sääli kohdistuu kylläkin lompakkoon.
Toki itse tässä päätät että kumpi on tärkeämpää hiukan pidempi lentoaika vaiko akun oletettu elinikä.
Huomaa vielä että uusi akku kannattaa ajaa sisään. Eli ei paketista koneeseen ja mehut pihalle viimeiseen pisaraan vaan ekat 2-5 lentoa purat akkuasi noin 50%. Jos sinulla ei ole mitään käsitystä paljonko tuo 50% on, niin lennä vaikka 3 minuuttia ja lataa akku sen jälkeen. Jos sinulla on sellainen laturi josta näkee ladatun mAh-määrän voit siitä helposti määritellä ekojen lentojen maksimipituuden. Sama myös jatkossa. Määrittele latausten perusteella oikea lentoaika ja pistä se radiosi piippariin lentoajaksi. Ja aina ladatessasi akku seuraa paljonko sinne meni ja säädä seuraavaa lentoaikaa sen mukaan. Jos sinulla ei ole sellaista laturia mistä tuo mAh-määrä näkyy hanki uusi laturi.

Akun lataaminen.
On väärin tehtynä äärimmäisen vaarallista.
Eli ladatessasi akkua varmistu seuraavista asioista.
1. Varmistu että akun napaisuus on oikea. Onneksi monet laturit huomauttavat asiasta jos näin ei ole.
2. Varmistu vähintäänkin kolmeen kertaan että akun jännite ja kennomäärä on valittu oikein. Jotkut laturit huomauttavat tästäkin ja suosittelen tällaisen laturin hankkimista. Mutta joka tapauksessa varmista vielä kerran että nämä ovat oikein. Akun jännite ja kennomäärä on aina mainittu akussa.
Pääosa kaikista akkuvahingoista on varmasti sattunut siksi että akkua on ladattu liian suurella jännitteellä. Akku on vaarassa räjähtää jos sen kennojännite nousee yli 4,2V:n. Ja varamarginaali on erittäin pieni. Joku voisi sen meille kertoa. Itse muistelen lukeneeni 4,25V.
3. Käytä aina balansseria ladatessasi lipoakkua. Itse käytän vain sellaista laturia missä on sisäänrakennettu balansseri koska voisi ainakin olettaa että silloin niiden yhteistoiminta on sovitettu yhteen. Balansseri toimii siten että se pyrkii pitämään akun kaikkien kennojen jännitteen samassa. Jos se havaitsee jonkun/joidenkin kennojen jännitteen nousevan suuremmaksi kuin muiden se kennokohtaisesti yrittää kennoa purkamalla alentaa sen kennon jännitteen samalle tasolle kuin alempana olevien kennojen jännite on. Parhaat laturit säätävät myös latausvirtaa pienemmäksi havaitessaan eroja kennojännitteissä.
Kun lataat ilman balansseria laturi ei tiedä kuin kennojen summajännitteen joten se on tyytyväinen kun jännite on esim kolmekennoisella akulla 12,6V. Laturin mielestä akku on silloin täynnä ja niinhän se onkin. Mutta siellä voi vaikka kahdessa kennossa olla 4,18V ja yhdessä 4,24V. Tämän yhden kennon jännite on siis jo vaarallisen korkea. Kun sinulla on latauksessa balansseri niin se ainakin piippaa tuossa vaiheessa jos ei osaa itse lopettaa lataamista. Samalla se purkaa tuota ylijännitteistä kennoa sen minkä pystyy.
4. Viimeisenä kohtana vaan ei vähiten tärkeänä on akun fyysinen kunto ja latauspaikka.
Jos akussa näkyy vaurioita, esim reikä kyljessä sitä ei missään nimessä saa käydä lataamaan. Räjähtämisvaara on ilmeinen. Jos pudotat akkusi, niin ole erittäin varovainen jos vielä lataat sitä. Akun jokin kenno on saattanut vaurioitua. Älä jätä varsinkaan tällaista akkua hetkeksikään yksin lataantumaan ja jos se hivenenkin lämpiää keskeytä lataus välittömästi! Älä käytä akkua.
Tällaiseen akkuun voi vaihtaa rikkoutuneen kennon tilalle uuden, mutta silloinkin vaihtokennon täytyy olla täsmälleen samanlainen kuin vanhakin. Jopa saman ikäinen ja saman kuntoinen. Kennojen vaihto kannattaa myös jättää osaaviin käsiin. Itse en moiseen ryhtyisi ilmeisen onnettomuusvaaran vuoksi => olen tohelo!
Akut tulee aina ladata sellaisessa paikassa jossa akun mahdollinen syttyminen/räjähtäminen ei aiheuta tulipaloa. Jotkut käyttävät isoa savikukkaruukkua jossa on kansi tai sitten on olemassa tällaisia palamattomia latauspusseja. Missä lataatkin niin varmistu siitä että jos vahinko tapahtuu niin ei tapahdu korjaamatonta vahinkoa. Eli varmistu siitä että lataat akut aina valvonnan alaisena ja palamattomalla alustalla!
Tälläkin foorumilla on kertomuksia räjähtäneistä akusta. Jokainen räjähtävä akku voi sytyttää tulipalon ja tulipalon seurauksena voi tapahtua paljon pahempaakin.

Mikä on sitten oikea virta millä akkua voi ladata. Yleensä akkuvalmistajat suosittelevat maksimiksi arvoa 1C. Jotkut lupaavat että voi ladata myös isommalla virralla mutta varoittavat samalla akun kestoiän lyhenevän.
Nyrkkisääntö on, että mitä pienemmällä virralla akkujasi lataat sen parempi se on akulle. En tiedä paljonko akun käytöikä kasvaa jos käyttää maksimi latausvirtana 0,5C tai paljonko se siitä vähenee jos käyttää latausvirtaa 0,7C. Mutta se on faktaa että latausvirran vaikutus akun käyttöikään on huomattava. Tässä asiassa on jokaisella oma mielipiteensä mutta arvioi itse mikä on akun käyttökriteeri. Lataat akun isommalla virralla ja pääset nopeammin taas lentämään tai lataat maltillisella virralla ja akkusi kestää pidempään. Tosin muistan jostain lukeneeni että lipoakku vanhenee joka tapauksessa parissa vuodessa ja jos se pitää paikkansa niin myös siinä on oma arvioinnin paikkansa.
Itse lataan omat akkuni 0,6 - 0,8C virroilla ja tämän vaihteluvälin olen tempaissut puhtaasti pipostani.
EDIT: Huomaa myös että akun on annettava rauhassa jäähtyä lennon jälkeen ennen kuin sitä saa käydä uudelleen lataamaan. Olen lukenut suosituksen vähintään 20 minuuttia mutta varsinkin isot akut tarvitsevat mielestäni huomattavasti pidemmän jäähtymisajan.

Akun säilyttäminen.
Jos akkua ei käytetä pitkähköön aikaan on se akkuvalmistajien mukaan purettava/ladattava varastointikuntoon. Eli akkuvalmistajat yleensä suosittelevat akkuja säilytettävän 3,7V kennojännitteisinä. EDIT: Bantamin laturien storage-latausohjelma lataa akut 3,85V jännitteeseen.
Tosin joidenkin mielestä oikea tapa säilyttää akkuja on säilyttää ne täysinä. Ja paras tapa säilyttää niitä on varmaankin käyttää säännöllisesti. Jos kuitenkin lentosi loppuvat talveksi niin huolehdi akuistasi säännöllisesti. Vaikkapa kuukauden välein tarkistat että akussasi on oikea kennojännite ja säilytät niitä kuivassa ja hivenen viileässä paikassa. (Tämä on mutua!!!)

Loppuun samat sanat kuin alkuun. Jos (kun) tässä on virheitä niin korjaa ne. On meidän kaikkien etu että osaamme käyttää akkujamme oikein ja turvallisesti.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: tuupola - 22 Huhtikuu, 2009, 16:48:45
Eli akun kestävyyden kannalta on äärimmäisen tärkeää ettei akkua pura liian tyhjäksi. Se mikä on kriittinen raja tässä riippuu ilmeisesti jonkin verran kennojen laadusta, mutta mielestäni yli 80% purkua ei kannata harrastaa.

Ymmärränkö siis oikein että jos laturi kertoo 2200mAh akun latauksen jälkeen latauksen määräksi 1760 ollaan juuri ja juuri tuon turvallisen 80% sisällä (0.8 * 2200 = 1760)?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: masu - 22 Huhtikuu, 2009, 17:18:20
Tuon "nyrkkisäännön" mukaan just noin, joo.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: MIKKELSONNI - 14 Heinäkuu, 2009, 10:37:21
Tälläinen aloittelijan perus kysymys. Eli kun lipoa lataa niin pitääkö kykeä tuo balanseri ja deans liitin vai pelkkä balanseri?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 14 Heinäkuu, 2009, 12:13:15
Riippuu laturista, itsseläni pitää kytkeä molemmat (bantam bc6 kiinan kopio), eskyn roskalaturissa ei ole kuin tasurin reikä :D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Vispilä - 14 Heinäkuu, 2009, 12:13:50
Riippuu laturista, jotkut laturit vaatii että kummatkin liittimen on kytketty. Mikä laturi sulla on?


-op-
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Miklu - 14 Heinäkuu, 2009, 12:18:25
Onko LiPo:ille olemassa jotain oikeaa hävitystapaa? Itse hävitin kolme pelottavan pulleaa akkua räjäyttämällä ne ylilatauksella.. oli oikein mukavaa ajanvietettä muuten niin tylsään sunnuntai-iltaan :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 14 Heinäkuu, 2009, 12:26:33
Kierrätykseen... tiedä sitten missä jännitteissä, 0V? :D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Miklu - 14 Heinäkuu, 2009, 12:31:15
Ei ollut ihan helppoa iChargerilla noita räjäyttää, kun kaikissa ohjelmissa vakiona niin paljon tarkistuksia.. lyijyakun latausohjelma suostui vihdoin lataamaan, ja siinäkin piti välillä vaihtaa "isomman akun ohjelma". Ennen kun posahti, niin 3S-lipon jännite näytti n. 17-18V.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: MIKKELSONNI - 14 Heinäkuu, 2009, 13:15:57
Riippuu laturista, jotkut laturit vaatii että kummatkin liittimen on kytketty. Mikä laturi sulla on?


-op-

Mulla on tuo accucell 6.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: masu - 14 Heinäkuu, 2009, 13:35:34
Mulla on tuo accucell 6.
Ilmeisesti tämä:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028 (http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028)

Tuossa laturissa on tuo Output liitäntä, joka kytketään akun purkuliittimeen. Sitten napataan se balansointiliitin tuohon kylkeen kiinni ja sitten lataamaan. En ole varma tuosta laturista, mutta vastaavalla Bantamilla esimerkiksi pystyy valitsemaan myös pelkän latauksen ilman balansointia, jolloin kytketään vain tuo Output -> akun purkuliitin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys sekä kuljetus
Kirjoitti: Mikka - 18 Syyskuu, 2009, 08:43:10
Olisiko tässä säikeessä hyvä mainita myös lipoakkujen ja kennojen turvallisesta kuljetuksesta?

Lyhykäisyydessään alle 100 Wh:n lipo-akkupaketit ovat sallittuja lähetettäväksi, kunhan ne on paketoitu asianmukaisesti ja oikosulkuvaara minimoitu. Tuo 100 Wh raja menee kumminkin rikki, jos lähetetään isompia, kuin 6s 5000 mAh akkuja. Hävitettäväksi lähetettäville akuille on omat ohjeet (lienee tarvetta vain yritykselle, ellei joku älypää ala lähettämään pullistunutta akkua takaisin myyjälle).

Tässä linkit postin tiedotteisiin:
http://www.posti.fi/hinnatjaohjeet/kielletytlahetykset.html (http://www.posti.fi/hinnatjaohjeet/kielletytlahetykset.html)
http://www.itella.fi/liitteet/palvelutjatuotteet/litiumakut_fi.pdf (http://www.itella.fi/liitteet/palvelutjatuotteet/litiumakut_fi.pdf)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: EskyPe - 18 Syyskuu, 2009, 13:02:40
Kyllähän nuo aika äkäisesti lähtee, tuli juuri testattua :)

http://www.youtube.com/watch?v=7UeuGoLXjDs (http://www.youtube.com/watch?v=7UeuGoLXjDs)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 18 Syyskuu, 2009, 13:42:49
Tuo oli suht vauhdikas ^^
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Mick - 03 Marraskuu, 2009, 16:22:19
MUlle on vähän epäselvä toi latausvirta!

esim 3s 25c 2200mah

mitä tarkoittaa 1 c lataaminen. paljonko se on ampeereina? 2.2 vai?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: nik-92 - 03 Marraskuu, 2009, 16:26:33
juuri näin eli jos on 2200mah akku  niin 1c latausvirta on 2.2A
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kallio - 03 Marraskuu, 2009, 16:56:08
MUlle on vähän epäselvä toi latausvirta!

esim 3s 25c 2200mah

mitä tarkoittaa 1 c lataaminen. paljonko se on ampeereina? 2.2 vai?

Jep, 2c olisi 4.4A.  ;)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Maikko - 28 Maaliskuu, 2010, 15:26:37
Seppo tai joku voisi tohon ensimmäiseen laadukkaaseen postaukseen päivittää miten Lipo akut virallisesti hävitetään.

-
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sammy - 28 Huhtikuu, 2010, 11:30:10
MikroPC-lehti on näköjään julkaissut uusimmassa numerossaan selkokielellä kirjoitetun artikkelin Räjähdysherkkää sähköä, joka käsittelee yleisesti Litium-akkuja.

Artikkeli on neljän sivun mittainen.

Kannattaa lukaista, tai vaikka katsoa netistä ja tallentaa vaikka netistä, jos sattuu vaikka työpaikalle lehti tulemaan ja saa tunnukset lehden arkistoon (http://mikropc.net/nettilehti/artikkeli.jsp?id=ec12_1ML2LtMN0K)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: varjo - 05 Elokuu, 2010, 11:22:12
No jatketaanpas näitä "fiksuja" kysymyksiä :p

Jos kopterin mukana tuli 11.1v 1500mAh 3S 20C akkuja, niin mitäs kopteri tykkäisi 1800mAh 2S 20C akusta?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jerkku - 05 Elokuu, 2010, 11:57:27
Eipä kannata 2s akkuja laittaa 3s käyttöön suunniteltuun kopteriin, tuskin nousee edes ilmaan niillä, tai ainakin tehot putoaa radikaalisti.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sammy - 05 Elokuu, 2010, 12:08:47
Ja syy miksei kopteri välttämättä nouse ilmaan lainkaan, 2S akkussa on yksi kenno vähemmän kuin 3S akussa, jolloin jännite on vain 7,4v.

Sama esitystapa tuolle ehdottamallesi akulle: 7.4v 1800mAh 2S 20C


S on kennojen määrä, yhden kennon jännite on tyhjänä 3,7 volttia
mAh kertoo akun kapasiteetin milliamppeereina
tuo 20C kertoo kuuinka paljon akku luovuttaa sähköä (20 * mAh)

Lisää tietoa lipoista: (http://www.kopterit.net/kuvat/wiki2.png) (http://wiki.kopterit.net/tiki-index.php?page=Li-Po)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: varjo - 05 Elokuu, 2010, 13:44:21
Lainaus
Eipä kannata 2s akkuja laittaa 3s käyttöön suunniteltuun kopteriin, tuskin nousee edes ilmaan niillä, tai ainakin tehot putoaa radikaalisti.

No näin mä vähän itsekin järkeilin, mutta myöskin aikani googleteltuani löysin myös villejä tarinoita ko tilanteesta. Sanoivatpahan maailmalla sitä että ainoa ero mikä tuossa on niin 2s akku on kevyempi :p

Noh eipä toi olis kovin kallis tietenkään testakaan, itse ku menen yleensä motolla, tekemällä oppii :p
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 05 Elokuu, 2010, 13:51:58
Lainaus
Sanoivatpahan maailmalla sitä että ainoa ero mikä tuossa on niin 2s akku on kevyempi :p
Ovat sitten maailmalla pihalla kuin lumiukot, se on sama kuin sanoisi että kaksi patteria on sama asia kuin kolme patteria.  
2s akulla voit saada kopterin lentämään, mutta kun jännitettä laskee niin pitää moottorin Kv-arvo vastaavasti nostaa jos haluat samat kierrokset nuppiin. Virtaa kuluu enemmän joten samankokoisella 2s akulla lentoajat ovat lyhyempiä. Ja koska virta on suurempi  saman tehon saamiseki on myös hyötysuhde huonompi.
Ei oikeen järkevä modaus ellei satu olemaan sopiva moottori käsillä ja jostain syystä akkuja jo valmiina. Rahalla ei kannata...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Maikko - 13 Joulukuu, 2010, 00:22:10
** DISPOSAL OF LIPO BATTERIES **
Unlike NiCd batteries, lithium-polymer batteries are environmentally friendly.
For safety reasons, it’s best that LiPo cells be fully discharged before disposal (however,
if physically damaged it is NOT recommended to discharge LiPo cells before disposal -
see below for details). The batteries must also be cool before proceeding with disposal
instructions. To dispose of LiPo cells and packs:
1. If any LiPo cell in the pack has been physically damaged, resulting
in a swollen cell or a split or tear in a cell’s foil covering, do NOT discharge the battery.
Jump to step 5.
2. Place the LiPo battery in a fireproof container or bucket of sand.
3. Connect the battery to a LiPo discharger. Set the discharge cutoff
voltage to the
lowest possible value. Set the discharge current to a C/10 value, with “C” being the
capacity rating of the pack. For example, the “1C” rating for a 1200mAh battery is 1.2A,
and that battery’s C/10 current value is (1.2A / 10) can be used,
such as a power resistor or set of light bulbs as long as the discharge current doesn’t
exceed the C/10 value and cause an overheating condition.
For LiPo packs rated at 7.4V and 11.1V , connect a 150 ohm resistor with a power rating
of 2 watts (commonly found at Radio Shack)to the pack’s positive and negative terminals
to safely discharge connecting it to an ESC/ motor system and allowing the motor to run
indefinitely until no power remains to further cause the system to function.
4. Discharge the battery until its voltage reaches 1.0V per cell or
lower. For resistive load type discharges, discharge the battery for up to 24 hours.
5. Submerse the battery into bucket or tub of salt water. This container should have a lid,
but it should not need to be air-tight. Prepare a plastic container (do not use metal) of cold
water. And mix in 1/2 cup of salt per gallon of water. Drop the battery into the salt water.
Allow the battery to remain in the tub of salt water for at least 2 weeks.
6. Remove the LiPo battery from the salt water, wrap it in newspaper or paper towels and
place it in the normal trash. They are landfill safe

*Täältä otettu* (http://rc.runryder.com/helicopter/t620948p1/)

-
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jänkhäkopteristi - 13 Joulukuu, 2010, 07:49:51
Ajattelin omat vanahat lipot kiikuttaa vaan tonne kierrätykseen...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Lassi Luukkonen - 06 Huhtikuu, 2011, 04:23:24
Moi
Vielä kysymys lipoista.
Esimerkki: Turnigy 3S 2200mah, lataus 2C max.
Voinko ladata akkua max 4400mah virralla? Jos homma menee kuten edellä mainitsin, niin voinko asettaa latausvirraksi 1C tai 2C sijaan minkä tahansa lukeman siltä väliltä? Esim ihan random 2700? Tai 2900?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 05:33:08
Akun säilyttäminen.
Jos akkua ei käytetä pitkähköön aikaan on se akkuvalmistajien mukaan purettava/ladattava varastointikuntoon. Eli akkuvalmistajat yleensä suosittelevat akkuja säilytettävän 3,7V kennojännitteisinä. EDIT: Bantamin laturien storage-latausohjelma lataa akut 3,85V jännitteeseen.

Pientä päivitystä.
Esim. Bantamin BC8DX lataa storage-ohjelmalla akun 3,7V/kenno, eli maailma muuttuu.
Itse olisin taipuvainen uskomaan, että juurikin tuo nimellisjännite on lähempänä "totuutta".
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 05:42:27
Moi
Vielä kysymys lipoista.
Esimerkki: Turnigy 3S 2200mah, lataus 2C max.
Voinko ladata akkua max 4400mah virralla? Jos homma menee kuten edellä mainitsin, niin voinko asettaa latausvirraksi 1C tai 2C sijaan minkä tahansa lukeman siltä väliltä? Esim ihan random 2700? Tai 2900?

Kyllä voit.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä korkeampi latausvirta, sitä lyhyempi akun käyttöikä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 06 Huhtikuu, 2011, 06:36:56
Onko tuosta nyt oikeasti jossain konkreettista todistetta että paljoko se vaikuttaa akun käyttöikään kun ladataan nopeammin?

Pilkun viilauksena virta ilmoitetaan mA, milliampeereita. Kapasiteetti taas mAh, milliampeeritunteja
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: seppomikael - 06 Huhtikuu, 2011, 08:31:26
Onko tuosta nyt oikeasti jossain konkreettista todistetta että paljoko se vaikuttaa akun käyttöikään kun ladataan nopeammin?

Ainakin ennen vanhaan oli. Eli minun tietoni on tuolta ajalta kun tuon kirjoitukseni väsäsin.
Silloin Enerland antoi omille akuilleen keston 500 sykliä jos latasi jollain ihan pienellä virralla. Olisiko ollut joku 0,1 - 0,2C. 150 sykliä jos latasi 1C ja vain 50 sykliä jos latasi 2C.

Luulen että kyllä nuo akut edelleen samalla tavalla käyttäytyvät. Rajat ovat vain nousseet...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: seppomikael - 06 Huhtikuu, 2011, 08:39:55
Pientä päivitystä.
Esim. Bantamin BC8DX lataa storage-ohjelmalla akun 3,7V/kenno, eli maailma muuttuu.
Itse olisin taipuvainen uskomaan, että juurikin tuo nimellisjännite on lähempänä "totuutta".

Toivottavasti myös akkuvalmistajat reagoivat tähän. Kaikki tähän päivään mennessä hankkimani akut ovat olleet 3,8V -3,9V kennojännitteessä. Nyt on pöydälläni yksi uusi Hyperion. Sen kaikki 6 kennoa olivat +/- 0,01V jos keskijännitteeksi otetaan 3,861V.
Oletko varma ettei Bantamissa ole säädettävä myöskin tuo varastojännitteen arvo?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Maikko - 06 Huhtikuu, 2011, 09:27:44
Toivottavasti myös akkuvalmistajat reagoivat tähän. Kaikki tähän päivään mennessä hankkimani akut ovat olleet 3,8V -3,9V kennojännitteessä. Nyt on pöydälläni yksi uusi Hyperion. Sen kaikki 6 kennoa olivat +/- 0,01V jos keskijännitteeksi otetaan 3,861V.
Oletko varma ettei Bantamissa ole säädettävä myöskin tuo varastojännitteen arvo?

Mun Hyperion Duo laturissa olen ihmetellyt mielestäni aika korkeaa Storage jännitettä. Laturi käyttää prosentuaalista arvoa tämän määrittelemiseen, eli kun 60% on täynnä niin laturi lopettaa. Tämä tarkoittaa yleensä 3,9V:tä.

Toisaalta olen myös huomannut että jos laitan saman akun vähän myöhemmin uudestaan storage lataukseen niin laturi saattaa alkaakin purkamaan akkua.

-
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 12:20:53
Toivottavasti myös akkuvalmistajat reagoivat tähän. Kaikki tähän päivään mennessä hankkimani akut ovat olleet 3,8V -3,9V kennojännitteessä. Nyt on pöydälläni yksi uusi Hyperion. Sen kaikki 6 kennoa olivat +/- 0,01V jos keskijännitteeksi otetaan 3,861V.
Oletko varma ettei Bantamissa ole säädettävä myöskin tuo varastojännitteen arvo?

Ei ole säädettävää storagejännitettä.
Ihan mutuna voisin kuvitella, että valmistajat/toimittajat lataavat vähänniinkuin varmuuden vuoksi korkeampaan jännitteeseen, kun ei voida tietää, kauanko patteri seisoo hyllyssä (vaikkei lipo kovin nopeasti itse purkaudukaan).
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: seppomikael - 06 Huhtikuu, 2011, 19:22:56
Ihan kävi kiinnostamaan asia...

http://www.rcaccessory.com/pdf/BC8DX-Manual.pdf (http://www.rcaccessory.com/pdf/BC8DX-Manual.pdf)

Tuolla sivulla 12 kyllä sanotaan Lipolle että 3,85V. Lilolle sanotaan 3,75V.
Mutta sitä en tiedä että minkä ikäinen tuo manuaali on.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 19:52:43
Mä lähestyn asiaa siten, että kenno vanhenee (menettää kapasiteettiaan) sitä enemmän, mitä enemmän (varasto)varausta on. Tämähän lienee yleisesti tunnettu tosiasia ja siksi en näe tarvetta ladata LiPoa yli nimellisjännitteen, koska siitä ei ole mitään etua. Kennojen ikä vaan lyhenee nopeammin, kuin vähän tyhjemmällä kennolla.
Kennojen lataaminen nimellisjäännitteeseen ei toisaalta ole kennolle myöskään mitenkään haitaksi, joten jatkan Bantamin BC8DX:n linjalla ihan suosiolla :)
_Teoriassa_ , ajan myötä jännite saattaa pitkässä varastoinnissa pudota alle nimellisjännitteen, mutta koska putoaminen on varsin hidasta ei sillä käytännössä ole merkitystä, eikä pieni putoaminen ole edes haitaksi
Olen seuraillut esim. Zippy 2200mAh 3S pattereiden jännitteitä pitkässä varastoinnissa ja jännitteen pudotus on ollut varsin maltillista eli suuruusluokkaa "joitakin satasia" talven yli varastoituna, huoneen lämmössä, josta päästäänkin siihen, että jääkaapin 6-8 astetta hidastaa vanhenemista/itsepurkamista entisestään.
Kukapa sen lopullisen totuuden tästäkään tietää ?

Edit: Korjattu typoja
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: seppomikael - 06 Huhtikuu, 2011, 20:02:11
Toivottavasti edes akkuvalmistajat tietäisi asiaan jonkun totuuden.
Ja joka tapauksessa huonoin tapa on lienee säilyttää akku täynnä.

Jostain olen myös lukenut ettei tuo jääkaappi paranna akun säilyvyyttä. Tosin siitä sai myös sen käsityksen ettei se sitä myöskään huononna.
Kaiken kaikkiaan tärkeintä taitaa olla se että akku ei ole tyhja eikä täynnä. Ja että tarkkailee joskus sen tilaa. Tosin ehjän akun kennojännite ei tosiaankaan pitkässäkään säilytyksessä paljoa muutu.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 20:35:35
Kennothan sisältää kemiaa, jonka reaktioon koko akun toiminta perustuu ja kun lämpötilaa pudotetaan, hidastuu kennon kemian reaktiot ja näinollen kennojen vanheneminen hidastuu, kunhan ei mennä liian kylmiin lämpötiloihin, joka taas voi olla kennoille jopa haitaksi.
Ns. jääkaappilämpötila on oman kokemuksen mukaan ok.
Ja juu, täytenä ei kannata säilyttää.
Täällä (http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries) lisää juttua aiheesta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: reittila - 06 Huhtikuu, 2011, 21:05:18
Käytännön esimerkki :
Ajelen talvet 1:12-luokan mattoautolla, jossa jo pari kautta on käytetty 1S LiPoja.
Olen aina treenien jälkeen varastoinut 3,7V:iin ja kun mattoautoissa energia on aina
tarkalla ts. ajetaan akku loppuun kahdeksassa minuutissa, käy helposti ilmi, milloin kenno
alkaa olla käytetty elikkäs tiensä päässä. Bantamin valitsema 3,7V on toiminut vähintäinkin
hyvin sikäli, että olen pystynyt ajamaan samoilla kennoilla jo kaksi talvikautta ilman, että olisin
huomannut kennoissa hiipumisen merkkejä, muutoin, kun aivan aavistuksen potkussa, mutta sekään
ei kellon mukaan ole vielä vaikuttanut kierrosaikoihin, joten ajan samoilla kennoilla ehkä vielä
seuraavankin talven :)

Edit: P.S.
En nyt siis mitenkään usuta ketään muuttamaan hyväksi havaitsemaansa varastointimetodia, mitänyt kannattaa välttää sitä täytenä varastoimista ;)
Puhun vaan ihan omista kokemuksista ja ajatuksista.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 3J - 15 Huhtikuu, 2011, 16:23:59
...
Edit: P.S.
En nyt siis mitenkään usuta ketään muuttamaan hyväksi havaitsemaansa varastointimetodia, mitänyt kannattaa välttää sitä täytenä varastoimista ;)
Puhun vaan ihan omista kokemuksista ja ajatuksista.

Jep. Tässä juuri huomattu omakohtainen käytännön kokemus:

Yleensä olen aina säilyttänyt Lipot puoliksi täysinä. Nyt kuitenkin tapahtui tahaton vahinko. Latailin kevällä 2010 akut täyteen alkavaa kautta varten. Syklejä kertynyt joku 5 per pakka (2 pakkaa). No, syystä ja toisesta kausi jäi väliin ja akkuihin unohtui täysi varaus. Nyt vuoden myöhemmin kun aloin kaivella akkuja naftaliinista, niin kappas, mitenkäs ne ovat noin pullistuneita. Sitten mieleen iski kamala muistikuva, että hemmetti, nehän jäi täyteen latinkiin. No, jos hakemalla hakee jotain positiivista, niin varaus on säilynyt todella hyvin. Kaikissa kennoissa oli vielä yli 4,1V jännitettä.  ::) Akkuina Hyperion CX G3 6S/25C/5000mAh.

Tuskin unohtuu toiseen kertaan...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: B12 - 15 Huhtikuu, 2011, 18:03:00
Jostain olen myös lukenut ettei tuo jääkaappi paranna akun säilyvyyttä. Tosin siitä sai myös sen käsityksen ettei se sitä myöskään huononna.

Itse säilytän jääkaapissa, koska tuo absorptio-Electrolux sattuu tuossa olemaan. Rakas vaimo lunasti ajamattoman (200€) koneen viidellä eurolla. Akkujen säilytyksessä jääkaapissa on se huono puoli, että se syö ennestäänkin rajallista asennuskaljojen kapasiteettia. Samassa kaapissa säilyttelen liimoja, pattereta ym viileästä tykkääviä harrastetarvikkeita.

Jostakin intternetistä lueskelin, että joku lipofirma suosittelee säilytykseen pakastinta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: VERTICAL - 04 Heinäkuu, 2011, 23:23:26
LiPo akkujen vanheneminen on hitaampaa kylmässä ja tasaisessa lämmössä, eli jääkaapissa säilytyksestä ei välttämättä paljoa hyötyä, kun niiden lämpötilat muuttuvat (huurteenpoisto ohjelmat ja vähän väliä lämpimillä kaljoilla täyttö :) ).  Mutta siis ennenkaikkea tuo puolityhjänä säilytys on oleellista.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 05 Heinäkuu, 2011, 05:31:03
Onkos mitään suosituksia siitä että, miten pitkä sen varastoinnin pitää olla että se akku kannattaa siihen n.3,8 Volttiin laittaa?
Viikko, kuukausi, 6kk? Vai jopa jokaisen käytön jälkeen storage latauksella ja sitten kun lähtee harrastaan niin täyteen?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 05 Heinäkuu, 2011, 06:51:50
Minulla ainakiin kärsi 6kk täytenä olosta... varmaan kärsii vähemmästäkin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 05 Heinäkuu, 2011, 07:17:48
Mulla on akut aina täynnä kesää talvea.
Mutta käytän niitä kaikkia varmaankin viikottain.
Ja jotenkin tuntuis että tulee paljon lisävaivaa jos pitäis niitä varastoinnissa. Kun harrastamaan lähtee alkais ensin hillitön latausurakka.

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 05 Heinäkuu, 2011, 08:12:07
Tässä on osa mun akkuarsenaalista. 500 ja 700 kopterin akut puuttuu kuvasta.
Lataan lipot Dualskyn kevlaripussissa yleensä akku per pussi.

Säilytän halvoissa kiinapusseissa yleensä yhden akun pussivauhdilla ;D
Samaan vekottimeen menevät pussukat on teipattu yhteen ja se helpottaa akkujen kanssa pläräämistä kentällä.
Siitä vaan otetaan järjestyksessä niin pysyy helposti täydet ja tyhjät selvillä.

Lifet on pusseissa ihan vaan siksi että ne on helppo kuljettaa, ja täydet akut on pussukoissa ja tyhjät nakkaan reppuun.
Mä yritän suosia Lifeakkuja mahdollisimman monessa vekottimessa kun niitä ei tarvi niin helliä :-*
Täydet virrat ulos aivan kuiviin ja täydet kuumana sisään ::)

Pikkusen tympii noin hirveä määrä erilaisia akkuja ja olenkin yrittänyt soveltaa vekottimia niin että mahdollisimman moni kävisi yksillä ja samoilla akuilla.
Talveksi olis tarkoitus hommata 4 lifepakkaa vielä lisää.

(http://vee73.hi.fi/kuvat/RC-HARRASTUS/DSC_0668.JPG/full)

(http://vee73.hi.fi/kuvat/RC-HARRASTUS/DSC_0669.JPG/full)

(http://vee73.hi.fi/kuvat/RC-HARRASTUS/DSC_0670.JPG/full)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Heechee - 05 Heinäkuu, 2011, 09:22:46
Varsin asiallisilta näyttävät nuo lipo-pussit, aikamoinen määrä akkuja tosin.  :o

Tässä yksi monista videoista, missä lipo palaa pussin sisällä:
http://www.youtube.com/watch?v=d4lNx2Wn6Oc&feature=related
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 05 Heinäkuu, 2011, 11:00:49
Niin ja unohdin mainita että, latauspaikan vieressä on aina iso metallinen kassalipas avoinna johon voi sitten nakata akun pusseineen jos käry käy, ja sillä sitten on turvallista kuskata toimintasavut pihalle.
Ja parin metrin päässä on myös semmonen suojapeitto vaimikähänsenyoli.

Ja nuo kiinapussit testieni mukaan repee saumoistaan. Olenkin kaikki käyttänyt suutarilla joka on vahvistanut saumat.
Näillä mennään, ja toivottavasti ei koskaan kuitenkaan tapahdu lopulta melko harvinainen lipopalo :-\
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: B12 - 09 Syyskuu, 2011, 19:22:07
LiPo akkujen vanheneminen on hitaampaa kylmässä ja tasaisessa lämmössä, eli jääkaapissa säilytyksestä ei välttämättä paljoa hyötyä, kun niiden lämpötilat muuttuvat (huurteenpoisto ohjelmat ja vähän väliä lämpimillä kaljoilla täyttö :) ).  Mutta siis ennenkaikkea tuo puolityhjänä säilytys on oleellista.

Jostakin taasen muista lukeneeni, että etenkin täyteen ladattu akku "happanee" nopeammin jos säilyttää lämpimässä. Viileä rauhoittaa reaktioita ja lisää käyttöikää. Tiiä sitten, mutta jääkaapissa olen säilytellyt. Yleensä säilytän ajon jäljiltä, mutta joskus pari päivää täytenä. Viime talvena latasin koko satsin naftaliiniin varastolataukseen.

Nyt alkaa olla itsellä synergia kohdallaan, sillä koko tämänhetkinen kalusto lentää samoilla akuilla. Toki sikanuukan miehen tuntien vielä kaikkein halvimmilla: Hobbykingin 2200mAh 3s. Pienen (20C) purkuvirran 8,5 dollarin akut riitävät ihan hyvin meikäläisen taidoille 450 kokoluokassa kopterilla ja lennokkeihin laitetaan kaksi rinnan, sillä moottori raapaisee 60-70A huiskasta riippuen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 09 Syyskuu, 2011, 20:02:58
Mä olen kans yrittänyt hoitaa hommat niin että mahdollisimman moni vehes käyttäis samoja akkuja.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Quinn - 11 Syyskuu, 2011, 23:27:32
Tulipa tällainen threadi vastaan, kun haeskelin ohjeita LiPon hävittämiselle: http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=12173 (http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=12173)

Käytännössä siis LiPon tulisi olla lähestulkoon nollajännitteinen ja kuoreen pitäisi tehdä reikä ennen suolaveteen upottamista. Muutoin tapahtuu galvaaninen reaktio ja alumiini syöpyy pois kennojen navoista kauan ennen kuin kennot ovat ehtineet tyhjentyä.

Itselläni on tällä hetkellä se ongelma, että laturi ei suostu purkamaan alle 3 V/kenno jännitteeseen ja akku pitäisi saada hävitettyä. Kyseessä on 7.4 V 900 mAh 2S pakka, joka on pullistunut säilytyksessä, kun jäi täyteen latinkiin pitkäksi aikaa. Millä saisin tuon lopun jännitteen purettua tarpeeksi hitaasti ja turvallisesti nollille asti? Lamppu on mainittu täälläkin useasti, mutta niitä on olemassa varsin monenlaisia.

On myös todennäköistä, että pakka pullistuu vielä lisää, kun kennojännite lähenee nollaa, vaikka purkuvirta olisi pienikin. Vähän arveluttaa tuolloin sen kuoren puhkaiseminen ennen suolaveteen laittoa. Viisaita neuvoja otetaan vastaan.  ???
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Crys - 11 Syyskuu, 2011, 23:39:22
Itse tyhjensin lipo-akun kolvaamalla sen kiinni 60W hehkulamppuun. Lamppu ei ikinä loistanut, mutta silti annoin sen pari viikkoa olla kiinni.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 12 Syyskuu, 2011, 07:32:44
Kuin myös, kolvasin vaan vastuksen napojen väliin. niinkauan että kennot oli nollilla ja sellaisenaan hävitykseen..
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Quinn - 17 Syyskuu, 2011, 21:53:50
Tilannepäivitystä...

Purin akun 3 V/kenno jännitteeseen ja kytkin sen sitten 60 W hehkulamppuun. Viiden päivän jälkeen kokonaisjännite akussa on vajaat 5 mV, mutta kennoissa jännitteet ovat noin 0,5 V ja -0,5 V. Toinen kenno pyörähti siis miinusmerkkiseksi. Kaipa tämän voi jo laittaa kierrätykseen, kun en keksi, miten saisi yksittäiset kennotkin nollille ilman niiden puhkomista ja suolavedellä neutralontia.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 17 Syyskuu, 2011, 22:02:59
On se hyvä. ei tuolla energiamäärällä enään mitää räjähdyksiä saa aikaan... käytännössä ne on typötyhjiä
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 3J - 17 Syyskuu, 2011, 22:53:08
Kuin myös, kolvasin vaan vastuksen napojen väliin. niinkauan että kennot oli nollilla ja sellaisenaan hävitykseen..

Normivastus menee myös kätevästi balanceriliittimeen ilman kolvausta. Lanka on yleensä juuri sopivan paksuinen tökättäväksi liittimeen. Huolehdi kuitenkin että vastuksen tehonkesto on riittävä. Tarvittaessa aloita isommalla vastuksella ja hoida "lopputyhjennys" pienemmällä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 18 Syyskuu, 2011, 00:20:25
Näin on, tuossa akkupakassa kun ei ollut enään muuta kuin kennot eikä niistäkään kaikkia kun otin 2 ehjää pois (6s akku alunperin)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Wilhö - 19 Maaliskuu, 2012, 13:14:09
Uskaltaako lipo akkua vielä käyttää, kun meni kennojen jännitteet alle 3 voltin. Oli jääny akun johto irrottamatta. Latasin pienellä virralla täyteen ja näyttää ulkoisesti toimivalta. Kyseessä vastarin akku turnigy 2s 30-40c 3600mah.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 19 Maaliskuu, 2012, 13:58:38
Uskaltaako lipo akkua vielä käyttää, kun meni kennojen jännitteet alle 3 voltin. Oli jääny akun johto irrottamatta. Latasin pienellä virralla täyteen ja näyttää ulkoisesti toimivalta. Kyseessä vastarin akku turnigy 2s 30-40c 3600mah.
Oikea vastaus tietenkin on: Osta uusi akku, väärä paikka riskeerata.

Mutta tarinana kerrottakoon, että mulla on varmaan jokainen lähettimen akku käynyt nollassa voltissa  kun radio on huutanut autonperässä yön yli ja hyvin ovat toipuneet takaisin käyttöön.
Vastarinakusta toki otetaan enemmän virtaa, mutta ~3v ei ole mikään ihan kamalan alhainen jännite. Oman harkinnan mukaan ja kennojännitteitä tarkkaillen uskaltaisin. Jännittävinhän tuossa on se ensimmäinen lentokokeilu.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 1m4s0_ - 19 Maaliskuu, 2012, 14:00:23
Jussin kanssa samaa mieltä...
Itsekkin lähettimen lipon pari kertaa päästänyt "nollille" ja elvyttänyt, itse käyttäisin akkua huoletta...mutta jokainen tehkööt omat päätöksensä
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Wilhö - 19 Maaliskuu, 2012, 16:19:13
Kennoissa oli 2.8v ja 2.9v. Jostain syystä akku tyhjenee vaikka virrat on pois päältä. Ei voi näköjään luottaa katkaisijaan. Täytyy jatkossa irrottaa akku kokonaan. Lennätys on minulla vielä aika rauhallista, joten akku ei joudu koville. Siispä eikun kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 09 Huhtikuu, 2012, 11:25:55
Mulla on neljä Gens Acen 6s 2600mAh akkua täynnä ja lennän luultavasti seuraavan kerran tulevalla viikolla. Mitä suosittelette varastointimetodiksi:
a) Puran varastojännitteeseen
b) Annan olla täynnä.


Kuinka herkästi jätätte varastointijännitteeseen?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jerkku - 09 Huhtikuu, 2012, 11:39:48
Mä antaisin olla, kyllä pitää ainakin kuukauden paussi olla ennenkuin alan jännitteitä miettimään ja hyvin on akut kestäny.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Maikko - 09 Huhtikuu, 2012, 11:55:28
Mä olen viimeaikoina ottanut sen kätännön että laitan aina varastointijännitteeseen ja lataan vasta samana päivä täyteen. En tosin tiedä onko tällä käytännön kannalta merkitystä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: DM - 09 Huhtikuu, 2012, 12:08:09
Mulla on neljä Gens Acen 6s 2600mAh akkua täynnä ja lennän luultavasti seuraavan kerran tulevalla viikolla. Mitä suosittelette varastointimetodiksi:
a) Puran varastojännitteeseen
b) Annan olla täynnä.


Kuinka herkästi jätätte varastointijännitteeseen?

Heti lentämästä tultua varastojännitteeseen, ja täyteen juuri ennen ajamaan lähtöä. Sama vaiva se on tehdä heti. Tuossa auttaa tietysti laturi, jossa on store-moodi, ei tarvitse vieressä kytätä.

Paljonko tuolla on vaikutusta käytännössä? En tiedä...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: mnentwig - 09 Huhtikuu, 2012, 12:09:57
>> laitan aina varastointijännitteeseen ja lataan vasta samana päivä täyteen
same here.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 09 Huhtikuu, 2012, 12:18:51
On tuossa ichargerissa varastointimoodi... mutta hommahan on niin, että nuo on täys :) Jos olisin tiennyt, että en lennä tänään olisin laittanut varastointiin eilen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 09 Huhtikuu, 2012, 12:39:37
On tuossa ichargerissa varastointimoodi... mutta hommahan on niin, että nuo on täys :) Jos olisin tiennyt, että en lennä tänään olisin laittanut varastointiin eilen.
Ichargerin storage osaa myös purkaa akut. Mutta siinä menee isommilla akuilla tuskaisen kauan.  Purkuteho on muistaakseni 50W.

Ittellä vähän samat ajatukset kun eilen rikoin protoksen ja akuista jäi 7 lentämättä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 09 Huhtikuu, 2012, 12:41:29
Ichargerin storage osaa myös purkaa akut. Mutta siinä menee isommilla akuilla tuskaisen kauan.  Purkuteho on muistaakseni 50W.

Ittellä vähän samat ajatukset kun eilen rikoin protoksen ja akuista jäi 7 lentämättä.

Mitä teit? :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Dumle - 09 Huhtikuu, 2012, 12:50:42
Vinkki:

Icharger osaa myös tuupata sitä virtaa "vääräänkin" suuntaan latausteholla. Hommaa Zenix se 12v auton akku, kytket sen syöttö puolelle, valitset laturin asetuksista "Regenerative Discharge - ON", moodiksi normaali LiPo Discharge ja laturi vielä kysyy varmistuksen "Regenerative Discharge valittu päälle, jatketaanko?", OK vaan ja nyt laturi lataa sitä 12v auton akkua liposta valitsemallasi virralla.

Normaali purkutoimintohan hävittää liposta puretun virran lämpönä, koska ei se sitä sähköverkkoonkaan voi tuupata ja kestää törkysen kauan kun purkuteho on riippuvainen siitä, kuinka hyvin laturi pystyy tuon puretun energian haihduttamaan.

Itse juuri puran lentoakkujani edellä mainitulla tavalla. Taitaa lähes aina olla kotona jompi kumpi auton akuista sen verran tyhjänä, että voi käyttää.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Xen - 09 Huhtikuu, 2012, 12:59:58
Ichargerin storage osaa myös purkaa akut. Mutta siinä menee isommilla akuilla tuskaisen kauan.  Purkuteho on muistaakseni 50W.
Mallista riippuen purkuteho on 20/30/80W. http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=839657 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=839657)

Ichargeriin saa myös ulkoisen purkuvastuksen kytkettyä, jolloin purkutehot voivat olla suuremmat mitä lataustehot.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 22 Toukokuu, 2012, 21:46:42
Jos täyden akun (3s 2200mah) käyttää ajossa niin, että jokaisessa kennossa ajon loputtua on 3.85 volttia, niin voiko sen laittaa normaalisti säilöön, vai pitääkö se ajaa loppuu ja ladata sillä storage modilla.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 22 Toukokuu, 2012, 21:50:53
Jos täyden akun (3s 2200mah) käyttää ajossa niin, että jokaisessa kennossa ajon loputtua on 3.85 volttia, niin voiko sen laittaa normaalisti säilöön, vai pitääkö se ajaa loppuu ja ladata sillä storage modilla.
3.85 on hyvä jännite säilöä. Muistaakseni esim ichargerin storagemode hieroo akut juuri 3.85 volttia/kenno -jännitteeseen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 22 Toukokuu, 2012, 22:12:05
Ok. mutta eihän sillä ole väliä, kun ne on ajettu tohon 3.85v:hen. Aattelin vaan, että aina täytys ajaa tyhjiks ja sit storage modilla lataus.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 22 Toukokuu, 2012, 22:14:13
Ok. mutta eihän sillä ole väliä, kun ne on ajettu tohon 3.85v:hen. Aattelin vaan, että aina täytys ajaa tyhjiks ja sit storage modilla lataus.
Ei ole väliä. Storagemode ei tee mitään erikoista, se vaan laittaa jännitteet noille huitukoille. Joko purkamalla tai lataamalla, riippuen onko akku yli vai ali.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 23 Toukokuu, 2012, 21:27:34
Nyt latasin akut ja ajoin sen verran, että jäi 3.74v per. kenno, niin täytyskö toi ladata heti, vai kestääkö huomiseen?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 23 Toukokuu, 2012, 21:33:54
Nyt latasin akut ja ajoin sen verran, että jäi 3.74v per. kenno, niin täytyskö toi ladata heti, vai kestääkö huomiseen?
Kestää toki. Ei se niin nuukaa ole. Kun ei täytenä hilloa talven yli niin isoimmat ongelmat on selätetty. Säilytystapoja on melkein yhtä monta kuin kopteristeja mutta kukaan tuntemani ei ole huolissaan esim leirillä siitä, että onko akut yöllä varastolatingissa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 23 Toukokuu, 2012, 21:51:31
Attelin vaan ettei räjähdä sen takia  :D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 31 Toukokuu, 2012, 13:54:13
Onko normaalia että akku latautuu normaalisti 1100mah:iin ja sitte se rupee tiputtaan latausvirtaa 0.2A:han ja lataus hidastuu. 50 min kohdalla akkuun oli mennyt 1000 mah ja 60 min kohdalla n.1100 mah. onko normaalia?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Miika - 31 Toukokuu, 2012, 13:59:32
Onko normaalia että akku latautuu normaalisti 1100mah:iin ja sitte se rupee tiputtaan latausvirtaa 0.2A:han ja lataus hidastuu. 50 min kohdalla akkuun oli mennyt 1000 mah ja 60 min kohdalla n.1100 mah. onko normaalia?

Kyllä täysin normaalilta kuulostaa. Idea tuossa on se että latausvirtaa pudottamalla laturi saa ladattua sen akun aivan täyteen.  :)
Otsikko: Re: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jesi - 31 Toukokuu, 2012, 13:59:38
Kun kennojännite osuu 4.2v niin virtoja ajetaan alas ja kenties balansointi päälle.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 31 Toukokuu, 2012, 14:02:38
Yhteen latauskertaan menee n.90min eli kannattaako ladata akku 2C virralla, jotta latais nopeemmin?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 31 Toukokuu, 2012, 14:14:13
Millä virralla ja mitä akkua lataat kun noin kauan menee? Mikäs laturi?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Eispii - 31 Toukokuu, 2012, 14:14:57
Yhteen latauskertaan menee n.90min eli kannattaako ladata akku 2C virralla, jotta latais nopeemmin?
Jos se akku sen kestää,ite lataillen himas 1C:llä koska ei niin kiire oo.
Kentällä vetelen tolla 2C:llä sillon on kiire :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 31 Toukokuu, 2012, 14:20:57
Laturi imax b6 ja akku turnigy 3s 2200mah 25c. safety timer on 90 min kohdalla ja lataus loppu siihen. n.1300mah meni akkuun
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 31 Toukokuu, 2012, 14:24:09
Kuulostaa siltä, että laturi ei pysty tasaamaan kennoja ja siksi tuo kestää. Kyllä tuo imax hyväkuntoisen akun ihan kohtuu ajassa balansoi. Eli vaikka nostat tuota latausta 2c:hen niin tasaus tulee edelleen kestämään ikuisuuden. Onkos noi akut ihan uusia?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Eispii - 31 Toukokuu, 2012, 14:26:42
Laturi imax b6 ja akku turnigy 3s 2200mah 25c. safety timer on 90 min kohdalla ja lataus loppu siihen. n.1300mah meni akkuun
Nosta sitä s.timer aikaa,itellä toi on 120min
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Eispii - 31 Toukokuu, 2012, 14:29:53
Kuulostaa siltä, että laturi ei pysty tasaamaan kennoja ja siksi tuo kestää. Kyllä tuo imax hyväkuntoisen akun ihan kohtuu ajassa balansoi. Eli vaikka nostat tuota latausta 2c:hen niin tasaus tulee edelleen kestämään ikuisuuden. Onkos noi akut ihan uusia?
Itellä kans toi Imaxsi ja yhen akun kohalla tasaillee "iäti" ja tulee toi s.timeri vastaan ei meinaa millään tasata.
Mut laturi suoriutuu hyvin noissa 3s akuis.
Tasaillee hyvin paitsi toi yks akku
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 31 Toukokuu, 2012, 15:09:19
ikävä kyllä toi voi olla laturin tasuristakin johtuva homma. mulla kun joskus muinoin oli noita kiinalaisia 50w latureita niin huomasin että niissä on tasurit äärettömän epätarkoista osista tehty. näin ollen balansointi voi heittää aika paljonkin jollekkin kennolle jolloin laturi näkee sen jännitteen pikkasen väärin. tästä seuraa sitten se että se yrittää esim yliladata jotain kennoa jonkun verran ja sehän se sitten kestää.

tosin ihan yhtä hyvin se voi olla sekin että akussa on joku kenno vähän huonona ja tasaus kestää sen takia.

tekeekö samaa sun kaikilla akuilla? jos tekee niin tasurissa luultavasti heittoa jos ei niin akussa huono kenno.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jonu93 - 31 Toukokuu, 2012, 15:19:03
kaikilla akuilla tekee samanlailla.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: B12 - 01 Kesäkuu, 2012, 12:30:52
Itellä kanssa Imaxissa sama "ominaisuus". Se itse asiassa vähän ylilataa yhden (#2) kennon, mutta eipä tuo ole vielä menoa haitannut. Tasaus hieroo sitä viimeistä sadasosavolttia ikuisuuden, joten olen usein kylmästi keskeyttänyt latauksen ja laittanut uuden satsin tulille, kun laturi jauhaa jotain hienosäätöä ja laturin mukaan kaikki kennot +- 0.01V sisällä jo.

Käytännössä riittää 95% tapauksissa normaali Lipo charge. Tasailee sitten aina joskus kun on aikaa. Ei se jännite oikeasti ole yhden sadasosavoltin tarkkuudella kriittinen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 04 Kesäkuu, 2012, 18:23:07
Selventäkääpä joku tietävä vielä LiPo-akkujen rinnankytkentää ja sitä miten se vaikuttaa kuormitettavuuteen tai muihin arvoihin?

Ja asiasta iMaxiin:
Lueskelin muuten pitkään ja paljon tuosta iMax B6:sesta taannoin. Mm. ketjuja, jotka jatkuivat vuosien ajan. Sieltä oli luettavissa, että B6:lla oli vaikeaa saada hyvin balansoitua akkuja muutamia vuosia sitten ja raportoitiin jopa 0.01-0.03V heittoja. Mutta, jossain kohtaa tapahtui muutos ja uudempien B6:sten tarkkuus parani huomattavasti. Taisi olla 2010 kun valmistaja kuulemma rupesi kalibroimaan vempeleensä ennen toimitusta  :o ;) 

Mutta, eikai sitä lopulta pirullakaan tiedä ellei erikseen mittaa ja tee vertailua omansa kanssa. Mutta, riittääkö perusharrastajan yleismittarin tarkkuus tällaiseen onkin sitten eri juttu.

(http://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/5/3/5/7/8/a3260203-11-IMGP0959r.jpg)

Näiden lisäksi oli vielä sekin riesa, että B6:sia myydään paljon feikkeinä - ihan liikkeissäkin. Ja niiden toimintaa ei sitten takaa kukaan eikä mikään.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 3J - 04 Kesäkuu, 2012, 18:41:12
Kuvassa näkyy hyvin, että kuluttajalle suunnatut yleismittrarit ovat aika huonosti kalibroituja, ja sama koskee latureiden jännitenäyttöä. Ja kuinka moni muistaa kalibroida niitä käytön aikana? Jos haluat mitata kennojen erot, niin mittaa yhdellä ja samalla mittarilla kaikki kennot. Erot ne kertoo kuitenkin kohtuu tarkasti vaikkei kalibrointi olisikaan kohdillaan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: B12 - 04 Kesäkuu, 2012, 19:17:49
raportoitiin jopa 0.01-0.03V heittoja.

Siis JOPA sadasosavoltin heittoja!  ;D

Rinnankytkennällä kapasiteetti ja virrananto kaksinkertaistuvat. Eli esim  2p3s 2200mAH 30c akkusettiä voi periaatteessa käyttää kuin yhtä 4400 3s 30C akkua. Itse käytän moista yhdistelmää sähköliidokeissa. Akut halpoja, samat akut käyvät koko kalustoon ja helpompi saada siististi mahtumaan rungon sisään kuin yksi iso leka.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 04 Kesäkuu, 2012, 19:57:23
Siis JOPA sadasosavoltin heittoja!  ;D

Rinnankytkennällä kapasiteetti ja virrananto kaksinkertaistuvat. Eli esim  2p3s 2200mAH 30c akkusettiä voi periaatteessa käyttää kuin yhtä 4400 3s 30C akkua. Itse käytän moista yhdistelmää sähköliidokeissa. Akut halpoja, samat akut käyvät koko kalustoon ja helpompi saada siististi mahtumaan rungon sisään kuin yksi iso leka.
Niin, minäkin lukiessani tuon nauroin ja ajattelin, että äijät ovat varmaan kännissä mutta ihan tosissaan ne tuntuivat olevan. Tuntuu hurjalta, että tollaisilla olisi mitään väliä näin LiPo-maailman ulkopuolelta tulevana. Mutta, mistäs minä tietäisin.

Mikäs on suosituin (lue:paras) liitäntä akun ja koneen vällillä? Akkuja tuntuu olevan vaikka kuinka monella liitännällä ja ajattelin panostaa johonkin ja vaihdan tarvittessa liitännät niin, että kaikissa samat. XT60 näytti asialliselta ja aikas yleiseltäkin, onkos sillä hyvä mennä?

(http://www.cnchelicopter.com/catalog/08272010_xt60_350.jpg)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: B12 - 04 Kesäkuu, 2012, 20:31:09
Sadasosalla tai parilla ei aikuisten oikeasti ole mitään väliä.

Jokaisen homman ympäriltä löytyy kiihkoilijoita, perfektionisteja ja panikoijia, eikä lipon lataus ole poikkeus, vaan kaikkea muuta. Suomessa hurjimmat laittavat ladatessa tulenkestävään lipopussiin ja jotkut jopa säilyttävät niissä. Ihan ok kylläkin.

Jenkit taasen rakentavat jo latausbunkkereita pihamaalle. Peltinen "ammo box", eli konekiväärin vyölaatikko on suosittu akkujen säilytykseen, mutta siitäkin joku epäili lentävän sirpaleita jos lipo räjähtää. Toiset jenkit käyttävät onttoja seinäharkkoja, mutta niissäkin on se sirpalevaara...

Hiekkasäkkien alle hautaaminen voisi olla kotioloissa varmin suojakeino.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 04 Kesäkuu, 2012, 20:36:22
Eikai se pussi kovin kaukaa haettu ole.

Tuota kun selaa niin parisataa tulipaloa siinäkin on äkkiä lueteltu eli ihan todellinen riski lienee näiden käytössä. Ja huippulatureidenkin kanssa niitä on palanut näköjään eli ei ole siitäkään kiinni. http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1287041 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1287041)

Kannattaa selailla vaikkei bunkkereita meinaiskaan  ;)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 04 Kesäkuu, 2012, 21:13:34
XT60 näytti asialliselta ja aikas yleiseltäkin, onkos sillä hyvä mennä?

Se on helppo valinta jos tilaa HK:sta akkuja, pienimmät tulee valmiiksi noilla. Hobbykingistä ostetut XT60:t on aika tiukkoja irroittaa ja ainakin itseä ne on alkanut jo ärsyttää sen verran, että EC3-liittimiä on tulossa ja vaihdan siihen tässä kesän aikana. Tiedä sitten ovatko parempia, mutta ainakin isompi malli, EC5, on todella toimiva. Deans-liittimiä monet myös käyttää, mutta ne on kuulemma astetta hankalampia juottaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jkkmobile - 04 Kesäkuu, 2012, 23:42:22
Tonne alkuun vois lisata varoitus myos liittimista..


Latailin toissapaivana 6S akkuja ja haistoin palaneen karya.. Kiinalainen banaani liitin powerin ja laturin valissa oli menettanyt muotoaan ja lelumuovinen liittimen kuori alkoi sulaa. Mitaan vahinkoa ei tapahtunut mutta olisi voinut ellen olisi itse ollut lahella.

(https://lh6.googleusercontent.com/-ChP5KTHxQfE/T80dWXrDbZI/AAAAAAAAJLs/L9RL8OQHGoo/s800/CameraZOOM-20120604234022445.jpg)

Tutkin liittimia niiden jaahdyttya ja huomasin hitsaus jalkea yhdessa jousessa ja muut jouset tuntui kuoleentuneilta.. eivat siis kestaneet parin sadan watin lataustehoa.

Eli ostakee aina kunnon liittimia!
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: pilot4fn - 05 Kesäkuu, 2012, 06:27:16
Eilen kans latailin mun 3S akkuja HK:sta ostetulla laturilla. Sain latauksen tehtyä, sammutin latauksen ja otin laturista akkuun menevää piuhaa irti jolloin miinus johto irtosi XT-60 liittimestä tinauksesta.

Avasin molempien johtojen tinaukset ja eihän niissä ollut kuin 1/4 johdosta tinattuna liittimeen todella pienellä pisaralla tinaa :o

Sanamattakin on selvää, että tuli tinattua uusi liitin tohon latausjuhtoon. Loput laturin johdot tarkastan viimeistään viikonloppuna.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 05 Kesäkuu, 2012, 07:43:36
Eilen kans latailin mun 3S akkuja HK:sta ostetulla laturilla. Sain latauksen tehtyä, sammutin latauksen ja otin laturista akkuun menevää piuhaa irti jolloin miinus johto irtosi XT-60 liittimestä tinauksesta.

Avasin molempien johtojen tinaukset ja eihän niissä ollut kuin 1/4 johdosta tinattuna liittimeen todella pienellä pisaralla tinaa :o

Sanamattakin on selvää, että tuli tinattua uusi liitin tohon latausjuhtoon. Loput laturin johdot tarkastan viimeistään viikonloppuna.

samaa olen huomannut myös akuissa (ihan ns laatuakuissakin)
en ymmärrä ollenkaan sitä kun suositellaan käyttämään esim xt60 sen takia että kiinan akuissa on ne liittimet valmiina. itse en lennä sellasella missä ei ole itse juotettua liitintä.

esimerkkikuvaa ei nyt tässä töissä ole mutta esim völtzien kohdalla on pari kertaa ollu karvat niin huonosti kiinni että olis kyllä irronnu ekoilla lennoilla mitä luultavimmin tärinästä. kuviakin olen joskus tohtorin torppivälineisiin laittanut.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: japi - 14 Heinäkuu, 2012, 13:34:35
Hankin tommoisen laturin: https://sabe.fi/hobby/index.php?prodid=44189&grpid=5018&order_id=WO1342261369 . Siinä on se balansseri juttu mukana joten kytkenkö akun ohkaisen balanceri liitäntään ja noi paksut piuhat itse laturiin? Itse olen näissä asioissa vielä aika pihalla :-[. Akkuna mulla on riccs 2200mAh 20C 11.1V muita tietoja ei ole. Minkä laisella virralla sitä uskaltaa ladata? Kuvat mukaan ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jesi - 14 Heinäkuu, 2012, 13:53:15
Äkkiselteen kytkentäsi näyttäisi validilta.

Ei sattunut silmiini kauheasti akusta tietoa, joten laturiin 3s lipo ja 2.2a on aika varma.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ak9 - 14 Heinäkuu, 2012, 14:30:57
Hankin tommoisen laturin: https://sabe.fi/hobby/index.php?prodid=44189&grpid=5018&order_id=WO1342261369 . Siinä on se balansseri juttu mukana joten kytkenkö akun ohkaisen balanceri liitäntään ja noi paksut piuhat itse laturiin? Itse olen näissä asioissa vielä aika pihalla :-[. Akkuna mulla on riccs 2200mAh 20C 11.1V muita tietoja ei ole. Minkä laisella virralla sitä uskaltaa ladata? Kuvat mukaan ;D
Kytkentä on ihan oikein. Tuosta lataus virrasta ei oikein voi tietää jos max lataus virta ei ole tiedossa, eli kannattaa varmaan pelata varman päälle ja 1C virralla ladata.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Iski - 17 Elokuu, 2012, 20:55:34
VAROITUS !!! (Kun olen "sunnuntai" lennättäjä, eikä kokemuksia jännitteista, eikä virroista pahemmin ole !!!)
Myönnän myös oman tyhmyyteni, jotta muut saisivat oppia tästä kirjoituksestani:

25.5.2011
Leijutusta pihalla Hyperion 3S akulla ja aika noin 5-10 minuuttia. (Trex450).
Kennojännitteet lennätyksen jälkeen: 3.83, 3.84, 3.83.
 Lataus 1C:llä 27:15 minsaa, ja akkuun meni 00889 mAh ja jännite 12.610V. Kennot latauksen jälkeen: kaikki 4.20V !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 8)

Muutama viikko sitten vasta TODELLA TAJUSIN, että nyt joku "mättää"  ::) :(

Nyt kun olen tätä ketjua lukenut, niin TOTUUS itselleni paljastui (onneksi). Olin täysin unohtanut kennojännitteet ym... Sen jälkeen kun olin lataillut myös kuussatkun 6S Lipoja. Samat kennojännitteet niissäkin, lähestulkoon ! Eli 4.20V !

1.7.2012 latasin esim. Hyperionin 3S akut ja kennojännitteet olivat kaikissa akuissa (sekä Hyperionin akuissa, että Dualsky:ssa samanlaiset: 4.14-4.20 !!!!!!!!!

Onneksi olen jatkuvasti lähellä ja akut latauksen aikana liposäkeissä, sammutuspeitteen ympäröimänä sekä paistinpannu niiden päällä. Myös 6kg:n jauhesammutin on AINA lähellä, jotta voin poistua kämpästäni nopeasti, kännykät mukana.

Nyt on yx 3S akku, samalla laturilla "menossa" STORE-moodiin !
Laturi näyttää kylläkin kennojännitteet oikein, mutta itse laturi vaan lataa liikaa.

NYT on hommattava KUNNOLLISET "vermeet", jotta voi noi kennojännitteet tsiigata tarkastaen sekä myös uudet laturit ! Toinen laturi taitaa toimia vielä oikein  8).

Kun ostat laturin, niin ÄLÄ säästele hinnassa ja hommaa myös välineet, joilla voit tsekata, että laturisi toimii....OIKEIN !

Onnekseni EI kämppäni ole vielä palanut  >:(
Kannattaa pitää "kirjanpitoa" akkukäyttöisillä kopuilla ja miksei myös muilla kopuilla, koskien vastarin akkua, jos sellainen erikseen on, kuten mulla.

T:Iski

PS. Tähän viestiini tulee varmaankin korjauksia, sillä nopeasti tän skrivasin !



Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 17 Elokuu, 2012, 21:15:02
Eiks se oo hyvä että kennojänniteet on 4.20? Vai mitä en nyt tajunnut?  ???
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Iski - 17 Elokuu, 2012, 21:21:34
Eiks se oo hyvä että kennojänniteet on 4.20? Vai mitä en nyt tajunnut?  ???

Niin mäkin muistelin, mutta LUE koko ketju läpi alusta asti  :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 17 Elokuu, 2012, 21:30:40
Saisiko lyhyen referaatin?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Iski - 17 Elokuu, 2012, 21:36:22
Niin mäkin muistelin, mutta LUE koko ketju läpi alusta asti  :)

http://www.kopterit.net/index.php/topic,1275.0.html (http://www.kopterit.net/index.php/topic,1275.0.html)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 3J - 18 Elokuu, 2012, 00:43:46
Mitä sä nyt höpötät? 4.20V on juurikin oikea kennojännite täydelle akulle. Itseasiassa 4.23V mutta koska laturit eivät ole niin tarkkoja niin 4.20V on hyvä asetus. Poksahdus tapahtuu vasta jossain 4.35V tienoilla jos en ihan väärin taas muistele.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 18 Elokuu, 2012, 01:06:30
joo, 4.2V on oikea jännite, storage on sitten alempi, noin puolitäysi, ichargereilla 3,85v. akkuja on tullut poksauteltua ja viimeksi turnigy poksahti vasta kun kennot olivat 5v eli aika sopivasti saa yliladata ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 18 Elokuu, 2012, 08:59:05
Kokonaisjännite on 12.610V, vaikka kennojännitteet 4.20v. Siinäpä Iskin viestin ydin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kehno - 18 Elokuu, 2012, 09:49:56
Kokonaisjännite on 12.610V, vaikka kennojännitteet 4.20v. Siinäpä Iskin viestin ydin.
Meikku ei tajuu. 3S lipolla tuo 12.61 on vissiin ihan jees? Toi .01 tulee vaikka pyöristysvirheestä ja on täysin mitätön. Selittäkää nyt jo mulle, mikä tässä mättää.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Eispii - 18 Elokuu, 2012, 10:20:11
Joo ei kyllä aukee itellekkään tää juttu,mut kai täs joku juju on tai sit Iski on "maistellu" taikalientä perjantaina ;D

Kokonaisjännite on 12.610V, vaikka kennojännitteet 4.20v. Siinäpä Iskin viestin ydin.

Kun ton kokonaisjännitteen jakaa kolmella tulee 4.2033333 joten en usko et toi on se juttu,ei ainakaan mulle pidän tota marginaalivirheenä
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 18 Elokuu, 2012, 13:38:18
Taikaliemi +1  ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: hire - 18 Elokuu, 2012, 21:35:35

25.5.2011
Leijutusta pihalla Hyperion 3S akulla ja aika noin 5-10 minuuttia. (Trex450).
Kennojännitteet lennätyksen jälkeen: 3.83, 3.84, 3.83.
 Lataus 1C:llä 27:15 minsaa, ja akkuun meni 00889 mAh ja jännite 12.610V. Kennot latauksen jälkeen: kaikki 4.20V !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 8)

Tuo nyt on minusta outoa, ei t-rexi voi noin vähän viedä virtaa...? Mulla leijutuksessa t-rexi vien 5 minuutissa noin 1500mAh.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Iski - 19 Elokuu, 2012, 17:35:18
25.5.2011
Leijutusta pihalla Hyperion 3S akulla ja aika noin 5-10 minuuttia. (Trex450).
Kennojännitteet lennätyksen jälkeen: 3.83, 3.84, 3.83.
 Lataus 1C:llä 27:15 minsaa, ja akkuun meni 00889 mAh ja jännite 12.610V. Kennot latauksen jälkeen: kaikki 4.20V !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 8)

Tuo nyt on minusta outoa, ei t-rexi voi noin vähän viedä virtaa...? Mulla leijutuksessa t-rexi vien 5 minuutissa noin 1500mAh.

Tuo mun mainitsemani leijutuksen kulutus taisi olla viiden minuutin luokkaa, ehkä kuus minsaa..., mutta muutaman sentin korkeudella asfaltin päällä leijuttaen. En enää muista, kuinka paljon maaefekti tuohon virrakulutukseen vaikuttaa ? . (Ja, jos on laturin latausvirta latauksen jälkeen on näyttänyt oikein, niin edellämainittu on totta.).
Tsiigasin äsken vanhoja muistiinpanojani, niin yllättävän vähän virtaa mun neljäpuolikas on haukannut jo vuonna 2009 kunnon taivaslennossakin. Taitaa ehkä vaan lennätettäessä viedä vähemmän....Sama juttu kuussatkulla.

Toi mun varoitus-juttu perustui muutamaan "seikkaan", joita EN voi tässä mainita, kuin, että juttelin asiasta erään kokeneen kopteristin kanssa. Epäiltiin, että mun laturi lataa liikaa ja sen takia tuon kirjoitin. Täytyy ostaa kunnon yleismittari, jotta voisin todeta laturin käyttäytyvän normaalisti. Nyt ovat kaikki akut menossa samalla laturilla STORE-moodiin.
Erittäin suuret kiitokset kaikille, jotka "valaisitte" ja korjasitte tietoni puutteen   :)

Kyse oli vain ja ainoastaan tuosta 4.20V:sta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 20 Elokuu, 2012, 15:15:43
Miten rinnanlatausboardit toimii ja miten niitä käytetään oikein? Niitä saa esim. 6 akun yhtäaikaista latausta varten.

Funtsin, että jos siihen lyö monta eri latingissa olevaa akkua kiinni ja boardi kytketään laturiin niin miten se laturi osaa ladata kunkin kennon oikein? Mun silmään näyttää, että boardissa ei ole yhtään mitään älykästä vaan kaikki vastaavat navat on vain tinattu yhteen.

Käykö siinä niin, että ensin tyhjemmät akut imevät laturista ja täydemmistä akusita juicet itseensä ja tavallaan akut "tasaantuvat" ja sitten laturi painaa ne kaikki täyteen?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Dumle - 20 Elokuu, 2012, 15:31:43
Käykö siinä niin, että ensin tyhjemmät akut imevät laturista ja täydemmistä akusita juicet itseensä ja tavallaan akut "tasaantuvat" ja sitten laturi painaa ne kaikki täyteen?

Juuri näin. Siksi koskaan ei saisi laittaa tyhjiä ja täysiä akkuja samaan lautaan kiinni, koska pahimmassa tapauksessa akkujen tasaantuminen voi polttaa balanserireitit rikki.

Laturi taasen näkee laudalla olevat akut niiden kennojännitteiden keskiarvona. Jossain vaiheessa siis akkujen kennot on jotakuinkin tasapainossa toisiinsa nähden ja laturin tuuppaama virta jakaantuu tasasesti jokaiseen akkuun, niin ne latautuu myös yhtäaikaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 20 Elokuu, 2012, 15:43:43
Eli tommosta pitäis pyrkiä käyttämään vain silloin kun tietää, että kaikki akut ovat oikeasti about yhtä paljon lennetty? Ja epäselvät ladataan sitten erikseen. Okei.

Mikä on liian suuri ero akkujen varauksessa, että ei pitäis enää käyttää tommosta?

Kiitos.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: zenix - 20 Elokuu, 2012, 15:50:38
Normaalisti lennetään timerin kanssa, joten akut ovat suurin piirtein samoilla lukemilla. Itse lataan erikseen jos lenntäyksessä on minuuttien eroja per akku.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: heikkit - 20 Elokuu, 2012, 16:12:17
Miten rinnanlatausboardit toimii ja miten niitä käytetään oikein? Niitä saa esim. 6 akun yhtäaikaista latausta varten.

Funtsin, että jos siihen lyö monta eri latingissa olevaa akkua kiinni ja boardi kytketään laturiin niin miten se laturi osaa ladata kunkin kennon oikein? Mun silmään näyttää, että boardissa ei ole yhtään mitään älykästä vaan kaikki vastaavat navat on vain tinattu yhteen.

Käykö siinä niin, että ensin tyhjemmät akut imevät laturista ja täydemmistä akusita juicet itseensä ja tavallaan akut "tasaantuvat" ja sitten laturi painaa ne kaikki täyteen?

Juuri näin. Siksi koskaan ei saisi laittaa tyhjiä ja täysiä akkuja samaan lautaan kiinni, koska pahimmassa tapauksessa akkujen tasaantuminen voi polttaa balanserireitit rikki.

Laturi taasen näkee laudalla olevat akut niiden kennojännitteiden keskiarvona. Jossain vaiheessa siis akkujen kennot on jotakuinkin tasapainossa toisiinsa nähden ja laturin tuuppaama virta jakaantuu tasasesti jokaiseen akkuun, niin ne latautuu myös yhtäaikaa.

Ei aivan noin, mutta melkein -tämä on vähän pientä pikunviilausta. Mutta minusta ero on tärkeä ymmärtää...

Rinnan ladataessa (=balancer boardilla) tapahtuu seuraavaa:
* kun akkuja kytkee, niin akut keskiarvoistuvat jännitteessä. Eli jos yksi on täysi, ja toinen on tyhjä, niin kun nämä littää balancer boardiin, niin tuloksena on 2 kpl puolitäysiä. Tuo tapahtuu niin, että täysi purkaa itsensä toiseen = balancer boardin kautta virtaa suht nopsaan suht suuri virta, ja tämä voi pahimmillaan poltaa balancer boardin. Purkautumisnopeutta rajoittaa sekä lähettävän että vastaanottavan akun sisäinen vastus, joka johtaa akkujen lämpenemiseen.
* kun tuo jännitteiden keskiarvoistuminen on tapahtut on kaikkien akkujen jännitteet tasan samassa luvussa. Kun akkujen tasausliittimiet on kytketty balanceboardiin, niin myös kennottain jännitteet ovat samassa arvossa. Kaikki akuthan ja kennot ovat liitetty toisiinsa galvaanisesti.
* viimeisestä kohdasta seuraa, että kaikki akut latautuvat samaa vauhtia, ja tasan samoissa jännitteissä. Jos olisi yhtään jännite-eroa, niin se tasautuisi tuon ylläkuvautun tasausmekansimin kautta hetkessä sisäisen resistanssin hidastamana. Eli äärimmäisen nopeasti.

Summa summarum --> liittämisvaihe on se kriittinen vaihe, mutta sen jälkeen kaikki akut&kennot menevät käsikädessä laturin ohjaamaan jännitteeseen. Eli ei pelkoa että joku kenno / akku imisi enemmän ja jättäisi toiset vajaiksi.

(tai näin minä olen ainakin ajatellut homman itselleni)

Sarjassa lataaminen onkin sitten toinen juttu. Tosin siinä akku näkee jokaisen yksittäisen kennon omanaan, joten siinäkin kontrolli laturille on olemassa, mutta akkujen/kennojen eroilla on itseasiassa suurempi merkitys latausprosessille.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ToniH - 20 Elokuu, 2012, 17:16:15
Kiitoksia, eiköhän näillä tiedoin osaa jo toimia suunnilleen melkein oikein  ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Aki T - 21 Elokuu, 2012, 17:42:01
Ois tuosta sarjalatauksesta kysyttävää. Sattu silleen gens ace 3s x 2 akkujen kans että sulahti pikkasen balanceri liittimestä yks napa toista kytkettäessä balanceriin.
Oon kytkeny ekaks akut sarjaan ja sitten balancerit paikoilleen. Näin on ainaskin toiminut dualsky ja micro koptereitten akkujen kans.

Muistaakseni joskus aikoinaan kävi samanlailla halpis akkujen kans.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Teemu K - 21 Elokuu, 2012, 18:52:12
Ois tuosta sarjalatauksesta kysyttävää. Sattu silleen gens ace 3s x 2 akkujen kans että sulahti pikkasen balanceri liittimestä yks napa toista kytkettäessä balanceriin.
Oon kytkeny ekaks akut sarjaan ja sitten balancerit paikoilleen. Näin on ainaskin toiminut dualsky ja micro koptereitten akkujen kans.

Muistaakseni joskus aikoinaan kävi samanlailla halpis akkujen kans.
Mulla kans suli yksi balancerin pinni kun kytkin 2 3S akua sarjaan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: LoneWolf - 21 Elokuu, 2012, 19:15:13
* kun akkuja kytkee, niin akut keskiarvoistuvat jännitteessä. Eli jos yksi on täysi, ja toinen on tyhjä, niin kun nämä littää balancer boardiin, niin tuloksena on 2 kpl puolitäysiä. Tuo tapahtuu niin, että täysi purkaa itsensä toiseen = balancer boardin kautta virtaa suht nopsaan suht suuri virta, ja tämä voi pahimmillaan poltaa balancer boardin. Purkautumisnopeutta rajoittaa sekä lähettävän että vastaanottavan akun sisäinen vastus, joka johtaa akkujen lämpenemiseen.

Noista virtojen suuruuksista saa kuvaa tällaisella pienellä laskelmalla:

Jännite-ero tyhjän ja täyden 3S akun välillä = (4.2V - 3.7V) * 3 = 1.5V
Hyvissä akuissa sisäinen resistanssi lie jotain 10milliohmin luokkaa, joten koko virtapiirin resistanssi on noin 20milliohmia (plus liittimet ja piuhat, mutta puhutaan nyt hypoteettisesta tilanteesta...)
Ohmin laki sanoo että U = R * I
Joten I = U / R, sijoittamalla saamme 1.5V / 0.020ohm = 75A
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Aki T - 21 Elokuu, 2012, 19:59:43
Mulla kans suli yksi balancerin pinni kun kytkin 2 3S akua sarjaan.

Tehhäänkö täsä nyt jotain väärin vai miksi nuo tupsahtaa joittenki kohalla? Just hain akut postista ja aloin tuplana lataan nii heti meni yhen akun b liitin huonoksi ja toinen paikka balanceri laudasta. ???
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Toeh - 21 Elokuu, 2012, 20:10:08
Tehhäänkö täsä nyt jotain väärin vai miksi nuo tupsahtaa joittenki kohalla? Just hain akut postista ja aloin tuplana lataan nii heti meni yhen akun b liitin huonoksi ja toinen paikka balanceri laudasta. ???
Jos Hobby Kingin balansserilankku niin se kerta riittää ja sieltä on johdin poikki. Kannattaa ne akut yksitellen ladata ekalla kerralla ja "tuplana" ladata vasta kun tiedät että molemmat on samoissa jännitteissä.

Jos tosiaan HK:n lankku niin revi se pehmuste pohjasta ja kato onko siellä kaikki ehjänä. Ite oon yhen katkenneen liitoksen tinannu takasi ku poikki palo ku osu tasuriliitin vähän väärään kohtaan...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 21 Elokuu, 2012, 20:15:26
Tehhäänkö täsä nyt jotain väärin vai miksi nuo tupsahtaa joittenki kohalla? Just hain akut postista ja aloin tuplana lataan nii heti meni yhen akun b liitin huonoksi ja toinen paikka balanceri laudasta. ???
On kanssa tullut poltettua lauta sarjalatauksessa. Ne balanseriliittimet pitää kytkeä oikein, täällä on jossain kuvakin mistä se hahmottuu, hahmottuu myös jos hommaa funtsii niin että balansointiliittimen laitimmaiset johdot on purkuliittimen navoissa kiinni. Sen akun, joka kytkeytyy suoraan laturin miinusjohtoon, balansointiliitin pitää laittaa siihen balansointiporttiin joka on miinuksesta katsottuna "ensimmäisenä".
Vähän vaikea selittää... Joku muu osaisi ehkä kauniimmin?

Niin siis nimenomaan sarjalataus on tarkkaa. Rinnanlatauksessa kaiken voi kytkeä niin sekaisin kun haluaa kun kaikki on rinnan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Aki T - 21 Elokuu, 2012, 20:17:59
Jos Hobby Kingin balansserilankku niin se kerta riittää ja sieltä on johdin poikki. Kannattaa ne akut yksitellen ladata ekalla kerralla ja "tuplana" ladata vasta kun tiedät että molemmat on samoissa jännitteissä.

Jos tosiaan HK:n lankku niin revi se pehmuste pohjasta ja kato onko siellä kaikki ehjänä. Ite oon yhen katkenneen liitoksen tinannu takasi ku poikki palo ku osu tasuriliitin vähän väärään kohtaan...

Ei ole hk lankku. Tollanen -> http://www.verticalhobby.com/kauppa/bc-individual-cell-connector-conv-board-2x3s-3x2s-dualsky-p-910.html (http://www.verticalhobby.com/kauppa/bc-individual-cell-connector-conv-board-2x3s-3x2s-dualsky-p-910.html)
Katoin ennen lataukseen laittoa jännitteet, 3.83v näytti kaikki.

Ja tuossahan kerkeskin seuraava postata hyvän seikan jota en ottanu huomioon.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: psi - 21 Elokuu, 2012, 20:26:12
Noista virtojen suuruuksista saa kuvaa tällaisella pienellä laskelmalla:

Jännite-ero tyhjän ja täyden 3S akun välillä = (4.2V - 3.7V) * 3 = 1.5V
Hyvissä akuissa sisäinen resistanssi lie jotain 10milliohmin luokkaa, joten koko virtapiirin resistanssi on noin 20milliohmia (plus liittimet ja piuhat, mutta puhutaan nyt hypoteettisesta tilanteesta...)
Ohmin laki sanoo että U = R * I
Joten I = U / R, sijoittamalla saamme 1.5V / 0.020ohm = 75A
Purkuvirtoinahan täydestä akusta nuo ei kunnon lipolle ole mitään, mutta tyhjän akun latausvirtoina jo melkoisia.

Oliko tuo 10 milliohmia per kenno vai koko akku?
Jos on per kenno, niin tilannehan muuttuu kovasti, sillä silloin koko 3S-akun sisäinen vastus on 30mohm.
Ja jos akusta kytketään tasurinpiuhat ensin, tasoitus tapahtuu joka tapauksessa kennokohtaisesti, jolloin jännite-ero onkin vain max noin 0,5V. Lisäksi tasuripiuhojen, liitinten ja lankun resistanssit lisäävät piirin kokonaisresistanssia, mikä pienentää virtaa.

Ehkä onkin jopa vain hyvä jos hobbykingin tasurilaudassa on ohuet piuhat, jotka kärtsähtäessään toimii sulakkeena ja pelastaa lipon ja estää lipopalon ja isotkin vahingot?

Mutta jos laturiin laitetaan ajettuja akkuja, vaikkakin hiukan eri määrä ajettuja, ei jännite-ero liene montaa kymmenystä per kenno, ja sitä kautta virratkin aika pieniä. Näin olen ainakin itselleni asian järkeillyt. Eli ei täysiä akkuja samaan lautaan ajettujen kanssa (miksi täyttä akkua tarttisi ladatakaan) mutta vähän erilailla tyhjiä kyllä.

HobbyKing mainosti muuten vastikään turvalaatikkoa  (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24647__Turnigy_Lipo_Bunker_Lipoly_Safety_Charge_Box.html)akkujen lataukseen. Itse ajattelin soveltaa vaikka peltistä ammuslaatikkoa tms. samaan tarkoitukseen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Aki T - 21 Elokuu, 2012, 20:29:53
On kanssa tullut poltettua lauta sarjalatauksessa. Ne balanseriliittimet pitää kytkeä oikein, täällä on jossain kuvakin mistä se hahmottuu, hahmottuu myös jos hommaa funtsii niin että balansointiliittimen laitimmaiset johdot on purkuliittimen navoissa kiinni. Sen akun, joka kytkeytyy suoraan laturin miinusjohtoon, balansointiliitin pitää laittaa siihen balansointiporttiin joka on miinuksesta katsottuna "ensimmäisenä".
Vähän vaikea selittää... Joku muu osaisi ehkä kauniimmin?

Niin siis nimenomaan sarjalataus on tarkkaa. Rinnanlatauksessa kaiken voi kytkeä niin sekaisin kun haluaa kun kaikki on rinnan.

Tuohan se ongelma oli. Kokeilin uudelleen ja toimii. Eli mulla on vaan käyny hyvä tuuri nuitten dualsky akkujen kohalla ku on johot menny oikiaan järjestykseen :D

Bantamin manuaalista kuva
(http://img.photobucket.com/albums/v491/vecetra/rc/sarjalataus.jpg)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: LoneWolf - 21 Elokuu, 2012, 21:00:12
Oliko tuo 10 milliohmia per kenno vai koko akku?

Per akku, käsittääkseni hyvälaatuiset 3S pakat menevät tuon allekin nykyisin.

Ja jos akusta kytketään tasurinpiuhat ensin, tasoitus tapahtuu joka tapauksessa kennokohtaisesti, jolloin jännite-ero onkin vain max noin 0,5V. Lisäksi tasuripiuhojen, liitinten ja lankun resistanssit lisäävät piirin kokonaisresistanssia, mikä pienentää virtaa.

Itseasiassa tilanne ei muutu mitenkään, koska piirin resistanssi laskee samassa suhteessa, jos nyt ei huomioida sitä että siellä balanceripuolella liitinten yms resistanssit ovat todennäköisesti korkeammat suhteessa. Ja kun siellä on kapeammat tracet niin veikkaisin että todennäköisemmin sillä puolella jotain hajoaa, joten kytkisin päävirtajohdot ensin, näin näppituntumalla.

Mutta jos laturiin laitetaan ajettuja akkuja, vaikkakin hiukan eri määrä ajettuja, ei jännite-ero liene montaa kymmenystä per kenno, ja sitä kautta virratkin aika pieniä. Näin olen ainakin itselleni asian järkeillyt. Eli ei täysiä akkuja samaan lautaan ajettujen kanssa (miksi täyttä akkua tarttisi ladatakaan) mutta vähän erilailla tyhjiä kyllä.

Hirveästi enempää kun 0.1V/kenno eroa en haluaisi nähdä kun omia akkujani rinnanlataukseen kytken. Onneksi lipojen jännitekäyrä on melko tasainen normaalilla käyttöalueella, ja tosiaan riittää että akut ovat kaikki "suunnilleen yhtä tyhjiä". Kannattaa kuitenkin huomioida tämä ja olla laittamatta "puoliksi ajettua" akkua "tyhjän" kaveriksi.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 21 Elokuu, 2012, 22:00:33
Hyvät 6s lipotkin pysyvät jo alle 5 ohmissa. :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 21 Elokuu, 2012, 22:19:07
Hyvät 6s lipotkin pysyvät jo alle 5 ohmissa. :)

puhutaan nyt kuitenkin milliohmeista ::)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 21 Elokuu, 2012, 22:27:35
joo, en nyt oikee keskittyny selvästikkää ;D

Mut kiitos tarkennuksesta :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 20 Tammikuu, 2013, 19:32:20
Tuolla Genius ketjussa oli maininta uuden akun käyttöön otosta. Eli puretaan 5 ensimmäistä kertaa vaan 25% ja ladataan.
Onko tämä hyvä käytäntö kaikkien uusien LiPo:jen käyttöön otossa?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 28 Tammikuu, 2013, 16:16:51
Nykyään näkee 4C, 5C, jopa 6C lataus arvoja LIPO-akuille.
Onko akulle kuitenkin parempi pysytellä vaikkapa 1-3C:n latauksissa?

Tarkoitan, että onko eri suuruisilla lataus virroilla vaikutusta akun kesto ikään, lataus kertojen määrään, kapasiteetin säilymiseen, ym.,
jos kuitenkin pysytään valmistajan ilmoittaman lataus virran alla.

Esitän kysymyksen siksi, koska vielä ei ole sen paremmin akkua, kuin laturiakaan.
Lähinnä koetan selvittää että kannattaako hankkia useampi kanavainen laturi (tai monta pientä) ja latailla kohtuu pienellä virralla useampaa akkua samanaikaisesti.

Vaiko hankkia MÖRSSÄRI-laturin, jolla ladata paria akkua johdot kuumuudesta tahmeina, ??? tietenkin valmistajan C-arvon alla pysyen.

Itse pidän esim. 1750mAh x 6C = 10,5A latausta huimana.

Niin, ja saadaanko pienemmällä latauksella akkuun säilöttyä suurempi kapasiteetti, kuin 6C latauksella?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 28 Tammikuu, 2013, 16:44:09
Yksi vaihtoehto on mörssäri laturi jolla ladataan rinnan useita akkuja kerralla. Latausvirtaa voi pukata vaikka 20 A mutta silti pysyy virta pienenä yksittäistä akkua kohti.

Toki kun se lataa niin sitten ei kesken kaiken pistetä lisää akku enää latinkiin saati ladata vaikka kahden erikokoisen kopterin akkuja yhtä aikaa.

Mun mielestä 2 kpl. 250 wattisia latureita on tehokkaampi käytännössä kuin yksi 500 wattinen noin karkeasti ottaen. Tuolla tavalla voi lentää puolet akuista ja pistää ne lataukseen, sitten lentää loput ja pistää toiseen laturiin. Kokonaislentoaika paranee tuolla konstilla tai vastaavasti pärjää vähemmällä akkumäärällä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 28 Tammikuu, 2013, 17:16:28
Nykyään näkee 4C, 5C, jopa 6C lataus arvoja LIPO-akuille.
Onko akulle kuitenkin parempi pysytellä vaikkapa 1-3C:n latauksissa?

Tarkoitan, että onko eri suuruisilla lataus virroilla vaikutusta akun kesto ikään, lataus kertojen määrään, kapasiteetin säilymiseen, ym.,
jos kuitenkin pysytään valmistajan ilmoittaman lataus virran alla.

Esitän kysymyksen siksi, koska vielä ei ole sen paremmin akkua, kuin laturiakaan.
Lähinnä koetan selvittää että kannattaako hankkia useampi kanavainen laturi (tai monta pientä) ja latailla kohtuu pienellä virralla useampaa akkua samanaikaisesti.

Vaiko hankkia MÖRSSÄRI-laturin, jolla ladata paria akkua johdot kuumuudesta tahmeina, ??? tietenkin valmistajan C-arvon alla pysyen.

Itse pidän esim. 1750mAh x 6C = 10,5A latausta huimana.

Niin, ja saadaanko pienemmällä latauksella akkuun säilöttyä suurempi kapasiteetti, kuin 6C latauksella?

tää kysymys pomppaa aika ajoin ja tähän tulee varmasti muitakin vastauksia mutta oma neuvoni on että kun kerran samalla rahalla saa joko 2 vähän tehottomampaa tai yhden tehokkaan niin ottaa ne 2 tehottomampaa.

mulla on 5 kappaletta 250W latureita (no ei noi nyt kovin tehottomia ole)

etuja verrattuna yhteen isoon:

-voin ladata erilaisia akkuja samanaikasesti
-jos joku yksilö hajoaa mulla on edelleen 4 toimivaa
-ei tarvii välittää onko akut yhtä täynnä (tarttis jos harrastais isolla laturilla rinnakkainlatausta)
-nään jokaisesta akusta erikseen paljonko niihin meni amppeeritunteja
jnejne

kyllä kai ne akut luultavasti kestää niitä virtoja mitä niissä luvataan mutta sama kun purussa että mitä isompi purkuvirta sen nopeammin se akku kuluu huonoksi. ei ole näyttää faktaa latauksen puolelta ku en ole tehnyt A-B vertailua mutta itse olen aina ladannut akkuni 3C tai alle riippumatta mitä tarroissa lukee. eipähän kuole sen takia ainakaan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 28 Tammikuu, 2013, 18:33:16
Tässä on nyt sitten vielä hyvinkin suhteellista mikä on tehokas ja mikä ei. Jos tarkoitus on ladata mikrokopterin akkuja niin 50 wattinenkin on jo tehokas vaikka laitaisi yhtä aikaa useita akkuja. Jos taas on tarvetta ladata 700 kokoisen akkuja, niin 50 wattisella ei tee mitään, sillä lataa vuorokauden yhtä akkua ja kopteri tarvii kaksi.

Hyvä laturi ja siihen virtalähde on kannattava sijoitus ja se kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Kalleimmaksi tulee kun ostaa halvan ja hyvän laturin, se halpa jää kaappiin, menee rikki tai ei toimi edes lähtiessä. Nimimerkillä kokemusta omaava.

Kuutio ensin minkä kokoista olet hankkimassa, selvitä mitä akkuja se tarvii ja laske paljonko tehoa tarvii sen akun lataamiseen jotta saadaan esim. 3 C lataus.

Esimerkkinä vaikka tyypillinen 450 kokoinen kopteri, se käyttää yleensä 2200 mAh 3S akkuja. Jotta saadaan 3S lataus, pitää saada 6,6 amppeeria virtaa. Akun nimellisjännite on 11,1 volttia, täynnä se on 12,6 volttia. 6,6A X 12,6V= reilut 80 wattia. Todennäköisesti haluat kuitenkin enemmän kuin yhden akun kopuusi, jos otat vaikka neljä akkua ja lataat niitä yhtä aikaa, tarvit jo 320 wattia tehoa, käytännössä sais olla 350 wattinen laturi. Silloin saat ne noin 20:ssä minuutissa täyteen.

Tuolla laskuopilla wattimäärä alkaa kasvaa jo aika nopsaan. Käytännössä 450 kokoinen ei tarvi noin tehokasta laturia jotta homma toimii. Mulla on juuri tuon tehoinen ja pärjään sillä 450 ja 500 kokoisen kanssa mainiosti yhdellä laturilla, enkä saa kentällä edes täyttä tehoa ulos kun laturi vaatisi 24 volttia täyteen tehoon. Auton akusta saan noin 270 wattia ulos.

Toki mulla on akkuja myös enemmän, nyt on liikaa 450 kokoiseen ja liian vähän 500 kokoiseen. Kesäksi kumpaankin on tulossa yhteensä 3 akkua. (toivottavasti 500 vaihtuu 550 kokoiseen, sitten menee koko paletti uusiksi latureista lähtien  :P ) Mutta näin siis tällä hetkellä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 28 Tammikuu, 2013, 19:48:13
Hyviä näkemyksiä!
Tosiaan tarkoituksena on hankkia kopteri, joka käyttää vain 2 kennoista 1500-1750mAh akkua. Kokoluokka 200 (Walkera 4F200LM).
Eli suhteellisen pienellä teholla periaatteessa pärjäisi.

SKYRC Quattro B6 4X80W kiinnostaa ja sitä saisi melko edullisesti ihan kotimaasta. 30A efuel sille kaveriksi. Vikatilannetta ajatellen kaikki olisi tietysti yhden kortin varassa, mutta toisaalta neljä erillistä laturiakin maksaa (ja on hankalasti piilotettavissa ;) ).

Ei tuo 4 mikään maaginen luku ole, mutta järkeilin että sellaisen kanssa saisi olla vaikka 3 tai 4 akkua latautumassa hiljalleen omaan tahtiin, yhden ollessa kopterissa ja vaikka yhden jäähtymässä ajon jälkeen. 2S 20C 1800mAh Genssejä (mikäli virran anto piisaa), saisi kyseisen määrän hankittua kasaan helposti. DualSkyt ainakin piisaisi.

Selvästi arvokkaampi Robben Triple 10A, 3X120W antaisi kasvun varaa isompienkin pakkojen täyttöön, mikäli suunniteltu kopteri hankinta ei jäisi viimeiseksi.  :P
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 28 Tammikuu, 2013, 20:05:12

Selvästi arvokkaampi Robben Triple 10A, 3X120W antaisi kasvun varaa isompienkin pakkojen täyttöön, mikäli suunniteltu kopteri hankinta ei jäisi viimeiseksi.  :P
Ei se tahdo jäädä.  ;)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14856__Hobbyking_Parallel_charging_Board_for_6_packs_2_6S_XT_60_.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14856__Hobbyking_Parallel_charging_Board_for_6_packs_2_6S_XT_60_.html) tällaista käytän laturin kanssa. Tuo vaan oikeilla liittimillä varustettuna, siihen saa kerralla 6 akkua kiinni. Kaksi laturia, kaksi tuollaista niin pitäisi pärjätä hienosti.

Tosia asia on myös että harva paukuttaa 20 akullista yhtä soittoa. Jos olet vaikka kaverin kanssa lennättämässä ja vedätte vuorovedolla, se antaa jo paljon aikaa lataukseen. Talvipakkasella pärjäsin tuolla tavalla yhdellä kopterilla, jossa on kaksi akkua. Välillä lämmittelemään autoon teekupilliselle, kaveri lentää, mutta laturi jauhaa kaiken aikaa. Tosin vähän se olis ollut nihkeää lämpimämmällä kelillä, ei olis enää akut riittäneet.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jkkmobile - 28 Tammikuu, 2013, 21:59:04
Noi 4 x 80 ja 3 x 120 on kyllä edelleen mopoja..

Kuten Tohtori sanoi, kaikkein monipuolisin ja parhaan kasvuvaran mahdollistava setti kuitenkin on useampi yksikanavainen mutta tehokas.

Yleisin setti tänä päivana on servopoweri ja useampi 250 wattinen. Helppo ja halpa kasvattaa toisella powerilla 24 volttiin ja tuimemmilla latureilla isoihin pakkoihin.

Esim:

Aluksi servopoweri ( Sjo1 myy niitä täälllä: http://www.kopterit.net/index.php/topic,17755.0.html (http://www.kopterit.net/index.php/topic,17755.0.html) ) ja yksi iChargeri
tuolta: http://www.giantshark.co.uk/icharger-106bplus-250w-balancecharger-p-404527.html (http://www.giantshark.co.uk/icharger-106bplus-250w-balancecharger-p-404527.html)
tai tuolta: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=6792 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=6792)

Noilla pärjää 450sen ja 500sen kanssa, kun tarvii nopeammin ja isompia akkuja niin ostat yhden laturin lisää.. toi servopoweri jaksaa kahta täysillä.

Kun siirryt 600siin tai suurempiin ostat toisen servopoverin ja liität yhteen niin että saat 24 volttia esim tolle: ( ja edelleen 12v vanhoille )
tuolta: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10382__iCharger_206B_300W_8s_Balance_Charger.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10382__iCharger_206B_300W_8s_Balance_Charger.html)
tai tuolta: http://www.giantshark.co.uk/icharger-206b-300w-balancecharger-p-405299.html (http://www.giantshark.co.uk/icharger-206b-300w-balancecharger-p-405299.html)
ja voit edelleen ladata isojen kanssa yhtä aikaa pienempiä.

Tuolla tavalla ei tarvii myydä vanhoja pois vaan kaikki pysyy käytössä..  geniksenhä noi vielä tarvii tosin käyvästä autosta saa kyllä ladattua kahdella 250wattisella.
Hyvä genis: https://www.karkkainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ResolveUrl?urlToResolve=ProductDisplay%3fcatalogId%3d10101%26storeId%3d10551%26productId%3d219301%26langId%3d-11&fromSearch=true (https://www.karkkainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ResolveUrl?urlToResolve=ProductDisplay%3fcatalogId%3d10101%26storeId%3d10551%26productId%3d219301%26langId%3d-11&fromSearch=true)


Noi 2 servopoweria ja 4 ichargeria mahtuu tollasseen salkkuun mainiosti: http://www.clasohlson.com/fi/Laukku/Pr314142000 (http://www.clasohlson.com/fi/Laukku/Pr314142000) ( keskimmäinen ja suurin )
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 28 Tammikuu, 2013, 22:27:52
jep ite ostin ekaks laturiksi icharger 206b:n enkä oo kyllä sekuntiakaan katunu. tehoa piisaa isojenkin akkujen latailuun, kun on kaksi laturia. ovat todella pienikokoisia ja erittäin helppokäyttöisiä ja selkeitä. Myös nopeita lataamaan. Tällä hetkellä omistan kaksi tollasta ja pari kappaletta noita serveripowereita sarjassa. Suosittelen, hintalaatusuhteiltaan varmasti parhaita.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 29 Tammikuu, 2013, 19:44:46
Hämmennetään vielä lisää.

Pelkkä teho laturissa ei vielä kerro miten sillä saa ladattua, pääpiirteissään siitä saa käsityksen, mutta ei ihan kokonaan.

Esimerkiksi tuo mainittu icahrger 106B antaa lataustehoksi joko 250 wattia tai 10 amppeeria, riippuen kumpi tulee ensin vastaan.

Sulla on suunnitelmissa 1800 mAh 2S akut. Ajatellaan että lataat rinnakkain 3C latauksella, siitä tulee 5,4 amppeeria. Kaksi noita rinnan ja ei riitä enää virta 2 C lataukseen. Tehoa ei kuitenkaan mene kuin vajaa 90 wattia. Enempää ei saa noihin akkuihin.

Joku kylläkin puhui tuolla sarjassa lataamisesta, sillä sitä tietysti voi kiertää. En tiedä kuinka yleinen tuo on, se on yksi mahdollisuus, sitä saa muut kommentoida, eli joku joka siitä tietää.

Itseänikin hieman kiinnostaisi, mistä löytyisi sopiva lauta yms. tarvikkeet. Tulee vastaan sama juttu 208B:n kanssa kun ladataan 3S akkuja. Jää vielä lähes 100 wattia reserviin laturissa. Toisaalta kolmeen akkuun saa juuri 3C latauksen eli ihan ajankohtainen asia ei sinällään ole.
Otsikko: Re: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jkkmobile - 29 Tammikuu, 2013, 20:20:27
Kaikki riippuu myös siitä lataako kentällä vai kotona..

Kentällä yleensä vain yksi akku/akkupari kerrallaan sitä mukaan kun lentää.. Kotona taas useampi kerrallaan mutta ainakaan itselläni ei kotona ole kiire..
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 29 Tammikuu, 2013, 21:25:04
Miten iso jytky laturia + tuota 6 akun tasaus lautaa käytetään, jonka JuhoV mainitsi?

Pitääkö haluamansa määrä akkuja laittaa ja poistaa siitä kerralla?

Miten lauta on kytketty, 3 sarjaan / 2 rinnan? Eli miten laturi näkee vaikkapa 6 kpl 2S 1800mAh akkuja 2C latauksessa?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matti Häkkinen - 29 Tammikuu, 2013, 22:15:22
Miten iso jytky laturia + tuota 6 akun tasaus lautaa käytetään, jonka JuhoV mainitsi?

Pitääkö haluamansa määrä akkuja laittaa ja poistaa siitä kerralla?

Miten lauta on kytketty, 3 sarjaan / 2 rinnan? Eli miten laturi näkee vaikkapa 6 kpl 2S 1800mAh akkuja 2C latauksessa?

Useimmissa laudoissa akut ovat rinnan. Onnistuneen latauksen edelytys on, että akut ovat samanlaisia ja suurin piirtein samassa varauksessa kun akut kiinnitetään lautaan.
Esim. kysymäsi 6 kpl 2S 1800 akkuja on laturille yksi 10800 mAh 2S akku. Sittte jos käytetään sarja palikoita voidaan samansta pakasta tehdä 3 kpl 4s 1800 akkuja nämä rinnan joten laturille tämä on 4s 5400.

Itse en käytä juurikaan näitä lautoja vaikka niitä hyllyssä on.

Varoitus!
Jos laitat rinnan 5 kpl ajettuja akkuja ja 1 kpl täysiä akkuja on tämä täydelle akulle lähes oikosulun kaltainen tilanne.

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Speedy - 01 Helmikuu, 2013, 07:37:32
Jos laitat rinnan 5 kpl ajettuja akkuja ja 1 kpl täysiä akkuja on tämä täydelle akulle lähes oikosulun kaltainen tilanne.

Kyllä siitä sekä purettava että viisi latautuvaa akkua kärsivät, mutta kaukana on se "oikosulkua" vastaava tilanne. Yleensä tyhjän akun jännite on siinä 3.7V kieppeillä ja täyden akun jännite siinä 4.2V per kenno, eli jännite-eroa on 0,5V per kenno, eli ei se jännite-ero 6S akuissakaan tyhjän ja täyden akun välillä ole kuin 3V. Teoriassa tuolla jännite-erolla saadaan aikaiseksi todella isoja virtoja (laskennassa otetaan huomioon akkujen sisäiset resistanssit), mutta käytännössä täydellisiä akkuja ei ole jolloin täyden akun jännitteet laskee kun sitä paljon kuormitetaan ja silloin maksimi virratkin laskee. En kuitenkaan sano että tämä olisi suotavaa koska hetkellisesti akkua puretaan enemmän kuin sitä on tarkoitettu (=akku kärsii) ja tyhjiä akkuja hetkellisesti ladataan enemmän kuin niitä on tarkoitettu (=tyhjät akut kärsii). Oikosulussa täysi akku kuumenee hetkessä tulikuumaksi, pullistuu sekä yleensä syttyy palamaan. Käytännössä sitten kun akuilla on lennetty ja niissä on jäljellä sellaiset 20%-40% varausta, ne voi turvallisin mielin kytkeä rinnakkaislatauslautaan koska jännite erot ovat siinä vaiheessa jo todella pieniä ja jännite laskee vielä helpommin kuormittaessa. Pitää kuitenkin muistaa ensin kytkeä isot johdot rinnakkaislatauslautaan ja vasta niiden jälkeen ne tasausjohdot, koska tasausjohtoja ei ole suunniteltu siirtämään virtoja.

Mutta nyt eksyin sivuraitelle tässä sepustuksessa. Tarkoitus oli lisätä tänne että kun käyttää rinnakkaislatauslautaa niin sellainen pieni volttimittari jolla mitataan kerralla tasauspiuhasta kaikkien kennojen jännite on kätevä kapine jolla kannattaa tarkistaa akkujen jännitteet ennen kuin laittaa niitä siihen lautaan kiinni. Siihen ei mene monta sekunttia per akku ja on ainakin varmuus sitten että kaikki akut ovat suurinpiirtein samoissa jännitteissä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matti Häkkinen - 01 Helmikuu, 2013, 10:14:13
Kyllä siitä sekä purettava että viisi latautuvaa akkua kärsivät, mutta kaukana on se "oikosulkua" vastaava tilanne. Yleensä tyhjän akun jännite on siinä 3.7V kieppeillä ja täyden akun jännite siinä 4.2V per kenno, eli jännite-eroa on 0,5V per kenno, eli ei se jännite-ero 6S akuissakaan tyhjän ja täyden akun välillä ole kuin 3V. Teoriassa tuolla jännite-erolla saadaan aikaiseksi todella isoja virtoja (laskennassa otetaan huomioon akkujen sisäiset resistanssit), mutta käytännössä täydellisiä akkuja ei ole jolloin täyden akun jännitteet laskee kun sitä paljon kuormitetaan ja silloin maksimi virratkin laskee. En kuitenkaan sano että tämä olisi suotavaa koska hetkellisesti akkua puretaan enemmän kuin sitä on tarkoitettu (=akku kärsii) ja tyhjiä akkuja hetkellisesti ladataan enemmän kuin niitä on tarkoitettu (=tyhjät akut kärsii). Oikosulussa täysi akku kuumenee hetkessä tulikuumaksi, pullistuu sekä yleensä syttyy palamaan. Käytännössä sitten kun akuilla on lennetty ja niissä on jäljellä sellaiset 20%-40% varausta, ne voi turvallisin mielin kytkeä rinnakkaislatauslautaan koska jännite erot ovat siinä vaiheessa jo todella pieniä ja jännite laskee vielä helpommin kuormittaessa. Pitää kuitenkin muistaa ensin kytkeä isot johdot rinnakkaislatauslautaan ja vasta niiden jälkeen ne tasausjohdot, koska tasausjohtoja ei ole suunniteltu siirtämään virtoja.

Mutta nyt eksyin sivuraitelle tässä sepustuksessa. Tarkoitus oli lisätä tänne että kun käyttää rinnakkaislatauslautaa niin sellainen pieni volttimittari jolla mitataan kerralla tasauspiuhasta kaikkien kennojen jännite on kätevä kapine jolla kannattaa tarkistaa akkujen jännitteet ennen kuin laittaa niitä siihen lautaan kiinni. Siihen ei mene monta sekunttia per akku ja on ainakin varmuus sitten että kaikki akut ovat suurinpiirtein samoissa jännitteissä.

Näinhän se on kuten olet asian ilmaiassut.
Itse karrikoin asiaa hieman koska halusin tuoda esille ton rinnanlataus laudan yhden heikkouden.

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 02 Helmikuu, 2013, 14:37:02
Kiitos hyvistä vastauksista. Ohmin laki on todellakin näissä lataus hommissa kaikkine pykälineen voimassa.

Karkeasti voisi sanoa, että aiemmin mainitsemalleni 4X80W laturille alkaa olemaan useimmat 6S akut liikaa. Raja menee osapuilleen 6S 3000mAh (80% puretusta 45min täyteen) kohdalla, olettaen, että laturissa on kokoajan 4 akkua kiinni.

Eli 550-kokoluokka olisi rajatapaus. Siitä pienemmillä ei mitään ongelmaa. Ja kopterit joihin menee 2kpl 6S-akkuja ovat todellakin, kuten ketjussa jo mainittiinkin, täysin poissa laskuista.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 02 Helmikuu, 2013, 15:19:50
Tuo skyrc:n laturi antaa 6A maksimissaan. 4 kpl. 6S akkuja eli 500 kokoinen kopteri ja toimii periaatteessa ihan ok. Mutta sulla pitää olla sitten 4 noita akkuja käytössä.

Tuollaiset akut maksaa noin 60€/kpl. esim. gens acelta eli myös akkuihin joutuu sijoittamaan aika tavalla. Jos sulla on 2 kopteria niin akkuarsenaali alkaa kasvaa tosi isoksi kasaksi ja siinä alkaa olla kovasti rahaa sitten kiinni.

Itse päätyisin ehkä tuossa tilanteessa kahteen vähän tehokkaampaan laturiin, esim tuo icharger 106B, joka voi antaa suurempia amppeerimääriä. Vielä merkittävämpi juttu oikeastaan on laturin mahdollinen kärähtäminen. Jos tuo yksi hajoaa, sulla menee kerralla koko latauskalusto ja homma on sitä myöten sitten jäissä. Toki tuo yksi 4X80w on yksinään halvempi kuin 2 kpl. ichargereita. Muuten tuo on mun mielestä kyllä aika hyvin hehtaarilla.

Testasin tänään kentälla latausta taas vaihteeksi. Eli latasin rinnan 2 kpl. 2600mAh 6S akkuja. Laturi kykenee antamaan melko tarkasti 11,5 A auton akusta käytettynä. Vähän jargonia välillä ja pari akkua trexillä välissä ja taas oli akut lentovalmiina.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 02 Helmikuu, 2013, 21:05:49
Aivan yksiselitteisiä eivät ole laturien ominaisuuksien vertailu. AC/DC malleista ei pahemmin mainita kummasta otosta, tai millä jännitteellä DC:stä nimellistehot ovat mitattu.

Eikä läheskään kaikista DC malleista ole varmaa tietoa, että millä sisääntulo jännitteellä lukemat on saatu.
Onhan tulo jännitteeksi ilmoitettu monesti niinkin laaja kuin esim. 10V-18V.
18V on sinänsä outo jännite, että se ei sellaisenaan esiinny kai missään. Ehkäpä tarkoituksena onkin saada saman valmistaja arvokas virtalähde kaupan, että edes töpselin ulottuvilla päästäisiin hyötymään jännite skaalan yläpäätä suosivan laturin täydestä tehosta.

iChargerin joillekin malleille tosin merkitään käyttökelpoinen jännite täyden tehon saamiseksi. Silti ottaisin mielummin sisäisellä virtalähteellä olevan mallin, mikäli merkillä olisi sellainen tarjota.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 02 Helmikuu, 2013, 21:30:51
ichargerereissa on juuri tuota. Mulle ei myöskään aukene tuo 18 volttia. 12 tai 24 on jotenkin helpommin saavutettavissa. En tosin ole katsonut miten nuo max 18 voltin jännitettä syövät ichargerit antaa ulos 12 voltin jännitteellä oikeasti. (ei ole ollut ajankohtainen). Ichargerin manuaaleissa on kyllä yksiselitteinen maininta mitä ne antaa ulos milläkin syöttöjännitteellä.

Mutta kyllä sulla vaikuttais olevan tarvittavat tiedot ja ymmärrys että pystyt valitsemaan järkevästi ja tiedät mitä ostat ja mitä kompromisseja teet. Kuitenkin laturi on sellainen että kannattaa hankkia kerralla toimiva. Itse ostin ensin halvan ja sitten hyvän, tuli kallis.

Itse panostaisin kuitenkin siihen että 3C lataus olisi mahdollista niille akuille joita on todennäköisesti tulossa. Sen kestää jokainen vähänkään parempi akku eikä vielä kolkutella maksimin rajoja. Tuo ajattelemasi laturi kolkuttelee 3C latausta tyypillisellä 450 kopterin akulla.

Toki kuten itsekin laskit, ei ole ihan yksiselitteinen ja tuossa on niin monta laturia yhdessä paketissa että pienempikin latausvirta riittää jos akkuja piisaa. Ei se erillinen virtalähde ole mikään paha juttu vaikka kieltämättä se on yksi palikka lisää. En huomannut katsoa hyväksyykö tuo ajattelemasi laturi myös tasavirtasyötön esim. auton akusta. Se on kuitenkin alkuvaiheessa ennen aggregaattia varsin oleellinen juttu. Tähän mennessä 450 ja 500 kokoisen kanssa auton 60 Ah akku on ollut riittävä kunhan kotoa lähtiessä akut on täynnä, se riittää koko päiväksi kesälläkin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 02 Helmikuu, 2013, 21:41:36
ichargerereissa on juuri tuota. Mulle ei myöskään aukene tuo 18 volttia. 12 tai 24 on jotenkin helpommin saavutettavissa. En tosin ole katsonut miten nuo max 18 voltin jännitettä syövät ichargerit antaa ulos 12 voltin jännitteellä oikeasti. (ei ole ollut ajankohtainen).

106b+ antaa ulos tuo maksimi 10A 6S:lle tuolla reilulla 12V jännitteellä mitä nuo HP:n serveripowerit antaa ulos. Olikohan se nyt joku 12.58V yms.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Xen - 02 Helmikuu, 2013, 22:20:02
Silti ottaisin mielummin sisäisellä virtalähteellä olevan mallin, mikäli merkillä olisi sellainen tarjota.
Olisihan se helppoa noin, mutta onko siinä hirveästi järkeä pidemmän päälle, en tiedä. Jos tommonen laturi maksaa esim 100e, niin sen virtalähteen osuus hinnasta on mitätön ja laatu on erittäin todennäköisesti heikohkoa ja hyötysuhde huono. Entäs jos se poksahtaa? Kuitenkin esim nuo HP 575W serveripowerit antavan mahtavan hinta/teho/laatu/hyöty-suhteen. 60e posteineen saksasta 2 kpl taitaa edelleen olla päivän hinta ja sulla on lähes 1.2kW tehoa tarjolla 12V tai 24V kytkettynä. Paino on kans yksi asia mitä kannattaa miettiä jos meinaa latauskalustoa kanniskella paikasta toiseen.

Tulojännitteen skaalasta ei itsessään ole paljoa iloa. Olennaisin tieto on se milloin maksimiteho saavutetaan tai millainen tulojännite/teho-käyrä on (ts. paljonko max sisään tuleva virta voi olla). Onhan se mukava kuiteskin, että vaikka esim. max teho saavutetaan reilun 12V kohdalla, että siinä on hieman pelivaraa ettei heti komponentit poksahda jos menee voltin tai pari yli. Ei ole mitenkään tavatonta, että (halpa) 12V-rated poweri antaa aika paljoki ylijännitettä ilman kuormaa. 15V-rated oiski sitte jo aika lähellä ylärajaa.

Tuo 575w serveripoweri + 2x 106B:tä on erittäin suosittu combo näissä piiressä. Osalla on sitten näitä paketteja vielä useampi. Suosittelen tutustumaan  ;)

PS. Ne sarjakytkentälaudat kannattaa sitten unohtaa ellei tiedä mitä on tekemässä (ja sittenkin vaatii tarkkaivaisuutta ettei tule mokaa tehtyä) ::)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Villa - 12 Helmikuu, 2013, 15:55:34
Paljos on kenno jännite 80% purun jälkeen? Onko se tuo Speedyn aiemmin mainitsema 3,7V, eli 3s lipossa se nimellis jännite eli 11,1V?! Ku pitäs rc traktoriin (http://:o rc-tyokoneet.proboards.com/index.cgi?board=maatalouskoneet&action=display&thread=109) laittaa ledit ja sitä varten pitäs tuo minimi jännite tietää. Ite mittaisin muuten, mutta kun alkuunhan noita lipoja ei pitäs ajaa ku 50% purulla(?) ja nuo ledit olis helpoin tässä ennen kasasuta laittaa..
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: piropirkka - 12 Helmikuu, 2013, 16:43:47
^Riippuu hyvin pitkälti purkuvirrasta. Luultavasti kennojännite on jotain 3.4-3.7V väliltä. Kyllä, 3S LiPossa nimellisjännite on 11,1V.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Villa - 14 Helmikuu, 2013, 21:11:59
Selvä, kiitos! :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 12 Maaliskuu, 2013, 18:50:30
Mitä tyyppiä iCharger 106B+ laturin balansointi liittimet ovat? Ja niitäkö käytetään suoraan ilman balansointi lautaa, mikäli liitäntä on sama laturissa ja akussa?
Ja balansointi lautaa tarvitaan sitten jos liittimet ovat eri tyyppiä. Tarkoitan nyt yksittäisen akun latausta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TuukkaJK - 12 Maaliskuu, 2013, 18:56:58
JST-XH ainakin sopinee suoraan ja se on yleisin tasuriliitin akuissa. Ainakin mun 106B +:ssa tuli adapteri myös Thunder Power tasuriliittimille. Myös Hyperionin tasuriliittimet käy iChargeriin pienellä modauksella. Ja kyllä, et tarvi erillistä balansointi lautaa jos vaan liittimet sopivat suoraan laturiin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: patse - 23 Huhtikuu, 2013, 22:16:09
Lueskelin ton Madpilotin sivuja siä oli lipojen käyttöön tälläinen ohje.  (Muita ohjeita litiumakkujen käytöstä

Älä aja akkua koskaan tyhjäksi. Huolehdi myös akun fyysisestä kunnosta ja varmista että akun johdot tai navat eivät voi mennä oikosulkuun.

Aina käytön jälkeen lataa akku täyteen ja älä jätä akkua laturiin paikalleen sillä laturi alkaa monessa tapauksessa purkaa akkua latauksen jälkeen pikku hiljaa ja tämä vioittaa akkua.

Säilytä/lataa akut aina siten että ei ole mitään syttyvää lähettyvillä. Nykyään saatavilla käteviä lipon lataus/säilytys pusseja jotka estävät palon leviämisen jos akku syttyy jostakin syystä.

Suosittelemme käyttämään lipo akun kanssa sille tarkoitettua latauspussia.) Tässä hämää itseäni tuo kohta missä käsketään aina käytön jälkeen lataamaan akku täyteen. ONKOHAN TOI JOTAIN UUTTA TIETOA VAI VIRHE???
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 23 Huhtikuu, 2013, 22:18:40
Virhe
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TedMaul - 29 Huhtikuu, 2013, 22:26:43
Keksin mielestäni hyvä paikan lipolataukselle: takka. Pelti auki ja luukut kiinni. Kaipa tuon on joku muukin keksinyt ennen meikäläistä, mutta ajattelin mainita jos jollekin ei ole tullut mieleen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: japi - 08 Kesäkuu, 2013, 19:09:00
Laiskana en jaksanut lukea koko keskustelua läpi. Mitenkä kun noi muovit turpoaa.......Onko normaalia vai ei? Sisällä säilyttänyt ja kämpässä parhailaan lämpöä melkein 29 astetta.... Kun niitä painelee tuntuu että kennot ovat ehjät eivät turvonneet.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tucho - 08 Kesäkuu, 2013, 21:09:37
Laiskana en jaksanut lukea koko keskustelua läpi. Mitenkä kun noi muovit turpoaa.......Onko normaalia vai ei? Sisällä säilyttänyt ja kämpässä parhailaan lämpöä melkein 29 astetta.... Kun niitä painelee tuntuu että kennot ovat ehjät eivät turvonneet.

Eikös se päälimuovien turpoaminen viittaa siihen että sinne sisälle on kehittynyt kaasua jostain syystä. En tiedä turpoavatko ne kennot sinänsä oikeestaan koskaan. Itselläni ainakin vaan se muovi on pullistellut. Paitti ei tietty Genssin akuissa  :P

Eli turpoaa akku miten tahansa niin ei se normaalia ole. Akun kuuluu olla kiinteä ja yhtenäinen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 08 Kesäkuu, 2013, 21:35:19
kyllä ne kennot on just ne mitkä turpoavat. Kennojen sisälle muodostuu tuota kaasua lämpötilan seurauksena joka sitten pullistaa akun. Jos lämpötiila nousee tarpeeksi korkeaksi niin tuo kaasu syttyy ja lipo räjähtää. Gensseissä on alumiinilevy kennojen päällä ja ne ion muutenkin hyvin tiukasti pakattu, tuo estää turpoamista todella hyvin. Joillakin akuilla on vaan tapana turvota, kuten turnigyn nanotecheillä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tucho - 08 Kesäkuu, 2013, 21:56:44
kyllä ne kennot on just ne mitkä turpoavat. Kennojen sisälle muodostuu tuota kaasua lämpötilan seurauksena joka sitten pullistaa akun. Jos lämpötiila nousee tarpeeksi korkeaksi niin tuo kaasu syttyy ja lipo räjähtää. Gensseissä on alumiinilevy kennojen päällä ja ne ion muutenkin hyvin tiukasti pakattu, tuo estää turpoamista todella hyvin. Joillakin akuilla on vaan tapana turvota, kuten turnigyn nanotecheillä.

Juurikin näin. Ilmaisin itseni hiukan huonosti. Tarkoitin sitä että mahtaako se akkumateriaali itsessään turvota tuollaisessa tilanteessa. Kenno toki turpoaa koska kennolla tarkoitetaan sekä sitä materiaalia että kunkin kennon kuorta.

Tuon kaasun syttymiseen vaadittanee jo aika korkea lämpötila tai sitten kipinä jostain syystä akun sisälle.

Räjähtävätkö ne akut yleensä kuin ruuti eli palamalla vai vaan sauhuamalla ja poksahtamalla?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Sandu - 08 Kesäkuu, 2013, 23:02:41
aina tähän tyyliin, toi eka oli tosin teipattu, joten normaalia äkäisempi...

http://www.youtube.com/watch?v=jo5LeKxz_cg#ws (http://www.youtube.com/watch?v=jo5LeKxz_cg#ws)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: japi - 09 Kesäkuu, 2013, 11:59:46
Nyt oli yks akku kuuma. Heitin vesiämpäriin.... Onnex huomas!!! Tarvii seurata noita muita!
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Lassi - 12 Kesäkuu, 2013, 13:56:03
Virhe

Ei kai tuokaan nyt ihan täysi virhe ole, mutta parempi varmaan pitää 3.85v varastointijännitteessä. Kaveri on pitänyt aina (2-4vuotta) kaikki akkunsa aina täysinä varastointi tilan sijasta ja hyvin tuntuvat nekin pelittävän. Voihan se toki olla että joku prosentti akkujen käyttöiän/kapasiteetin loppupäästä häviää sillä. Sikäli toki parempi jos jaksaa 3.85v nuo aina jättää. Vai onko täyteen lataamisella jotain muita haittoja tarjolla, kun akun mahdollisesti hieman nopeampi heikkeneminen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 12 Kesäkuu, 2013, 22:20:23
3 DualSky GT-S akkuani ovat menettäneet kantikkuuttaan jo muutamassa kuukaudessa, enkä keksi muuta selitystä kuin täytenä varastoiminen.
1 niistä on paljon pyöreämpi kuin toiset. Suoritus kyvyssä en ole tosin havainnut eroa kalustollani.

Toisaalta monet bulkki akkuni ovat olleet täysin samalla hoidolla, eivätkä ole pullistuneet yhtään.

Huomenna saan uuden akun, ja aion säilyttää sitä aina Storage-tilassa. Saa nähdä myöhemmin miten käy..tosin merkkinä on Gens.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 12 Kesäkuu, 2013, 22:25:30
Lainaus
Saa nähdä myöhemmin miten käy..tosin merkkinä on Gens.
Onko kukaan muuten saanut Gensejä pulleaksi?  Siellähän on sellaiset alulevyt ja aika tiukka kuori. Siinäkö se salaisuus?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 13 Kesäkuu, 2013, 10:25:30
Pehmenee ne ainakin näköjään. Samanlaista pullistumista ei ole näkynyt kuin eräässä sinisessä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 13 Kesäkuu, 2013, 11:17:58
Onko kukaan muuten saanut Gensejä pulleaksi?  Siellähän on sellaiset alulevyt ja aika tiukka kuori. Siinäkö se salaisuus?

eipä noi näytä pullistelevan ja kestää muutenkin totuttua paremmin.


Joskus viime tai toissakesänä muistan että Marcuksella oli 450 rekkulan (mottina tais olla nälkänen 2221-6) 3s akut teipattu lasikuituteipillä todella tiukkaan. selitys taisi olla jotain sinnepäin että kun tollasen pullistuneen akun teippaa tiukaksi niin se tuntuu luovuttavan paremmin virtaa tms... uskoo ken haluaa mutta kokeilemisen arvoinenhan toi olis. jos se noin on niin genssissähän on toi jo sisäänrakennettuna koska kuori on niin tiukka.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Lassi - 16 Heinäkuu, 2013, 14:31:52
Kellään isommin kokemusta ZIPPY Compact -sarjan akuista? Itsellä ollut censsien rinnalla käytössä 2kpl 4Ah 25C vehkeitä ja tosi hyvin tuntuu pelaavan saa näpsytellä 20A täyteen, on kevyempi kun censsi ja ei ainakaan näin 40akullisen jälkeen osoita väsymisen merkkejä. Toki tuo Quadi ei varmasti rasita sitä sillä tyylillä kun 3d kikkailu kopterilla, mutta aattelin silti kysellä onko kellään näistä kokemuksia tuo kevyempi paino ja nopea lataus on kyllä omaan makuun positiviisia asioita. Toki on myös se ainainen hinta, toki Censsiäkin saa kohtuulliseen rahaan, mut silti compacti on halvempi lentää omissa touhuissa, ainakin siltä vaikuttaisi.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Nurffe - 29 Heinäkuu, 2013, 20:28:05
Kellään isommin kokemusta ZIPPY Compact -sarjan akuista? Itsellä ollut censsien rinnalla käytössä 2kpl 4Ah 25C vehkeitä ja tosi hyvin tuntuu pelaavan saa näpsytellä 20A täyteen, on kevyempi kun censsi ja ei ainakaan näin 40akullisen jälkeen osoita väsymisen merkkejä. Toki tuo Quadi ei varmasti rasita sitä sillä tyylillä kun 3d kikkailu kopterilla, mutta aattelin silti kysellä onko kellään näistä kokemuksia tuo kevyempi paino ja nopea lataus on kyllä omaan makuun positiviisia asioita. Toki on myös se ainainen hinta, toki Censsiäkin saa kohtuulliseen rahaan, mut silti compacti on halvempi lentää omissa touhuissa, ainakin siltä vaikuttaisi.

Itsellä noita samoja käytössä ollut kesän ja ovat myös kohtuudella toimineet ja cyclejä varmasti myös se 40 takana. Mietin jopa jos tilaisi samoja jokusen lisää kun eivät ihan hirveitä maksa edes.. Toki kennojännite kyllä meinaa quadillakin kunnona revittäessä droppaavan, mutta ekat akut itselle niin ei ole oikein vertailukohtaa :o
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Rokkikukko - 10 Elokuu, 2013, 22:26:21
Onko kenelläkään kokemusta/tietoa,
jos Quadkopterissa on esim. 3s1p 2,2Ah 40c akku ja yksi moottori ottaa 18A ei akku luultavasti kestä kovin kauan.
mutta jos laittaa samaan kopteriin 2 akkua, rinnan akkuja ei luultavasti kannata kytkeä mutta jos kytkee yhteen akkuun vain kaksi moottoria?.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 10 Elokuu, 2013, 22:34:43
Onko kenelläkään kokemusta/tietoa,
jos Quadkopterissa on esim. 3s1p 2,2Ah 40c akku ja yksi moottori ottaa 18A ei akku luultavasti kestä kovin kauan.
mutta jos laittaa samaan kopteriin 2 akkua, rinnan akkuja ei luultavasti kannata kytkeä mutta jos kytkee yhteen akkuun vain kaksi moottoria?.
Joo, rasittaahan se vähemmän per akku, mutta mikä järki tehdä hommasta hankalaa. Eikö ole paljon järkevämpää hankkia 4400 mAh akku. Sama virtamäärä pitää mukana kantaa.

Itse en keksi mitään järkevää syytä kantaa mukana useampia akkuja jos valmiita pakkoja on olemassa. Kaksi erillistä pakkaa painaa aina enemmän kuin yksi valmis, kaksi erillistä voi kytkeä väärin yhteen aina helpommin kuin yhden. Kuulostaa mun järkeen hölmöltä hommalta niin kauan kun akkuja on tarjolla.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Ves@ - 11 Elokuu, 2013, 09:36:42
Mä olen käyttänyt quadissa 2x 3s 2200mAh akkuja rinnan tai yhdellä 4s 4000mAh akulla. Ei mitään ongelmaa.
Rinnankytkentä kaapelissa on liittimet niin, ettei sitä saa kytkettyä väärin.
Sarjaankytkennässä se väärinkytkentä taitaa olla helpompaa, tietty jos liittimet tekee niin hyvin ettei se ainakaan helpolla mene hitoilleen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: varis - 11 Elokuu, 2013, 11:29:56
Onko kenelläkään kokemusta/tietoa,
jos Quadkopterissa on esim. 3s1p 2,2Ah 40c akku ja yksi moottori ottaa 18A ei akku luultavasti kestä kovin kauan.
mutta jos laittaa samaan kopteriin 2 akkua, rinnan akkuja ei luultavasti kannata kytkeä mutta jos kytkee yhteen akkuun vain kaksi moottoria?.

Jaa siis pitäiskö aukut hieman ylimitoittaa käytetyille moottoreille? Eihän akroquadissakaan kaikkia tehoja oteta irti kuin hetkellisesti?  ???
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tucho - 12 Elokuu, 2013, 22:54:20
Jaa siis pitäiskö aukut hieman ylimitoittaa käytetyille moottoreille? Eihän akroquadissakaan kaikkia tehoja oteta irti kuin hetkellisesti?  ???

Oma nelimoottoriseni ottaa leijuttelussa 17-20 amppeeria, eli alle 5 amppeeria / moottori. Moottori maksimivirraksi on ilmoitettu muistaakseni 17 amppeeria, joten noin kolmasosan käyttää tässä tapauksessa leijuminen. Ylöspäin kapuaminen vetää sitten hieman enemmän, mutta uskon että siinäkin jäädään johonkin 10A paikkeille.

Itse en kovin vahvasti ylimitoittaisi, varsinkaan jos käyttää laatuakkuja. Loppujenlopuksi multikoptereissa normaalikäytössä se moottorin ottama teho on aika kaukana maksimista, poislukien hetkelliset piikit...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: pilot4fn - 28 Elokuu, 2013, 07:31:55
Tässä on hyvin käynyt LiPon palo ladatessa (varautuminen pelasti suuremmilta tuhoilta):
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1982347#post25926305 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1982347#post25926305)

Mukanan muutama hyvä vinkki mitä ottaa huomioon varotoimenpiteenä. Joillekin varmasti jo tuttua kauraa, mutta mielestäni erittäin hyvää informaatiota / muistutus monelle - myös itselleni.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tucho - 29 Elokuu, 2013, 19:25:11
Tässäpä huonommin päättynyt lipo-palo (ilmeisesti)
bit.ly/12pVwHi (UPSn koneen onnettomuus jokin aika sitten)

Ei mennyt kun yksi lentokone, jokunen miehistön jäsen ja kasa lastia  :'(
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Vispilä - 12 Syyskuu, 2013, 23:02:39
Isomman luokan akkupalo Suomessa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288598759285.html (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288598759285.html)

Pitäkää niitä akkuja silmällä niin ei käy samoin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 13 Syyskuu, 2013, 06:54:04
"sähköllä tai moottorilla varustettuja"  ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matti Häkkinen - 13 Syyskuu, 2013, 07:43:23
Täytynee vielä prantaa oman koti latauspaikan palo suojausta.
Nyt alustana on keraamisia irto laattoja.
Ainakin laatojen kiinnitys täytyy varmistaa ja yläpuolella olevat tavarat poistaa.
 
Mulla saatta oll alatauksesa yhtä aikaa 2x(2x 6S 5300) ja 3x 6s 1200 + joku pienampi esim hehkun tai sisäkonee akku.
 
Eli palavaa tavara kyllä on jos tusahtaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Ves@ - 17 Syyskuu, 2013, 10:22:31
Paljonko on raadin mielestä latauksen ja balanssoinnin jälkeen hyväksyttävä ero kennojen jännite ero ?
Liekö tuosta juttua ollut jossain, mutta nyt ei silmään sattunut.
Riippumatta nyt sitten akun ja laturin merkeistä, ja tietenkin millä mittaa, vai luottaako siihen mitä laturit näyttää ?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 17 Syyskuu, 2013, 11:38:54
Mä näkisin että, jos on kunnossa oleva akku, sen kennoerot ei missään tilanteessa heitä 0,03 tai 0,04V enempää.
Jos enemmän heittää niin akku ei maha olla enää kunnossa ja siitä käytössä muutenkin huomaa että potku on poissa tms.
Sitä en sitten osaa sanoa mikä se siedettävä maksimi vois olla. Mutta nää luvut mun kokemuksella.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Trnquill - 17 Syyskuu, 2013, 11:44:12
En ole varma onko tästä ollut juttua aiemmin, mutta tässä ainakin tuore sepustus aiheesta.

Halpojen (miksei kalliidenkin) latureiden sisällä saattaa kyteä pommi. Halvasta IMAX B6 -laturista löytyi ainakin seuraavat puutteet:
-Huono suunnittelu ja valmistuksen laatu
-Balanssipiirin ongelmien raportoinnint/varoituksen puuttuminen kokonaan
-Virheellinen kalibtrointi, joka tuuppaa kennoihin aina liikaa jännitettä, eli lataa esimerkiksi lipot ylijännitteeseen. Tästähän seuraa kaikkea jännää, kuten akkujen eliniän leikkautuminen, räjähdysvaara ja tulipalot jne.

http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html (http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html)

Artikkelissa käydään yksityiskohtaisesti läpi korjaukset, joilla laturi saatetaan turvalliseksi. Sisältää mm. firmiksen flässäysta sun muut mukavaa. :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: varis - 17 Syyskuu, 2013, 12:07:27
Halpojen (miksei kalliidenkin) latureiden sisällä saattaa kyteä pommi. Halvasta IMAX B6 -laturista löytyi ainakin seuraavat puutteet:
---
http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html (http://www.martinmelchior.be/2013/09/recalibrating-imax-b6-ac-charger.html)

Eikös tuossa artikkelissa puhuta juuri piraatti-B6:sta? Eli jos HK:sta ostat sen GENUINE version niin saat laatua  ;)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 17 Syyskuu, 2013, 12:20:18
mulla oli harrastuksen alkuvaiheessa yhteensä viisi tollasta kiinalaista 50w laturia. yksi niistä oli B6 ja loput neljä oli sellasessa turnigyn valmistamassa kikkareessa 4kpl sisäänrakennettuna. softa noissa oli kuitenkin sama ku B6:ssa ja varmaan sisuksetkin.

noista viidestä kahdessa oli balanserit muutaman kennon osalta niin päin peetä ettei niillä voinu ladata yli 3s akkuja ollenkaan.

halvalla vaan saa halpaa! tällasissa ei kyllä kannata säästää ku pahimmassa tapauksessa palaa koko kämppä, balansoinnit kestää ja kestää tai menee akut huonoksi kun tuli säästettyä se 50e laturista.

sanottakoon verrokkina että nyt mulla on 5kpl i-charger 106b+ latureita. jokaisessa on tehtaan jäljiltä balansoinnit just eikä melkein kohillaan ja noissa niitä vois vielä käsittääkseni kalibroidakkin jos ei olis. ei noikaan nyt varsinaisesti kalliita ole!
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Ves@ - 17 Syyskuu, 2013, 13:32:17
Mä näkisin että, jos on kunnossa oleva akku, sen kennoerot ei missään tilanteessa heitä 0,03 tai 0,04V enempää.
Jos enemmän heittää niin akku ei maha olla enää kunnossa ja siitä käytössä muutenkin huomaa että potku on poissa tms.
Sitä en sitten osaa sanoa mikä se siedettävä maksimi vois olla. Mutta nää luvut mun kokemuksella.

Tämä tieto riittää mullekin, kiitos.
Noissa rajoissa ne on pysyneet, lataa sitten paljonkin kehutuilla iChargereilla tai jollain muilla.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: pilot4fn - 15 Helmikuu, 2014, 10:05:58
Kaksi - kolme viikkoa sitten viimeksi käytetty Nano-Tech (mankkapussin lämmittimessä = kevyttä käyttöä) rupes tänään lämpenemään!
Säilytän akkuja storage jännitteessä ja kun äsken latasin tuon akun mankkapussikäyttöä silmällä pitäen, oli se selvästi lämmin kun laturi piippas. Keskimmäisen kennon jännite oli 4,02 ja kahden muun kennon jännite oli 4,18.
Annoin sen olla rauhassa 'jäähtymässä' LiPo pussissa metallisella alustalla, mutta sehän vaan lämpeni / pysyi samassa lämmöissä melkein tunnin!
Rupesin purkamaan tuota Xenin Tx-warmerilla ja kun akun jännitteet rupes tuleen alas, rupes akku myös jäähtymään.
Tuli tuon Nano-Techin tunnit näköjään täyteen :o Hyvä ettei ollut ruvennu lämpeneen itsekseen storage jännitteessä...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tucho - 16 Helmikuu, 2014, 10:51:07
Tänään ihmettelin kun yhdessä akussa ei jännite nouse viimisessä kennossa yli 4,15 voltin. Muut on nätisti 4,20 mutta yhteen ei vaan enää mene mitään...

Syykin selvisi, kenno oli kyljestä repeytynyt ja levyt näkyivät sisältä :D

Meinasin että kyllä se lennon kestää ja sitten balanssoidaan uudelleen, mutta kuin sattumalta katsoin tota akun takapäätä ja huomasin repeytymän.

Kai mä oon tän vaan kolhinu johonkin :(
Otsikko: Laturi isoille LiPo-akuille?
Kirjoitti: SkyDog - 06 Maaliskuu, 2014, 21:56:29
Millainen laturi kannattaisi ostaa, kun pitäisi ladata suht isoja LiPo 8000-15000mAh 6S 25C -akkuja? Ilmeisesti sais olla aika tehokas "voimala"? Joko samalla tai ehkäpä erillisellä laturilla pitäisi voida ladata akkuja myös auton akusta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 06 Maaliskuu, 2014, 22:01:42
Oli laturit sitten mitkä tahansa, ei auton akusta kovin nopeaa latausta voi saada 6S akuille.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: xio - 06 Maaliskuu, 2014, 22:05:13
4010 nipa
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jussi. - 06 Maaliskuu, 2014, 23:01:14
Oli laturit sitten mitkä tahansa, ei auton akusta kovin nopeaa latausta voi saada 6S akuille.
700W tuli aikoinaan rohmuttua, mutta auton pitää olla toki käynnissä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 07 Maaliskuu, 2014, 07:51:24
Kyllähän se Ichagrerin 4010 varmaan on isoille 6S akuille ainoa oikea. Toki Revolectrix tekee myös vastaavan kokoista laturia.

Oikeastaan 700W ei vielä kahdelle 6S 15000mAh akulle ole juur mitään.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 08 Maaliskuu, 2014, 00:36:07
Kiitos vinkeistä. Onneksi ette takertuneet siihen autonakkulataukseen, joka olikin vain sivuosassa koko asiassa. Eli sais olla vähintään 700 wattinen. Miten se lasketaan, kuinka kauan esim 10.000 mAh akun lataaminen jollain ampeerimäärällä kestää? Onko se esim. 10A latauksella tunti?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: oskuk - 08 Maaliskuu, 2014, 00:47:04
Miten se lasketaan, kuinka kauan esim 10 000 mAh akun lataaminen jollain ampeerimäärällä kestää? Onko se esim. 10A latauksella tunti?

Teoriassa juu.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 08 Maaliskuu, 2014, 00:52:48
Ja käytännössä?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 08 Maaliskuu, 2014, 01:05:21
Voiko sellaisella icharger 4010 DUO:lla ladata täydellä teholla? Vai olisiko järkevämpää ostaa kaksi pienempää kuin yksi todella tehokas? Tarkoitus olisi latailla 3-4 paria 10.000mAh -akkuja.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: oskuk - 08 Maaliskuu, 2014, 02:13:47
Ja käytännössä?

Käytännössä on häviöitä, ja akuissa rajoitteita, miten nopeasti heitä saa ladata.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: mop - 08 Maaliskuu, 2014, 02:29:33
Ja käytännössä?
Kyllä se käytännössäkin lasketaan juuri noin. Latauksen lopussa, kun akku on melkein täynnä latausvirta putoaa asteittain nollaan, mikä vaikuttaa kokonaisaikaan. Myös kennojen tasaus latauksen loppuvaiheessa voi tuoda laturista ja akusta riippuen lisäminuutteja lataukseen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 09:17:13
4010 on käytännössä 2 laturia. Ne on vaan yhdessä kuoressa.
Todellista latausaikaa on mahdoton laskea. Balansointi vie akusta riippuen yksilöllisesti oman aikansa. Tosin tuossa 4010 on todella nopea balansointi.

Sitten vielä Lataus hidastuu muutenkin loppua kohden kun akku alkaa täyttyä. Koska akun jännite ei saa nousta yli 4.2V Laturi pudottaa Ampeereita tämän takia.
Laturi lataa siis täysillä niin kauan kunnes joku kenno saavuttaa 4.2V.

Tästä syystä minä en enää lataa omia akkuja täyteen. Laturi säädetty niin että piippaa kun latausjännite 4A Eli menee Keep -tilaan. Siinä vaiheessa otan akut latauksesta ja lentämään.
Näin jää hidas loppuhieronta pois. Siinä lopussa kun ei enää montaa milliämpäriä mene ja lipossa ei muistia niin näin voi tehdä.
Tämä systeemi nopeuttaa karkesti kerrottuna 10min. latauksen 6minuuttiin.

Sitten jos annan vielä olla latauksessa sen jälkeen kun piippaa Keep -tila äänen, laturi lataa normaalisti loppuun saakka. Mutta minun tapauksessa akkuun menee enää vain noin 150mAh.
Joka on merkityksetöntä.

Tuo 4010 laturi on minun yksi parhaista RC-hankinnoista vaikka niitä hankintoja on tullut tehty todella paljon. Minun mielestä 6S akkuja käytettäessä tämanlainen laturi on ehdoton.


Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 08 Maaliskuu, 2014, 15:01:02
Eli tuo laturi lataa jo melko nopeasti isonkin akun. Ja jos haluaa ladata kahta paria, niin ostaa vaikka sen kaksi laturia. Tuohon ilmeisesti pitää olla vielä virtalähde eli ei riitä pelkkä töpseli seinään?? Se on mulle ihan uus asia. Googlailin ja lueskelin keskustelupalstoja, niin hintaerot on aika isot. Halvimmat 20 euroa ja kalleimmat yli 400 euroa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 16:46:54
Kyllä 2 akkuparia vaatii sitten 2 duo-laturia ja vaatii sitten kaksi virtalähdettäkin. Ja vaatii sitten eri sulakkeen takaa ottaa verkkovirta, muuten ei seinäroput kestä.

Virtalähteitä kannattaa kysellä täältä foorumilta.
Kaupat ryöstää sinut pienelläkin virtaboxilla.
Kun taas esim. Icharger 4010 duo tarvii aika jöötin.
4kpl serveripoweria sarjaan niin alkaa akut tulla täyteen.
Mahtaa semmonen poweri irrota 250€ jolla 4010 pelaa täysin. Kun taas kaupasta saat laittaa saman tehoiseen poweriin aika paljon enemmän.
Tuolla laturilla lataat 2x40A. Jaa.. pajaa.. hatusta vedettynä 15000mAh akkupari täyttyy 30minuutissa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TeroS - 08 Maaliskuu, 2014, 16:55:04
2 akkuparia nyt ei VAADI kahta duoo jos ei jollain 8C:llä o aivan välttämätön ladata...

Logon kaks pakkaa (a 2kpl 7S 5000mAh) saa kerralla  yhellä duolla täyteen n.3.5C:llä joka riittää komeesti..,
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 16:58:47
Eikös tässä just ollu tarkotus ladata vinhaa kyytiä.  :)
Eli täysillä. 15000mAh patterit kärsii aika monella Ceellä ladata vaikka oisivat kuinka mopoja.
Jos ei tykkää ladata nopeaa, sillon riittää pienempikin laturi.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Korppi - 08 Maaliskuu, 2014, 17:18:31
eikait kapasitaatti suoraan cee määrään vaikuta?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 17:27:41
Kyllä mä näin näkisin.
Jos on 1000 mAh ja lataat 1ceellä niin soon yks ämpäri.
Mutta jos on 15000mAh ja lataat 1ceellä niin soon 15 ämpäriä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Korppi - 08 Maaliskuu, 2014, 17:28:53
Kyllä mä näin näkisin.
Jos on 1000 mAh ja lataat 1ceellä niin soon yks ämpäri.
Mutta jos on 15000mAh ja lataat 1ceellä niin soon 15 ämpäriä.

Niin, tuolloin molempia on ladattu 1C
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 17:32:20
Hö. Nomutta. Ei tää ny ole se pääasia. Vaan laturin koon tarve.
Jos niitä 15000mAh lataa 3ceellä niin pitää olla aika jyty laturi. Ja just siitähän nyt on kyse  :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TeroS - 08 Maaliskuu, 2014, 18:10:56
Jossain vaiheessa tulee varmaan kolmivaihelaturit ku kirkkovenekuskeilla o 20000 mahhin akkuja ja tarvii ladata jollain 10C:llä...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 18:17:51
Näion. Ei kehityksellä ole tapana mennä taaemmas. Koko ajan vehkeet suurenee ja tehontarve kasvaa. Ja halutaan lisää tehoa, vaikka ei tervittais ees.

Mutta asiaan. Jos ostat 4010 laturin ja riittävän ison powerin, et kadu sitä.
Nimittäin..
1. Ei sitten enää tarvi ostaa laturia vaikka harrastus lähtiskin lapasesta.
2. Vaikka harrastus lopahtaisi, tuommonen laturi/poweri viedään hyvällä hintaa käsistä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 08 Maaliskuu, 2014, 23:09:46
Lähti lapasesta jo ennen starttiviivaa ;-) kopuun suositellaan akkuja 10.000-15.000 mAh (6S 25C) ja nyt on tilattuna 2 kpl 10.000mAh ja 2 kpl 8.000mAh akkuja. En löytänyt mistään 15.000mAh 25C akkuja, niin ajattelin kytkee 2 kpl rinnan. Oon ihan vasta-alkaja ja meinaa tulla mieleen enemmän kysymyksiä ku vastauksia =) yritän välttää pahimmat "kokeile, erehdy ja opi". Jossain nettikaupassa oli laturi + virtaklähde noin 500 euroa. Ilmeisesti ihan ok hinta?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 08 Maaliskuu, 2014, 23:49:27
Riippuu ihan mikä laturi ja mikä virtalähde. Laitahan linkki.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 09 Maaliskuu, 2014, 13:37:23
En oikein tajua, miksi laturi tarvitsee tuollaisen virtalähteen? Muuttaako se töpselisähkön laturille sopivaksi? Jotta en olisi hölmönä ostajana vain parin verkkokaupan varassa, niin voisin kysellä virtalähdettä eri paikoista. Jos sen ostais tuollaisella 4010 duolle, niin mitä faktoja pitäis huomioida?

Pari yhdistelmää löytyi täältä...
http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1200-p-134.html (http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1200-p-134.html)
http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1500-p-172.html (http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1500-p-172.html)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Petsku - 09 Maaliskuu, 2014, 13:53:31
En oikein tajua, miksi laturi tarvitsee tuollaisen virtalähteen? Muuttaako se töpselisähkön laturille sopivaksi? Jotta en olisi hölmönä ostajana vain parin verkkokaupan varassa, niin voisin kysellä virtalähdettä eri paikoista. Jos sen ostais tuollaisella 4010 duolle, niin mitä faktoja pitäis huomioida?

Pari yhdistelmää löytyi täältä...
http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1200-p-134.html (http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1200-p-134.html)
http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1500-p-172.html (http://www.zj-hobbyshop.de/junsi-icharger-kombiset-4010-chargery-power-s1500-p-172.html)

Virtalähde muuttaa vaihtovirran tasavirraksi.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Tohtori R - 09 Maaliskuu, 2014, 13:58:51
Ja jännitteen sopivaksi
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Xen - 09 Maaliskuu, 2014, 14:08:20
Ei taida kovin monelta löytyi 4010:n takaa muuta kuin serveripowereista rakennettua settiä, yksinkertaisesti hinta ratkaisee. Tyypillinen setti on 4x HP 575W:sia sarjakytkettynä jolloin saadaan 50V/47A ulos. Tossa ketjussa on paljon tietoa ja kuvia mistä on kyse, tosta eteenpäin: http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg139911#msg139911 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg139911#msg139911)

Ja sitten on niitä joille ei riitä mikään  ;D  http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg201411#msg201411 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg201411#msg201411)

Powerista tulisi kuitenkin 40-50V/2.2kW+ lähteä ulos jotta 4010:stä saa mehut tiristettyä irti. Noi linkkien powerit on 1.2kW/1.5kW.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 09 Maaliskuu, 2014, 14:42:59
Hiljalleen alkaa hahmottua  :o  koko latauskuvio.

Eli jännite (V) sais olla mahdollisimman korkea eli lähemmäs 50V. Tässä virtalähteessä latausvirtaa (A) on kyllä 60A, mutta jännite jää pieneksi. Miten tuo alhaisempi jännite vaikuttaa lataukseen? http://rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=powerit&sivu=powerit.sps9600&tuote=Y (http://rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=powerit&sivu=powerit.sps9600&tuote=Y)

Kun taas tässä alkaa olla sekä jännitettä että latausvirtaa, mutta niin on hintaakin... http://www.world-of-heli.de/en/elektronik/ladegeraete/netzteil-spannung-strom-einstellbar-bis-2000-watt.html (http://www.world-of-heli.de/en/elektronik/ladegeraete/netzteil-spannung-strom-einstellbar-bis-2000-watt.html)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TeroS - 09 Maaliskuu, 2014, 15:09:06
Ei taida kovin monelta löytyi 4010:n takaa muuta kuin serveripowereista rakennettua settiä, yksinkertaisesti hinta ratkaisee. Tyypillinen setti on 4x HP 575W:sia sarjakytkettynä jolloin saadaan 50V/47A ulos. Tossa ketjussa on paljon tietoa ja kuvia mistä on kyse, tosta eteenpäin: http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg139911#msg139911 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg139911#msg139911)

Ja sitten on niitä joille ei riitä mikään  ;D  http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg201411#msg201411 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=3310.msg201411#msg201411)

Powerista tulisi kuitenkin 40-50V/2.2kW+ lähteä ulos jotta 4010:stä saa mehut tiristettyä irti. Noi linkkien powerit on 1.2kW/1.5kW.

Mielestäni paras ratkasu yhden 4010:n virransyöttöön on toi 4xDELLin poverit, puskee tarpeeks notta saa kaiken ulos, eli 2.7kW;
http://www.kopterit.net/index.php?topic=20041.msg199134#msg199134 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=20041.msg199134#msg199134)

Kun mikään ei riitä :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: SkyDog - 09 Maaliskuu, 2014, 15:39:03
Varmasti hyvä systeemi, mutta ei riitä oma kokemus tuollaisen rakentamiseen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Xen - 09 Maaliskuu, 2014, 15:44:32
Perusmatikkaa, teho (W) = jännite (V) * ampeerit (A). Laturi voi ottaa max 65A sisään joka rajoittaa tehoa jos jännite ei riitä. 2kW:n lataustehoa (eli max mitä laturista lähtee 6S-akkuihin) varten tarvitaan vähintään 35V jos virtaa tulee 65A. Isoilla virroilla alkaa johdotkin jo kuumenemaan kivasti.

Ja tuosta valmiiden powereiden hinnoista päästäänki siihen mitä serveripowerit maksaa, 4xHP ebaysta posteineen maksaa alle satasen. Eihän sen toki ole valmis vielä, mutta kytkennät ei mitään rakettitiedettä ole jos vain vähänkin ymmärtää sähköstä ja yleismittarista. Ja jos ei osaa/uskalla, suomesta löytyy iso määrä porukka jotka on homman tehneet. Kaikki tarvittavat ohjeet löytyvät tuosta aiemmin linkitetystä ketjusta.

Tero taitaa olla harvoja jotka käyttävät 7S-akkuja, jolloin tarvitaan enemmän löylyä powereista. Jos tarkkoja ollaa, ei nuo 700w dellitkää riitä maksimitehoihin (1400W/kanava). Kuten Teron kuvista näkyy, dellit antaa ulos 47.5V ja max virta on 57A eli vajaa 2.6kW saadaan akkuihin tehoa. Ja toisekseen, noissa ei tuuletinohjaus ole "älykäs" kuten HP:ssa. Meteliä lähtee myös enemmän, hiljennettynäkin. Täydestä puhallustehosta nyt puhumattakaan  ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TeroS - 09 Maaliskuu, 2014, 16:36:33
Itse asiassa riittää maksimiin kun poverit ei ole se joka rajoittaa, toi nintendo (4010) kun ei pysty lataamaan 2 x 1.4kW vaan yhteensä 2kW. Eli molemmista kanavista en saa samaan aikaan 40A ulos jos käytössä on 7S akut, se kun olisi n.1180W per kanava, kahdella kanavalla siis yli 2kW.

Eli rajoittavana tekijänä ei ole laturin virta (maks 65A maks 50V jännite, tämähän olis jo 3.25kW) vaan laturin latauskyky joka on maks 2kW molemmille kanaville yhteensä. Jos toista luukutetaan lämä tiskissä 1.4kW ei toiselle jää kuin se 600W.

TÄmän huomasin itsekin kun pistin kaks lentopakkaa (2kpl 7S 5000) samanaikaisesti yhden pakan per kanava ja laitoin virraksi 40A molempiin, ei tullut täyttä 40A ulos molempiin yhtäaikaa.

Ja joo, noi DELLit ei o maailman hiljasimpia. Taatusti tulee hellasäröä jos semmoisen aiheuttaja on taloudessa ;D

PS: Jos laskeskelin jotain väärin ni Xen korjaa, se tiätää :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 09 Maaliskuu, 2014, 20:02:15
Laitat vaan kuule ostetaan -palstalle ilmoituksen että haluat 4010 laturiin powerin. Taatusti joku kopteristi tekee paaljon halvemmalla kuin kaupasta saa. Ja ajaa täysin saman asian.
Mulla kaveri teki mun patteriston, mutta se on nyt niin kiireinen ettei suostu tekemään. Muuten kyllä olisin tyrkyttänyt sitä.
Minun mielipiteeni on että, älä osta kaupan poweria. Osta sillä rahalla jotain muuta kivaa.
Ja tosiaan itse modaaminenkaan ei ole kauhean vaikeaa, kannattaa harkita.
Mä itte en ole viittinyt vaivautua kun kaveri oli innokas, muuten mä vaikka tekisin sulle.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: njs - 09 Maaliskuu, 2014, 20:25:06
Jos käteinen ei ole ongelma niin esim. ProgressiveRC.com:sta saa valmiita lataussalkkuja missä on tuo 4010duo ja 2000W poweri valmiiksi johdotettuna.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 09 Maaliskuu, 2014, 20:28:41
Niin, onhan ne toki komeita ja messeviä settejä ei siinä mitään. Jos tosiaan ei ole silleen rahasta kiinni.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: akkuh - 22 Maaliskuu, 2014, 18:14:50
Millä rahdilla noita akkuja tulevaisuudessa tuodaan tänne pohjolaan?

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288668435550.html (http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288668435550.html)

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Ves@ - 22 Maaliskuu, 2014, 18:18:31
Laivalla tai maarahtina tietty. Pitääkö niitä lentokoneisiin tunkea, kun seurauksena on kauhee itkeminen...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: oskuk - 22 Maaliskuu, 2014, 23:13:30
Laivalla tai maarahtina tietty. Pitääkö niitä lentokoneisiin tunkea, kun seurauksena on kauhee itkeminen...

Niinpä. Kaikkihan me kuollaan ja onhan pikatoimitus toki henkeä tärkeämpää! Joku roti nyt hengen hinnallekin! ;-)

ja onhan niillä vakuutukset! ;-D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Creature - 23 Maaliskuu, 2014, 15:35:22
Hehe, IS ja Daily Mail, nuo mainiot asialehdet. Pitääkö myös oman puhelimen akku jättää pois lennolta? Entäs ne jonkun jossain jo mainitsemat tonnit sitä palavaa nestettä joka lennolla tai keskellä valtamerta roihuava rahtilaiva.

No joo, vakava aihe sinänsä ja siksi kysynkin: lipojen säilytysjännite tiedetään, mutta entäpä muuten, luotatteko aina kuljetuksessa ja varastoinnissa siihen, ettei liittimien kontaktipinnat koskaan osu mihinkään mikä yhdistäisi? Onko tositarinoita? Olen joskus itse suojannut liittimet jollain pussilla tms, mutta eihän nuo nyt ihan suoraan tietenkään tyrkyllä ole, kunhan ei laita mihinkään romujen sekaan. Balanseriliittimissä on tuota kontaktipintaa ehkä vähän vielä pahemmin esillä. Latauksen turvallisuudesta puhuttaessa itse näen latauspussit lähes (en täysin) vitsinä. Siinä kohtaa kun roihahtaa niin kuumuus tulee hyvin äkkiä läpi, jopa liekit. Onhan noitakin nyt varmaan eri laatuisia, mutta...
 
Alkuaikoina kun kauhutarinoita kuulin, hommasin peltilodjun, jossa salvat. Ei liian tiivis, että puhaltaa paineet ulos hillitysti. Pohjalla ja reunoilla vielä lämpöeristeenä kipsiä, koska ohut pelti ottaa lämpöä myös. Nyt on käytössä pelkästään paksua peltiä oleva rasia. Kohtuus kaikessa, mutta jos varmistella tykkää niin samalla vaivalla saa usein parempaakin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: oskuk - 23 Maaliskuu, 2014, 17:01:45
luotatteko aina kuljetuksessa ja varastoinnissa siihen, ettei liittimien kontaktipinnat koskaan osu mihinkään mikä yhdistäisi? Onko tositarinoita?

Kiepasen toisen bulletinpäähän pätkän teippiä. Pieni minigrippejäkin on ollut käytössä. Kaksi eri kertaa olen kytkenyt lennokissa kätevästi virtoja päälle laittaessani akun itseensä ;-)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Mika Lukumies - 23 Maaliskuu, 2014, 20:17:53
Itse käytän tasausliittimessä pientä muovista suojaa ja akun virtakaapeleihin oon laittanu tyhjän muovisuojan.
Liittimien reiät voisi tietysti vielä tilkitä umpeen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Jusa89 - 31 Toukokuu, 2014, 22:34:34
Mulla olis kysymystä tuosta 80% säännöstä. Kertokaapa kokeneemmat paljonko teillä jää akkuihin lepojännitettä kun tuo 20% on akussa jäljellä? vai vaihteleeko tuo jännite paljon? Itsellä kun ei ole laturia joka mittaa mahheja. Ja mitenkäs tuo akkujen alin sallittu jännite? Akun jännite putoaa kuitenkin aikas paljon lennon aikana. Just päivittelin walkeran kopterista vastaria ni sain tuon telemetrian käyttöön. laitoin radion piippaamaan ku voltit putoo alle 10V (3S akut kyseessä) tuntuu kuitenkin, että radio piippailee vähän väliä jo parin minuutin lennon jälkeen jos monoa antaa.  Lepojännite jää lentojen jälkeen kuitenkin reilusti yli 11V.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 31 Toukokuu, 2014, 22:47:55
Se kyykkää kurmotuksessa sen verran ettei tuolla tavalla oikein voi haarukoida lentoaikaa. Varovasti leijuttamalla saa lähtemään tuolla tavalla paljon enemmän virtaa akusta kuin repimällä. Se vaan ei toimi oikein.

Ei juuri ole muuta fiksua konstia kuin hommata telemetria joka laskee käytetyn virran tai kunnollinen laturi. Suosittelen jälkimäistä, kunnollien, mitoitukseltaan vähintään riittävä laturi virtalähteineen on aina hankintansa arvoinen sijoitus. Ilman kunnon laturia ei ole oikein mitään millä harrastaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jkkmobile - 31 Toukokuu, 2014, 22:50:19
3.7 - 3.8V ku jää per kenno ni on hyvä.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: genericpower - 12 Elokuu, 2014, 09:10:57
Hommasin tässä jokunen aika sitten Walkeran 5200mAh akun qr x350 kopteriini ja lataillut sitä walkeran vakio latururilla. Tuon akun latautumien tuolla kestää tuhottoman kauan. Parin lataus/lennätys kerran jäkeen laturi ei suostu alkamaan lataamaan sitä enää vaan nakkaa vihreän valon heti kättelyssä.
Hommasin PICHLER P60 (80W) AC/DC input laturin ja  laite näyttää että täyteen ladattuna tältä :
1. 4.20v
2. 3.83v
3. 3.83v

Balanceri latauksella nuo luvut ei muutu juurikaan.  Kopteria tuolla akulla pystyy ehkä 3min lennättämään eli ei se nyt ihan kunnossa ole.

Onko tuolle tehtävissä mitään jotta sais nuo arvot tasoittumaan ?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Korppi - 12 Elokuu, 2014, 09:53:09
Kyllä sen pitäisi hyvällä laturilla vielä tasaantua.
 Tapatalk
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 12 Elokuu, 2014, 10:39:37
Eri asia sitten että miksi akku on mennyt noin pahasti epäbalanssiin? Mieleen tulee ainakin nämä:

1)  kenno numero 1 pilalla
2) laturi vetäny kennot epäbalanssiin

Jos vaihtoehto 1 niin sitten ei ole mitään tehtävissä. Jos taas 2, niin voi olla että tuon pahan epäbalanssin seurauksena kennot 2 ja 3 on saanut alijännitettä ja akku on jälleen myös vaihtokunnossa.

Mutta oli miten oli, tuohon on helppo diagnostiikkakeino. Jos kenno 1 on alussa 4.20V niin purat akkua jonkin aikaa, jos kaikkien kennojen jännite laskee about tasaiseen tahtiin niin akku on ok. Jos taas se on kenno numero 1 jonka jännite romahtaa niin sitten akku on poisheittokamaa.

Niin, ja jos akku on kunnossa, niin kannattaa huomioida että latauksen katkaisuvirta ei saa olla isompi kuin laturin maksimi balansointivirta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun tyypillisesti akkua ladataan niin kauan että virta akulle on enää 1/20 osa maksimilatausvirrasta niin siitä päätellään että nyt on akku täys ja lataus seis. Tämä siitä huolimatta että onko balansointia vielä jäljellä vai ei. Jos maksimi balansointivirta on esimerkiksi 500mA, niin silloin maksimi latausvirta jolla akku varmasti balansoituu loppuun on 500mA*20 = 10A. Pienemmillä balansointivirroilla toki maksimilatausvirta on vähemmän, esim. 300mA banaserilla se olisi 6A. Jos haluaa varmistaa että laturi tosissaan balansoi kennot loppuun niin kannattaa ehkä tuonkin rajan alle mennä. Jos sulla on kaks kennoa storagessa ja yks täynnä niin balansointi varmasti kestää tuntikausia.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: genericpower - 12 Elokuu, 2014, 11:34:20
Kyllä nuo jännitteet laskee ja nousee samassa tahdissa purettaessa ja ladattaessa.  Voiko tuota 1 kennoa jotenkin manuaalisesti koittaa vaikka purkaa (balansointi liittimen kautta ) että sais samoille tonteille kuin mitä nuo kaksi muutakin. ?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 12 Elokuu, 2014, 11:57:13
Voihan sitä toki yrittää. Jos saat jotenkin laturiin kiinni ja sitten sieltä storageen purkua yhden kennon ohjelmalla niin tulee jo aika hyvä. Virtaahan balansiliittimestä ei saa ottaa kovin paljoa, itse liitin kestää vissiin 3 tai 5 ampeeria maksimissaan.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: varis - 12 Elokuu, 2014, 14:00:16
Onhan noita valmiita liittimiä ja kaapeleita siihen balanssiliittimeen. Olisko HK:lta esim. löytynyt sellainen että jst-xh -> 2mm bulletit jokaiselle kennolle vielä erikseen. Ei ole tullut vielä kokeiltua tuota kaapelia että miten tarkkaan ottaen toimii :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 12 Elokuu, 2014, 15:08:42
Ite tilasin niitä balanssiliittimiä elfalta muutamia eri kokoja muutaman kipaleen. Asut näköjään samalla kylälläkin. Jos et muuten saa helpolla johtoja kiinni niin tuu hakeen multa 1kpl 3s balanserin naarasliitin :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Ghostrider - 17 Elokuu, 2014, 22:23:22
Tällä SkyRC E6650 AC/DC charger 50W laturilla voi vissiin ladata näitä walkeran QR X350 pro akkuja? Eli laittaa balanceri johdon ja isomman johdon kiinni ja laturista 5.2A ja 3S (11.1V)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Otou - 18 Elokuu, 2014, 17:15:16
Tännekkin vielä mielipidekyssäri. Mitäs raati sanoo kehtaako näillä vielä ajaa?? torpissa kutisteet revenny ja kennot ei ollu ihan paikallaan. Ei mitään liimaa tms kennojen välissä. Nyt ilman kutisteita noi ei näytä yhtään niin pahalta. Yhden kennon kulma hivenen painunut ja balanssipiuha irti mut se ei ole ongelma. Uudet kutisteet päälle ja kovaa ajoa??
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 18 Elokuu, 2014, 19:48:45
Mun mielestä ihan kelpo akkuja.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Otou - 18 Elokuu, 2014, 20:13:05
Mun mielestä ihan kelpo akkuja.

Latasin nuo ja meni suoraan balanssiin. Oma apukoululaturi ei osaa kertoa sisäisiä resistansseja.. Uudet kutisteet päälle ja kovaa ajoa :) Alkaa tuntua siltä että elämä voittaa eilisen 700 Goblinin torppaamisen jäljiltä  :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 18 Elokuu, 2014, 23:54:39
Mulla meni torpissa nurkasta paljon pahemman näköisesti ruttuun. Ekat lataukset varovasti kaikki sammutuskalusta kädenulottuvilla ja säilytyksetkin pari viikkoa partsilla niin ettei se itekseen syttyessä voi sytyttää mitään muuta.

Se toimi noin pari kuukautta ihan hienosti, mutta sitten jossain vaiheessa romahti ensin yksi kenno, se meni aina selvästi muita alemmas ja vastaavasti täyttyi hetkessä kun muut ei olleet edes storagessa kunnolla. Sitten meni seuraava kenno alle viikossa ja lataus alkoi kestää. Lopulta sitä ei saanut täyteen enää millään.

Sen aikaa mitä se toimi, ei ollut mitään häikkää, ei lämmennyt sen kummemmin tms. Luultavasti kuitenkin johonkin tuli pientä reikää tai jotain muuta ja se akku kuitenkin vioittui, mutta se oli huomattavasti enemmä rutussa kuin tuo sun.

Itse lentäisin sillä, mutta tarkkailisin erityisen huolellisesti tilannetta, etenkin ettei ala lämmetä liikaa purkaessa tai ladatessa ja pysyy balanssissa toisen parin kanssa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 19 Elokuu, 2014, 08:46:47
Jep, Juholta tulikin jo hyviä neuvoja. Tosiaan, jos on yhtään epäilystä että kennot on puhjenneet, niin kannattaa tarkkailla niitä pidemmän aikaa ja säilyttää palolta suojatussa tilassa. Olihan se tälläkin foorumilla yks sankari jolla oli genssit ruvennu itsekseen kirjahyllyssä savuamaan. En sitten tiedä oliko niitä torppailtu vasta vai oliko ne peräti ihan uusia akkuja, mutta kyllähän näissä omat riskinsä on. Mutta niin pitkään kun kennot on ulkoisesti ehjiä eivätkä ole muotoakaan muuttaneet (niinkuin tässäkin näyttää), niin aika suurella todennäköisyydellä ne on ihan ehjiä. Laturi kertoo kans tosi paljon akuista, kannattaa seurata kennojännitteitä purkamisen jälkeen ja balansoinnin kestoa. Ihan hirveen isoja heittoja ei kuulu kennoissa olla ja jos torpin jälkeen yhtäkkiä balansointi kestääkin tosi pitkään niin jotainhan siellä on sitten muuttunut.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: mikek - 19 Elokuu, 2014, 14:21:49


Olihan se tälläkin foorumilla yks sankari jolla oli genssit ruvennu itsekseen kirjahyllyssä savuamaan. En sitten tiedä oliko niitä torppailtu vasta vai oliko ne peräti ihan uusia akkuja, mutta kyllähän näissä omat riskinsä on.
Olivat ihan kivisellä tasolla, ei kirjahyllyssä, mutta kämpän sisällä kuitenkin. Uusi akku, ihan muutama lento takana, ei torpattu ja latautui ihan normaalisti.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 19 Elokuu, 2014, 14:32:11
Noniin, sankari korjaa kun minä en muista faktoja :) Niin ne oli tosiaan ihan uudet akut vielä. Pistää tosiaan miettimään että onkohan niissä ollu valmistuksen jäljiltä joku vika jonka seurauksena ensimmäiset syklit sai sitten vian aktivoitumaan? Saitko takuuseen laitettua tai mitään?

Mutta oli miten oli, harvinaista se taitaa olla että vahingoittumattomat akut itsekseen syttyy, mutta näköjään mahdollista.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Anssi - 19 Elokuu, 2014, 15:11:43
On tälle kesää sellainen tapahtuma jossa toista kertaa käytössä olleet Genssit syttyivät palamaan lentoonlähdössä. Kyseessä oli hankkimani isot 16000mAh 12S paketti (6Sx2) jotka olivat kiinni isossa Cessnassa. Eka käyttö kerralla purkua vain noin 50% kapasiteetista ja sen jälkeen myin koneen eteenpäin akkujen kanssa. Kuulin sitten että kun ensimmäistä kertaa eli akkujen toisella käyttö kerralla oli lentoon lähdössä ilmassa alkanut tulemaan savua ohjaamosta ja pakkolaskuhan siitä seuraa. Ohjaamossa oli akut sulaneet möykyksi ja koneen sisustat palanut. Onneksi oli hiilidioksidisammutin jolla saivat sammutettua ja ehkä säästettyä jotain edes....

Eli voi näinkin käydä paremillakin. Tarkempaa syytä en tiedä kuin tämän mitä mulle kerrottiin. Akut oli uudet ja kolhimattomat EC5 liittimillä eikä ulos otettava virtamääräkään kyseissä koneessa ylittänyt lähellekkään rajoja.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 19 Elokuu, 2014, 15:30:06
Mulla alkanu Genssisilmälasit pikkuhiljaa huurtua  8)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Korppi - 23 Elokuu, 2014, 00:36:53
Uusi muistutus huolellisuuteen tässä (http://lennokit.net/showthread.php?t=60051)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: JuhoV - 23 Elokuu, 2014, 00:58:34
PItääpä tutkia mitä icharger sanoo kyseisessä tilanteessa. Olen yrittänyt ladata vastaavalla tavalla joskus, varoitus on tullut ja olen sen huomannut ja ymmärtänyt. En ole kokeillut voiko sitä ohittaa tuolla tavalla kuittaamalla. On kyllä hölmö ominaisuus jos pystyy.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 23 Elokuu, 2014, 01:13:25
Voi ohittaa kuittaamalla. Oon muutaman kerran tarkoituksella polttanut akkuja laittamalla yhden kennon mukamas lisää :)
Balanserijohtoa aina käyttämällä tosiaan estää ongelmien syntymisen. Mitään muuta ihmekonstia ei tarvi.
Otsikko: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TeroS - 24 Elokuu, 2014, 01:24:20
4010 antaa errorin, sen jos kuittaa saa syyttää itseään, en ole edes kattonu että saako väkisin ladattua errorin jälkeen? Ja siis aina balansseri kuitenkin kiinni.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 24 Elokuu, 2014, 18:29:52
Ymmärtääkseni ichargereissa ei balanserijohdon kanssa ole mahdollista ladata väärällä kennomäärällä. Ainakaan balance ohjelmalla. Sitte jos ottaa balansoimattoman latauksen niin sittenhän se taitaa jo onnistua. Mutta miksi kukaan haluaisi ladata lipoja ilman balansointia? :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Nurffe - 16 Syyskuu, 2014, 00:53:40
4010 antaa errorin, sen jos kuittaa saa syyttää itseään, en ole edes kattonu että saako väkisin ladattua errorin jälkeen? Ja siis aina balansseri kuitenkin kiinni.

Kiinalaturit mallia turnigy mitälie huutavat myös hoosiannaa jos erehdyksissä väärät kennot syöttänyt laturiin. Toki itsellä aina balanserin piuha kiinni kun lataan. En myöskään tiedä pääseekö tuosta eteenpäin, en oo ikinä koittanut enkä varmaan kokeile
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: mcsakke - 18 Syyskuu, 2014, 23:16:03
Laitanpas omat centtini kehiin näiden akkujen osalta. Taustaa sen verran että vajaa 10 vuotta tuli rakenneltua työn puolesta litium akustoja golf kärryistä aina merikontteihin. Jännitteiden, kapasiteettien ja kennomäärien osalta kertaluokka parhaimmillaan noin 100x näihin verrattuna. Kennokemia toki oli pääosin hyvin erilainen (rautafosfaatti aka LiFePO4) ja joissakin tapauksissa käytännössä lähes "LiPo":a (cobalttikennot aka LiCoO2, mutta nestemäisellä (Li-ion) elektrolyytillä). Tämä tahtoo myös sanoa etten voi omaa kokemusta ja aiempia lainalaisuuksia hyödyntää 1:1 RC vehkeiden kanssa, vaikka näissä jotain samaa onkin.

Lukaisin threadin pikaisesti läpi, ja kommentoin tähän alle muutamaa asiaa jotka pistivät silmään ja jotka vielä muistan.


Lisäys heti alkuun että jätin yhtä ja toista selittämättä tarkemmin koska ajattelin ehtiä tänään ajoissa unten maille... ;)

Vireystilasta ja mahdollisista inhimillisistä virheistä johtuen en ota mitään vastuuta allakirjoitetun paikkansapitävyydestä tai mahdollisesti näitä noudattaen johtuneista vahingoista. :o


C:t ei ynnäydy ladatessa
Ehkä vain kirjoittajan typo epähuomiossa, mutta jottei kukaan käyttäisi sitä ohjeena, pieni selostus.

Kertauksena akkujen C-arvo kertoo valmistajan määrittelemän maksimi purku- ja latausvirran suhteessa akun kapasiteettiin (1C 2200mAh akulla tarkoittaa 2.2A virtaa). Kun akkuja on kytketty sarjan (esim. 2S tai 3S), ynnäytyy max. kennojännite(U) 2*4.20V tai 3*4.20V, mutta max. latausvirta (esim. 1C 2200mAh kennolla) on sarjaan kytketyille akuille kaikille sama 2.2A (2200mA). Jos tuon lataus-C:n erehtyy ynnäämään (esim. 3C : 3*2.2A=6.6A), tarkoittaa se 3S kennolla 3C latausvirtaa joka ylittää (tämän esimerkin) valmistajan speksin kolminkertaisesti! Ei hyvä. Sammutin valmiiksi.

Eri asia on rinnakkain kytketyt kennot esim 2P tai 3S2P (3 sarjassa, 2 rinnakkain, yhteensä 6 kennoa), jolloin yksittäisen kennon C arvon voi kertoa kahdella. Ainakin RX akkuja olen nähnyt useamman tehdyn näin, mutta niissä on päälle printattu jo valmiiksi lasketut speksit!

Kennojen tasalaatuisuus vs sisäinen resistanssi
Tästä on monessa paikassa kirjoitettu enemmän ja vielä lisää, eli tuliko valmistajan X akut 0.001V hajonnalla samassa jännitteessä tehtaalta, miten tarkasti laturi balansoi akut samaan jännitteeseen yms. Käytännössä se ei kerro juuri mitään akun laadusta. Jotain siitä toki voi joskus päätellä, ja isommat jatkuvat heitot sitten jo kertoo jotain.

Selitys:
Akkupaketin kennojen lepojännitteellä ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa kuinka samanlaatuisia ne kennot on. Tärkein arvo akussa on sen sisäinen resistanssi, ja se ilmenee vain kuormitettuna. Huippukennon ja vielä vähän hönkivän saa ladattua samaan jännitteeseen. Eroa tulee purkaessa ja ladattaessa, isommalla virralla enemmän.

Täysin identtiset kennot käyttäytyvät jännitteen osalta purun/latauksen aikana ideaalitapauksessa täysin identtisesti. Kun akkupaketista ottaa 25C virtaa ulos, kaikkien kennojen jännite notkahtaisi täsmälleen saman verran. Käytännössä näin ei kovin halvoilla kennoilla käy. Mitä suurempi sisäinen resistanssi, sitä suurempi on jännitteen nohtkahdus purettaessa (teho loppuu) ja nousu ladattaessa (latausvirtaa täytyy rajoittaa) ja sitä enemmän akku lämpenee. Sisäinen resistanssi siis määrittelee suoraan kennon C arvot. Pienempi resistanssi mahdollistaa suuremmat virrat ilman että jännite pomppaa ylä- tai alarajalle eikä akku myöskään lämpene niin paljoa.

Loppulatausjännite
Kuten olette varmasti huomanneet, LiPo:jen jännitteet laskevat kapasiteetin ollessa finaalissa nopeasti, samoin ladattaessa jännite nousee lopuksi nopeasti. Siinä välissä jännite pysyy kohtuullisen stabiilina. Hyvin karkeasti 20%-70%-10% suhteessa kapasiteettiin (älkää käyttäkö tuota referenssinä, MUTU/hiha/esimerkki).

Tähän väliin kun lisätään tieto että Litium pohjaisien akkujen elektrolyytti (mössö tai neste akun sisällä anodi/katodi -levyjen välissä) alkaa hajota (nopeammin) A) korkeassa jännitteessä (4.x+V) ja B) korkeassa lämpötilassa (>25+C). Lämpötilalle oli joskus jollakin valmistajalla ohje luokkaa 40C -> 45C puolitti eliniän (jatkuva lämpötila), mutta koska en muista mistä kaivaa referenssiä, ei tuota pidä ottaa kuin korkeintaan suuntaa antavana ohjeena säilyttää viileämmässä.

Eli yhteenvetona LiPo:n kapasiteetista on 4.00V - 4.20V välissä käytössä vain murto-osa, ja akku ei korkeasta jännitteestä oikeasti tykkää (huomioikaa esim. varastointijännite). Tämän johdosta pidän normaalikäytössä aivan kuranttina ladata LiPO:t vain 4.00V jännitteeseen. Lentoaikaa häviää...minuutti? Vajaa? Muutama? Mainittakoon että en ole tehnyt empiirisiä kokeita omilla RC:illäni lentoajan suhteen.

Jokatapauksessa akut tykkää kun niitä ei lataa sinne 4.2V asti, ja samoin purku olisi hyvä lopettaa hyvissä ajoin (n. 20% kohdalla). Balansointi on IMHO riittävää tuohon 4.0V jännitteeseen ladattaessa, kunhan kaikki balansoidaan siihen. Teoriassa akuissa voi olla näin ladattuna jonkin verran suurempi ero varaustasossa, mutta en pidä sitä merkittävänä. Satunnaisesti jos lataa sinne 4.20V asti niin sekin tasaantuu. Isommissa akkujärjestelmissä kikkaillaan enemmänkin näillä jännitteillä ja riippuen tavoitellusta eliniästä, sovelluksesta yms se voi heittää enemmänkin nimellisistä.

Paisuneet kennot
Turvonneet kennot johtuvat kaasuuntuvasta elektrolyytistä, yleensä sisäisestä tai ulkoisesta lämmöstä johtuvaa. Koska LiPo kennot koostuvat enemmän tai vähemmän suuresta määrästä tiukkaan pinottuja ohuita metallilevyjä, vaikuttaa jo pieni määrää kaasua monen levyn välissä huomattavaa turvotusta. Tämä taas johtaa siihen että anodi- ja katodilevyt erkanevat toisistaan, mistä seuraa virranjohtokyvyn heikkeneminen ainakin paikoitellen joissain kohtaa akkua. Koska se voi olla hyvin paikallista, voi akku silti toimia tyydyttävästi vielä jonkun aikaa, kunnes suurempi resistanssi aiheuttaa lisää lämpenemistä ja kaasua. Periaatteessa tiukkaan (ei liian) litistetty akku saattaa ehkäistä turpoamista (johtaa kaasua reunalle) tai "elvyttää" jo turvonnutta kennoa. Omalla vastuulla. :)

Ei "räjähdä"
Lopuksi pieni kuriositeetti, periaatteessa LiPo:t ei "räjähdä" (sylinterimalliset rullatut voi räjähtää). Kuumuudesta johtuen kennon sisällä elektrolyytti höyrystyy ja muodostaa palavan kaasuseoksen. Akkukennosta purkautuessaan se sitten kuumuudesta johtuen syttyy ja aiheuttaa "pistoliekin". Kuumat laajentuvat kaasut voi kyllä aiheuttaa ahtaassa tilassa painetta, mikä pitää huomioida esimerkiksi latauspaikkaa suunnitellessa. Kuumat kaasut pitää päästää vapaasti pois eikä pistoliekki saa sytyttää mitään. Sirpalevaara on (normaalisti  8) ) kohtuu pieni.

LiPo ja etenkin Li-ion tyyppiset kennot ovat tunnettuja siitä, että tietyn lämpötilan saavutettuaan alkaa itse itseään ylläpitävä prosessi -> tulipalo. RC vermeiden akut ovat onneksi niin pieniä että niistä loppuu hönkä hyvin pian.


Tästäkin tuli taas hervoton paasaus. Toivottavasti tästä on apua.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 18 Syyskuu, 2014, 23:29:55
Uskokaa huviksenne. 1ja2C lataukset on historiaa. Eikai semmosia akkuja saa enää mistään.
Eli 3C latauksella ei todellakaan tarvi sammutinta alkaa haparoimaan :)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: mcsakke - 18 Syyskuu, 2014, 23:46:56
En varsinaisesti ottanut kantaa minkään oikean akun latausvirtaan, käytin 1C (kuvitteellinen speksi) ja 3C puhtaasti esimerkkinä. Halutessaan ne voi kertoa vaikka kolmella niin saadaan 3C ja 9C, se lienee nykyäänkin vielä aika tiukka lataustahti. :)

PS: En silti lataa omiani >1C, vaikka akkuvalmistajat/kauppiaat niin varmasti toivovat. Ehkä olen missannut jonkun akkuteknologian harppauksen. Tai sitten olen vain wanhoillinen kalkkis. Tai köyhä. ;)
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 338federal - 10 Tammikuu, 2015, 10:28:01
Minä lataan 1c storageen ja normal balance. Kentälle lähdössä ja kentällä 3-5c ja fast balance.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 10 Tammikuu, 2015, 11:19:27
Minä oon vähän skeptinen että onko tuossa storageen latauksen yhteydessä niin merkitystä että balansoidaanko niitä kennoja vai ei. Ylipäätänsä taitaa se storagejännite olla vähä niin ja näin, taitaa riittää että on vain riittävän alhainen ja ei varmasti pääse alijännitteelle pitkänkään varastoinnin aikana. Kennojen hyvällä balanssilla on merkitystä vasta täydellä akulla. Vähän epätasaisesti vanhentuneet kennot voi hyvinkin olla vähän eri jännitteessä tyhjänä mutta pelkkä täyteen lataus voi saada kennot tasoittumaan. Tällöin turha balansointi storagessa voi jopa hidastaa täyteen ladattaessa balansointia. Eipä siinä, hyvässä hapessa olevat akut käyttäytyy kyllä kennoiltaan samalla tavalla myös tyhjänä, ettei siinä silloin mitään haittaakaan ole.

Itse en vedä akkuja storageen ikinä. Korkeintaan tyhjennän täydet akut TX-warmerilla. Onnistuneen Lennon jälkeen akut on aina suoraan storagessa (3.7V - 3.9V), kun ei niitä tyhjäksikään saa päästää. Varsinkin jos virtatelemetrian avulla  vetää aina sopivan määrän ajoakusta virtaa niin jännitekin on hyvin tarkkaan samassa joka kerta.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: 338federal - 10 Tammikuu, 2015, 11:46:58
Minä taas kirjaan ylös paljonko virtaa on menny lipon koko elämän aikana. Kaikki on storagessa kun pistän 2-6 lautaan kiinni. Eipä kuulu poks. En pura storageen koskaan. Jos jää lipoja täyteen niin lataan niillä toiset lipot storageen. Ec5 on nintendossa ja 6s lipoissa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 10 Tammikuu, 2015, 13:31:34
Joo, kirjanpito on minullakin, virtamäärän merkkaan ylös. Rinnan kun lataan niin yleismittarilla tarkistan ettei jännitteet heitä liikaa ennen kuin kytken akut rinnan. Rinnanlatauksessa tosin saa vain kaikkiin pakkoihin menneen virtamäärän keskiarvon.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: privy - 26 Heinäkuu, 2015, 12:12:02
Tuosta storage tilasta vielä. Mittaukset ovat osoittaneet että lentämällä puretut akut voivat olla hieman epä balanssissa. En nyt lukuja muista mutta heitetään vaikka 3S akulla 3,5 3,6 3,65. Jos tämän pakan lataa ilman balansointia, niin se menee heittämällä 4,2 4,2 4,2 ainakin yhden kerran.

Onko nyt niin että jos tuon ajaa storageen samalla balansoiden ja myöhemmin lataa täyteen ilman balansointia, niin nuo heitot tulevat jollain suuruudella täysiin kennoihin laturin katkaistessa 12,6V kokonais jännitteeseen.

Itsellä tosin on aina balansointi käytössä niin latauksessa kuin storageen purkaessa / täyttäessä.

Tapahtuuko silloin turhaa balansointia, ensin storagessa kennot pakotetaan "balanssiin" joka todellisuudessa onkin "epä balanssi" kun huomiodaan kennojen luontaiset erot. Ja sitten taas täyttäessä hataan se todellinen balanssi.

Onko siis viisaampaa ajaa storageen ilman balansointia jolloin myöhemmin tapahtuva varsinainen lataus olisi suoraviivaisempaa?
Tämä siis kauden aikana tapahtuviin lyhempiin varastointeihin, pidemmät paussit sitten erikseen.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 26 Heinäkuu, 2015, 13:23:18
Storagejännite on vähän suhteellinen käsite, samoiten kennojen välinen balanssi. Tärkeintähän taitaa olla se että latauksen lopuksi kaikki kennot tulee täyteen eikä yksikään kenno mene ylijännitteen puolelle. Ei siinä nyt muutaman millivoltin heitot vaikuta mihinkään. Purkaessa kennot heittää sitten luonnostaan vähän eri jännitteisiin, jos niissä on vähänkin eroa kapasiteetissa. Iän myötä hyvissäkin akuissa voi kennoihin tulla pientä eroa kapasiteettiin.

Mitä sitten varsinaiseen storagejännitteeseen tulee niin olen yrittänyt löytää oikeata faktaa siitä että mitä se nyt saa olla ja miksi. Batteryuniversitystä sitten löyty artikkeleita joissa mainittiin että ylijännitteestä johtuva ikääntymisen nopeutuminen lakkaa kun kennojännite on alle 3.92V. Tuohon laturivalmistajat siis lisäävät 70mv marginaalin päälle jännitteenmittauksen epävarmuutta kompensoimaan, jolloin saadaan tuo yleisesti käytetty 3.85V kennokohtainen varastointijännite. Alarajalle en sen sijaan ole löytänyt mitään määritelmää, muuta kuin ne perinteiset 3.0V tai 2.7V jonka jälkeen kennoihin alkaa tulla pysyvää vahinkoa alijännitteen seurauksena.

Eli tuolla mahdollisimman korkealla storagejännitteellä pyritään vain kompensoimaan itsepurkautumisen (tai laitteessa kiinteästi kytketyissä akuissa laitteen vuotovirroista) johtuvaa alijännitteen riskiä. Irrallaan olevat lipoakut eivät juurikaan purkaannu itsekseen, jolloin ei todellakaan ole niin väliä mikä se storagejännite on. Jos akkuja säilötään hyvin pitkään niin silloin kannattaa laittaa lähemmäksi tuota 3.85V jännitettä että kestää purkaantua enempi ilman alijännitteen riskiä. Muuten ei niin väliä.

Näin siis itse olen asian käsittänyt, muunlaista faktaa en ole löytänyt.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: vee73 - 26 Heinäkuu, 2015, 17:34:58
Aika olematonta on latureiden balansointi storageen laittaessa. Tuntuu että saa olla vaikka kuinka paljon heittoja ja silti valmiiksi piippaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jarski73 - 25 Elokuu, 2015, 11:16:39
tekeekö tolla phantom 1 balance charger BC20-4 mitään vai kannattaako ostaa kunnon laturi.
onko merkitystä lataileeko 1A,2A vai 3A?.
lähinnä ajattelen akkujen parasta,heittääkö tällä vesilintua ja kunnon laturi tilalle.
 
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Japanaska - 12 Kesäkuu, 2016, 19:54:54
Uskaltaako lipoakkua käyttää/ladata enään jos kenno jännite on päässyt laskemaan alke 3v?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: proffa84 - 12 Kesäkuu, 2016, 20:26:49
Hissukseen latailee, seurailee pullistuuko/lämpeekö. Akkuun laittaa vaikka jonkin merkin, että on käyny alhaalla ja seuraa lennättäessä eikä ihan hirveen repivää käyttöä tarjoo alkuvaiheessa(ja voi sitä muutenkin seurailla aina).
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 12 Kesäkuu, 2016, 21:58:00
Riippuu myös vähän että miten se on päässyt alijännitteelle. Jos on isolla virralla revitelty ja päässy liian tyhjäksi niin voi olla siinä sen akun tarina. Sitten jos on vaikka unohtunu kamppeet sähköihin ja akku on sen takia hitaasti pitkän ajan kuluessa mennyt alijännitteelle niin voi olla ettei siitä huoma mitenkään että on käyny liian matalalla jännitteellä. Ensimmäinen lataus toki kannattaa tehdä varoen ja alkuun seurata mitä se siitä tykkäs. Jos on semmonen laturi millä voi seurata IR lukemia niin niitä on hyvä vertailla muihin vastaaviin akkuihin että mitä ne näyttää, että menikö pakka pilalle vai ei. Ihan normikäytössäki voi seurata että tuntuuko ilmassa heikommalta se kärsinyt akku kuin muut.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: ija - 13 Kesäkuu, 2016, 08:20:12
Uskaltaako lipoakkua käyttää/ladata enään jos kenno jännite on päässyt laskemaan alke 3v?

2.5V on akkukemian kannalta kriittinen raja. Jos on vain naksun alle 3V:n, akku tuskin on juurikaan saanu siipeensä.

Ilkka
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 12 Elokuu, 2016, 20:41:33
Mikä tai minkälainen akku kannattaisi hankkia akkujen lataamiseen kentällä? Iso lipo tuli tuolla aijemmin kysellessäni esille, mutta niitä ei tunnu olevan järkevästi saatavilla ainakaan Suomesta. Jotain lyijygeeliakkuja luin joidenkin käyttävän. 1450mah 6s akkuja latailen iCharge 208b laturilla ja ehkä 5-10 akkua voisi olla tarve ladata per lennätyskerta. Olisiko jollain tietoa tai kokemusta mikä akku tuohon tarkoitukseen kannattaisi esim biltemasta tai motonetistä hankkia? ☺
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 12 Elokuu, 2016, 22:11:13
Jos lasket että 1450mAh 6S akkua latais kokonaan täyteen sen 10 kertaa, niin se tekis energiamääränä 1450mAh * 22.2V * 10 = 322Wh. Jos esimerkiksi 12V lyijyhyytelöakusta kiskot sen täyteen, niin tarviit varausta siihen 322Wh / 12V = 26Ah, jos siis oletetaan että lyijyhyytelöakun jännite olisi keskimäärin sen 12V. Todellisuudessa 30Ah vois olla se mitä sieltä menis, varsinkin kun ottaa häviötkin huomioon, ja sen että 6S lipoakun keskimääräinen jännitekin on korkeampi kuin tuo 22.2V latauksen aikana.

Eli käytännössä auton akun saat kantaa kentälle. Starttiakkut ei tosin yleensä kestä syväpurkausta kovinkaan hyvin, eli melkein parempi vaihtoehto on että otat ihan auton akusta ja laitat auton vaikka käyntiin aina välillä ettei pääse akku liian tyhjäksi.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 12 Elokuu, 2016, 22:35:31
Kiitos selvennyksestä! ☺ Eli ei taida järkevää vaihtoehtoa moottoripyörien/autojen akuista löytyä tuohon käyttötarkoitukseen. Jostain vielä lueskelin ettei noita auton akkuja saisi purkaa kuin jonkun 30% niin jää kyllä aika onnettomaksi energia määrä, jonka isostakaan akusta ulos saisi ottaa. Latailisinki suoraan autossa olevasta akusta, jos auton sais lennätyspaikan viereen, mut eipä oikein täällä Jyväskylässä oo paikkoja missä sais niin sillä oon tuota irtoakkua hankkimassa.

Varmaan sit jatkettava vaan niiden isojen lipojen kattelemista jos kellään ei oo heittää parempaa vaihtoehtoa..?  :o
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TimoK - 12 Elokuu, 2016, 22:45:24
Mites olisi sellainen vaihtoehto, että ostaisit enemmän kopterin lento akkuja? Noita 1450 mAh 6S pattereita saa kuitenkin jo muutaman 16000 mAh tattun hinnalla....
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 12 Elokuu, 2016, 22:51:43
Meinasinkin ostaa paria akkua lisää. Sit ois 5 akkua jotka vois ladata jo kotona valmiiks ja sen päälle vois sit latailla vielä jostain akusta kentällä kunhan keksis mistä! 😀
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 12 Elokuu, 2016, 22:56:48
Eli 10-15 akullista ois tarkotus lennättää suunnilleen per lentokerta. Ei ihan niin montaa akkua viitsis ostaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: TimoK - 12 Elokuu, 2016, 23:29:54
Meinasinkin ostaa paria akkua lisää. Sit ois 5 akkua jotka vois ladata jo kotona valmiiks ja sen päälle vois sit latailla vielä jostain akusta kentällä kunhan keksis mistä! 😀

No miksi sen pitää olla sit yksi iso lipo? Mikä estää ostamasta esim halvimpia 4000-5000 mAh 6s pattereita (tietty kaikki samanlaisia) vaikka 3 kpl ja kytkee ne vain rinnakkain ja meillä on 12000-15000 mAh kapasiteetilla oleva "lataus patteri"
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: calicha92 - 13 Elokuu, 2016, 07:02:44
Eiks ny joku kohtuuhintainen agrekaatti ois kuitenki järkevin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 13 Elokuu, 2016, 07:44:01
Kyllähän tuo pieni aggrekaattikin on käynyt mielessä. Ajatuksena olisi, että koko setin saisi kätevästi vaikkapa yhteen laukkuun niin silloin tuo lipopatteristo olisi varmaan paras vaihtoehto. Siinähän saattaa vaikka kopteri kuume iskeä, jos isompia lipoja tulee hommattua varastoon!  ;D
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: jkkmobile - 13 Elokuu, 2016, 08:47:31
Nykyään löytyy myös keveytä startteri akkuja joissa on lipot sisällä...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Genneli - 13 Elokuu, 2016, 09:50:53
Jep, nekin tullut jo katsottua..niissä ei tunnu kuitenkaan riittävän energia kuin yhden tai korkeintaan kahden akun lataamiseen. Vai onko sinulla tiedossa startteri jolla latailisi 5-10 kertaa ko. akkuja?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Silli - 23 Helmikuu, 2017, 13:06:06
Säilytyksestä on pitkäaikaisia kokemuksia eri merkeiltä kun lipot saattaa seisoa vajaan vuodenkin välillä käyttämättä. Olen kokeillut jättää joko täyteen tai 3.7v jännitteeseen jolla loppupeleissä ei juuri ole ollut merkitystä, osa kestänyt vuosia, osa taas ei. Viimeisimpänä kuoli gens 6s 2600 , syklejä 12, resitanssit 2 kennossa vajaa 20 muissa 10. Tää oli hyllyssä 6kk ja yht. vuoden vanha. Aikanaan tuli vaihdettua yksittäisiä kennoja mut nykyisin menee roskiin koko akku.
Onkos nykyisillä valmistajilla kennoja jotka sopis paremmin satunnaiseen käyttöön ?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Bnito - 19 Huhtikuu, 2017, 12:38:44
Ihan mielenkiintoista tietoa lipoista kyseisellä sivulla.

http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

Moni tietää että mitä tyhjemmäks akun ajaa sitä vähemmän cyclejä se kestää, mutta myös sitten toinen pää vaikuttaa myös , eli myös kuinka täyteen lataa. Ainakin kyseisen artikkelin mukaan...
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: taski63 - 19 Huhtikuu, 2017, 14:26:04
Joo, tuota samaa on lukenut muuallakin kännyköiden yhteydessä; suositus että lataus 90-95% eikä purkuakaan ihan kuiviin. Työoloissa olen nähnyt läppäreitä piuhan päässä 24/7. Akku voi olla melko vainaa jo vuodessa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Bnito - 19 Huhtikuu, 2017, 15:14:33
Itse en tosin ihan kamalasti ole jaksanut akkuja sääliä latauksen suhteen,  balanssiin niitä en ole oikeastaan koskaan odotellut vaan kun lataus jännite laskee sinne 20-30% pyydetystä niin nappaan pois.

enkä myös storageen jaksa ajella. Akut lennän sinne 20-30% ja heitän salkkuun odotteleen ens kertaa.

Toistaseks toimii, mutta en kyllä mitään "huippu" akkuja ole ostellutkaan että näitä sääliä pitäs..
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matahon - 26 Marraskuu, 2017, 18:48:21
Minkä olisi turvallinen tapa säilyttää akkuja? Riittääkö lipo-pussit vai kannattaako olla myös joku metallinen salkku tms?
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: samiwhat - 26 Marraskuu, 2017, 21:58:38
Minkä olisi turvallinen tapa säilyttää akkuja? Riittääkö lipo-pussit vai kannattaako olla myös joku metallinen salkku tms?

Pussi on hyvä ja metallinen salkkukaan ei varmaan yhtään liioiteltu näitten kans. Kunhan vain huolehtii että ei pääse tulemaan oikosulkua sen metallin kautta ja ilmanvaihto pitää olla kunnossa.
Tärkeintä mielestäni on missä pitää salkkua/pussia. Eli kaapit yms. Missä palavaa materiaalia yläpuolella tai lähistöllä on vaarallisia.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 27 Marraskuu, 2017, 10:02:22
MIkä tässä oli tuo ilmanvaihdon rooli nyt? Oletan että puhutaan säilytystilanteesta eikä latauskaluston jäähdytyksestä latauksen aikana. Mitään kaasujahan lipot ei normaalisti kehitä missään tilanteessa, niin sen puolestahan on ihan sama vaikka ne olis täysin ilmatiiviisti pakattuna.

Toki jos tilanne sattuu olemaan se että ne lipot jostain syystä menevät itsekseen oikkariin tai jotain, niin hyvällä tuurilla väljästi pakattuna ne vain vapauttavat energiansa ympäristöön hitaasti ja rauhallisesti ilman että sytyttävät ympäristöään palamaan, mutta tuossa tilanteessa ehkä ollaan jo lähtökohtaisesti tappiolla jo valmiina. Lisävahinkojen estäminen toki on aina plussaa.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: samiwhat - 27 Marraskuu, 2017, 14:16:43
Kyllä, juuri tätä tarkoitin, että olis tilaa vapauttaa se energia 'hallitusti' jos ne akut issekseen päättä syttyä. Mun muistin mukaan näitäkin on joskus ollutkin. Vai olenko ihan väärillä teillä?
Itselläkin on nämä asiat ollut mielessä, kun asustelelen tämmöisessä vanhassa mökissä ns. purukasassa jossa ei hirveesti olis tilaa avoliekille.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Kaapeli - 27 Marraskuu, 2017, 14:54:41
Joo, tuo tuli itsellekin mieleen kun asiaa rupesin miettimään. Ihan täysillä akuilla voi olla aikalailla sama mitä siinä ympärillä on, vikaantumisen sattuessa riski tulipalolle on jo melkosen suuri. Tai pitää sitten olla semmonen laatikko että tosiaan pitää ne metriset lieskat siellä sisäpuolella. Mutta jos akku on storagessa niin vikaantuneesta kennosta vapautuva lämpö voi olla sen verran pientä että vauriot pysyvät parhaimmillaan sen yhden kennon sisällä ilman että kaikki ympärillä palaa. Tämäkin on yksi syy välttää akkujen säilytystä täyteen ladattuna.

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matahon - 27 Marraskuu, 2017, 18:24:41
Päädyin tilaamaan tämmöisen bat-safe laatikon. Vaikuttaisi ainakin ihan pätevältä laatikolta..

https://hobbyking.com/en_us/bat-safe-lipo-battery-charging-safe-box.html

Tässä testissä "poltetaan 15 akkua kerralla tuossa laatikossa ja hyvin näyttää kestävän.

https://www.propwashed.com/lipo-battery-container-testing/
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: elvis - 27 Marraskuu, 2017, 18:45:04
Yksi hyvä syy ilmanvaihtoon säilytyslaatikossa tms. on sallia laatikon sisällä kuumenevan ilman ja palokaasujen laajeneminen ilman paineen liiallista kasvua. Astian räjähdys tekisi vaarallisesta tilanteesta saman tien pahemman.

Palokaasujen purkautuminen pitäisi saada suunnattua sellaiseen suuntaan, että se ei osu mihinkään palavaan, ellei sitten keksi jotain pomminvarmaa liekinsammutinta poistoaukkoon. Rekyylinkin huomiointi voi olla tarpeen, jos purkautumisaukko ei ole riittävän suuri. Tämä ei kuitenkaan estä hieman myrkyllistenkin kaasujen vapautumista säilytystilaan, mikä on toki ongelma sekin.

Myrkkykaasut sisällään pitävän, paineenkestävän säiliön voisi toki tehdä, mutta siitä tulisi aika rankka, astian avaaminen ja sulkeminen voisi olla liian vaivalloista päivittäiseen käyttöön. Melko todennäköisesti vähänkään asiallisempi säiliö kuuluisi myös painelaitedirektiivin alle laskelmien, suunnitelmien, valmistuksen, käytön ja huollon ollessa tarkkaan säänneltyä.

No, käytännöllisempänä vaihtoehtona voisi ehkä tehdä niin suuren kaasutiiviin ja tulenkestävän pussin, että  palokaasujen laajeneminen voi tapahtua ilman paineen kasvua. Lipopussi siis, mutta kaasutiivis ja paljon nykyisiä suurempi suhteessa säilytettäviin akkuihin.
Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Murgo - 28 Marraskuu, 2017, 05:07:06
Olen tuota myös aina välillä miettinyt, tällä hetkellä akkuni majailevat varastolatauksessa peltisissä ammuslaatikoissa, isommat vielä lipopusseissa laatikon sisällä. Lataan akut aikaisintaan edellisenä päivänä ennen käyttöä ja jos jäävät käyttämättä niin puran takaisin varastolataukseen ennen säilytystä.

Ammuslaatikko on kylläkin ilmatiivis mutta en usko että se paineen noustessa räjähtäisi vaan todennäköisesti kansi joustaa ja paine karkaa tiivisteen välistä missä on sekin hyvä puoli että kannessa on laatikon sivujen päälle tulevat "läpät" jotka katastrofin sattuessa ohjaavat mahdollisen liekin puhaltamaan suoraan alaspäin joten jos alusta on palamaton (itse pidän laatikot tiskipöydällä ja lataan akut keraamisen liesitason päällä, ei ehkä onnistu ukkomiehiltä  ;D ) niin ei pitäisi tulla isoja vahinkoja paitsi savusta joka ilmeisesti on melko sotkevaa.

Tuo Hobbykingin loota on varmaan hyvä mutta jopa minulla taitaa jo olla enemmän akkuja kuin tuohon mahtuu, tosiharrastajista puhumattakaan.  :D Eli noita pitäisi olla useampi.

Joku papereille yms. tarkoitettu palosuojakaappi voisi olla hyvä, niitä voisi saada jostain realisointikeskuksesta tms. kohtuuhintaan?

Olen myös miettinyt että kun asun vanhassa kerrostalossa jossa on entinen kylmäkaappi eli kaappi josta on tuuletusaukko ulkoilmaan niin sinne voisi rakennella jonkinlaisen akkukaapin josta johtaisi kaasunpurkuputken seinän läpi ulos.

Mutta joo, käsittääkseni riski että varastolatauksessa säilytetty akku syttyisi omia aikojaan on aika pieni, suurin todennäköisyys palamiselle taitaa olla latauksen aikana tai torpissa. Vosihan ne ehkä purkaa säilytyksen ajaksi vieläkin matalammalle kuin nykyinen 3,8V/kenno, käsittääkseni akulle ei alemmasta säilytysjännitteestä ole haittaa niin kauan kuin se ei pääse itsekseen purkautumaan alle 3,2 voltin tms.

Otsikko: Vs: Lipoakkujen valinta, turvallinen käyttö, lataus ja säilytys
Kirjoitti: Matahon - 28 Marraskuu, 2017, 05:41:44
Itsekkin asun pienessä kerrotalokämpässä perheen kanssa, joten laatikon pitää olla turvallinen ja mielellään näyttääkkiin siistiltä kun jossakin kaapin päälle se pitää säilyttää :)

Tuossa video missä testataan myös ammuslaatikkoa useammalla tavalla. Tiivisteen kanssa suljettuna on vaarallisin vaihtoehto!  :-\

E: Yksi vaarallisemmista vaihtoehdoista..

https://youtu.be/CnNId0mDnBo